Untuk bicu atau tidak bicu: semua tentang audio telefon pintar

5

© NextPit

Audio wayarles mungkin yang didorong oleh teknologi besar, tetapi kebanyakan pengeluar fon kepala akan menggunakan bicu fon kepala untuk beberapa waktu akan datang. Berwayar atau tanpa wayar, perkara menjadi lebih rumit, jadi inilah perkara yang perlu anda ketahui tentang mendengar muzik pada telefon anda pada akhir 2017.

  • Kematian bicu fon kepala adalah baik…untuk perniagaan
  • HTC U11: Apabila telinga anda berdesing kegembiraan

Sejak Apple terkenal mengeluarkan bicu keluaran fon kepala, HTC, Google, dan kini Huawei telah mengikuti petunjuk, memberikan bicu keluaran ol’ but. Sama ada anda seorang audiophile yang jujur ​​atau hanya gembira kerana pasangan Beats anda berfungsi dengan apa sahaja yang terdapat dalam kotak telefon pintar terbaharu anda, anda tidak akan keseorangan tertanya-tanya apakah cara terbaik untuk mendengar lagu kegemaran anda pada telefon anda mempertimbangkan semua pilihan yang ada sekarang.

Telefon pintar kini menawarkan pelbagai cara berbeza untuk mengendalikan audio untuk mendengar muzik tetapi semuanya terpulang kepada dua kes utama: berwayar menggunakan bicu fon kepala 3.5mm, atau wayarles melalui Bluetooth dan dalam beberapa kes melalui WiFi. Ya, terdapat fon kepala Lightning dan USB-C berwayar tetapi demi kesederhanaan (dan kewarasan), saya tidak akan menambah mereka dalam campuran di sini kerana ini bukan penyelesaian sementara yang meluas dan berkemungkinan untuk agenda wayarles teknologi besar. Sebelum memutuskan penutup kepala yang hendak digunakan sekalipun, terdapat banyak pembolehubah yang anda perlu pertimbangkan yang memainkan peranan dalam pengalaman mendengar anda.

Lossy vs lossless

Apabila memutuskan penyelesaian fon kepala yang sesuai untuk anda, adalah penting untuk memikirkan tentang tabiat mendengar anda terlebih dahulu dan cara ia boleh menjejaskan kualiti keseluruhan. Audio digital bermula pada kualiti sumber, jadi jika anda mendengar muzik dari .mp3s atau melalui perkhidmatan penstriman seperti Spotify dan Apple Music, ingat sumber anda sudah ‘hilang’ atau ‘dimampatkan’. Ini bermakna saiz fail audio lebih kecil dan dioptimumkan untuk pemindahan data yang pantas.

Audio termampat cenderung untuk mengalih keluar banyak dinamik muzik dan ‘badan’ berbanding dengan format audio ‘tak rugi’ seperti .wav, .flac dan .alac, tetapi audio termampat juga agak ‘plug-and-play’ untuk kasual. pendengar—formatnya ada di mana-mana dan sebenarnya mampu berbunyi hebat untuk mendengar setiap hari.

Ketahui DAC dan dongle anda

Sekarang untuk mendengar sebarang muzik, audio anda akan diserahkan kepada DAC atau ‘Penukar Digital ke Analog’ yang sangat penting. Fakta menarik: DAC ada di mana-mana dan mereka telah bersama kami sejak pemain CD keluar. Mereka ialah komponen yang memproses maklumat daripada sumber audio digital menjadi isyarat audio analog yang boleh dihasilkan semula oleh pembesar suara atau fon kepala.

Setiap telefon pintar mempunyai DAC terbina dalam. Tetapi kini, beberapa dongle juga begitu. Jika anda mempunyai iPhone 7 sebagai contoh, anda mungkin masih menggunakan penyesuai bicu audio ‘ihsan’ Lightning kepada 3.5mm yang disertakan dengan telefon untuk menyambungkan fon kepala berwayar anda. Penyesuai menterjemah isyarat audio kerana terdapat DAC khas pada bahagian Lightning penyesuai.

