Zoho Meeting lwn Slack

22

Walaupun Zoho Meeting dan Slack adalah kedua-dua apl komunikasi untuk perniagaan, kedua-duanya tidak sama. Zoho Meeting adalah platform mesyuarat dan webinar dalam talian, manakala Slack ialah aplikasi pemesejan dengan ciri video baharu yang dipanggil Borak. Kedua-dua platform komunikasi datang dengan banyak alat berguna dan ciri lanjutan, mereka menawarkan penyelesaian perniagaan yang berbeza.

Dalam artikel ini, kita akan bercakap tentang Zoho Meeting dan Slack dan menerangkan secara terperinci tentang ciri utama dan perbezaan antara kedua-dua apl ini.

Apa Itu Zoho Meeting?

Mesyuarat Zoho ialah persidangan video dan penyelesaian webinar semua-dalam-satu yang bertujuan untuk menggantikan kerjasama secara peribadi dan pembelajaran bilik darjah. Anda boleh menggunakan Zoho Meeting untuk menjalankan mesyuarat video dan menyiarkan webinar video secara langsung. Zoho Meeting juga menawarkan alat analitik yang berbeza, membolehkan anda memantau prestasi syarikat anda. Ia berasaskan pelayar, jadi anda tidak perlu memasang apl Zoho Meeting.

Apakah Slack?

Kendur ialah apl pemesejan yang digunakan oleh semua jenis perniagaan. Anda boleh membuat saluran, sembang kumpulan peribadi dan mesej langsung dalam Slack. Anda boleh menggunakan Slack sebagai apl desktop, apl mudah alih dan pada penyemak imbas web anda. Jenis perniagaan yang berbeza menggunakan Slack, daripada IT dan pengurusan projek kepada pemasaran dan jualan. Platform ini memberi tumpuan kepada komunikasi dalam talian yang diperkemas dan bertujuan untuk menggantikan keperluan untuk menggunakan pemesejan e-mel tradisional dalam perniagaan.

Membandingkan Zoho Meeting dan Slack

Sebelum kita meneliti perbezaan utama antara Zoho Meeting dan Slack, adalah penting untuk menyatakan bahawa kedua-dua platform ini tidak menawarkan ciri yang sama. Zoho Meeting memfokuskan pada video, dan Slack lebih kepada komunikasi bertulis.

Ciri Video dan Audio

Memandangkan Zoho Meetings adalah mengenai video dalam talian, platform ini dilengkapi dengan ciri video dan audio lanjutan. Jika anda menggunakan Zoho Meetings sebagai platform mesyuarat dalam talian, anda boleh mengehoskan mesyuarat video, berkongsi skrin anda dan juga merakam dan berkongsi mesyuarat web. Apabila bercakap tentang webinar, Zoho Meetings membolehkan anda menyesuaikan e-mel dan borang anda, berinteraksi dengan khalayak anda dengan tinjauan pendapat dan tinjauan serta memuat turun laporan analitis.

Ciri Borak pada Slack hanya diperkenalkan pada Mac 2022. Ciri sembang video ini tersedia untuk semua ahli dan tetamu serta pada semua rancangan. Jika anda mahu Borak audio sahaja, anda boleh mematikan kamera anda pada bila-bila masa. Jika anda menggunakan versi percuma Slack, anda hanya boleh bersembang video dengan seorang pengguna Slack yang lain. Tetapi jika anda menggunakan pelan berbayar, Borak boleh terdiri daripada sehingga 50 peserta.

Integrasi

Zoho Meetings mempunyai pelbagai aplikasi bersepadu untuk kategori yang berbeza, seperti jualan dan pemasaran, kerjasama kumpulan, perkhidmatan pengehosan e-mel, alat automasi pemasaran dan banyak lagi. Beberapa penyepaduan Zoho Meetings yang paling penting termasuk Gmail, Microsoft Outlook dan Microsoft Teams. Zoho Meetings malah mempunyai integrasi Slack. Jadi, anda boleh menggunakan akaun Google anda untuk log masuk ke Zoho Meeting.

Slack disepadukan dengan pelbagai aplikasi produktiviti, alatan jabatan dan platform penting. Beberapa penyepaduan Slack termasuk Pasukan Microsoft, Google Drive, Dropbox, Kalendar Google, Zum, Twitter, HubSpot dan banyak lagi.

penetapan harga

Kedua-dua Zoho Meeting dan Slack menawarkan pelan percuma.

