10 perkara teratas yang perlu dipertimbangkan sebelum membeli telefon baharu

78
Ujian buta kamera AndroidPIT 04 2019
© NextPit

Terdapat lebih daripada satu telefon pintar tersedia di luar sana hari ini! Peranti ini bukan lagi hanya untuk membuat panggilan atau menerima mesej SMS; anda boleh menjalankan kebanyakan aspek kehidupan seharian anda melalui telefon pintar anda. Akibatnya, ia boleh menjadi sangat sukar untuk mengetahui telefon pintar yang mana satu untuk anda. Berikut ialah 10 perkara yang perlu dipertimbangkan apabila anda berada di pasaran untuk telefon pintar baharu.

Pintasan:

Apakah jenis telefon pintar yang anda perlukan?

Sebelum memilih mana-mana telefon pintar anda harus mendapatkan keutamaan anda terlebih dahulu. Telefon pintar pada asasnya ialah komputer yang anda bawa di dalam poket anda yang membolehkan anda melakukan pelbagai tugas. Ini boleh jadi apa sahaja daripada memastikan anda dapat terus berhubung dengan dunia luar hingga duduk di dalam bilik gelap bermain Clash Royale. Tetapi bagaimana sebenarnya anda menggunakan telefon pintar anda setiap hari?

Sebelum memilih mana-mana telefon pintar anda harus mendapatkan keutamaan anda terlebih dahulu.

Intinya ialah untuk anda menghantar mesej WhatsApp dan menerbitkan beberapa siaran di rangkaian sosial, anda tidak sepatutnya perlu membelanjakan lebih daripada $200. Bagi pemain yang tidak bersedia untuk melepaskan pengalaman permainan yang lancar dan lancar, mereka lebih baik memerhatikan telefon pintar berharga sekitar $400. Manakala mereka yang mahukan yang terbaik daripada yang terbaik dari segi reka bentuk dan prestasi perlu bersedia untuk berbelanja dari kira-kira $500 dan ke atas.

Hero 4 Telefon Pintar Tinggi Terbaik AndroidPIT

Mempunyai begitu banyak pilihan menjadikan pilihan itu rumit. / © NextPit

Mari lihat apakah 10 faktor paling penting untuk dipertimbangkan sebelum memilih telefon pintar anda yang seterusnya.

  • Telefon pintar Android terbaik yang boleh anda beli hari ini

1. Pembawa mudah alih dan pelan berpatutan

Adakah anda mahu telefon pintar baharu? Nah, anda agak manja dengan pilihan. Sebelum anda mengeluarkan kad kredit anda untuk membeli sesuatu dalam talian, anda harus mencari pelan telefon bimbit terbaik yang ditawarkan oleh pelbagai pembekal mudah alih. Verizon, AT&T, Sprint dan T-Mobile masing-masing mempunyai sesuatu yang menarik untuk ditawarkan kepada pelanggan, dan selalunya akan menyediakan pakej lengkap termasuk data, panggilan dan SMS. Siapa tahu, mungkin ini masa yang sesuai untuk anda mempertimbangkan untuk menukar pembekal semasa anda…malah anda boleh menyimpan nombor telefon semasa anda.

Berikut ialah beberapa tawaran daripada empat rangkaian besar di AS:

AndroidPIT vodafone 2755

Memilih pembekal boleh menjadi rumit, tetapi ada sesuatu untuk semua orang. / © NextPit

2. Sistem pengendalian

Jika anda membaca artikel ini, anda telah memutuskan untuk menumpukan pada membeli peranti berasaskan Android, tetapi terdapat beberapa versi dan versi versi perisian Google ini. Sebelum membeli telefon pintar baharu, jadi anda harus meneliti sejarah Android anda – atau sekurang-kurangnya meneliti perbezaan antara dua versi terakhir, Android 9 Pie dan Android 10.

Selain daripada hidangan yang hebat untuk memuaskan hati walaupun yang terbesar, nama-nama ini sepadan dengan versi sistem pengendalian Android yang berbeza dan setiap satu menawarkan ciri dan fungsi yang unik. Versi Android terkini yang tersedia ialah Android 10, tetapi malangnya tidak semua peranti mempunyai penghormatan untuk menunjukkannya. Saya menasihati anda untuk tidak membeli telefon pintar dengan versi Nougat atau Marshmellow yang sudah lapuk dan sebaliknya cari telefon pintar dengan Android Pie sekurang-kurangnya (dan jika anda dijamin naik taraf kepada versi Android terbaharu dan terkini, itu lebih baik).

