10 Cara untuk membetulkan isu terbakar dalam skrin iPhone

73
Bagaimana-untuk-membetulkan-iPhone-skrin-terbakar-isu

Model iPhone terbaharu mempunyai skrin yang bersih dan jernih dengan paparan resolusi tinggi yang menjadikan tontonan menyeronokkan. Namun, ramai orang takut dengan potensi “screen burn-in,” di mana imej kekal kelihatan pada paparan iPhone anda.

Jika anda bimbang tentang mendapatkan imej “hantu” pada skrin iPhone anda atau sudah melihat beberapa imej yang berlarutan, jangan risau—anda masih boleh menyingkirkan kebanyakan imej itu! Saya telah menyusun senarai penyelesaian yang mungkin untuk skrin iPhone burn-in. Baca terus untuk mengetahui lebih lanjut!

Apakah skrin iPhone burn-in?

Pembakaran skrin ialah istilah yang kembali kepada zaman TV tiub sinar katod (CRT). Ia adalah rupa imej selepas hantu yang ditinggalkan pada paparan digital.

Ini berlaku kerana teknologi diod pemancar cahaya organik (OLED). Setiap piksel mempunyai sumber cahayanya sendiri dan menghasilkan cahaya secara bebas daripada piksel lain. Oleh itu, apabila piksel tertentu digunakan lebih banyak daripada yang lain, ini menjadi berlebihan dan malap lebih cepat, menyebabkan ia memaparkan warna secara berbeza.

Walaupun skrin masih berfungsi, akan terdapat perubahan warna yang ketara di beberapa kawasan paparan. Walau bagaimanapun, istilah “burn-in” ialah istilah umum yang merujuk kepada semua jenis imej hantu pada skrin. Tetapi pengekalan imej ialah bentuk burn-in yang paling biasa dilihat dalam telefon.

Berbanding dengan lecuran skrin, yang cenderung kekal, pengekalan imej selalunya merupakan perubahan warna sementara yang biasanya hilang sebaik sahaja anda bertukar kepada imej lain atau mematikan peranti anda untuk seketika.

Apakah yang menyebabkan skrin terbakar pada iPhone?

Banyak perkara boleh menyebabkan skrin terbakar pada iPhone anda. Mengekalkan kecerahan skrin anda terlalu tinggi untuk terlalu lama dan membiarkan telefon anda diletakkan pada imej atau skrin Utama untuk jangka masa yang lama adalah punca biasa.

mengikut Halaman sokongan Apple, “kegigihan imej adalah sementara dan hilang selepas beberapa minit penggunaan biasa. Burn-in boleh berlaku dalam kes yang lebih ekstrem, seperti apabila imej kontras tinggi yang sama dipaparkan secara berterusan pada kecerahan tinggi untuk jangka masa yang lama.”

Apple menjelaskan bahawa sedikit perubahan visual ini adalah “kelakuan yang dijangkakan” paparan OLED, terutamanya dengan penggunaan jangka panjang yang dilanjutkan.

Model iPhone dengan paparan OLED

Model iPhone dengan Paparan Super Retina dan Super Retina XDR semuanya menggunakan teknologi OLED. Berbanding dengan paparan OLED tradisional, paparan ini dipertingkatkan untuk menghasilkan sokongan warna yang luas, ketepatan warna yang luar biasa dan kecerahan tinggi untuk memberikan pengalaman tontonan yang terbaik.

Model yang menggunakan paparan ini termasuk:

 • iPhone X
 • iPhone XS dan XS Max
 • iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max
 • iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max
 • iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max
 • iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro, iPhone 14 Pro Max

Bagaimana untuk membaiki skrin iPhone terbakar

Sekarang setelah kita memahami masalah itu, mari kita menavigasi dan mencari penyelesaian.

1. Cuba mainkan video yang berwarna-warni

Satu cara untuk membetulkan skrin terbakar pada iPhone anda ialah dengan memainkan video pantas dengan banyak perubahan warna. Pilihan lain ialah menggunakan penyelamat skrin bergerak. Memaparkan video atau corak bergerak memastikan anda tidak menerangi piksel yang sama secara berterusan, menghalang burn-in.

2. Matikan iPhone anda

Selalunya, piksel yang digunakan secara berlebihan hanya memerlukan rehat dan mematikan peranti kadangkala boleh menyelesaikan masalah ini. Jika skrin burn-in kecil, piksel berkemungkinan besar daripada tidak pulih.

Seret peluncur untuk Matikan iPhone 11

3. Laraskan kecerahan skrin

Semakin tinggi kecerahan skrin anda, semakin keras piksel perlu berfungsi, yang boleh menyebabkan skrin terbakar. Anda juga mungkin menggunakan apl yang mengekalkan paparan anda walaupun semasa anda tidak menggunakan peranti anda secara aktif. Dalam kes ini, melaraskan kecerahan skrin anda boleh membantu mengurangkan risiko terbakar. Untuk menukar kecerahan skrin anda:

 1. Pergi ke Tetapan.
 2. Ketik Paparan & Kecerahan. Gerakkan peluncur ke kiri atau kanan untuk melaraskan kecerahan skrin anda.

  Pergi ke Tetapan, ketik Paparan & Kecerahan dan gerakkan peluncur

Anda juga boleh mendayakan Kecerahan Auto, yang melaraskan kecerahan skrin iPhone anda bergantung pada keadaan cahaya semasa. Tetapan ini didayakan secara lalai. Untuk menyemak sama ada ini didayakan pada peranti anda:

 1. Pergi ke Tetapan → Kebolehcapaian.
 2. Pilih Saiz Paparan & Teks. Tatal ke bawah dan dayakan Auto-Kecerahan.

  Pergi ke tetapan, ketik pada Kebolehcapaian, pilih Saiz Paparan & Teks dan dayakan Kecerahan Auto

4. Hidupkan Mod Gelap

Walaupun ini mungkin tidak menyelesaikan skrin burn-in, mendayakan mod gelap pada iPhone anda boleh membantu mengurangkan risiko ini, terutamanya apabila anda cenderung untuk terus menggunakan iPhone anda pada tahap kecerahan maksimum.

