Zoho Analytics lwn. Google Data Studio

8

Mengakses analisis yang hebat sentiasa menjadi cabaran bagi pemasar. Begitu banyak data yang dihasilkan mengelirukan, sukar dibaca dan tidak menyumbang secara bermakna. Tetapi perisian perisikan perniagaan (BI) seperti Analitis Zoho dan Google Data Studio mengumpul, memproses dan menyampaikan data dengan cara yang mudah diikuti.

Visualisasi data, pemodelan dan penyepaduan praktikal dengan alatan lain menjadikan kedua-dua platform ini pilihan yang sangat baik untuk mana-mana organisasi. Namun, anda hanya memerlukan satu penyelesaian BI, jadi yang manakah sepatutnya?

Jawapannya tidak mudah dan perisian yang paling sesuai untuk keperluan anda bergantung pada beberapa faktor. Itulah sebabnya kami akan menyelam lebih dalam dan membandingkan kedua-dua alat analitik dan risikan perniagaan ini.

Analitis Zoho lwn. Studio Data Google: Gambaran Keseluruhan

Sebelum kami menyemak kedua-dua platform BI, adalah penting untuk menunjukkan bahawa pada Oktober 2022, Google Data Studio menjadi Google Looker Studio atau hanya Looker Studio.

Mereka pernah menjadi dua platform risikan perniagaan daripada Google, tetapi syarikat itu telah bersatu. Semua ciri yang tersedia dalam Google Data Studio tersedia dalam Looker Studio.

Semasa Google menjenamakan semula alatan BI mereka, Zoho Analytics telah memegang nama yang sama sejak pertengahan 1990-an. Syarikat itu mempunyai rekod prestasi yang sangat baik dari segi perkhidmatan dan keselamatan data. Pengguna biasa Zoho Analytics ialah kedua-dua pekerja bebas dan organisasi dari semua saiz.

Antara muka platform tersedia dalam 15 bahasa, termasuk bahasa Inggeris, Perancis, Denmark, Arab, Turki, Ibrani, Jepun dan Hindi. Zoho Analytics ialah analitik layan diri dan alat BI yang memberikan cerapan tentang data penting.

The Looker Studio ialah produk Google. Oleh itu, ia akan menjadi biasa kepada sesiapa sahaja yang mempunyai akaun Google. Antara muka platform berfungsi dalam 37 bahasa dan menyokong 59 mata wang antarabangsa. Mana-mana bahasa akaun Google anda ditetapkan, Looker Studio akan menggunakannya secara lalai.

Analitis Zoho lwn. Google Data Studio: Harga

Kedua-duanya Analitis Zoho dan Data Google atau Google Looker Studio mempunyai beberapa penyelesaian langganan. Zoho Analytics menawarkan pelan percuma yang direka untuk keperluan pelaporan kecil.

Ia menyokong dua pengguna, lima ruang kerja dan 10,000 baris dalam satu akaun. Pelan berbayar asas berharga $30 sebulan tetapi dibilkan setiap tahun. Walau bagaimanapun, mereka juga menawarkan pakej harga pukal untuk perusahaan, tetapi ia disesuaikan.

Google Looker Studio juga tersedia secara percuma dan banyak organisasi bergantung padanya untuk analisis dan pelaporan data asas. Tetapi terdapat juga Google Looker Pro yang memautkan platform kepada projek Google Cloud. Harga untuk pelan ini tidak tersedia dan pengguna perlu menghubungi jualan langsung Google untuk mengetahui kos perkhidmatan tersebut.

Analitis Zoho lwn. Studio Data Google: Visualisasi Data

Analitis Zoho dan Studio Looker menawarkan laporan dan papan pemuka tanpa had untuk pengguna percuma dan premium. Malah, dari segi visualisasi data, ciri-ciri mereka adalah serupa.

Mereka menawarkan pelbagai jenis carta, jadual pangsi, pelaporan ad hoc, penapis statik dan interaktif, dan banyak lagi. Namun, terdapat beberapa perbezaan yang ketara.

Contohnya, Zoho Analytics menawarkan carta geo, laporan boleh disesuaikan dan penjenamaan, manakala Looker Studio tidak. Sebaliknya, Looker Studio menyokong peta boleh terbenam dan pemetaan jejari.

