10 Faedah Menggunakan VPN

66

Apabila penggunaan teknologi digital kami berkembang, begitu juga pendedahan kami kepada potensi pelanggaran privasi dan ancaman siber. Walaupun internet menawarkan peluang yang sangat besar, pergantungan kita padanya juga menjadikan kita terdedah kepada serangan siber, penipuan dan pelanggaran data. Inilah sebabnya Rangkaian Peribadi Maya (VPN) semakin popular sebagai cara untuk meningkatkan keselamatan rangkaian dalam talian.

10 Faedah Menggunakan VPN

Walaupun namanya menakutkan, VPN adalah lebih mesra pengguna daripada yang anda jangkakan. Sama ada anda melancong, menggunakan Wi-Fi awam, menghantar maklumat sensitif atau sekadar mencari pilihan hiburan di Netflix, anda boleh mendapat faedah menggunakan VPN.

Apakah VPN?

Pada asasnya, VPN ialah perisian yang melindungi data anda dengan menyembunyikan alamat IP peranti anda. Perisian ini menyulitkan maklumat anda dan mengarahkannya melalui rangkaian selamat ke pelayan yang terletak di negeri yang jauh atau negara lain. Dengan berbuat demikian, VPN menutup identiti dalam talian anda, membolehkan anda menyemak imbas internet tanpa nama.

Fungsi utama VPN adalah untuk menyediakan pelayan yang disulitkan dan menyembunyikan alamat IP anda daripada syarikat, agensi kerajaan dan penggodam yang berpotensi. Dengan berbuat demikian, VPN melindungi identiti anda, terutamanya apabila menggunakan Wi-Fi awam atau kongsi, dan memastikan data kekal peribadi dan selamat daripada sebarang akses yang tidak dibenarkan.

Selain itu, VPN memintas ISP peribadi anda dan mengarahkan sambungan internet anda ke pelayan yang dihoskan, selalunya terletak di pelbagai bahagian dunia. Akibatnya, pengguna boleh “menempatkan semula” diri mereka dan mengakses internet dari hampir mana-mana sahaja. Penyulitan menawarkan lapisan perlindungan tambahan, terutamanya untuk syarikat yang bergantung pada akses jauh. Selain itu, VPN boleh menjadi alat yang berharga untuk perjalanan, permainan dan penstriman.

Apabila anda menyambungkan peranti anda (seperti PC, telefon atau komputer riba anda) ke Internet, data pada mulanya dihalakan melalui pelayan VPN yang menyulitkannya. Akibatnya, pembekal perkhidmatan Internet (ISP) anda hanya boleh melihat data yang terkumpul. VPN kemudiannya menggunakan rangkaiannya (dan alamat IP) untuk memajukan permintaan data anda, membolehkan anda mengakses internet menggunakan maklumat rangkaian pelayan VPN dan bukannya maklumat anda sendiri.

Tawaran Terhad: 3 bulan PERCUMA!
Dapatkan ExpressVPN. Selamat dan mesra penstriman.

Jaminan wang dikembalikan 30 hari

Akibatnya, jika tapak web cuba menjejaki anda, mereka hanya akan melihat rangkaian pelayan VPN dan bukannya alamat IP sebenar anda. Ia menyediakan lapisan keselamatan tambahan yang penting kepada rangkaian anda.

Faedah Menggunakan VPN

Menggunakan VPN menyediakan beberapa faedah, seperti:

1. Dapatkan perlindungan tambahan daripada serangan pancingan data

VPN menyediakan perlindungan tambahan terhadap serangan siber dan penjejakan. Ia menawarkan beberapa ciri untuk perlindungan ancaman, seperti menyekat perisian hasad sebelum ia menjangkiti peranti anda, memberitahu anda jika bukti kelayakan anda dibocorkan ke web gelap dengan monitor web gelap dan menggunakan pelayan yang dikelirukan yang direka untuk kawasan penapisan tinggi untuk memberikan keselamatan maksimum.

