10 Cara untuk membetulkan sentuhan hantu pada iPhone

112
Sosok hantu dalam skrin iPhone Hitam dengan latar belakang kecerunan Jingga

Ghost touch ialah apabila skrin iPhone anda mula berfungsi dengan sendirinya. Walaupun paparan skrin sentuh telah mengubah sepenuhnya cara kita menggunakan telefon, ia mempunyai kelemahan.

Sebelum kita menyelidiki dengan lebih mendalam tentang penyelesaian untuk membetulkan isu sentuhan hantu pada iPhone, mari kita fahami dahulu perkara itu dan peranti yang pernah mengalami perkara yang sama.

Apakah sentuhan hantu pada iPhone?

Seperti namanya, sentuhan hantu ialah apabila skrin kelihatan bertindak balas kepada sentuhan yang tidak wujud, dan aplikasi mula berfungsi tanpa anda melakukan apa-apa. Sentuhan hantu menyusahkan dan mungkin memerlukan iPhone anda dibaiki oleh Apple. Walau bagaimanapun, sebelum mencuba beberapa pembetulan pantas, anda mesti memahami terlebih dahulu perkara yang menyebabkan sentuhan hantu pada iPhone.

Punca sentuhan hantu pada iPhone

 • Mengganti atau menanggalkan skrin sentuh semasa pembaikan

Biasanya, jika skrin sentuh telah ditukar atau dialih keluar semasa pembaikan, anda mungkin mengalami masalah dengan kepekaan skrin dan sentuhan hantu.

 • Kecacatan pembuatan

Sentuhan hantu kadangkala boleh disebabkan oleh ralat pembuatan. Implikasi pejabat belakang dan rantaian bekalan, automasi industri, analitik data dan bahagian lain jabatan pembuatan/logistik mungkin bertanggungjawab terhadap kerosakan tersebut. Ralat pengaturcaraan malah boleh mensabotaj keseluruhan pemprosesan perisian. Oleh itu, pemasangan program yang salah mungkin dipersalahkan.

 • Masalah perkakasan

Sentuhan hantu mungkin juga disebabkan oleh isu perkakasan. Untuk menyemak isu perkakasan pada iPhone anda, lancarkan Tetapan → pilih Privasi & Keselamatan (iOS 16) atau Privasi (iOS 15 atau lebih awal) → Analitis & Penambahbaikan → Data Analitis. Mungkin terdapat senarai log ralat di sana.

Langkah-langkah untuk menyemak log ralat pada iPhone
 • Isu perisian

Gangguan dalam perisian, seperti peningkatan iOS 16, adalah punca kerap sentuhan hantu. Jika terdapat kecacatan dalam kemas kini, ia boleh mempengaruhi tahap sensitif skrin, dan anda mungkin mendapat sentuhan hantu yang sangat menjengkelkan.

iPhone manakah yang terjejas oleh sentuhan hantu?

Pada November 2018, Apple mengakui bahawa sesetengah model iPhone X mengalami masalah skrin sentuh. Walaupun itu isu lama, sesetengahnya pengguna iOS 16 pada iPhone X telah membawanya pada tahun 2022 juga. Apple tidak mengakui secara terbuka isu sentuhan hantu iPhone, tetapi penyiasatan dan aduan internet telah membuktikan bahawa model lain turut terjejas. Di bawah ialah senarai model yang dikhabarkan mengalami gangguan skrin ini:

 • Iphone 5
 • iPhone 6
 • iPhone 7
 • iPhone 8
 • iPhone XS
 • iPhone XR
 • iPhone 11
 • iPhone 12
 • iPhone 13

Nota: Ghost Touch kadangkala boleh dialami pada mana-mana iPhone.

Bagaimana untuk menghilangkan sentuhan hantu pada iPhone anda

Berikut ialah 10 penyelesaian mudah yang membantu anda menghentikan sentuhan hantu pada iPhone anda. Mari kita mulakan!

1. Semak tetapan Kebolehcapaian pada iPhone anda

Tetapan kebolehaksesan mungkin mempunyai kesan pada sentuhan iPhone anda. Anda mungkin secara tidak sengaja telah mengaktifkan Penginapan Sentuh, Sentuhan Bantu, Ketik Belakang, atau malah fungsi yang mengecam ketukan pada bahagian belakang telefon anda. Untuk melaraskan tetapan ini:

 1. Buka Tetapan → Kebolehcapaian → Sentuh.
 2. Sekarang, matikan/hidupkan empat pilihan ini mengikut keinginan anda: Sentuhan Bantu, Penginapan Sentuh, Ketik Belakang atau Sentuhan Haptik.
Langkah yang diserlahkan untuk membuka tetapan sentuhan Kebolehcapaian pada iPhone dengan iOS 16

2. Mulakan semula iPhone anda

Anda mungkin sentiasa cuba memulakan semula telefon pintar anda jika anda menghadapi masalah dengan gangguan skrin iPhone. Memandangkan but semula sentiasa mengemas kini peranti anda, ia juga membetulkan sebarang isu skrin hantu yang mungkin disebabkan oleh aplikasi. Ikuti langkah yang dinyatakan dalam panduan terperinci kami untuk memulakan semula iPhone anda.