  • Android 10: setiap telefon pintar disahkan mendapat kemas kini Google
AndroidPIT android 10 06

Google menggugurkan tema gula-gula untuk versi terbaharu Android. / © NextPit

3. Reka bentuk dan kefungsian

Dalam memilih telefon pintar baharu, cita rasa peribadi adalah titik keputusan utama, baik dari segi perisian mahupun penampilan luaran. Sesetengah orang mungkin lebih suka garisan yang lebih bulat dan reka bentuk berliku-liku, manakala yang lain menyukai rupa yang lebih kukuh, dicirikan oleh garis lurus dan tepi logam yang tajam. Kita mesti mengakui bahawa dengan setiap bulan yang berlalu dan berturut-turut acara pelancaran yang kita lihat dalam industri, telefon pintar semakin mula menyerupai satu sama lain dan pilihan yang tersedia sangat dipengaruhi oleh kempen dan trend pemasaran.

Tetapi, reka bentuk adalah berdasarkan fungsi. Unibody logam adalah bergaya dan bergaya, tetapi dalam beberapa kes menghalang anda daripada menggunakan beberapa ciri seperti kad mikroSD atau bicu fon kepala. Sebelum membeli, semak kualiti peranti untuk memastikan anda boleh menggunakannya dengan cara yang paling selesa dan mudah untuk anda (dengan syarat elemen ini penting untuk anda).

AndroidPIT Samsung Galaxy S7 Edge lwn kamera LG G4 2203

Kaca atau kulit? Garis melengkung atau sudut tepat? Dilema tidak berkesudahan. / © NextPit

4. Saiz dan jenis paparan

Bagi mereka yang suka menerima kemas kini berita atau hanya tersesat dalam grafik HD permainan Android terkini, anda harus benar-benar mempertimbangkan telefon pintar yang dilengkapi dengan paparan sekurang-kurangnya 5.7 inci. Bagi mereka yang menggunakan telefon pintar terutamanya untuk WhatsApp atau membaca siaran Facebook, skrin yang lebih kecil adalah lebih daripada mencukupi.

Bagi teknologi paparan, terdapat dua jenis utama dalam Android: LCD dan AMOLED. Perbezaan utama antara keduanya terletak pada unjuran cahaya. Secara teorinya, skrin LCD cenderung lebih terang dan memaparkan kandungan dengan lebih baik apabila berada dalam cahaya matahari langsung, manakala paparan AMOLED menawarkan kontras yang lebih tajam dan warna yang lebih tepu. Walau bagaimanapun, dalam amalan, dengan peredaran masa dan kedatangan teknologi baru, perbezaan antara kedua-duanya semakin kurang ketara. Yang berkata, resolusi Full-HD, FullHD+ atau QHD untuk imej hampir selalu sempurna.

  • Semua yang anda ingin tahu tentang skrin telefon pintar
androidpit oneplus 7 pro vs galaxy s10 plus hero 2

Paparan AMOLED cenderung bergerak terang. / © NextPit

5. Pemproses dan RAM

Pemproses ialah hab peranti yang bergantung kepada prestasi keseluruhan. Kadangkala, keupayaan pemproses adalah yang mengehadkan kemas kini perisian. Qualcomm dan Mediatek adalah pertaruhan yang selamat.

Sementara itu, Huawei dengan pemproses Kirin membuktikan dirinya mampu menawarkan prestasi yang baik kepada pengguna. Ia juga harus diperhatikan bahawa untuk mana-mana pemproses menjadi yang terbaik, jumlah RAM yang tersedia adalah penting. Ya, pemproses itu penting, tetapi kita perlu melihat kepada telefon pintar dan spesifikasi teknikalnya secara keseluruhan.

qualcomm snapdragon 865 secara langsung

Snapdragon 865. / © Qualcomm

6. Storan dalaman

Apabila anda menjangkau Android anda yang seterusnya, semak RAM dan storan dalaman, tetapi bukan hanya perkara yang tertera pada pelekat. Lihat berapa banyak ruang yang digunakan oleh apl yang diprapasang. Walaupun anda boleh menggunakan kad MicroSD untuk mengembangkan kapasiti storan telefon pintar anda, jangan lupa bahawa memori dalaman yang lebih besar disyorkan berbanding menggunakan kad luaran.

Pada masa yang sama, sebelum anda memilih model dengan storan dalaman 128GB atau 256GB, fikirkan tentang jumlah yang sebenarnya anda akan gunakan. Adakah anda menggunakan telefon pintar anda sebagai pemacu keras luaran untuk komputer anda dengan menyimpan filem, muzik, fail dan aplikasi berat? Jika jawapannya tidak, anda mungkin OK dengan 64GB. Apatah lagi anda boleh memanfaatkan perkhidmatan awan untuk menjimatkan sedikit ruang dan masih sentiasa mempunyai fail anda di tangan, dengan syarat anda mempunyai sambungan internet. Sebagai peraturan umum, mempertimbangkan telefon pintar di pasaran, adalah dinasihatkan untuk memilih sekurang-kurangnya 4GB RAM dan 64GB memori dalaman.

