10 Petua Penting untuk Memanjangkan Hayat Bateri Apple Watch Anda

18
Apple Watch Siri 8 NextPit 8 Kopie
© nextpit

Jam tangan pintar Apple adalah antara yang paling kaya dengan ciri dalam kelas mereka, menawarkan keupayaan pengesanan kesihatan dan kecergasan termaju. Walau bagaimanapun, satu kawasan di mana Apple Watches gagal menyediakan hayat bateri yang luar biasa yang bertahan selama beberapa hari antara pengecasan. Syukurlah, dengan tetapan yang betul, isu ini dapat ditangani. NextPit berkongsi petua teratas untuk menambah baik dan memanjangkan hayat bateri pada Apple Watch.

Sejak pelancaran Siri Apple Watch yang asal, Apple telah mencapai kemajuan yang minimum dalam memanjangkan hayat bateri untuk jam tangan pintarnya. Walaupun Watch Ultra (ulasan) menawarkan kapasiti bateri yang lebih besar sedikit dan masa penggunaan yang meningkat sedikit, ia datang dengan tanda harga yang tinggi. Watch Series 8 biasa dan Watch SE 2 telah menganggarkan penilaian hayat bateri yang kekal tidak berubah daripada pendahulunya.

Walau bagaimanapun, jangan biarkan ini menghalang anda daripada memiliki salah satu daripada barang boleh pakai ini. Terdapat pelbagai cara untuk memperhalusi tetapan Apple Watch anda untuk memanjangkan hayat bateri, yang berpotensi menambah beberapa hari masa jalan tambahan dan menghalang kehabisan bateri secara tiba-tiba.

 • Baca juga: Cara menggunakan Apple Watch untuk mengawal kamera iPhone

Di bawah, kami berkongsi teknik terbaik untuk mencapai ini tanpa menjejaskan ciri teras penting Apple Watch anda.

#1. Muat Semula Apl Latar Belakang

Muat semula apl latar belakang apl ialah salah satu ciri sistem yang menggunakan sumber perkakasan dan perisian yang besar. Jam tangan Apple dipramuat dengan apl dan perkhidmatan, dengan tetapan muat semula latar belakangnya dihidupkan secara lalai. Mematikan fungsi untuk nama yang jarang anda gunakan akan membantu mengekalkan lebih banyak jus.

Berikut ialah cara untuk mematikan muat semula apl Latar belakang melalui iPhone atau Apple Watch anda

 1. Pergi ke apl Watch pada iPhone anda—atau Tetapan pada Watch anda.
 2. Pilih Umum dan ketik Muat Semula Apl Latar Belakang.
 3. Togol matikan Muat Semula Apl Latar Belakang.

Anda hanya perlu mematikan tetapan untuk apl yang anda tidak gunakan. Apl yang dilumpuhkan tidak akan mendapat muat semula kandungan yang berterusan. Pada masa yang sama, anda tidak akan dapat melihat pemberitahuan yang datang daripadanya melainkan ciri atau komplikasinya digunakan dalam muka jam.

Tangkapan skrin yang menunjukkan tetapan yang boleh diubah seseorang untuk memanjangkan hayat bateri pada Apple Watches

Matikan muat semula apl Latar belakang pada Apple Watch anda untuk menyimpan sedikit jus. / © NextPit

#2. Pemberitahuan apl

Satu lagi faktor ketara yang menghabiskan bateri dengan lebih cepat ialah pemberitahuan daripada apl kerana ini menggunakan kuasa melalui sambungan atau haptik dan bunyi. Dan memandangkan iPhone anda ialah pemacu utama anda untuk menerima pemberitahuan, anda boleh meminimumkan atau menyekat sepenuhnya pemberitahuan apl yang dihantar ke jam tangan anda.

Ikuti langkah di bawah tentang cara menapis pemberitahuan dan hanya membenarkan maklumat penting.

 1. Buka apl Watch pada iPhone anda—atau melalui Tetapan pada Watch anda.
 2. Pilih Umum dan pilih Pemberitahuan.
 3. Tapis keluar pemberitahuan apl yang harus dihantar ke jam tangan anda.
Cara Meningkatkan dan Memperbaiki Hayat Bateri pada Apple Watch

Menapis pemberitahuan apl yang dihantar ke Apple Watch boleh dilakukan daripada apl jam tangan pada iPhone anda. / © NextPit

#3. Skrin Bangun

Paparan adalah ciri utama jam tangan pintar. Apabila ia dihidupkan atau digunakan untuk tempoh yang lebih lama menggunakan sejumlah besar tenaga. Oleh itu, ia tidak perlu dijalankan untuk kebanyakan masa memandangkan anda hanya perlu membaca pemberitahuan untuk tempoh yang singkat.

