UltraDart, SuperVOOC, HyperCharge dan banyak lagi: pertempuran pengecas pantas

27
© NextPit

Sama seperti telefon yang mengecas pantas menjadi popular, pengeluar mula tidak memasukkan pengecas yang diperlukan ke dalam kotak. Tetapi patutkah anda membeli pengecas asal atau adakah pengecasan pantas juga berfungsi dengan model lain? Kami menjawab soalan paling penting tentang teknologi semasa seperti USB-PD, Quick Charge, Dart, VOOC dan lain-lain.

Betapa mudahnya untuk dapat mengecas separuh telefon anda dalam beberapa minit sahaja sebelum meninggalkan rumah berkat pengecas pantas? Warp Charge, Super VOOC dan Quick Charge ialah teknologi penting, tetapi pengeluar juga telah menyebabkan sedikit huru-hara dalam pertempuran untuk teknologi pengecasan terbaik. Dalam jadual berikut, anda boleh melihat pengeluar yang menggunakan teknologi dengan prestasi yang mana:

Piawaian pengecasan pantas secara bersemuka

Ini ialah piawaian semasa untuk pengecasan pantas (klik pada nama untuk maklumat lanjut!)

Nama Pengeluar Pengecas pihak ketiga? Data teknikal (maks.)
USB-PD Forum Pelaksana USB ya 240 W / 48 Volt / 5 Ampere
Caj Cepat 5 Qualcomm “lebih daripada 100 W” (20 Volt / 5+ amp)
SuperVOOC Oppo Tidak

240 W**
125 W / 20 Volt / 6.25 Ampere

UltraDart Realme

200 W**
125 W / 20 Volt / 6.25 Ampere

Caj Denyar Super IQOO Vivo 120 W / 20 Volt / 6 Ampere
Xiaomi HyperCharge Xiaomi
Caj Warp OnePlus 65 W / 10 Volt / 6.5 Ampere
Kilat Epal epal ya 20 W / 9 Volt / 2.2 Ampere
Pam Express 4.0 MediaTek n/a n/a**
** diumumkan tetapi belum dikeluarkan

Tetapi adakah Oppo, OnePlus dan Xiaomi benar-benar mengungguli pengeluar popular seperti Samsung dan Apple, atau adakah terdapat sebab terhadap teknologi pantas? Untuk memahami perkara ini, mari kita pertimbangkan perkara yang sebenarnya berlaku semasa pengecasan pantas.

Pengecasan pantas telefon bimbit: Bagaimanakah ia berfungsi?

Bateri litium-ion digunakan dalam telefon pintar. Kapasiti bateri, yang biasanya antara 3,000 dan 7,000 mAh, boleh membekalkan pelbagai komponen telefon dengan kuasa selama beberapa jam atau hari. Jika bateri kosong, iaitu semua ion litium telah berpindah dari elektrod negatif ke positif, proses ini boleh diterbalikkan oleh bekalan kuasa luaran dan bateri dicas semula.

telefon pintar bateri iphone androidpit

Hampir semua telefon pada masa kini menggunakan bateri yang tidak boleh diganti pengguna / © Parilov/Shutterstock

Di sinilah gandum dipisahkan daripada sekam apabila ia berkaitan dengan teknologi pengecasan pantas. Ini kerana teknologi pengecasan pantas moden menghidupkan paip apabila ia berkaitan dengan watt pengecas, voltan dalam volt dan arus dalam amp. SuperVOOC 125 Oppo menggunakan pengecas 125 watt dan mengecas maksimum 20 volt pada 6.25 amp.

Pada masa yang sama, pengilang membahagikan kuasa bateri yang diperlukan antara dua bateri, membolehkannya menghidupkan kedua-dua bahagian secara berasingan. Jadi daripada mengisi kolam besar melalui satu pili, dua kolam diisi dengan dua pili. Tanpa menambah beban pada setiap bateri individu, kelajuannya digandakan.

