12 Cara untuk membaiki kehabisan bateri iPhone semalaman (2023)

42
Masalah bateri iPhone habis semalaman

Apabila bateri iPhone anda habis semalaman, anda harus segera bertindak. Terdapat banyak keadaan apabila anda mungkin menghadapi masalah ini. Pelbagai sebab boleh disebut sebagai punca, tetapi yang utama ialah kemas kini perisian.

Saya perasan bateri habis dengan cepat selepas kemas kini iOS. Walaupun telefon saya kekal melahu pada waktu malam, saya bangun kerana kehilangan hayat bateri. Keadaan ini memerlukan beberapa tindakan penyelesaian masalah.

Biasanya, bateri iPhone saya habis 10% hingga 15% semalaman; tetapi apabila peratusan ini mencapai 25% hingga 30%, sudah tiba masanya untuk memikirkan masalahnya. Sebelum anda mengikuti program penggantian bateri, lihat 12 petua ini untuk membetulkan kehabisan bateri semalaman pada iPhone anda.

 1. Matikan Wi-Fi dan Data Mudah Alih pada iPhone
 2. Matikan Bluetooth apabila anda tidak menggunakannya
 3. Laraskan kecerahan pada iPhone
 4. Gunakan mod Anjakan Malam
 5. Dayakan Mod Kuasa Rendah
 6. Lumpuhkan Perkhidmatan Lokasi pada iPhone
 7. Matikan Muat Semula Apl Latar Belakang
 8. Kemas kini apl iOS dengan kerap
 9. Kemas kini perisian iOS
 10. Alih keluar aplikasi yang tidak diperlukan daripada iPhone
 11. Semak penggunaan bateri
 12. Mulakan program penggantian bateri

1. Matikan Wi-Fi dan Data Mudah Alih pada iPhone

iPhone anda kebanyakannya kekal melahu pada waktu malam. Untuk melangkah lebih jauh, putuskan sambungan peranti anda daripada Wi-Fi atau sambungan selular. Untuk mematikan Wi-Fi, pergi ke Tetapan → Wi-Fi → Matikan Wi-Fi.

Matikan Wi-Fi pada iPhone

Untuk mematikan Data Mudah Alih, pergi ke Tetapan → Selular (Data Mudah Alih) → Matikan Data Selular.

Untuk mematikan Data Mudah Alih daripada iPhone

Sebagai alternatif, anda boleh mematikan Wi-Fi dan Data Mudah Alih daripada Pusat Kawalan. Leret ke bawah dari sudut kanan atas skrin iPhone anda (atau leret ke atas dari bahagian tengah bawah skrin jika anda menggunakan iPhone dengan butang Laman Utama) dan matikan Wi-Fi atau Data Selular.

Tidak akan ada sebarang pemberitahuan daripada apl pada peranti anda, mengekalkan hayat bateri telefon anda.

2. Matikan Bluetooth apabila anda tidak menggunakannya

Adakah anda mendengar muzik atau podcast pada iPhone anda melalui fon kepala Bluetooth pada siang hari? Jika anda membiarkan Bluetooth dihidupkan sepanjang malam, anda mungkin kehilangan beberapa mata peratusan kuasa bateri.

Putuskan sambungan mana-mana pembesar suara atau fon kepala Bluetooth daripada iPhone anda. Jika anda tidak menggunakan Apple Watch, anda juga boleh mematikan pilihan Bluetooth pada telefon anda.

Tetapan → Bluetooth → Matikan Bluetooth. Anda juga boleh melumpuhkan Bluetooth daripada Pusat Kawalan (leret ke atas jika anda menggunakan iPhone dengan butang Laman Utama, atau leret ke bawah dari bahagian atas kanan jika anda menggunakan iPhone yang lebih baharu). Dari Pusat Kawalan, ketik ikon Bluetooth untuk mematikannya.

Matikan Bluetooth apabila anda tidak menggunakannya pada iPhone

3. Laraskan kecerahan pada iPhone

Melaraskan kecerahan pada iPhone anda bukan sahaja akan melindungi mata anda, tetapi ia juga akan menjimatkan hayat bateri. Selain mengurangkan kecerahan, anda juga boleh mengurus pilihan Anjakan Malam dan Auto-Kunci pada peranti anda.