  • Bagaimana untuk memilih kad MicroSD terbaik
Darth Vader micro SD ANDROIDPIT

Memori boleh dikembangkan atau awan? / © Mediatek

7. Hayat bateri

Hayat bateri adalah salah satu ciri yang paling penting untuk dipertimbangkan semasa memilih telefon pintar baharu. Jangan tertipu: bilangan mAh yang lebih tinggi tidak bermakna lebih banyak hayat bateri, atau kitaran hayat bateri yang lebih panjang. Faktor-faktor yang terlibat adalah berbeza dan ia patut diketahui.

Sebagai contoh, anda harus mempertimbangkan bahawa skrin dengan resolusi yang lebih tinggi menggunakan lebih banyak tenaga, manakala pemproses terkini mengoptimumkan hayat bateri. Kemudian terdapat kadar segar semula paparan dan teknologi pengecasan pantas untuk difikirkan. Daripada hanya melihat spesifikasi teknologi, sebaiknya semak ulasan dan hasil penanda aras untuk mengetahui prestasi semua faktor ini apabila digabungkan dalam satu peranti. Pada masa ini, 4,000 mAh nampaknya menjadi standard.

  • Telefon pintar dengan hayat bateri terbaik
Bateri ANDROIDPIT 1

Jangan lupa tentang bateri. / © Mediatek

8. Kualiti dan kreativiti kamera

Pengeluar telefon pintar mula memberi lebih perhatian kepada kualiti dan ciri kamera sejak kebelakangan ini, dan itu adalah perkara yang bagus untuk pengguna. Bilangan megapiksel, autofokus hibrid, penstabilan optik, mod manual, kesan khas dan ciri swafoto khas: telefon pintar menjadi semakin seperti kamera digital.

Sekali lagi, saya mengesyorkan anda untuk tidak terlalu memikirkan nombor yang ditunjukkan pada helaian teknikal. Ahli Parlimen tidak menceritakan keseluruhan cerita dan adalah penting untuk mendapatkan idea tentang jenis sensor bersepadu, kualiti kanta dan saiz piksel. Anda akan menemui semua butiran yang dinyatakan dalam ulasan kami, tetapi sebaik sahaja anda berada di kedai, anda tidak akan dikenakan sebarang bayaran untuk memulakan apl kamera dan menyemak sendiri kecerahan tangkapan dan ciri perisian.

  • Ia lebih kurang daripada megapiksel: dijelaskan oleh kamera telefon pintar
Perbandingan ujian kamera AndroidPIT 2

Megapiksel bukan segala-galanya. / © NextPit

9. Perisian dan fungsi bersepadu

Adakah anda memerlukan telefon yang boleh melakukan segala-galanya? Adakah anda salah seorang daripada mereka yang memerlukan penderia cap jari terbina dalam, pemantau kadar jantung, penderia UV, pisau Swiss Army dan sebuah batmobile? Anda mempunyai pelbagai pilihan di sini, daripada barisan teratas terkini hingga telefon pintar kelas pertengahan anda akan menemui semua inovasi perkakasan terkini.

Tetapi jangan hadkan diri anda untuk memilih telefon pintar berdasarkan ciri perkakasan. Aktifkan paparan dan teroka perisian secara mendalam untuk mengetahui ciri tersembunyi yang ada dan jika ia menyediakan pilihan yang sesuai untuk anda. Sering berkongsi peranti dengan anak anda? Pastikan anda mempunyai mod tetamu atau kawalan ibu bapa. Adakah anda suka membaca e-buku secara terus pada Android? Pilih antara muka yang membolehkan anda melaraskan rona paparan dan yang melaksanakan beberapa perlindungan mata anti-tekanan. Pendek kata, jangan berhenti pada penampilan dan siasat sistem dengan teliti.

togol cepat 01

Navigasi antara ciri setiap peranti. / © NextPit

10. Harga berbanding prestasi

Terakhir dalam senarai kami, tetapi mungkin faktor pertama yang perlu dipertimbangkan jika anda mempunyai belanjawan yang terhad, ia pasti harganya. Apakah yang anda mahu belanjakan pada telefon pintar anda yang seterusnya? Adakah berbaloi untuk menggunakan semua gaji anda atau adakah wajar untuk mengehadkan diri anda dan memilih sesuatu yang lebih murah tetapi sama berkuasa dan mengikut peredaran zaman? Pilihan di tangan anda, tetapi maklum bahawa untuk mana-mana julat harga terdapat beberapa peranti yang lebih baik daripada yang lain.

  • Telefon pintar Cina terbaik 2019

Jadi, apa yang anda cari dalam telefon pintar? Adakah terdapat sebarang ciri yang boleh menjadi pembuat perjanjian atau pemecah ketika memilih telefon pintar baharu? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.