10 Cara untuk meningkatkan isyarat Wi-Fi pada iPhone dan iPad

15
bagaimana untuk meningkatkan isyarat wi-fi pada iphone dan ipad

Adakah anda sering mendapati diri anda mempunyai isyarat Wi-Fi yang lemah sehingga mustahil untuk melawati tapak web, menggunakan apl atau menstrim video? Saya tahu keadaan ini boleh mengecewakan, jadi saya telah menghasilkan beberapa penyelesaian mudah untuk menyelesaikan isu ini. Tuntun saya melalui panduan ini sambil saya menunjukkan beberapa helah mudah untuk meningkatkan isyarat Wi-Fi anda dan meningkatkan prestasi Wi-Fi pada iPhone dan iPad anda.

 1. Mulakan semula penghala dan iPhone anda
 2. Pastikan tiada atau sekatan minimum antara penghala dan iPhone
 3. Lupakan dan sertai semula Wi-Fi
 4. Keluarkan sarung iPhone tebal
 5. Kemas kini iPhone anda
 6. Tetapkan Semula Semua Tetapan
 7. Gunakan DNS tersuai
 8. Hubungi pembekal perkhidmatan internet anda
 9. Melabur dalam penghala yang lebih baik
 10. Gunakan pemanjang jarak

1. Mulakan semula penghala dan iPhone anda

Orang sering terlepas pandang untuk memulakan semula dan beralih kepada pembetulan lain. Memulakan semula penghala anda ialah cara biasa untuk menyelesaikan masalah dengan cepat tanpa banyak usaha.

Untuk memulakan semula penghala Wi-Fi anda, anda boleh menggunakan butang ‘Reset’ fizikal padanya.

 • Sebagai alternatif, anda juga boleh mematikan dan menghidupkannya menggunakan suis pada alur keluar dinding (atau dengan mencabut dan memasangnya semula).
 • Saya juga mengesyorkan anda melawati tapak web jenama penghala anda atau menghubungi sokongan pelanggan mereka untuk menyemak sama ada terdapat kemas kini perisian tegar untuknya.

Sementara itu, mulakan semula iPhone anda juga. Untuk melakukannya:

 1. Tekan dan tahan Kelantangan Naik atau Turun dan Butang Kuasa/Sisi bersama-sama sekali gus.

  Tekan & Tahan Butang Sisi Kelantangan Rendah pada iPhone 11

 2. Sekarang, leret dari kiri ke kanan pada slaid untuk mematikan togol untuk mematikan iPhone anda.
 3. Tunggu sekurang-kurangnya 20-30 saat. Kemudian tekan dan tahan Butang Kuasa untuk memulakan semula iPhone anda.

  2. Pastikan tiada atau sekatan minimum antara penghala dan iPhone

  Jarak dan penghadang merendahkan kekuatan isyarat Wi-Fi dengan ketara dan keupayaannya untuk memberikan pengalaman pengguna yang konsisten.

  Jika anda sentiasa menghadapi isyarat lemah, pertimbangkan untuk bergerak lebih dekat ke penghala. Begitu juga, jika berbilang dinding tebal wujud antara penghala anda dan iPhone atau iPad anda, cuba dekatkan penghala.

  Daripada meletakkan penghala di satu sudut rumah, lihat jika anda boleh menyediakannya di suatu tempat di tengah-tengah supaya isyarat sampai ke setiap sisi rumah dengan secukupnya.

  3. Lupakan dan sertai semula Wi-Fi

  Sebelum anda meneruskan ini, pastikan anda mengetahui kata laluan Wi-Fi anda. Jika anda tidak mengetahuinya dan tidak dapat memahaminya, langkau penyelesaian ini dan teruskan ke penyelesaian seterusnya.

  1. Buka Tetapan pada iPhone anda → Ketik Wi-Fi.
  2. Ketik ikon maklumat (i) di sebelah nama Wi-Fi yang disambungkan.
  3. Ketik Lupakan Rangkaian Ini → Lupakan.

   Lupakan rangkaian Wifi

  4. Tutup apl Tetapan. Kemudian kembali ke Tetapan → Wi-Fi.
  5. Kemudian ketik nama rangkaian anda → Masukkan kata laluannya → Pilih Sertai.

  4. Tanggalkan sarung iPhone yang tebal

  Jika anda menggunakan sarung tebal atau sesuatu yang serupa, pertimbangkan untuk mengalih keluarnya dengan memilih pilihan yang lebih ringan.

  Lapisan perlindungan luar yang besar boleh menyebabkan sedikit gangguan antara antena Wi-Fi iPhone dan isyarat. Jadi, untuk hasil terbaik, pilih sarung iPhone yang lebih nipis.

