11 cara untuk menggunakan semula telefon pintar lama anda

96
AndroidPIT Rosa dengan tong sampah 0383
© NextPit

Tidak tahu apa yang perlu dilakukan dengan laci telefon pintar lama yang berdebu itu? Bantulah planet ini dan jangan buang mereka begitu sahaja. Gunakannya dengan baik jika anda tidak bercadang untuk menjualnya!

Lompat ke bahagian:

Gunakan telefon pintar anda sebagai jam penggera

Jika telefon pintar lama anda tidak mempunyai RAM yang mencukupi untuk mengendalikan permainan sekali-sekala, maka anda boleh menggunakannya sebagai jam di sisi katil. Dapatkan sendiri apl jam yang bagus dan belanjakan beberapa dolar untuk berdiri telefon mudah alih yang ringkas atau menggunakan dok pembesar suara. Jangan lupa untuk mendayakan mod Daydream dalam tetapan paparan, di mana anda juga boleh mengubah telefon anda menjadi bingkai gambar digital atau penyiar berita.

google lamunan
Mod Daydream menawarkan beberapa pilihan jam sisi katil yang bagus. / © NextPit

Telefon pintar lama, Google Home baharu

Mari kita ke projek yang lebih kompleks. Anda mungkin boleh menukar telefon pintar lama menjadi Google Home. Tetapi telefon pintar lama anda perlu boleh melakukan sedikit dan tidak boleh terlalu lama. Keperluan minimum ialah peranti boleh memahami arahan “Okay Google”, yang tidak berfungsi pada setiap peranti Android. Tetapi bukan itu sahaja: anda memerlukan pembesar suara untuk menyambungkan peranti melalui kabel atau Bluetooth.

Persediaan Google Home pada telefon pintar lama: Pertama, pastikan pengesanan Google Okay berfungsi. Sila lihat pada Pilihan Google: Tetapan > Google > Carian > Suara. Di sinilah anda boleh mengaktifkan OK Google. Sebaik-baiknya, telefon anda sudah mempunyai akses kepada Google Assistant. Jika ia tidak tersedia, anda tidak boleh menggunakan telefon pintar lama anda sebagai Google Home.

Mari kita teruskan: telefon pintar harus disambungkan secara kekal pada pengecas serta pembesar suara, sudah tentu. Hanya sambungkan kedua-dua kabel dan anda bebas untuk bermula. Sesetengah apl berfungsi dengan baik dengan persediaan licik ini, tetapi bukan semua. Anda perlu membuka beberapa apl secara manual dan yang lain tidak akan menyokong semua ciri. Anda harus mencuba dan melihat apa yang berkesan dalam situasi tertentu anda.

AndroidPIT telefon lama google home
Sangat mudah untuk menukar telefon pintar lama menjadi Google Home. / © NextPit

Gantikan telefon talian tetap lama anda

Anda boleh berhenti membayar untuk telefon talian tetap yang anda gunakan selama berabad-abad. Hanya port nombornya kepada anda Akaun Google Voice, kemudian pasang Google Hangouts pada telefon pintar lama anda. Kemudian, anda boleh menggunakan telefon pintar lama anda di rumah tanpa membayar sedikit pun untuk panggilan suara dan mesej teks, sambil masih mengekalkan nombor telefon yang anda miliki selama beberapa dekad.

apl google hangouts messenger

Talian tetap lama mendapat kehidupan baru. / © ANDROIDPIT

Menggunakan telefon pintar Android anda sebagai kamera pengawasan

Jika anda mempunyai telefon pintar lama, anda mempunyai kamera keselamatan rumah yang hebat hanya menunggu untuk disediakan. Dalam masa kurang daripada 5 minit, anda boleh memasang apl IP Webcam percuma untuk Android dan segera mula menstrim video langsung dari telefon pintar anda.

ip kamera web

Suapan video langsung percuma daripada telefon pintar anda, dengan iklan yang sangat minimum. / © NextPit

Suapan video boleh dilihat daripada penyemak imbas web atau pemain video komputer anda melalui rangkaian WiFi tempatan anda, atau terdapat pilihan untuk melakukan penyiaran awan untuk melihat suapan dari mana-mana sahaja (tontonan langsung adalah percuma, tetapi memerlukan wang untuk menyimpan video).

Tukarkannya kepada monitor bayi

Monitor bayi sesuai untuk ibu bapa yang sedang mengandung atau baru melahirkan bayi. Malangnya, mereka tidak betul-betul murah. Sesetengah peranti ini berharga antara 50 dan 100 dolar. Sebenarnya, lebih murah untuk menggunakan telefon pintar Android lama dengan bantuan aplikasi monitor bayi.

