11 Cara untuk membetulkan Penyekatan Mesej ialah ralat aktif pada iPhone

81
Bagaimana untuk membetulkan Penyekatan Mesej adalah ralat aktif pada iPhone

Adakah anda menerima teks yang berbunyi, “Tidak dapat menghantar mesej – Penyekatan Mesej aktif” setiap kali anda cuba menghantar mesej teks? Ia adalah pengalaman yang tidak menyenangkan apabila iPhone anda tidak dapat menjalankan tugas yang begitu penting. Ralat ini muncul terutamanya apabila anda telah menyekat penerima, atau penerima telah menyekat anda.

Walau bagaimanapun, ada kalanya isu ini berlaku disebabkan oleh sebab seperti isu dengan tetapan iMessage, Tarikh dan Masa, dsb. Baca bersama untuk mengetahui cara membetulkan ralat aktif menyekat Mesej pada iPhone anda dan menyambung semula penghantaran mesej teks tanpa sebarang masalah.

1. Masukkan kad SIM dengan betul pada iPhone anda

Keluarkan dan masukkan semula SIM pada iPhone

Jika anda telah bertukar kepada eSIM, anda boleh melangkau langkah ini dan meneruskan ke langkah seterusnya.

Bagi mereka yang masih menggunakan SIM fizikal dan menghadapi Penyekatan Mesej adalah ralat aktif, sila semak jika anda telah memasukkan kad SIM dengan salah.

Bagi mereka yang tidak sedar, keluarkan dulang SIM keluar dari slot, selaraskan kad SIM dengan betul dengan dulang SIM, dan masukkan semula ke dalam iPhone anda. Anda juga boleh memulakan semula iPhone anda jika anda tidak dapat melihat ikon rangkaian selular.

2. Sahkan butiran pelan selular anda dengan pembawa anda

Anda memerlukan pelan selular yang aktif untuk menghantar mesej teks. Jika anda mempunyai pelan aktif dan masih menghadapi isu ini, sila semak sama ada anda telah kehabisan kuota mesej teks anda (jika anda tidak menggunakan pelan tanpa had). Dan, jika pelan anda telah tamat tempoh, memperbaharuinya akan menyelesaikan Penyekatan Mesej ialah ralat aktif.

3. Sahkan nombor telefon

Lebih kerap daripada tidak, kami tergesa-gesa semasa menghantar mesej teks. Disebabkan masalah masa ini, kita cenderung tersalah taip digit atau terlupa memasukkan kod negara sebelum menghantar mesej. Dalam kes sedemikian, apabila nombor itu tidak sah, kami menerima Message Blocking ialah teks Aktif apabila cuba menghantar mesej teks. Jadi, sebelum kita meneruskan ke langkah seterusnya, semak semula nombor telefon penerima dan pastikan anda telah memasukkan digit yang betul.

Sebab utama iPhone anda memaparkan ralat ini ialah anda telah menyekat kenalan penerima atau sebaliknya.

Walau bagaimanapun, jika anda telah menyekat kenalan yang anda cuba hantar mesej secara tidak sengaja, anda boleh menyahsekat kenalan itu dari hujung anda.

4. Nyahsekat kenalan pada iPhone anda

 1. Buka apl Tetapan pada iPhone anda.
 2. Navigasi ke Telefon.
 3. Ketik pilihan Kenalan Disekat.
 4. Semak senarai untuk melihat nombor yang anda mahu nyahsekat ➝ ketik Edit di penjuru kanan sebelah atas.

  Penyekatan Mesej ialah ralat aktif pada iPhone

 5. Ketik ikon tolak di sebelah kiri nombor yang ingin anda nyahsekat, dan ketik pilihan Nyahsekat di sebelah kanan nombor kenalan.
 6. Sekarang ketik Selesai di penjuru kanan sebelah atas untuk menutup halaman Edit.

  Penyekatan Mesej ialah ralat aktif pada iPhone

Anda telah berjaya menyahsekat kenalan dan boleh meneruskan menghantar mesej teks kepada mereka.

Tiada aplikasi khusus untuk iMessage. Sebaliknya, kedua-dua teks dan iMessages menggunakan aplikasi Pemesejan yang sama pada iPhone. Untuk mengelakkan sebarang konflik antara kedua-duanya, cuba lumpuhkan iMessage dan semak sama ada itu menyelesaikan isu itu.

5. Lumpuhkan iMessage pada iPhone anda

 1. Buka apl Tetapan pada iPhone anda.
 2. Navigasi ke Messages.
 3. Matikan togol iMessage.

  Untuk melumpuhkan iMessage, pergi ke Tetapan, navigasi ke Mesej, matikan togol iMessage

Memandangkan anda telah melumpuhkan iMessage, cuba hantar mesej teks. Jika anda masih mendapat mesej teks aktif Penyekatan Mesej, teruskan ke langkah seterusnya.

6. Betulkan tetapan Tarikh dan Masa

Tetapan tarikh dan masa hendaklah sentiasa ditetapkan dengan tepat pada iPhone anda. Jika tarikh dan masa yang ditetapkan pada iPhone anda berbeza daripada tarikh dan masa sebenar rantau anda, anda mungkin menghadapi beberapa isu dan banyak perkhidmatan mungkin tidak berfungsi seperti yang diharapkan.

Jika terdapat percanggahan antara tetapan tarikh dan masa iPhone anda, kami mengesyorkan anda mendayakan pilihan Tetapkan Secara Automatik dalam Tetapan.