Pelan Forever Free Zoho Meeting membolehkan anda menjemput sehingga 100 peserta mesyuarat dan 100 peserta webinar. Walau bagaimanapun, mesyuarat dalam talian dan webinar tersebut tidak boleh bertahan lebih daripada 60 minit.

Terdapat rancangan Standard dan Profesional yang berasingan untuk mesyuarat dalam talian dan webinar. Pelan Mesyuarat Standard hanya $1 sebulan, dan pelan mesyuarat Profesional ialah $3 sebulan. Sebaliknya, pelan Webinar Standard ialah $8 sebulan, dan pelan Webinar Profesional ialah $16 sebulan.

Pelan percuma Slack memberi anda akses kepada sejarah mesej 90 hari terkini, 10 penyepaduan dengan apl lain dan perbualan audio dan video satu sama lain dengan perkongsian skrin. Pelan Slack berbayar termasuk pelan Pro ($7.25 sebulan), pelan Perniagaan+ ($12.50 sebulan) dan pelan Grid Perusahaan. Harga sebenar pelan akhir bergantung pada bilangan pengguna.

Kemudahan penggunaan

Berita baiknya ialah Zoho Meeting dan Slack mudah digunakan.

Sebagai hos, anda perlu mendaftar untuk akaun Zoho Meeting. Walau bagaimanapun, peserta anda tidak perlu melakukan ini. Apabila anda membuat acara untuk mesyuarat video, anda hanya perlu menghantar pautan atau kunci mesyuarat melalui e-mel atau apl pemesejan lain.

Apabila anda berada dalam mesyuarat, anda boleh berkongsi skrin anda, merekodkan mesyuarat dan menghantar tinjauan pendapat dan tinjauan. Peserta boleh memilih untuk mematikan kamera mereka atau meredamkan mikrofon mereka. Walaupun dengan pelan Forever Free, boleh ada sehingga 100 peserta dalam satu persidangan video.

Slack mempunyai antara muka pengguna yang mesra yang disusun dengan cara yang akan menjadikan segala-galanya mudah dicari. Saluran, sembang kumpulan dan mesej langsung anda disusun di bar sisi kiri. Anda boleh menghantar lampiran, menyebut pengguna Slack lain dan mencari fail. Selain itu, anda boleh memadamkan mesej dan mengedit mesej yang telah anda hantar. Slack juga menghantar pemberitahuan kepada anda apabila seseorang menyebut anda, tetapi anda boleh mematikan pemberitahuan apabila anda tidak menggunakan apl itu.

Ketersediaan Platform

Apabila anda ingin menganjurkan mesyuarat dalam talian atau webinar di Zoho Meeting, anda boleh melakukannya pada penyemak imbas anda. Perkara yang sama berlaku untuk orang yang anda jemput ke mesyuarat dalam talian anda. Mereka tidak perlu memuat turun apl Zoho Meetings atau mendaftar untuk akaun. Walaupun begitu, anda boleh memuat turun aplikasi Zoho Meetings jika anda mahu. Ia tersedia untuk peranti iOS dan Android, tetapi apl desktop tidak wujud.

Anda boleh menggunakan Slack pada penyemak imbas web anda, atau anda boleh memuat turun aplikasi Slack pada desktop atau aplikasi mudah alih anda. Apl mudah alih tersedia pada kedua-dua peranti iPhone dan Android.

Pilih Platform Terbaik untuk Perniagaan Anda

Walaupun Zoho Meeting dan Slack mempunyai banyak persamaan, kedua-dua aplikasi komunikasi ini tidak sama. Zoho Meeting ialah aplikasi hebat untuk perniagaan yang sering mengadakan persidangan video dan syarikat yang menawarkan webinar kepada pelanggan dan rakan kongsi mereka. Slack ialah aplikasi pemesejan yang boleh menggantikan e-mel dalam kalangan perniagaan dan mempunyai ciri sembang video baharu. Platform yang anda pilih harus bergantung pada keperluan syarikat anda.

Adakah anda pernah menggunakan Zoho Meeting atau Slack sebelum ini? Apl komunikasi manakah yang anda suka? Beritahu kami pendapat anda di bahagian komen di bawah.