Tetapan → Paparan & Kecerahan → Gerakkan peluncur BRIGHTNESS ke kiri. Ini akan mengurangkan kecerahan telefon dan anda boleh melihat hasilnya pada skrin iPhone anda.

Laraskan kecerahan pada iPhone

4. Gunakan mod Shift Malam

Menggunakan mod Anjakan Malam ialah cara yang berguna untuk menjimatkan bateri pada peranti iOS anda. Apple tidak membuat sebarang perubahan besar dalam bidang ini sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Anda boleh menemui pilihan ini di bawah Paparan & Kecerahan dalam Tetapan. Apabila anda mendayakan Night Shift, ia secara automatik mengalihkan warna paparan telefon anda ke hujung spektrum warna yang lebih panas selepas matahari terbenam.

Gunakan mod Anjakan Malam pada iPhone untuk menjimatkan Bateri

5. Dayakan Mod Kuasa Rendah

Apple memperkenalkan Mod Kuasa Rendah pada tahun 2015 dengan iOS 9. Apabila anda menghidupkan pilihan ini, peranti Apple anda akan memperoleh jam hayat bateri tambahan. Walau bagaimanapun, prestasi iPhone anda akan terjejas sehingga anda melumpuhkan Mod Kuasa Rendah (pengambilan mel, muat turun automatik, 0 dsb.). Ambil perhatian bahawa mendayakan Mod Kuasa Rendah pada iPad yang menjalankan iPadOS 14 atau lebih baru dicapai dengan cara yang sama. Anda boleh menghidupkan Mod Kuasa Rendah menggunakan Siri dan Sentuhan 3D juga.

Dayakan Mod Kuasa Rendah pada iPhone

6. Lumpuhkan Perkhidmatan Lokasi pada iPhone

Apl iOS pihak ketiga seperti Facebook, WhatsApp, Skype dan lain-lain menggunakan GPS untuk mencari lokasi anda. Jika diberi kebenaran anda, mereka melakukannya secara berterusan. Ini boleh menyebabkan bateri iPhone anda kehabisan semalaman apabila anda menggunakan mana-mana aplikasi sedemikian pada iPhone anda. Cuba matikan Perkhidmatan Lokasi pada iPhone anda untuk menjimatkan hayat bateri semalaman.

Pergi ke Tetapan → Privasi → Perkhidmatan Lokasi → Matikan Perkhidmatan Lokasi.

Lumpuhkan Perkhidmatan Lokasi pada iPhone

Pop timbul akan muncul dari bahagian bawah skrin telefon anda. Anda akan digesa untuk mengesahkan tindakan anda. Harap maklum bahawa tindakan anda akan melumpuhkan Perkhidmatan Lokasi untuk semua apl. Walau bagaimanapun, tetapan Perkhidmatan Lokasi anda yang diperibadikan untuk apl akan dipulihkan buat sementara waktu jika anda menggunakan Cari iPhone Saya untuk mendayakan Mod Hilang. Akhir sekali, ketik Matikan.

7. Matikan Muat Semula Apl Latar Belakang

Dalam sehari, kami membuka banyak apl pada iPhone kami. Sebaik sahaja kami menyelesaikan tugas kami pada apl, mudah untuk melupakan untuk mematikan apl supaya ia tidak berjalan di latar belakang. Ini bermakna apl itu masih menggunakan sumber semasa anda tidak menggunakannya.

Dengan Muat Semula Apl Latar Belakang didayakan, data apl sentiasa dimuat semula. Apabila anda membuka apl semula, anda akan melihat data baharu.

Walaupun ciri ini berguna pada nilai muka, ia memakan bateri iPhone anda dengan cepat. Anda boleh melumpuhkan Muat Semula Apl Latar Belakang pada iPhone anda untuk menjimatkan hayat bateri semasa anda tidur.

Pergi ke Tetapan → Umum → Muat semula Apl Latar Belakang → Ketik Muat Semula Apl Latar Belakang → Pilih Mati.

Matikan Muat Semula Apl Latar Belakang pada iPhone

Sebagai alternatif, anda boleh mematikan Muat Semula Apl Latar Belakang untuk apl tertentu. Pada skrin Muat Semula Apl Latar Belakang, anda boleh melihat senarai apl yang dimuat semula di latar belakang. Anda boleh melumpuhkan togol untuk apl individu untuk mematikan Muat Semula Apl Latar Belakang.