Skrin Bangun ialah berasaskan gerak isyarat yang mengawal paparan. Dengan mengehadkan tempoh masa terjaga boleh membantu memanjangkan hayat bateri pada peranti. Caranya ialah dengan melumpuhkan gerak isyarat bangun untuk bangun, jadi setiap kali pergelangan tangan anda dinaikkan atau digerakkan, ia akan memastikan skrin tidak aktif. Sebaliknya, anda boleh menghidupkannya dengan mengakses mahkota atau mengetik paparan.

Berikut ialah cara untuk menukar tetapan:

 1. Buka apl Watch pada iPhone atau Watch.
 2. Dalam Tetapan pilih Paparan dan Kecerahan.
 3. Togol Matikan Wake on Wrist Raise.
 4. Hidupkan Bangun pada Putaran Mahkota atau Atas.

Sebagai alternatif, pengguna boleh memendekkan tempoh skrin akan kekal terjaga selepas mengetiknya. Pilih tahap minimum, iaitu 15 saat.

Tangkapan skrin yang menunjukkan tetapan yang boleh diubah seseorang untuk memanjangkan hayat bateri pada Apple Watches

Jika anda aktif atau melakukan senaman, melumpuhkan Bangun pada Pergelangan Tangan akan meminimumkan skrin bangun yang dicetuskan oleh pergerakan tangan anda. / © NextPit

#4. Pergi untuk pilihan muka jam tangan gelap

Apple menggunakan paparan OLED pada jam tangannya. Panel jenis ini berfungsi paling baik dengan muka jam bertema gelap kerana ia mematikan piksel apabila menayangkan warna hitam, seterusnya menjimatkan bateri. Seperti biasa, ini berbeza dengan muka jam dengan warna yang terlalu terang, yang mengurangkan tenaga pada kadar yang lebih pantas.

Pada watchOS 9, Apple memperkenalkan pelbagai muka jam tangan baharu termasuk fasa bulan dengan latar belakang hitam selain keupayaan menyesuaikan dan memilih kertas dinding serta komplikasi anda. Pilihan hitam dan putih akan berfungsi dengan baik dalam mengekalkan stamina juga.

Apple Watch Series 4 memaparkan muka jam tangan baharu yang ditambah melalui kemas kini perisian

watchOS 9 menambah empat muka jam baharu pada Apple Watch / © NextPit

#5. Matikan AOD

Paparan Sentiasa Hidup mungkin merupakan pesalah terbesar kepada hayat bateri jam tangan anda bersama-sama dengan ketersambungan. Walaupun ia sentiasa menunjukkan jam dan jam tangan komplikasi untuk sentiasa kelihatan pada skrin, ini terus mengecutkan bateri berharga Apple Watch anda. Dengan kebanyakan pengguna hanya mengakses jam tangan apabila mereka perlu melihat pemberitahuan atau menyemak masa, adalah disyorkan untuk mematikan AOD.

Pada masa yang sama, melumpuhkan ciri ini memberi anda kawalan baharu untuk mengawal tahap kecerahan AOD secara manual dengan mendail mahkota ke atas atau ke bawah. Untuk menyahaktifkan AOD, navigasi kembali ke Umum > Paparan dan togol daripada Paparan Sentiasa Hidup.

Apple Watch Ultra

Sekiranya anda memerlukannya, anda sentiasa boleh mematikan AoD pada Apple Watch Series 8 dan Watch Ultra anda. / © NextPit

#6. Kurangkan kecerahan puncak

Bersempena dengan semua pengubahsuaian berkaitan paparan, melaraskan tahap kecerahan adalah salah satu cara yang berkesan untuk akhirnya menjimatkan kuasa dan memanjangkan bateri. Anda boleh menetapkan kecerahan puncak pada titik yang anda inginkan kembali dalam bahagian paparan yang sama. Perkara yang baik ialah, jam tangan anda masih akan menghasilkan output paparan yang boleh dibaca secara automatik apabila menggunakan luar, tanpa mengira tahap kecerahan.

 • Jangan ketinggalan: Ciri terbaik watchOS 9 dan sebab anda perlu memasangnya
Tangkapan skrin yang menunjukkan tetapan yang boleh diubah seseorang untuk memanjangkan hayat bateri pada Apple Watches

Anda boleh menetapkan tahap kecerahan yang sesuai untuk anda. Semakin rendah nilai, hayat bateri yang lebih baik yang anda boleh dapatkan. / © NextPit

#7. Hadkan animasi melalui Reduce Motion

Bagi kebanyakan model Apple Watch dan Watch Ultra premium, kadar penyegaran paparan biasanya ditetapkan pada 60 Hz untuk peralihan atau kesan yang lancar apabila animasi ditunjukkan dalam UI. Apple mempunyai pilihan untuk mengehadkan ini kepada kadar yang paling rendah. Dengan mengaktifkan anda boleh mendapatkan lebih banyak masa larian. Anda harus tahu bahawa ia juga akan mengalih keluar saiz semula automatik untuk ikon apl.

