Withings menerima cabaran untuk menjual makmal air kencing di rumah kepada anda

10

© Withings

Withings menunjukkan makmal air kencing pintar untuk rumah di CES 2023. U-Scan tergantung dalam mangkuk tandas anda dan secara automatik menganalisis pelbagai biomarker dalam air kencing anda. Aplikasi termasuk penjejakan kitaran atau analisis pemakanan, seperti untuk keseimbangan air, vitamin dan senaman.

Pada masa ini, kami telah terbiasa menggunakan penjejak kecergasan dan jam tangan pintar untuk mengumpulkan semua jenis data badan—daripada tahap aktiviti dan tidur kepada kadar denyutan jantung berehat, VO2Max dan banyak lagi. Dengan makmal air kencingnya yang dipanggil U-Scan, Withings kini melangkah lebih jauh dengan mengukur biomarker berbeza dalam air kencing pengguna.

UFO kecil berdiameter 9 cm mempunyai saluran masuk untuk mengumpul cecair. Penderia suhu mengesan sama ada air kencing atau air daripada siram tandas, yang turut digunakan untuk membersihkan penderia. Sebaik sahaja U-Scan mengesan air kencing, ia dianalisis untuk pelbagai parameter dalam kartrij ujian. Alat kemudian menghantar data ukuran ke awan melalui Wi-Fi. Hasilnya kemudiannya boleh didapati dalam aplikasi Health Mate Withings.

Withings U-Scan

Di dalam Withings U-Scan terdapat unit berputar dengan kartrij analisis. / © Withings

By the way, anda tidak perlu menukar sensor setiap kali anda ke tandas. Berdasarkan komposisi air kencing individu, Withings mengenali pengguna yang berbeza secara automatik. Bateri dalam perumah boleh dicas semula dan harus bertahan selama tiga bulan. Secara kebetulan, kartrij pengukur yang dimasukkan ke dalam kotak juga tahan lama.

Seperti yang dinyatakan pada permulaan, akan ada dua kartrij berbeza. U-Scan Cycle Sync bertujuan untuk menjejaki kitaran wanita, manakala U-Scan Nutri Balance bertujuan untuk membantu mengesan pemakanan. Mengikut Soalan Lazim di laman web pengilangparameter berikut akan dijejaki.

Penyegerakan Kitaran U-Scan:

  • LH (hormon luteinizing) untuk meramalkan kitaran haid dan menentukan tingkap ovulasi.
  • Graviti spesifik untuk keseimbangan air.
  • pH untuk keseimbangan protein-sayuran.

Imbangan Nutri U-Scan:

  • Graviti spesifik untuk keseimbangan air.
  • Nilai pH untuk keseimbangan protein-sayur.
  • Keton untuk metabolisme tenaga.
  • Tahap vitamin C.

Dalam pelbagai video YouTubenya, Withings berjanji untuk membentangkan data dengan cara yang boleh difahami oleh pengguna dan kemudian menghasilkan cadangan khusus. Dalam klip yang dibenamkan di bawah, sebagai contoh, anda boleh melihat cara apl mengesyorkan sumbangan, cara menyediakan secara optimum untuk larian atau cara menggilap baki vitamin C anda. Di samping itu, bacaan yang direkodkan boleh dikesan dari semasa ke semasa.

Keseronokan murah bukanlah moto Withings U-Scan, apabila alat itu kemudiannya akan dilancarkan pada suku kedua. Sensor dengan kartrij selama tiga bulan berharga kurang dari 500 euro (sekitar $530). Kartrij tambahan akan tersedia untuk pembelian sama ada sebagai langganan atau secara individu di tapak web pengilang. Selepas langganan berharga sekitar 30 euro ($32) sebulan, harga kartrij sepatutnya sekitar 90 euro ($96).

Withings U-Scan dalam Tandas
Menurut Withings, U-Scan sesuai dengan sebahagian besar “ala Barat” tandas. / © Withings

Sama ada penjejak di pergelangan tangan atau dalam mangkuk tandas: tanda soal yang besar ialah dan kekal data peribadi yang ingin anda masukkan ke dalam awan. Walaupun Withings ialah pengeluar Eropah dan oleh itu harus mematuhi GDPR dengan agak teliti, tiada pilihan untuk menyimpan data secara tempatan.

Menurut Withings, U-Scan bukan untuk dijual di Amerika Syarikat tetapi sedang dalam pembangunan dan merancang untuk tersedia pada masa hadapan berikutan kelulusan FDA.

Apakah pendapat anda tentang Withings U-Scan? Bolehkah anda bayangkan menggantung makmal kencing pintar dalam mangkuk tandas anda—mungkin walaupun harganya jauh lebih rendah pada masa hadapan? Dan adakah kekangan awan memainkan peranan untuk anda? Saya menantikan pendapat anda dalam komen!

Sumber:
Withings