Zoho Analytics lwn. Google Data Studio: Keserasian Platform

Anda boleh mengakses Zoho Analytics dan Looker Studio menggunakan kebanyakan penyemak imbas yang berfungsi pada Windows, macOS dan Linux. Zoho Analytics juga mempunyai khusus iOS dan Android apl mudah alih yang berfungsi dengan baik dan memaklumkan anda.

Sudah tentu, kerana Looker Studio ialah produk Google, ia juga tersedia sebagai apl Mudah Alih Looker, tersedia untuk iOS dan Android peranti.

Ia juga sangat penting untuk menyerlahkan bahawa menggunakan Looker Studio disertakan dengan beberapa prasyarat. Anda perlu mempunyai akaun Google dan tinggal di negara yang menyokong penggunaan produk Google.

Zoho Analytics lwn. Google Data Studio: Kemudahan Penggunaan

Kebanyakan alat risikan perniagaan memerlukan masa dan dedikasi untuk menguasai dengan betul. Walau bagaimanapun, sesetengahnya mempunyai keluk pembelajaran yang lebih curam daripada yang lain. Secara umum, Zoho Analytics ialah pilihan yang sesuai untuk mereka yang mempunyai sedikit atau tiada pengalaman dengan analitik data.

Memandangkan ia menjana laporan secara automatik, Zoho Analytics tidak mungkin mengatasi pengguna pemula. Ini tidak bermakna platform tidak mempunyai semua yang diperlukan oleh pengguna lanjutan, cuma sesiapa sahaja boleh belajar cara menggunakannya. Antara muka mesra pengguna menjadikan penerokaan alat lebih mudah dan lebih menyeronokkan.

Dari segi antara muka, Google Looker Studio menyerupai banyak produk Google yang lain. Itu menghiburkan sesetengah orang dan tidak cukup mencabar bagi orang lain. Platform ini membolehkan akses mudah kepada kandungan Looker dan memastikan perkongsian dan kerjasama yang mudah.

Analitis Zoho lwn. Google Data Studio: Integrasi

Kami juga boleh mengukur kualiti dan prestasi mana-mana perisian risikan perniagaan dengan kemungkinan penyepaduannya. Bergantung pada jenis organisasi yang anda kendalikan, pilihan yang tersedia boleh memberi kesan kepada keputusan akhir anda.

Berita baiknya ialah kedua-dua Zoho Analytics dan Google Looker Studio disepadukan dengan baik dengan banyak alatan lain seperti Dropbox, Google Ads, HubSpot 360, Meta for Business, Xero, Excel, Twitter dan lain-lain.

Walau bagaimanapun, kedua-duanya tidak berfungsi dengan Zapier, Snowflake atau Tableau. Ini adalah integrasi yang mereka ada, tetapi mari kita lihat juga perbezaannya.

Zoho Analytics tidak berfungsi dengan Marketo Engage dan Slack. Tetapi Looker Studio tidak serasi dengan Microsoft Azure dan Shopify.

Analitis Zoho lwn. Studio Data Google: Keselamatan

Adalah mustahil untuk melebih-lebihkan kepentingan perlindungan data dalam tetapan peribadi dan perniagaan. Pengesahan dua faktor ialah langkah keselamatan yang cekap dan Zoho Analytics memasukkannya dalam protokol keselamatan mereka. Mereka juga memerlukan pengguna untuk melaksanakan pelbagai kebenaran dan kebenaran untuk mengawal orang yang boleh melihat dan berkongsi data tertentu.

Google Looker Studio juga selamat, kerana ia menggesa pengguna untuk menetapkan kebenaran perkongsian dan mengesahkan perubahan. Perisian risikan perniagaan mempunyai pensijilan ISO 27001, standard keselamatan yang paling diiktiraf secara meluas. Oleh itu, dari segi keselamatan data, kedua-dua penyelesaian BI adalah yang terbaik dalam industri.

Zoho Analytics lwn. Google Data Studio: Siapa Menang?

Memandangkan semua analitik data dan platform risikan perniagaan secara amnya bersaing dengan baik di pasaran, adalah mencabar untuk mengisytiharkannya sebagai pemenang.

Tidak kira saiz, banyak organisasi akan mendapat manfaat daripada Zoho Analytics atau Looker Studio. Mungkin dengan penjenamaan semula baru-baru ini, Google cuba membuat perubahan ketara pada perkhidmatan tersebut. Tetapi Zoho Analytics kekal andal dan terus mengembangkan bilangan ciri dan penyepaduan.

Platform BI manakah yang anda rasa lebih baik untuk anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.