 1. Buka apl Tetapan pada iPhone anda.
 2. Navigasi ke Umum.
 3. Pilih pilihan Tarikh dan Masa.
 4. Hidupkan Togol Tetapkan Secara Automatik.

  Betulkan tetapan Tarikh dan Masa, pergi ke Tetapan, navigasi ke Umum, pilih Tarikh dan Masa, hidupkan Togol Tetapkan Secara Automatik

7. Kemas kini tetapan pembawa

Pembekal rangkaian selular, aka pembawa, menolak kemas kini rangkaian yang membantu meningkatkan ketersambungan, prestasi, dsb. Kemas kini ini juga mendayakan ciri seperti 5G, panggilan Wi-Fi, dsb. Ikuti langkah yang dinyatakan di bawah untuk mengemas kini tetapan pembawa pada iPhone anda.

 1. Buka apl Tetapan pada iPhone anda.
 2. Navigasi ke Umum.
 3. Ketik Perihal.

  Kemas kini tetapan pembawa, pergi ke Tetapan, navigasi ke Umum, ketik Perihal

  Anda sepatutnya melihat ikon merah di sebelah pilihan Perihal jika terdapat sebarang kemas kini. Lebih-lebih lagi, jika terdapat kemas kini, skrin akan memaparkan pop timbul berkenaan perkara yang sama. Ikut arahan pada skrin dan anda boleh pergi.

8. Kemas kini kepada versi iOS terkini

Satu lagi sebab kemungkinan anda menerima Penyekatan Mesej aktif mungkin disebabkan oleh pepijat perisian iOS. Kita semua sedar tentang perkembangan iOS 16 setakat ini, dan walaupun sistem pengendalian telah berjalan jauh sejak itu, masih terdapat beberapa pepijat dalam perisian.

Untuk memastikan tiada isu perisian yang menyebabkan masalah ini, kemas kini iPhone anda kepada versi iOS stabil terkini.

 1. Buka apl Tetapan pada iPhone anda.
 2. Navigasi ke Umum.
 3. Ketik Kemas Kini Perisian.

  Kemas kini kepada versi iOS terkini, pergi ke Tetapan, navigasi ke Umum, ketik Kemas Kini Perisian

 4. Jika kemas kini tersedia, ketik pilihan Muat Turun dan Pasang di bahagian bawah skrin.

9. Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian

Tetapan rangkaian kadangkala dibelenggu dengan isu yang tidak dapat anda selesaikan dengan cepat. Dalam kes sedemikian, sebaiknya tetapkan semula tetapan rangkaian iPhone anda.

 1. Buka apl Tetapan pada iPhone anda.
 2. Navigasi ke Umum.
 3. Tatal ke bawah dan pilih Pindahkan atau Tetapkan Semula iPhone.

  Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian, pergi ke Tetapan, navigasi ke Umum, pilih Pindahkan atau Tetapkan Semula iPhone

 4. Ketik Tetapkan Semula dan pilih pilihan Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian.

  Ketik Tetapkan Semula dan pilih pilihan Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian

 5. Sekarang masukkan kod laluan iPhone untuk menetapkan semula semua tetapan rangkaian.

10. Hubungi pembawa anda

Jika tiada kaedah penyelesaian masalah di atas membantu anda menyelesaikan isu ini, anda harus cuba menghubungi pembawa anda dan meminta mereka untuk menyelesaikan isu ini. Isu ini mungkin khusus untuk pembawa anda dan mereka mungkin belum menyedarinya lagi.

Anda boleh menghubungi pembawa anda di tapak web masing-masing atau telefon sokongan mereka. Pasukan sokongan, jika menyedari isu tersebut, pastinya dapat menyelesaikan isu tersebut.

11. Hubungi Sokongan Apple

Langkah terakhir untuk semua isu adalah menghubungi Sokongan Apple. Mereka cenderung mempunyai penyelesaian; walaupun sebaliknya, anda sekurang-kurangnya mendapat idea sama ada isu itu berleluasa atau secara jelas mempengaruhi peranti anda.

Selain itu, jika terdapat beberapa masalah perkakasan yang menyebabkan isu ini, anda boleh membetulkannya jika peranti anda berada di bawah jaminan atau jika anda telah melanggan pelan AppleCare+. Dengan itu, pergi ke Apple Store terdekat atau rujuk panduan kami untuk menghubungi Sokongan Apple.

Soalan Lazim

Mengapa iPhone saya menunjukkan ralat Penyekatan Mesej adalah aktif?

Jika anda cuba menghantar mesej teks kepada pengguna yang anda telah sekat atau jika penerima telah menyekat anda, anda akan menerima mesej Message Blocking is active.

Hantar Mesej tanpa sebarang ralat

Saya harap mengikuti kaedah yang dinyatakan di atas telah menyelesaikan ralat “Tidak dapat menghantar mesej – Penyekatan Mesej aktif” pada iPhone anda. Jika anda mengetahui beberapa kaedah lain yang membantu anda menyelesaikan isu tersebut, sila beritahu kami dalam ulasan di bawah dan kami akan memasukkannya dalam senarai kami untuk membantu orang lain yang mengalami masalah yang sama.

Juga, jika anda mempunyai sebarang keraguan lain, beritahu kami dalam ulasan di bawah.

Baca lebih lanjut:

 • iMessage tidak berfungsi pada iPhone anda? 10 Pembetulan sebenar
 • Cara menggunakan aplikasi Messages pada iPhone: Panduan lengkap
 • Alternatif iMessage terbaik