Malangnya, pengeluar telefon pintar telah membangunkan piawaian mereka sendiri dan semakin menyimpang daripada piawaian USB-PD dan Pengecas Pantas Qualcomm sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Oleh itu, anda pastinya perlu memberi perhatian sama ada pengecas anda menyokong protokol yang diperlukan, walaupun ia menyokong keperluan teknikal untuk pengecasan. Sudah tentu, kita juga akan melihatnya.

Secara ringkasnya piawaian pengecasan pantas semasa

USB-PD: Keperluan penting

Setiap telefon Android menawarkan port USB untuk pengecasan dan pemindahan data, dan oleh itu kelajuan pengecasan maksimum sentiasa bergantung pada standard USB. Dengan USB-PD (USB Power-Delivery), terdapat percubaan selama beberapa tahun untuk membawa penyeragaman pada palam USB untuk pengecas elektronik mudah alih.

Pada masa kini, bukan sahaja telefon pintar tetapi juga komputer riba dan gajet yang lebih besar boleh dicas dengan satu bekalan kuasa pada kelajuan tinggi. USB-PD biasanya ditawarkan dalam kombinasi dengan USB-C. Memandangkan semakin banyak peranti menyokong standard ini, anda boleh, sebagai contoh, mengecas Google Pixel 6 Pro dengan penyesuai yang sama yang digunakan dengan MacBook Air, sambil masih menggunakan pilihan pengecasan pantas.

Pada tahun 2021, USB-IF – Forum Pelaksana USB – mengumumkan semakan 3.1 spesifikasi USB-PDyang menambah tiga pilihan voltan baharu untuk spesifikasi USB-C: 28 V, 36 V dan 48 V, membolehkan output pengecas mencapai 140 W, 180 W dan 240 W. Ini tidak semestinya direka untuk telefon tetapi secara teorinya boleh digunakan untuk telefon bimbit kami.

Logo USB 2021

Seperti biasa, dengan spesifikasi USB baharu datang (banyak) logo baharu! / © USB-IF

Walaupun USB-PD terutamanya menawarkan kelebihan apabila mengecas berbilang peranti secara serentak melalui palam USB, terdapat juga protokol USB-PPS. Piawaian “Bekalan Kuasa Boleh Diprogramkan” tidak berkaitan secara langsung dengan pengecasan lebih pantas tetapi memberi kesan kepada kecekapan dan keselamatan semasa mengecas.

Apabila mengecas menggunakan peranti dan penyesuai yang serasi, telefon (atau tablet, PC, dsb.) secara berkala boleh meminta perubahan voltan dan arus kepada pengecas, yang boleh dinaikkan apabila bateri sejuk atau diturunkan apabila peranti mula menjadi terlalu kuat. hangat. Tahap kawalan ini mungkin tidak menawarkan kelajuan pengecasan terpantas yang mungkin, tetapi berpotensi memanjangkan jangka hayat bateri.

Caj Pantas Qualcomm

Pengeluar cip Qualcomm menawarkan piawaian “Caj Cepat”, yang boleh didapati dalam kebanyakan telefon pintar Android dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Ini kerana Qualcomm ialah salah satu pembekal terbesar pemproses telefon dan merupakan salah satu syarikat pertama yang mencadangkan standard pengecasan pantas, masih kembali pada zaman mikro-USB lama.

Sebahagian besarnya boleh dikendalikan dengan USB-PD dan PPS, Quick Charge 5 menjanjikan lebih daripada 100 watt pada 20 volt dan 5+ amp. Standard QC5 boleh didapati pada peranti seperti Asus ROG Phone 5, Xiaomi 11T Pro dan Nubia RedMagic 6 Pro, biasanya dengan watt yang lebih rendah. Anda boleh menemui senarai lengkap peranti dan pengecas yang serasi pada yang dipautkan halaman Qualcomm.