Langkah tentang cara mengehadkan animasi dan kadar penyegaran

 1. Buka Tetapan pada Jam Tangan anda—atau apl Tonton pada iPhone.
 2. Pilih Kebolehcapaian.
 3. Dayakan Kurangkan Pergerakan.
Tangkapan skrin yang menunjukkan tetapan yang boleh diubah seseorang untuk memanjangkan hayat bateri pada Apple Watches

Jika anda mendayakan Reduce Motion, animasi akan dialih keluar, sekali gus memberikan anda bateri yang lebih lama. / © NextPit

#8. Kurangkan bunyi dan getaran

Apple Watch boleh memaklumkan anda melalui bunyi dan getaran, yang juga memerlukan sejumlah besar bateri untuk membekalkan komponen yang diperlukan seperti pembesar suara dan motor. Mematikan atau melaraskan kedua-dua ini boleh membantu menjimatkan tenaga jam tangan anda.

Bergantung pada keperluan kebolehaksesan anda, pengguna lebih suka rasa getaran boleh meletakkan bunyi sepenuhnya dalam senyap atau merendahkan kelantangan. Sebaliknya, anda boleh mengalih keluar maklum balas haptik semasa sentuhan. Untuk mengubah suai salah satu daripada ini, hanya pergi ke Tetapan jam tangan anda > Bunyi dan Haptik. Dalam bahagian ini, anda boleh memilih secara individu tahap kenyaringan atau haptik untuk diaktifkan.

Tangkapan skrin yang menunjukkan tetapan yang boleh diubah seseorang untuk memanjangkan hayat bateri pada Apple Watches

Memastikan Apple Watch anda senyap atau pada volum rendah bersama-sama dengan mematikan beberapa haptik boleh memanjangkan masa skrinnya. / © NextPit

#9. Aktifkan Siri secara manual

Siri Apple ialah satu cara untuk mempunyai kawalan bebas tangan menggunakan Apple Watch. Masalahnya ialah jam tangan perlu mengetuk mikrofon untuk mendengar arahan suara bangun pada setiap masa. Sebaliknya, anda boleh memanggil Siri secara manual dengan menekan mahkota secara manual.

Sebaliknya, anda akan mengelak daripada mengenakan cukai bateri dan memanjangkan penggunaan secara keseluruhan. Untuk melengkapkan ini sahaja, hanya pergi ke bahagian Siri dalam apl jam tangan iPhone atau tetapan Apple Watch.

Tangkapan skrin yang menunjukkan tetapan yang boleh diubah seseorang untuk memanjangkan hayat bateri pada Apple Watches

Mematikan Siri akan menjimatkan bateri anda dengan tidak menggunakan mikrofon 24/7. Sebaliknya, anda boleh memanggil pembantu secara manual melalui mahkota. / © NextPit

#10. Jangan matikan Bluetooth

Akhir sekali, helah yang kemas ini sebenarnya disediakan oleh Apple pada halaman sokongan mereka. Ia mengatakan bahawa mematikan Bluetooth pada mana-mana Apple Watch akan menghabiskan jus bateri dengan lebih cepat kerana peranti itu akan menggunakan cara penyambungan lain seperti Wi-Fi atau selular untuk model yang serasi dalam mengambil data daripada peranti lain.

Siri Apple Watch 7

Pastikan Bluetooth hidup jika anda ingin memanjangkan bateri Apple Watch anda. / © NextPit

Bonus: Dayakan Mod Kuasa Rendah

Mod Kuasa Rendah Apple telah ditambahkan pada watchOS 9. Pada asasnya, ia membolehkan anda memanjangkan bateri pada Apple Watch yang disokong dengan melumpuhkan dan mengehadkan banyak ciri seperti sambungan dan penderia jantung pada satu ketikan. Ini berguna sekiranya anda berada jauh dari salur keluar kuasa dan anda ingin memastikan jam tangan anda hidup untuk jangka masa yang paling lama.

Mod Kuasa Rendah boleh didayakan dengan pergi ke Tetapan > Bateri pada apl jam tangan anda pada tetapan iPhone atau Apple Watch. Atau hanya akses Pusat Kawalan pada Jam Tangan anda dan ketik ikon bateri.

Tangkapan skrin yang menunjukkan tetapan yang boleh diubah seseorang untuk memanjangkan hayat bateri pada Apple Watches

Mod Kuasa Rendah watchOS 9 ialah cara yang berkesan untuk memanjangkan hayat bateri pada Apple Watch, tetapi ia akan melumpuhkan sambungan dan penderia biometrik. / © NextPit

Apakah cara lain yang boleh anda fikirkan untuk meningkatkan hayat bateri bukan sahaja pada jam tangan Apple tetapi dengan jam tangan pintar lain juga? Kongsi kepada kami cadangan terbaik anda di bahagian komen di bawah. Kami tidak sabar-sabar untuk mempelajarinya.