10 Petua Teratas untuk Meningkatkan Hayat Bateri Pixel Watch Google

8
jam tangan piksel 2 kajian nextpit 5
© nextpit

Pixel Watch dan Pixel Watch 2 Google ialah jam tangan pintar yang luar biasa yang disertakan dengan ciri lanjutan, menjadikannya popular untuk peminat Android yang kukuh. Satu keluhan biasa yang terdapat dalam kedua-dua model ialah hayat bateri purata. Walaupun ia dipertingkatkan sedikit pada Pixel Watch 2 (ulasan), masa terbaiknya hanya beberapa jam lebih lama. Walau bagaimanapun, hari ini kami berkongsi petua dan petua terbaik tentang cara memanjangkan dan meningkatkan hayat bateri Pixel Watch anda.

Kemas kini kepada perisian tegar terkini

Sebelum mengikuti mana-mana petua yang disyorkan di bawah, adalah penting untuk memastikan Pixel Watch (ulasan) atau Watch 2 anda berjalan pada perisian terkini yang tersedia. Dengan cara ini, pepijat dan isu yang menguras bateri boleh pakai anda dengan lebih cepat diperbaiki, manakala prestasi keseluruhan dioptimumkan dan lebih cekap.

Anda boleh menyemak secara manual sama ada terdapat kemas kini yang tersedia dengan pergi ke tetapan jam tangan anda, kemudian mencari Sistem dan memilih Kemas kini Sistem. Muat turun dan pasang perisian tegar jika ada.

 • Mendapat jam tangan pintar Apple? Semak petua bateri Apple Watch teratas kami

Matikan ‘Hey Google’ Pembantu Google

Walaupun ciri Google Assistant sentiasa berguna untuk pengendalian bebas tangan, memastikan ia sebagai pencetus ‘Hey Google’ didayakan pada setiap masa boleh mengeluarkan jus daripada jam tangan anda dengan lebih pantas kerana ia menggunakan mikrofon di latar belakang pada setiap masa.

Apa penggantinya ialah menggunakan butang sisi di atas untuk memanggil Pembantu Google. Anda boleh menekan lama pada mahkota untuk membangunkan pembantu suara sebaliknya. Panduan langkah demi langkah untuk melumpuhkannya dibentangkan di bawah.

 1. Pada Pixel Watch anda: Leret ke bawah untuk membuka menu pantas.
 2. Pilih Tetapan atau ikon gear.
 3. Tatal ke bawah dan pilih Google dan ketik Assistant.
 4. Togol matikan ‘Hey Google’.
 5. Leret ke kanan untuk kembali ke tetapan utama dan menyimpan perubahan anda.
Petua bateri Google Pixel Watch melalui Hey Google

Matikan Hey Google daripada bahagian Assistant pada tetapan jam tangan anda. / © nextpit

Matikan skrin Sentiasa hidup

Paparan dan maklumat yang dipaparkan padanya ialah beberapa faktor utama yang mempengaruhi bateri Pixel Watch anda. Mematikan mod sentiasa hidup boleh memberi kesan besar kepada ketahanan jam pintar anda, malah mungkin menambah beberapa jam atau lebih pada keseluruhan penilaian hayat bateri. Begini cara untuk melumpuhkannya.

 1. Pergi ke Tetapan jam tangan anda.
 2. Pilih Paparan.
 3. Tatal ke bawah untuk mencari dan ketik Skrin sentiasa hidup.
 4. Togol padam.
Petua dan panduan bateri Google Pixel Watch

Lumpuhkan skrin Sentiasa hidup pada Pixel Watch anda daripada tetapan. / © nextpit

Pilih tamat masa skrin yang lebih pantas

Satu lagi tetapan paparan berkaitan yang boleh memanjangkan masa berjalan Pixel Watch anda ialah tamat masa skrin. Secara lalai, ia ditetapkan kepada 15 saat, yang mana masa akan dimatikan. Memilih untuk tamat masa yang lebih pantas mungkin akan membantu anda mendapatkan lebih banyak jus daripada jam tangan anda. Pilihan bawah seterusnya ialah 10 saat.

Daripada tetapan yang sama seperti Paparan, cari tamat masa skrin dan pilih 10 saat. Kembali ke menu dengan meleret ke kanan dan simpan tetapan anda pada masa yang sama.

Petua dan panduan bateri Google Pixel Watch

Gunakan tamat masa skrin yang lebih pendek atau lebih pantas daripada tetapan paparan. / © nextpit

Kurangkan bilangan jubin muka jam

Jubin muka jam tangan ialah skrin utama yang tersedia pada jam tangan anda. Anda boleh menyediakan beberapa jubin dengan setiap jubin mempunyai gaya jam dan set komplikasi yang berbeza. Mengurangkan bilangan jubin muka jam tangan juga boleh memberi anda penilaian bateri yang lebih baik.

Untuk mengakses jubin muka jam tangan, anda boleh menggunakan apl Pixel Watch pada telefon anda untuk mengedit dan mengalih keluar jubin atau melalui jam tangan itu sendiri.

 1. Pada apl mudah alih, buka apl Pixel Watch.
 2. Pilih Jubin.
 3. Daripada jubin aktif yang ada, anda boleh memutuskan yang mana satu untuk dipadamkan atau disimpan.
Petua bateri Google Pixel Watch menggunakan apl telefon anda

Kurangkan bilangan jubin muka jam pada Pixel Watch anda melalui apl mudah alih. / © nextpit

Pada Pixel Watch, hanya leret ke kiri atau kanan daripada paparan muka jam, kemudian tekan lama untuk mengedit dan memadamkan skrin jubin yang dipilih.