Gunakannya sebagai pemain MP3

Walaupun dalam zaman perkhidmatan penstriman, fail MP3 adalah format asas yang paling penting untuk mendapatkan muzik pada telefon pintar. Jika telefon pintar lama anda menawarkan output audio mewah, anda boleh menggunakannya sebagai pemain mp3 (dan juga menyediakan akaun penstriman anda seperti Spotify). Android mempunyai pelbagai pemain muzik dan anda juga boleh menyegerakkan pustaka iTunes anda dengan Android jika anda mahu. Pastikan anda menyemak senarai apl pemain muzik terbaik kami.

Bicu fon kepala AndroidPIT lwn audio wayarles 3886
Anda boleh menggunakan telefon pintar lama untuk mendengar muzik. /
© NextPit

Tukar telefon pintar Android anda kepada pelayan fail

Adakah anda mahukan akses kepada data penting semasa anda bergerak, tetapi tidak mempercayai perkhidmatan awan seperti Dropbox, Google Drive, dll? Kemudian hanya gunakan telefon pintar lama anda sebagai pelayan. Tidak kira sama ada e-mel, FTP, DNS Dinamik atau DLNA – berikut ialah beberapa apl yang akan membantu anda:

Modem USB atau tempat liputan Wi-Fi

Adakah anda sering melancong dan ingin memberikan peranti anda akses ke Internet? Dan adakah anda juga mempunyai kad SIM dengan jumlah data yang mencukupi? Jangan habiskan bateri telefon pintar utama anda dengan menjadikannya tempat liputan Wi-Fi. Turunkan telefon pintar lama kepada hotspot internet sebaliknya!

Anda boleh menyediakan tempat liputan Wi-Fi dalam tetapan sistem di bawah rangkaian Wi-Fi. Pilih kata laluan selamat dan kemudian pergi.

telefon pintar wifi androidpit

Gunakan telefon pintar lama anda sebagai tempat liputan Wi-Fi. / © shutterstock.com

Menggunakan telefon pintar untuk pengesahan dua faktor

Akaun dalam talian hanya selamat seperti pengesahan dua faktornya. Tetapi di manakah faktor kedua harus dijana? Mesej teks adalah satu pilihan, tetapi kebanyakan kes anda memilih telefon pintar utama anda, tetapi itu bukan idea yang bagus. Sebaliknya, adalah lebih baik untuk meninggalkan telefon lama anda di rumah dan mengaktifkan apl pengesah daripada Google, Facebook dan juga bank anda. Ya, anda hanya boleh log masuk ke akaun selamat di rumah, tetapi ini bermakna pelanggaran keselamatan hanya boleh berlaku di rumah juga.

Gunakan telefon pintar anda sebagai alat kawalan jauh

Kita semua tahu telefon pintar boleh digunakan sebagai alat kawalan jauh, tetapi berapa ramai di antara kita yang benar-benar menggunakan telefon semasa kita sebagai alat kawalan jauh? Sangat sedikit, saya jangkakan. Tetapi jika anda mempunyai telefon lama yang tidak perlu anda bawa ke mana-mana, anda boleh menggunakannya sebagai alat kawalan jauh kekal dengan meninggalkannya berdekatan dengan TV anda di rumah anda.

Anda boleh menggunakannya untuk mengawal iTunes atau keseluruhan PC anda. Kami mempunyai aplikasi kawalan DVD yang bagus di bawah dan satu lagi alat kawalan jauh untuk Kodi/XBMC. Tidak ada kekurangan apl kawalan jauh yang hebat di luar sana, jadi lihat sekeliling ruang tamu anda untuk mengenal pasti keperluan anda dan kemudian tekan Gedung Play.

Chromecast, penjimat telefon pintar

Chromecast mendapat kejutan untuk Google: sebatang kayu kecil pada TV dan aplikasi pada telefon pintar anda sudah cukup untuk meletakkan kandungan pada TV anda. Netflix, Spotify dan banyak apl lain menyokong penstriman. Caranya ialah telefon pintar yang mengawal perlu memaparkan kandungan, jadi telefon pintar yang lebih lama adalah sama sesuai. Jadi anda boleh menggunakan telefon pintar lama anda di rumah untuk mendapatkan semua perkhidmatan yang anda perlukan.

  • Apl terbaik untuk Chromecast dan Audio Chromecast
Wira audio chromecast 2
Anda boleh menggunakan telefon pintar lama anda untuk mengawal Chromecast anda. / © NextPit

Adakah anda mempunyai cadangan lain tentang cara menggunakan telefon pintar lama anda? Beritahu kami dalam ulasan!