Bicu fon kepala AndroidPIT lwn audio wayarles 3859

DAC onboard pada telefon anda membolehkan sambungan ini. / © NextPit

Malah DAC yang paling asas sangat sesuai untuk memainkan muzik mampat atau ‘lossy’ jadi jika anda bukan seorang yang betul-betul nat audio, tidak ada sebab untuk merumitkan perkara dengan melihat spesifikasi ini semasa membeli telefon dan mungkin juga menggunakan kabel Lightning. fon kepala yang disertakan dengan iPhone 7 dan bukannya dongle. Tetapi jika anda hanya menyukai bunyi yang lebih baik daripada bunyi biasa, telefon pintar seperti LG V30 dan HTC U11 ialah contoh yang baik bagi pengeluar yang berusaha keras untuk menggembirakan peminat muzik dengan menyepadukan DAC dan ciri perisian yang lebih baik dalam perdana mereka.

Bicu fon kepala AndroidPIT lwn audio wayarles 3793

Dongle menyusahkan dan boleh hilang dengan mudah jadi telefon pintar seperti HTC U11 menyertakan fon kepala USB-C. / © NextPit

V30 khususnya berbangga dengan menempatkan ESS Technology ES9218P Quad DAC dengan penapis interpolasi 32-bit apabila mendengar melalui bicu fon kepala. Dan Kedua-dua LG V30 dan HTC U11 menampilkan ciri perisian termaju untuk menyesuaikan dan meningkatkan pengalaman mendengar.

Bicu fon kepala AndroidPIT lwn audio wayarles 3844

Quad-DAC LG V30 menawarkan pilihan EQ(Penyamaan) dan penapisan on-board untuk melaraskan dinamik output / © NextPit

Janji tanpa wayar

Jadi, jika anda tidak menyukai idea untuk membawa dongle, patutkah anda menggunakan wayarles? Jika anda bertanya kepada Apple atau Google, jawapannya adalah ya. Tetapi anda tahu itu sudah menjadi jawapan mereka. Pasti, audio Bluetooth bertambah baik dengan codec definisi tinggi baharu seperti Qualcomm aptX HD dan LDAC Sony kini memasuki peranti. Tetapi ia masih mempunyai cara untuk memadankan kepelbagaian (dan kemudahan) kemungkinan yang tersedia dengan persediaan berwayar standard.

Bicu fon kepala AndroidPIT lwn audio wayarles 3886

Set kepala Bluetooth menawarkan kualiti audio lossy yang lebih baik dan lebih baik dan tiada wayar untuk kusut. / © NextPit

Peranti berdaya Bluetooth berfungsi dengan memancarkan gelombang radio jarak dekat yang menerima atau menghantar data digital—seperti isyarat audio. Perkara yang mungkin anda tidak tahu ialah tidak kira apa tahap kualiti audio input itu, mana-mana codec audio Bluetooth akan sentiasa mengeluarkan audio yang hilang—malah aptX HD yang cukup mengelirukan, secara teknikalnya “hampir tanpa kerugian”.

Batasan yang kami ada pada masa ini dengan Bluetooth mungkin kerana ia tidak pernah direka khusus untuk muzik. Ia berakar umbi dalam komunikasi suara tentera tetapi seperti yang kita tahu, ia telah berkembang melepasi kes penggunaan tunggal dan kini digunakan untuk memindahkan semua jenis data secara wayarles.

Itu tidak bermakna fon kepala wayarles yang sedia ada tidak bagus. Jenama fon kepala utama seperti Sennheiser, Bose, Sony, Bowers & Wilkins, dan banyak lagi telah mula mengeluarkan model wayarles premium dan peringkat pertengahan. Oleh itu, jika anda tidak terlalu melekat pada bicu fon kepala dan mahukan bunyi lossy standard atau melebihi standard daripada telefon pintar anda, anda sudah mempunyai beberapa pilihan yang menarik seperti Sony MDR-1000XM2, dan Bowers & Wilkins PX.

Fon kepala Bluetooth: Tiada rentetan terpasang?