  5. Kemas kini iPhone anda

  Selain memperkenalkan perubahan baharu untuk meningkatkan isyarat Wi-Fi pada iPhone anda, saya akan menasihati memasang kemas kini iOS untuk menghapuskan pepijat dan meningkatkan kebolehgunaan keseluruhan peranti.

  1. Pergi ke Tetapan → Umum → Kemas Kini Perisian.
  2. Ketik Kemas Kini Sekarang jika kemas kini baharu tersedia.

   Klik pada Kemas Kini sekarang untuk Kemas Kini Perisian

  6. Tetapkan Semula Semua Tetapan

  Ini akan mengembalikan semua tetapan tersuai seperti rangkaian Wi-Fi dan peranti Bluetooth yang disimpan, konfigurasi VPN, reka letak skrin Utama, dsb., kepada keadaan lalai. Walau bagaimanapun, bahan peribadi seperti apl, muzik, gambar dan video akan kekal tidak terjejas.

  1. Pergi ke Tetapan → Umum → Tatal ke bawah untuk Pindahkan atau Tetapkan Semula iPhone.
  2. Ketik Tetapkan Semula Semua Tetapan.

   Tetapkan semula semua tetapan pada iPhone

  3. Masukkan kod laluan iPhone dan sahkan pilihan anda.
  4. Selepas penetapan semula selesai, buka Tetapan → Wi-Fi dan sambung ke rangkaian yang dikehendaki dengan memasukkan kata laluannya.

  7. Tukar DNS pada iPhone

  Kadangkala, menukar kepada DNS tersuai mungkin membantu meningkatkan isyarat Wi-Fi pada iPhone anda. Kami mempunyai panduan langkah demi langkah berasingan yang menunjukkan kepada anda cara menukar DNS pada iPhone anda. Lihat dan lihat jika ia tidak dapat membantu anda. Jika penyelesaian ini tidak membawa apa-apa nasib, artikel yang dipautkan sama akan menunjukkan kepada anda cara untuk kembali kepada konfigurasi DNS lalai.

  Nota: Jika anda menggunakan VPN, sila matikan ia. Anda mungkin mengalami kelajuan yang lebih pantas dengan serta-merta. Pergi ke Tetapan → Togol matikan VPN.

  8. Hubungi pembekal perkhidmatan internet anda

  Jika anda melihat pendikitan yang melampau dalam kelajuan Wi-Fi, hubungi ISP anda dan pastikan tiada bil belum selesai atau gangguan pelayan. Apabila pembayaran lalai, sesetengah syarikat mengurangkan lebar jalur dengan ketara berbanding memotong perkhidmatan sepenuhnya. Sebaik sahaja anda menjelaskan sebarang caj, perkhidmatan anda akan dipulihkan kepada kelajuan biasa.

  Selain itu, ada kemungkinan terdapat gangguan perkhidmatan sementara di kawasan anda. Menghubungi pembekal internet dan menerangkan kepada mereka tentang kelajuan rendah mungkin membantu.

  9. Melabur dalam penghala yang lebih baik

  Akhir sekali, mungkin juga idea yang baik untuk melabur dalam penghala mewah dengan rangkaian dan set ciri yang lebih baik. Cuba lakukan penyelidikan di web untuk mencari penghala yang paling sesuai untuk rumah anda.

  Anda juga boleh melawati beberapa kedai tempatan dan meminta pendapat mereka tentang penghala terbaik untuk situasi anda. Jika anda mempunyai ruang lantai yang terluang, anda harus mengetahui lebih lanjut rangkaian mesh.

  10. Gunakan pemanjang jarak

  Jika anda mengalami kekuatan isyarat Wi-Fi yang lemah pada iPhone anda, terutamanya apabila anda berada jauh dari penghala, pemanjang julat boleh menjadi penyelesaian yang hebat.

  Pemanjangan julat bertindak seperti penghala mini, menerima isyarat Wi-Fi sedia ada daripada penghala anda dan menguatkannya, meluaskan jangkauannya ke kawasan yang lebih luas.

  Menandatangani Mati…

  Adakah anda berjaya mempelajari cara meningkatkan isyarat Wi-Fi pada iPhone anda? Kami harap anda begitu. Dalam ulasan, beritahu kami penyelesaian yang berkesan untuk anda.

  Jika anda mempunyai sebarang soalan lain yang berkaitan dengan Apple, kami juga gembira mendengarnya!

  BACA SETERUSNYA:

  • Cara MENGHIDUPKAN Bantuan Wi-Fi pada iPhone dan iPad
  • iPhone Disambungkan ke Wi-Fi Tetapi Tiada Internet? Inilah Cara Membetulkannya
  • Bagaimana untuk menukar rangkaian Wi-Fi dalam Pusat Kawalan pada iPhone

  Pembaca seperti anda membantu menyokong iGeeksBlog. Apabila anda membuat pembelian menggunakan pautan di tapak kami, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Baca Penafian.