Gunakan muka jam yang lebih hitam

Seperti biasa, untuk peranti dengan skrin OLED, seperti dengan julat Pixel Watch dan model Galaxy Watch Samsung (petua penjimatan bateri). Memandangkan piksel hitam menggunakan lebih sedikit tenaga berbanding dengan warna yang lebih cerah, adalah disyorkan untuk menggunakan muka jam dan jubin yang menggunakan teks dan ikon berwarna hitam dan kurang berwarna.

Matikan GPS untuk Fitbit

Jika Fitbit disepadukan ke dalam Pixel Watch, ciri penjejakan Fitbit juga boleh menggunakan metrik dan juga menggunakan GPS pada setiap masa walaupun anda tidak melakukan senaman. Anda disyorkan supaya mematikan GPS untuk Fitbit dan mendayakannya secara manual sebelum bersenam untuk membantu memanjangkan bateri jam tangan anda. Berikut ialah cara untuk mengakses GPS untuk Fitbit dan melumpuhkannya.

 1. Buka menu apl jam tangan anda dengan menekan mahkota.
 2. Cari dan pilih Fitbit Exercise.
 3. Tatal ke bawah dan ketik Tetapan.
 4. Pilih GPS dan matikan ia.
Petua bateri Google Pixel Watch dan Watch 2

Lumpuhkan GPS Fitbit dengan pergi ke apl Fitbit pada jam tangan anda dan memilih Latihan Fitbit. / © nextpit

Matikan NFC

Pixel Watch Google dilengkapi dengan NFC yang digunakan untuk pembayaran tanpa wayar atau transaksi ketik untuk bayar. Jika anda tidak selalu menggunakan ciri ini, anda boleh melumpuhkannya sepenuhnya supaya ia tidak akan menggunakan pemprosesan latar belakang. Ikut langkah tentang cara untuk mematikannya.

 1. Pergi ke Tetapan jam tangan anda.
 2. Pilih Kesambungan.
 3. Tatal ke bawah dan cari NFC.
 4. Togol padam.

Jika anda ingin menggunakan NFC sekali lagi, anda hanya boleh berundur dari langkah dan mengakses kembali ciri tersebut.

Petua bateri Google Pixel Watch dan Watch 2

Anda mungkin mendapat hayat bateri yang lebih lama pada Pixel Watch atau Watch 2 anda dengan melumpuhkan NFC apabila tidak digunakan. / © nextpit

Kurangkan bilangan pemberitahuan apl

Mengehadkan jam tangan dan apl telefon yang boleh menghantar pemberitahuan pada Pixel Watch anda turut membantu menjimatkan hayat bateri. Anda boleh menyesuaikan dan membenarkan hanya apl yang paling penting daripada tetapan. Ini paling baik dilakukan pada apl Pixel Watch pada telefon pintar anda.

 1. Buka apl Pixel Watch pada telefon bimbit anda.
 2. Pilih Pemberitahuan daripada senarai menu.
 3. Pada senarai apl telefon, pilih Lihat semua apl dari 7 hari lalu untuk mengembangkan senarai.
  1. Sesuaikan yang mana satu untuk didayakan atau dilumpuhkan.
 4. Anda boleh melakukan tindakan yang serupa untuk apl jam tangan.
Petua bateri Google Pixel Watch melalui apl telefon

Hadkan apl yang boleh menghantar pemberitahuan pada Pixel Watch anda menggunakan apl mudah alih. / © nextpit

Dayakan masa tidur atau mod penjimat bateri

Pixel Watch dan Pixel Watch 2 menampilkan beberapa mod penjimatan bateri. Yang paling penting ialah mod penjimat bateri yang melumpuhkan kebanyakan ciri dan memanjangkan masa berjalan jam tangan anda. Ia berguna jika anda sedang dalam perjalanan dan tidak mempunyai akses kepada salur keluar kuasa atau pengecas.

 1. Leret ke bawah daripada skrin muka jam untuk membuka menu pantas.
 2. Pilih ikon bateri untuk membuka tetapan Bateri.
 3. Togol Penjimat Bateri.
Petua bateri Google Pixel Watch

Aktifkan mod penjimat bateri atau mod waktu tidur untuk memanjangkan hayat bateri Pixel Watch anda. / © nextpit

Mod waktu tidur, bagaimanapun, ialah jenis mod penjimat bateri yang kurang diredamkan yang menyenyapkan pemberitahuan dan ciri lain seperti kesambungan Pixel Watch sambil terus menjejaki vital pengguna di atas katil. Ia boleh diaktifkan dengan mudah kerana terdapat pintasan khusus yang tersedia dari menu cepat.

 1. Leret ke bawah dari muka jam untuk membuka menu pantas.
 2. Ketik ikon waktu tidur (dengan katil) untuk mengaktifkan mod Waktu Tidur.

Apakah pendapat anda tentang petua hayat bateri Pixel Watch yang popular ini? Dan adakah anda menggegarkan Pixel Watch atau Watch 2? Jika ya, kongsi dengan kami cadangan anda yang lain untuk meningkatkan hayat bateri dan kesihatan Pixel Watch dalam ulasan.