SuperVOOC Oppo / WarpCharge OnePlus / DartCharge Realme / IQOO FlashCharge

Oppo, atau lebih tepatnya jenama Oppo, Realme, OnePlus, dan Vivo yang dimiliki oleh BBK, membuat keputusan awal untuk membangunkan standard mereka sendiri dan dapat mewujudkan pengecasan ultra pantas telefon sebagai tanda dagangan untuk diri mereka sendiri dan bersaing dengan Xiaomi pada masa yang sama masa. SuperVOOC terbaru berfungsi dengan sehingga 240 watt dan mengecas sepenuhnya bateri 4,500 mAh dalam sembilan minit, dengan pengecasan 50% dalam 3min30s.

NextPit Oppo Find X5 Pro USB NextPit

UltraVOOC 240 telah ditunjukkan menggunakan versi Oppo Find X5 Pro yang diubah suai semasa MWC 2022 / © NextPit

Kedua-dua UltraVOOC 240 dan UltraDart 200 Realme, yang turut diumumkan semasa MWC 2022, belum mempunyai tarikh keluaran lagi. Kedua-dua syarikat bagaimanapun mengumumkan versi 150 W yang akan datang pada suku kedua 2022.

Perlu dinyatakan bahawa untuk menggunakan piawaian pengecasan pantas Oppo/OnePlus/Realme/Vivo/iQOO anda perlu menggunakan penyesuai yang serasi, yang hanya dibekalkan oleh jenama tersebut.

Xiaomi HyperCharge

Selepas bertahun-tahun tidak menggunakan sebarang jenis penjenamaan untuk pengecas pantasnya, Xiaomi memutuskan untuk mencabar jenama BBK dan mengumumkan Xiaomi 11T Pro pada 2021 dengan penyesuai HyperChargenya. Dengan sehingga 120 W, 11T Pro telah dicas sepenuhnya dalam masa 17 minit sahaja dalam semakan kami. Anehnya, telefon yang sama turut disenaraikan dalam senarai sokongan Quick Charge 5 rasmi Qualcomm, mengekalkan tradisi Xiaomi dalam menawarkan telefon dan pengecas yang mematuhi piawaian.

NextPit Pengecas Xiaomi 11T Pro

Xiaomi 11T Pro (juga dalam gambar pembukaan) datang dengan pengecas besar 120 W di dalam kotak / © NextPit

Pengecasan pantas Apple melalui Lightning

Sejak beberapa generasi iPhone, anda juga boleh mengecas telefon pintar Apple kira-kira separuh perjalanan dalam masa setengah jam – dan walaupun pengeluar dari Cupertino masih berpegang pada standard Lightningnya dan bukannya beralih kepada USB-C juga. Walau bagaimanapun, ini hanya terpakai pada port pengecasan pada model iPhone itu sendiri; Apple melengkapkan penyesuai kuasanya sendiri dan juga iPadnya dengan USB-C.

  • Adakah Apple dan Samsung “membasuh hijau” dengan tidak memasukkan pengecas?

Jika anda ingin mengecas iPhone anda dengan pantas, Apple mengesyorkan penyesuai kuasa dengan sekurang-kurangnya 20 watt dan juga menasihatkan untuk hanya menggunakan kabel USB-C ke Lightning Apple sendiri. Ini amat relevan apabila anda menggunakan MacBook dengan pengecas USB-C. Memandangkan ini menawarkan sekurang-kurangnya 61 watt, pengecasan pantas juga berfungsi melalui ini. Anda juga boleh menggunakan pengecas pihak ketiga dengan output kuasa yang diperlukan. Ini amat penting sejak iPhone 12, kerana Apple memutuskan untuk mengeluarkan pengecas daripada kotak runcit telefon.

Pam Express 4.0 MediaTek

Untuk tidak melangkaui pesaing Qualcomm, pengeluar SoC Taiwan itu juga mengumumkan standard pengecasan pantasnya sendiri. Tetapi di luar a catatan blog pada tahun 2018 dan a tapak panasinisiatif itu nampaknya tidak terperangkap dengan jenama telefon…

Adakah pengecasan pantas berbahaya kepada bateri?

Selepas kita hanya membincangkan melihat kelebihan pengecasan super cepat bateri telefon pintar setakat ini, kita harus mempertimbangkan sama ada keseluruhannya sangat berguna sama sekali. Bilakah anda mengecas telefon anda? Adakah anda menunggu sehingga ia benar-benar kosong atau telefon pergi ke pengecas setiap malam?