Berikut ialah cara paling mudah untuk mendayakan Mod Gelap: pergi ke Tetapan → Paparan & Kecerahan, kemudian tandakan Gelap. Togol butang Automatik jika anda mahu iPhone anda bertukar kepada Mod Gelap pada masa tertentu secara automatik.

Tetapan, ketik pada Paparan dan Kecerahan, tandakan pada mod gelap

5. Dayakan Autolock

Ciri masa kunci skrin bukan sahaja bermanfaat untuk memastikan kesihatan bateri iPhone anda dalam keadaan terbaik, tetapi ia juga boleh melindungi piksel anda dengan mematikan paparan anda apabila anda tidak menggunakannya.

Untuk berbuat demikian, pergi ke Tetapan → Paparan & Kecerahan → Auto-Kunci, kemudian pilih selang masa yang anda suka, tetapi saya syorkan anda memilih 30 saat.

Pergi ke tetapan, Paparan dan Kecerahan, Kunci Auto, pilih selang masa

6. Paksa mulakan semula iPhone anda

Kadangkala, gangguan perisian kecil juga boleh mengakibatkan masalah dengan skrin, seperti perubahan warna skrin. Paksa memulakan semula iPhone anda sepatutnya dapat memadamkan gangguan perisian kecil ini.

7. Kemas kini perisian iPhone anda

Versi terkini iOS membantu iPhone anda meminimumkan kesan penggunaan skrin jangka panjang. Untuk mengemas kini iPhone anda kepada versi iOS terbaharu, pergi ke Tetapan → Umum → Kemas Kini Perisian, kemudian ketik Muat turun dan Pasang.

Pergi ke Tetapan, Umum, Kemas Kini Perisian, muat turun dan pasang

8. Tetapkan semula iPhone anda

Jika anda fikir isu ini disebabkan oleh beberapa perubahan dalam tetapan anda, menetapkan semula tetapan iPhone anda boleh membantu iPhone anda kembali kepada tetapan lalainya. Untuk membuat ini:

 1. Pergi ke Tetapan → Umum.
 2. Tatal ke bawah di bahagian bawah dan ketik Pemindahan Tetapkan Semula iPhone → Tetapkan Semula.
 3. Pilih Tetapkan Semula Semua Tetapan.

  Pergi ke Tetapan, Umum, Pemindahan Tetapkan Semula iPhone, Tetapkan Semula

Ambil perhatian bahawa ini menetapkan semula semua tetapan anda, termasuk tetapan rangkaian anda, kamus papan kekunci, kad Apple Pay, tetapan privasi dan tetapan lokasi. Walau bagaimanapun, ini tidak memadamkan sebarang data atau media, jadi sandaran mungkin tidak diperlukan.

9. Cuba pembaikan terbakar

Terdapat beberapa apl yang direka untuk “membetulkan” skrin terbakar. Apl ini membolehkan anda menyemak secara visual tanda-tanda burn-in dan “memperbaiki” ketekunan imej dengan memaparkan jujukan warna pada paparan anda untuk melatih piksel menggunakan warna yang berbeza. Contohnya ialah Doktor OLED Xyang berharga $0.99 di App Store.

10. Gantikan skrin anda

Jika semua kaedah di atas gagal untuk menghapuskan burn-in pada paparan iPhone anda, ia mungkin kekal. Dalam kes itu, satu-satunya penyelesaian ialah menggantikan skrin anda.

Hubungi Apple dan minta cadangan mereka. Semak jaminan iPhone anda untuk melihat sama ada perkhidmatan penggantian iPhone atau penggantian skrin dilindungi.

Anda juga boleh memilih penyedia perkhidmatan pihak ketiga asalkan mereka mempunyai reputasi yang baik.

Petua untuk mengelakkan skrin iPhone terbakar?

Jika mana-mana kaedah di atas berjaya, bagus! Tetapi itu tidak bermakna ia tidak akan berlaku lagi. Untuk memastikan paparan skrin anda dalam keadaan jernih dan jernih, anda mesti mengamalkan beberapa tabiat yang baik:

 • Elakkan daripada memaparkan imej statik, terutamanya pada kecerahan maksimum: Adalah lebih baik untuk mematikan paparan anda atau menggunakan penyelamat skrin bergerak dan bukannya statik.

 • Elakkan imej kontras tinggi: Mengurangkan kontras membolehkan pencahayaan sekata dan mengurangkan ketegangan pada bahagian skrin tertentu.

 • Kurangkan kecerahan anda: Pastikan kecerahan skrin anda pada 50% atau lebih rendah.

Mengakhiri…

Burn-in, atau pengekalan imej, selalunya merupakan isu paparan sementara yang boleh menjadi kekal jika dibiarkan tidak diselesaikan. Mempraktikkan tabiat baik seperti melaraskan kecerahan skrin anda dan mematikan paparan anda apabila tidak digunakan boleh membantu mengurangkan risiko isu terbakar pada iPhone anda.

Adakah mana-mana pembetulan ini berfungsi untuk anda? Beritahu kami dalam ulasan!

Baca lebih lanjut:

 • Skrin iPhone malap secara rawak? 7 Cara untuk menyelesaikan masalah ini
 • Bagaimana untuk mematikan kecerahan automatik pada iPhone dan iPad
 • Warna skrin paparan iPhone diherotkan: Pembetulan pantas