Tetapi seperti mana-mana detik peralihan dalam teknologi, terdapat tempoh pelarasan. Dan apabila bercakap tentang audio tanpa wayar, sudah ada beberapa perkara yang perlu anda ingat. Pada tahap kemudahan, fon kepala tanpa wayar mungkin kelihatan seperti mimpi. Hanya hidupkan tin, letakkannya, dan dengar betul? Realitinya sekarang ialah anda perlu berurusan dengan lebih banyak pembolehubah dalam persediaan.

Untuk satu, anda kini akan mempunyai dua bateri untuk dipantau dan bukannya satu—menjaga bateri fon kepala dicas adalah penting melainkan set kepala (dan telefon pintar anda) mempunyai pilihan sambungan berwayar ‘sandaran’.

Dan bergantung pada pelbagai faktor berbeza yang boleh menyebabkan gangguan, anda mungkin kadang-kadang mendapati diri anda berada di bawah belas kasihan penstriman berombak atau sambungan yang berubah-ubah seperti mana-mana sambungan wayarles. Apatah lagi walaupun telefon anda sudah dipasangkan dengan beberapa fon kepala wayarles, sentiasa ada kemungkinan gangguan akan menyebabkan kelewatan dalam mewujudkan sambungan.

Dan jika anda teruja untuk dapat mendengar dengan codec Bluetooth berkualiti tinggi yang lebih baharu, hanya kerana telefon pintar anda menyokong format yang diingini, tidak bermakna semua fon kepala wayarles melakukannya juga. Codec LDAC Sony adalah sangat berprestasi menembak sehingga 990 kbps pemindahan data. Tetapi sehingga Android Oreo keluar, ia hanya tersedia pada peranti Sony yang lain dan teknologi teras masih sangat sunyi di bawah kawalan Sony. LDAC khususnya juga mempunyai tiga mod sambungan yang menentukan tahap kualiti penstriman—menambah satu lagi tahap kerumitan. Lihat ke mana ini akan pergi?

Masa depan adalah tanpa wayar—sama ada kita suka atau tidak

Kami manusia biasa mungkin tidak mempunyai banyak kepentingan dalam pembasmian bicu fon kepala daripada telefon pintar, jadi kemungkinan besar tidak ada gunanya untuk melawannya melainkan jenama seperti LG terus memupuk niche bersarang dengan memasukkan bicu fon kepala 3.5mm sebagai ‘premium’ baharu untuk mereka. perdana.

Bicu fon kepala AndroidPIT lwn audio wayarles 3847

LG V30 berbangga dengan memasukkan bicu fon kepala antara faedah audio terkini yang lain untuk pencinta muzik / © NextPit

Sejujurnya, buat pertama kalinya dalam era syarikat teknologi benar-benar berminat untuk memajukan audio untuk setiap jenis pendengar jadi pastinya ada yang lebih baik untuk masa depan wayarles.

Tetapi jelas bahawa garis telah dilukis di dalam pasir. Sehingga kini, bicu stereo 3.5 mm kecil adalah lambang alam semesta audio yang benar-benar demokratik. Mana-mana peranti audio dengan input atau output analog boleh saling bersambung. Ini bermakna mana-mana produk merentas industri pengguna, hi-fi atau audio pro akan boleh ditukar ganti dengan cara yang benar-benar universal.

Memandangkan kerumitan penstriman audio dan pergantungan mereka pada kawalan aktif daripada OS telefon pintar, fon kepala wayarles mungkin paling menarik jika anda sudah menjadi pendengar yang mahir teknologi yang tidak keberatan mengutak-atik tetapan dan mengikuti sesuatu ‘proses’ tidak. tidak kira betapa minimanya.

Walau bagaimanapun, anda masih sukar untuk mencari apa-apa yang lebih mudah dan segera seperti memasang wayar, memasang fon kepala anda dan bermain.

Apakah pilihan semasa anda? Adakah anda benar-benar dijual pada audio tanpa wayar atau adakah anda kekal dengan penyelesaian dongle buat masa ini?