Adakah anda mengecas telefon anda pada waktu malam atau apabila ia diperlukan?

Secara peribadi, saya mengecas telefon saya setiap petang. Memandangkan saya banyak bekerja dengan telefon pintar saya, ia biasanya sangat diperlukan. Tetapi saya tidak peduli seberapa cepat telefon menjadi penuh apabila saya berbaring di bilik sebelah (cue digital detoxing) dan tidur. Untuk tidak menegangkan bateri, saya biasanya mematikan pengecasan pantas – tetapi adakah itu perlu?

Terutamanya sekarang bahawa jenama Android menjanjikan lebih daripada dua tahun sokongan perisian untuk telefon mereka, penanda aras biasa yang mana bateri biasanya diuji mungkin tidak mencukupi untuk jangka hayat telefon.

Kami telah berbincang dengan pakar tentang sama ada pengecasan pantas benar-benar merosakkan telefon kami, dan jawapan itu nampaknya tidak memudahkan Komuniti NextPit. Baca artikel yang dipautkan dan jika anda masih tidak selesa menggunakan pengecasan pantas, ciri ini biasanya boleh dimatikan pada kebanyakan telefon.

  • Berkaitan: Pengecas terbaik untuk telefon Samsung anda

Adakah pengecasan pantas juga boleh dilakukan secara wayarles?

Jika telefon anda mempunyai gegelung QI bersepadu dan anda telah melengkapkan rumah anda dengan stesen pengecasan yang sepadan, anda pastinya tidak mahu kembali ke dunia pengecasan berwayar. Pengecasan wayarles sedang mencari laluan ke dalam lebih banyak telefon malah boleh berfungsi lebih beberapa meter dalam masa terdekat. Selain daripada jarak yang meningkat, bagaimanapun, masa depan pengecasan wayarles terletak pada kecekapan yang meningkat.

NextPit Oppo Find X5 Pro NextPit

Oppo (sekali lagi) menawarkan pengecasan tanpa wayar sehingga 50 W dalam Find X5 Pro / © NextPit

Pengecasan tanpa wayar dalam peranti komersial juga telah berkembang jauh daripada piawaian industri, manakala spesifikasi Qi di mana-mana meningkat sehingga 15 W. Kami boleh menemui telefon yang mampu mengecas dengan lebih pantas daripada itu, tetapi untuk itu sekali lagi, kami perlu melihat jenama China.

Oppo, sebagai contoh, mengumumkan pengecas AirVOOC 65 W tetapi menawarkan sehingga 50 W dengan perdana semasa (pada 2022) Find X5 Pro, watt yang telah ditemui pada Xiaomi Mi 10 Ultra, dikeluarkan pada 2020. Sama seperti pengecas berwayar, kedua-dua model memerlukan pad pengecas khas untuk mencapai nombor tersebut, jadi anda tidak boleh mendapat manfaat daripada kelajuan yang lebih tinggi dalam stesen pengecasan yang disepadukan ke dalam lampu IKEA.

Walaupun ini semua sangat mudah, anda harus mempertimbangkan kecekapan pengecasan tanpa wayar. Kerana ini bukan sahaja sangat bergantung pada kedudukan gegelung pengecasan, tetapi tenaga juga sentiasa hilang semasa pengecasan induktif. Oleh itu, adalah tidak cekap untuk meletakkan telefon pada stesen pengecasan Qi pada waktu petang.

Bagaimana dengan awak? Apakah tabiat mengecas anda? Adakah anda lebih suka pengecas berwayar atau tanpa wayar? Adakah anda mempunyai bank kuasa pengecasan pantas juga? Kongsi pengalaman anda dalam komen di bawah!


Artikel dikemas kini pada Mac 2022 dengan pengumuman terkini di lapangan. Komen yang disiarkan sebelum tarikh tersebut tidak dipadamkan dan mungkin merujuk kepada versi sebelumnya halaman ini.