Selain itu, terowong berpecah membolehkan anda memilih trafik mana yang akan dihalakan melalui VPN, manakala halimunan pada LAN menjadikan komputer tidak kelihatan kepada orang lain pada rangkaian kawasan setempat (LAN). Akhir sekali, suis bunuh automatik memastikan bahawa jika sambungan anda ke pelayan VPN terputus secara tiba-tiba, sambungan internet anda akan ditutup serta-merta untuk mengelakkan kebocoran data tanpa kerahasiaan dan penyulitan VPN yang dipertingkatkan.

2. Mengatasi penapisan internet dan geo-sekatan

Penapisan Internet ialah isu lazim di seluruh dunia, dengan sesetengah negara mengawal dan mengawal selia akses kepada internet. Sekatan ini mengehadkan akses kepada pelbagai tapak web, platform media sosial dan perkhidmatan penstriman seperti Netflix.

Kelebihan ketara menggunakan VPN ialah keupayaannya untuk menukar alamat IP anda, yang membantu memintas sekatan geografi dan penapisan. Dengan menyambung ke pelayan VPN di negara lain, anda boleh menyemak imbas tapak web asing seolah-olah anda seorang penduduk tempatan.

Sama ada anda berhasrat untuk mengakses laman web berita asing seperti BBC atau menonton video di TikTok, di mana ia disekat, VPN membantu anda mengatasi sekatan ini.

3. Penyulitan data

VPN menyulitkan trafik data anda menggunakan protokol selamat apabila ia bergerak antara peranti anda dan pelayan VPN. Lapisan perlindungan tambahan yang ditawarkan oleh VPN boleh membantu menghalang akses tanpa kebenaran kepada maklumat sensitif, seperti bukti kelayakan akaun dan data kewangan, oleh penggodam dan pelaku berniat jahat yang lain.

4. Lindungi identiti dalam talian anda dengan menyembunyikan alamat IP anda

VPN menawarkan faedah privasi dan keselamatan yang ketara kerana ia boleh menukar alamat IP anda. Alamat IP anda ialah nombor unik yang diberikan kepada rangkaian anda, yang mendedahkan lokasi sebenar anda kepada ISP, tapak web dan kerajaan.

Dengan menyambung ke pelayan VPN di lokasi lain, anda boleh menyembunyikan alamat IP anda sendiri dengan berkesan dan menggantikannya dengan yang baharu. Ini bermakna identiti dalam talian anda akan dilindungi dan anda tidak akan meninggalkan jejak dalam talian yang boleh dikesan kembali kepada identiti sebenar anda.

5. Muat turun fail selamat dan tanpa nama

Memuat turun fail melalui sambungan VPN yang selamat ialah pilihan yang lebih selamat kerana VPN menyulitkan sambungan anda dan menyembunyikan alamat IP anda. Ini amat berguna untuk individu atau organisasi yang mengendalikan maklumat sensitif. Dengan VPN, anda boleh mengelakkan akses pihak ketiga dan memuat turun fail tanpa nama.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk berhati-hati dan tidak memuat turun sebarang dokumen yang mencurigakan atau mengklik pada pautan dan fail boleh laku daripada sumber yang tidak boleh dipercayai untuk mengelak daripada menjadi mangsa penipuan.

6. Akses tawaran dan harga yang lebih baik pada platform e-dagang

Menggunakan VPN boleh membantu anda menjimatkan wang semasa membeli-belah dalam talian, kerana harga dan tawaran mungkin berbeza-beza bergantung pada lokasi yang anda semak imbas. Sebagai contoh, produk mungkin lebih mahal apabila dilihat daripada alamat IP yang terletak di Amerika Syarikat berbanding dengan alamat IP yang terletak di Eropah.

Dengan menyambung ke pelayan VPN di negara lain, anda boleh mengakses tawaran dan harga yang lebih baik, malah memanfaatkan jualan dan diskaun serantau. Anda juga boleh membandingkan harga merentas wilayah yang berbeza untuk mencari tawaran terbaik. Ini boleh digunakan bukan sahaja untuk produk runcit tetapi juga untuk perkhidmatan seperti penerbangan dan hotel. VPN membolehkan anda membeli-belah dan berpotensi menjimatkan wang untuk pembelian dalam talian anda.

