watchOS 9.4 Akan Membetulkan Jam Penggera Apple Watch Anda Daripada Mendiamkan

35
© NextPit

Apple sedang melancarkan watchOS 9.4 RC (calon keluaran) bersama iOS 16.4 untuk penguji beta. Perisian tegar itu dijangka menjadi versi muktamad yang akan melanda model Apple Watch yang disokong minggu depan jika tiada isu ketara muncul. Termasuk dalam kemas kini adalah pengoptimuman untuk penggera bangun tidur dan ketersediaan fibrilasi atrium yang lebih luas.

Jika anda pengguna Apple Watch yang bergantung pada jam penggera jam tangan, terdapat keadaan tertentu yang anda mungkin perasan ia tidak akan berjaya dicetuskan. Ini mungkin disebabkan oleh gerak isyarat tutup hingga redam, yang juga digunakan untuk menyenyapkan pemberitahuan masuk. Apple sedang menambah baik perkara ini dan cara ia mempengaruhi jam penggera bangun melalui kemas kini watchOS 9 seterusnya.

  • Jangan ketinggalan ini: Cara menggunakan pemantauan tekanan darah pada Samsung Galaxy Watch 4 dan Watch 5.

Dalam nota keluaran watchOS 9.4 terbaharu, Apple menyatakan bahawa kemas kini akan menghalang penggera pada jam tangan daripada dibatalkan semasa tidur. Maksudnya, walaupun anda secara tidak sengaja mencetuskan gerak isyarat tutup kepada redam semasa di atas katil, penggera bangun masih boleh diaktifkan pada tempoh yang dikonfigurasikan.

Apple Watch Ultra

Apple Watch Ultra mempunyai penderia denyutan jantung yang sangat tepat di bahagian belakang. / © NextPit

Apple Watch AFib dan Penjejakan Kitaran dilancarkan ke lebih banyak negara

Sebagai tambahan kepada peningkatan pada penggera bangun tidur, Apple juga mengembangkan AFib (fibrilasi atrium) ke lebih banyak negara. Ciri ini digunakan untuk mengesan kadar denyutan jantung yang tidak teratur, dan ia telah terbukti berkesan dalam beberapa kes yang dilaporkan. Baru dalam senarai ialah Malaysia, Thailand, Moldova, Ukraine dan Colombia. Anda boleh menyemak semua wilayah yang disokong oleh AFib Apple Watch dan negara pada laman web Apple.

Dan bagi kesihatan wanita, Penjejakan Kitaran akan datang ke Moldova dan Ukraine juga. Seperti jam tangan pintar premium lain, ciri penjejakan menyediakan ramalan tempoh haid dan ovulasi untuk wanita. Ia setakat ini telah ditambah baik pada Siri Tonton 8 (ulasan) dan Tonton Ultra (ulasan) melalui penambahan penderia suhu khusus.

Pernahkah anda menggunakan mana-mana fungsi yang dinyatakan di atas? Ciri manakah yang paling anda nantikan daripada watchOS 9.4? Beritahu kami dalam ulasan.

Melalui: 9to5Mac
Sumber:
Reddit/r/Apple