3. Berhenti menggunakan aksesori pihak ketiga

Sesetengah kabel pengecasan pihak ketiga, penyesuai bicu fon kepala, kes pengecasan bateri dan aksesori lain mungkin menyebabkan pergerakan skrin ganjil. Jika anda hanya mengalami sentuhan hantu semasa peranti fizikal dipasang, kemungkinan besar aksesori yang harus dipersalahkan. Jadi, disyorkan untuk menggunakan aksesori yang disahkan oleh Apple dan semak sama ada masalah itu selesai.

4. Bersihkan skrin anda

Anda mungkin fikir ia hanya satu langkah bodoh, tetapi anda tidak tahu sejauh mana keberkesanannya. Untuk mula membersihkan skrin pada iPhone anda, pastikan semua peranti luaran dicabut plag. Sekarang, lap skrin dengan kain lembut. Kain bebas lin dan semburan pembersih skrin lebih disukai.

5. Kemas kini kepada iOS terkini

iPhone anda mungkin menghadapi masalah keserasian jika anda menggunakan versi iOS yang lebih lama. iOS sedia ada anda mungkin mempunyai beberapa pepijat yang boleh membawa kepada isu sentuhan hantu pada iPhone anda. Untuk membetulkan skrin gangguan iPhone, anda boleh mengemas kini iOS kepada versi terkini menggunakan langkah-langkah yang dinyatakan dalam panduan terperinci kami.

6. Kemas kini apl dalam App Store

Isu sentuhan hantu iPhone mungkin disebabkan oleh aplikasi yang lapuk. Adalah lebih baik jika anda menaik taraf apl lapuk di Apple Store untuk membetulkannya. Anda mungkin mempunyai beberapa aplikasi menunggu kemas kini jika kemas kini automatik tidak didayakan. Baca artikel berikut untuk mendapatkan maklumat terperinci tentang cara mengemas kini aplikasi pada iPhone.

7. Keluarkan atau gantikan pelindung skrin iPhone anda

Pelindung skrin ialah kepingan kaca atau plastik yang sangat nipis yang digunakan untuk melindungi skrin iPhone daripada kerosakan. Walaupun ia sering berfaedah, ia kadangkala boleh mengganggu kefungsian skrin sentuh anda. Berhati-hati untuk tidak mencalarkan skrin iPhone anda apabila mengeluarkan pelindung skrin daripada telefon anda.

8. Tetapkan Semula Tetapan iPhone

Jika anda merasakan isu sentuhan hantu adalah disebabkan tetapan yang telah anda sesuaikan baru-baru ini, maka anda sentiasa boleh kembali kepada tetapan lalai iPhone anda. Untuk menetapkan semula tetapan anda kepada lalai, anda perlu mengikuti langkah berikut:

 1. Lancarkan Tetapan → Umum.
 2. Pergi ke Pindahkan atau Tetapkan Semula iPhone → Tetapkan Semula → Tetapkan Semula Semua Tetapan.
Langkah yang menunjukkan cara menetapkan semula kilang iPhone

9. Lakukan tetapan semula kilang

Ini adalah pilihan terakhir jika iPhone anda terus mengalami ralat sentuhan hantu. Anda boleh mencuba tetapan semula kilang iPhone anda untuk membetulkan isu skrin gangguan. Saya menasihati anda untuk membuat sandaran iPhone anda sebelum meneruskan kerana langkah ini akan memadamkan data peranti. Sila baca panduan kami tentang cara menetapkan semula kilang iPhone dan iPad anda untuk langkah terperinci.

10. Hubungi Sokongan Apple

Nah, jika tiada langkah yang dinyatakan di atas berfungsi untuk anda, sentiasa ada Sokongan Apple. Anda mungkin boleh menukar skrin anda secara percuma, bergantung pada model dan jaminan iPhone anda. Untuk mendapatkan bantuan, anda boleh berhubung terus dengan Sokongan Apple atau pergi ke Kedai Apple berdekatan atau Pembekal Perkhidmatan Apple yang dibenarkan.

Nota: Jika anda memiliki iPhone X atau iPhone 11 yang dikeluarkan antara November 2019 dan Mei 2020, maka epal akan menggantikan skrin iPhone anda secara percuma.

Penggulungan…

Sila maklumkan kepada kami di bahagian komen jika anda mengalami sebarang isu lain dengan peranti anda. Saya akan berusaha untuk membalas secepat mungkin. Jangan lupa baca artikel lain juga. Di bawah ialah senarai beberapa topik yang mungkin menarik minat anda.

Baca lebih lanjut:

 • Kertas dinding Halloween yang menyeronokkan untuk iPhone
 • Sarung tangan skrin sentuh terbaik untuk iPhone dan iPad
 • Skrin sentuh iPhone tidak berfungsi? 8 Pembetulan cepat