7. Tingkatkan permainan dalam talian

Permainan dalam talian boleh dihadkan di negara tertentu, tetapi VPN boleh memberikan penyelesaian kepada masalah ini. Selain itu, jika permainan dikeluarkan lebih awal di rantau lain, anda boleh menggunakan VPN untuk memainkannya dengan segera. Dengan VPN, tidak perlu menunggu!

Manfaat lain menggunakan VPN untuk permainan ialah ia boleh membantu mencegah serangan DDoS. Jika anda telah memulakan pelayan secara tidak adil, anda boleh menukar alamat IP anda dengan VPN dengan cepat untuk menyertai semula. Perkhidmatan VPN juga menyediakan lapisan keselamatan tambahan, menyukarkan penyerang untuk menyasarkan anda.

8. Cegah pendikitan lebar jalur oleh ISP anda

Menggunakan VPN juga boleh menghalang pendikitan lebar jalur oleh pembekal perkhidmatan internet anda. Pendikitan lebar jalur ialah apabila ISP anda sengaja memperlahankan sambungan internet anda, menghasilkan kelajuan yang lebih perlahan. Ini sering dilakukan untuk menguruskan trafik internet pada pelayan yang terlebih muatan atau untuk menggalakkan pengguna menaik taraf kepada pakej yang lebih mahal.

Apabila anda menggunakan VPN, data anda disulitkan dan ISP anda tidak dapat melihat perkara yang anda lakukan dalam talian. Ini bermakna mereka tidak akan dapat menyekat sambungan anda berdasarkan aktiviti internet anda. Hasilnya, anda boleh menikmati kelajuan internet yang lebih pantas dan pengalaman menyemak imbas yang lebih konsisten.

9. Dapatkan akses selamat ke rangkaian Tor

Mengakses rangkaian Tor, juga dikenali sebagai The Onion Router, boleh memberikan lebih banyak kerahsiaan dan privasi, terutamanya di kawasan yang mempunyai penapisan internet yang berat. Tor menyulitkan data anda melalui beberapa geganti, menjadikannya hampir tidak dapat dikesan kepada sesiapa yang cuba menjejaki anda. Walau bagaimanapun, pelayan Tor yang terhad dan disenaraikan secara terbuka boleh mendedahkan kepada ISP anda, pentadbir rangkaian atau sesiapa sahaja yang mengetahui alamat IP anda bahawa anda sedang menggunakan rangkaian Tor.

Menggunakan VPN untuk mengakses Tor boleh menyembunyikan sambungan anda dan memberikan lapisan perlindungan tambahan dan privasi dalam talian. Langkah keselamatan tambahan ini memastikan tiada sesiapa yang akan mengetahui anda menggunakan rangkaian Tor dan memastikan anda selamat daripada jenayah siber di web gelap.

10. Lindungi berbilang peranti dengan satu langganan

Salah satu faedah perkhidmatan VPN yang boleh dipercayai ialah keupayaan untuk mengamankan berbilang peranti menggunakan satu akaun. Ini bermakna anda boleh menyulitkan sambungan komputer riba, desktop, tablet, telefon dan peranti bersambung Internet anda yang lain secara serentak dengan mudah.

Banyak penyedia VPN menawarkan arahan langkah demi langkah tentang cara menyediakan VPN mereka pada pelbagai peranti, termasuk peranti iOS dan Android, malah pada penghala anda. Dengan berbuat demikian, anda boleh melindungi semua orang yang menggunakan rangkaian anda dengan serta-merta. Dengan satu langganan, anda boleh meningkatkan privasi dan keselamatan semua peranti anda. Ciri ini amat berguna untuk keluarga kerana ia boleh melindungi kanak-kanak daripada ancaman dalam talian sambil membenarkan anda mengakses kandungan sekatan geo.

Kesimpulan

Terdapat beberapa faedah menggunakan VPN. VPN adalah penting untuk tiga tujuan utama: melindungi keselamatan data dengan menyulitkan data penyemakan imbas internet anda, melindungi privasi Internet dengan menghalang penjejakan atau pemantauan aktiviti dalam talian anda dan menyediakan akses tanpa had kepada kandungan dengan memintas penapisan dan sekatan geo, dengan itu membenarkan akses dari mana-mana sahaja. .

Berikut ialah cadangan perkhidmatan VPN terbaik kami.