8. Kemas kini apl iOS dengan kerap

Kemas kini apl yang kerap memastikan peranti anda sihat dan terkini dengan teknologi semasa. Hayat bateri yang lebih kuat adalah salah satu faedah mengemas kini apl dengan kerap.

Apple dan pembangun pihak ketiga menambah dan mengalih keluar beberapa ciri daripada apl mereka. Walaupun Apple melakukannya sekali setahun, pembangun pihak ketiga mengikuti amalan ini beberapa kali setiap bulan. Kemas kini membunuh pepijat dalam aplikasi dan dengan itu meningkatkan prestasi aplikasi iPhone.

9. Kemas kini perisian iOS

Seperti yang dinyatakan di atas, Apple mengemas kini aplikasi stoknya setiap tahun. Pada bulan Jun, Apple menghantar jemputan kepada pembangun iOS untuk menghadiri Persidangan Pembangun Seluruh Dunia (WWDC). Ini adalah sekitar masa Apple memperkenalkan kemas kini iOSnya. Syarikat itu membuat beberapa perubahan dan peningkatan ketara dalam sistem pengendalian.

ketik pada umum dan kemudian ketik pada kemas kini perisian dalam tetapan ios 14 pada iphone

10. Alih keluar aplikasi yang tidak diperlukan daripada iPhone

Mendengar tentang ini, membaca tentang itu; mudah untuk membiarkan senarai apl yang anda hanya pernah gunakan sekali sahaja terkumpul pada peranti anda. Adalah bijak untuk mengalih keluar apl yang terlupa ini daripada telefon anda—ini memastikan prestasi lancar dan bateri yang lebih kuat. Selain itu, anda mendapat lebih banyak ruang pada peranti anda untuk menyimpan data penting yang lain.

11. Semak penggunaan bateri

Penggunaan Bateri membolehkan anda mengetahui apl yang menggunakan jumlah bateri pada iPhone anda. Ciri ini telah diperkenalkan oleh Apple dalam iOS 9, dan dalam kemas kini perisian seterusnya, Apple telah banyak menambah baik ciri ini. Untuk menyelesaikan isu pembuangan bateri terbiar, semak penggunaan bateri pada iPhone anda.

12. Mulakan program penggantian bateri

Jika iPhone anda dilindungi oleh jaminan, anda boleh mendapatkannya bateri diganti. Walau bagaimanapun, anda harus melakukan ini sebagai pilihan terakhir, apabila semua langkah di atas gagal memberikan sebarang hasil. Tidak pasti tentang perlindungan jaminan peranti anda? Anda boleh menyemak anda perkhidmatan dan liputan sokongan pada halaman Semak Liputan di tapak web Apple.

Itu sahaja buat masa ini!

Nasihat terbaik saya ialah memutuskan sambungan iPhone anda daripada data Wi-Fi atau Selular; gunakan Mod Kuasa Rendah pada waktu malam, dan pastikan kecerahan dikurangkan. Saya perhatikan bahawa beberapa rakan dan rakan sekerja saya mengecas peranti mereka walaupun bateri menunjukkan lebih daripada 50%. Seseorang harus membiarkan bateri iPhone habis hingga 20% atau kurang. Apabila anda mengecas iPhone yang habis sepenuhnya, bateri tahan lebih lama.

Apakah yang anda lakukan untuk menjimatkan hayat bateri iPhone anda? Kongsi pendapat dan maklum balas anda dengan kami di bahagian komen.

Jangan ketinggalan artikel ini:

 • Widget bateri tiada pada iPhone atau iPad? Petua untuk membawanya kembali
 • Bagaimana untuk menyemak kiraan kitaran cas bateri iPhone
 • Bagaimana untuk mengalih keluar iOS 15 beta dan memasang versi rasmi
 • iPhone 13 lwn. iPhone 12: Spesifikasi, reka bentuk dan perbezaan terbesar lain

Profil Pengarang


Ava

Penulis Kandungan
di

iGeeksBlog

Ava ialah seorang penulis teknologi pengguna yang bersemangat datang dari latar belakang teknikal. Dia suka meneroka dan menyelidik produk & aksesori Apple baharu serta membantu pembaca menyahkod teknologi dengan mudah. Bersama dengan belajar, rancangan hujung minggunya termasuk menonton anime pesta.