12 petua tentang cara melindungi telefon anda jika ia dicuri

107
Skrin Kunci AndroidPIT Huawei Mate7 2
© NextPit

Ia adalah harta anda yang paling berharga, kebanggaan dan kegembiraan anda…tetapi adakah anda benar-benar menjaga telefon Android anda sebaik mungkin? Meletakkannya dalam bekas tidak mencukupi. Tanya diri anda, “Jika telefon saya hilang atau dicuri sekarang, adakah data saya akan dilindungi dan adakah saya dapat mengesan peranti itu?” Jika jawapannya tidak, petua ini adalah untuk anda.

  • Petua dan panduan terbaik untuk pengguna Android baharu
  • Petua dan petua Android Nougat

Gunakan skrin kunci

Kami tahu: menggunakan skrin kunci pernah menjadi sakit di bahagian belakang apabila anda hanya mahu melihat jika anda telah menerima sebarang e-mel. Tetapi kini anda boleh menggunakan widget skrin kunci, tiada sebab untuk tidak mengunci telefon anda dengan betul menggunakan kod, cap jari, gerak isyarat atau muka. Peranti Android yang lebih baharu didatangkan dengan pengimbas cap jari atas sebab yang baik: ia memastikan peranti anda selamat dan pantas dengan mudah. Tidak menggunakan skrin kunci adalah sama dengan Android untuk keluar dan membiarkan pintu depan anda terbuka untuk pencuri.

Skrin Kunci AndroidPIT Huawei Mate7 1

Menggunakan skrin kunci ialah salah satu cara paling mudah untuk menjadikan peranti anda lebih selamat. / © NextPit

Sembunyikan kata laluan anda

Tetapan Android > Menu Keselamatan mempunyai pilihan untuk menjadikan semua kata laluan kelihatan, dan walaupun ia bermakna – ia menjadikan memasukkan kata laluan yang tepat lebih mudah – ini adalah risiko keselamatan jika anda memasukkan kata laluan di tempat anda boleh dilihat, contohnya apabila anda menggunakan kereta api atau dalam orang ramai. Yang terbaik ini meninggalkan orang kurang upaya.

kunci skrin corak bermula

Di sebelah kiri, matikan “Jadikan kata laluan kelihatan” untuk keselamatan yang lebih baik. / © NextPit

Sembunyikan dan kunci apl anda

Loker apl yang baik boleh menjadi anugerah yang sebenar, bukan hanya atas sebab keselamatan tetapi untuk perlindungan privasi dan untuk memastikan kanak-kanak tidak boleh memadam atau mengalihkan apa-apa yang penting. Loker seperti AppLock boleh menghalang orang lain daripada melihat foto, kenalan, Facebook, tetapan telefon anda dan apa sahaja yang anda mungkin tidak menghargai mereka campur tangan.

penggoda droid applock

Tidak mempercayai orang lain dengan apl anda? Kunci mereka. / © AppLock/AndroidPIT

Jejaki telefon anda dengan Pengurus Peranti Android

Ini lebih kepada petua “apa yang perlu dilakukan jika anda tidak melindungi telefon anda”: jika ia hilang atau salah letak, Pengurus Peranti Android boleh mencarinya, menguncinya dari jauh dan dalam senario terburuk, padamkannya dari jauh. Jangan lumpuhkan penjejakan lokasi jauh atau perkhidmatan lokasi pada peranti anda, walaupun, seolah-olah anda melakukannya maka ADM tidak akan dapat mencarinya jika ia hilang.

androidpit france tony balt fonctionnalites ultimes pengurus peranti android android gestionnaire appareils android imej jarak 00

Tentukan peranti anda jika ia hilang atau dicuri. / © NextPit

Jangan tinggalkan telefon anda tanpa pengawasan

Jangan anggap telefon pintar anda sebagai telefon. Anggaplah ia sebagai satu ikatan menarik yang terdiri daripada ratusan dan ratusan Dolar segar, Euro, Pound Sterling atau mata wang pilihan anda, diterangi dari atas oleh lampu sorot paling terang manakala papan tanda neon memancarkan WANG PERCUMA WANG PERCUMA WANG PERCUMA di sebelahnya. Berapa lama anda mengira bahawa bungkusan itu akan disimpan di Vatican, apatah lagi di pusat membeli-belah atau bar? Tepat sekali. Jangan letak telefon anda dan pergi ke tempat lain.

wang tunai androidpit 2

Anda tidak akan meninggalkan wang tanpa pengawasan, namun telefon anda bernilai ratusan. / © NextPit

Konfigurasi perkhidmatan lokasi dengan betul

Pastikan peranti anda menjejak GPS dengan betul: jika tidak, ia akan menjadi lebih sukar untuk dijejak dengan sesuatu seperti Pengurus Peranti Android jika anda tersalah letak.

Semak pemberitahuan dan tetapan apl anda

Laporan baru-baru ini mendapati bahawa sepuluh daripada aplikasi lampu suluh yang paling popular meminta jumlah kuasa yang tidak masuk akal termasuk keupayaan untuk menjejak lokasi anda dan juga memadamkan aplikasi dan fail. Dan sudah tentu ia bukan sekadar apl lampu suluh: banyak muat turun cerdik direka untuk mengumpulkan data pengguna atau menipu mereka untuk menyerahkan butiran kewangan atau wang sebenar. Pastikan anda mendapat kebenaran apl anda – ketahui caranya di sini.

tetapan kebenaran apl android huawei

Anda tahu aplikasi apa yang anda ada dan apa yang boleh mereka lakukan… bukan? / © NextPit

Bersangka baik dengan sumber yang tidak diketahui

Sudah tentu, PirATe PEte’s HoUse of ToTILy LEgaL ApPz, R0Mz dan DoWnl0adz mungkin merupakan tempat yang sangat dihormati untuk memuat turun apl baharu untuk peranti anda. Tetapi mungkin, dan kami hanya meletakkan yang ini di luar sana, mungkin… mungkin tidak. Walaupun gedung apl Google sendiri dibelenggu dengan apl bermasalah, adalah wajar untuk mencurigai mana-mana tapak muat turun atau perkhidmatan yang anda belum tahu dan percayai. Itu bukan untuk mengatakan sumber baru tidak baik. Pilih mereka dengan bijak.

perisian hasad perisian tebusan fbi

Memuat turun apl di luar Gedung Play boleh menyebabkan telefon anda dijangkiti. / © NextPit

Gunakan utusan dengan penyulitan

Jika penyulitan peranti anda dihidupkan secara lalai – iaitu, mengacah data anda dengan cara yang tidak boleh disalin dan dilihat sahaja – itu tidak bermakna data yang anda hantar melalui internet disulitkan. Untuk memastikan komunikasi anda adalah peribadi, gunakan platform yang disulitkan seperti Telegram dan bukannya alternatif yang tidak disulitkan.

telegram AndroidPIT

Ada rahsia? Gunakan aplikasi komunikasi yang disulitkan seperti Telegram. / © NextPit

Pasang kemas kini

Kadangkala kemas kini apl adalah perkara kecil yang tidak memberi sebarang perbezaan yang ketara kepada apa-apa pun, tetapi kadangkala kemas kini tersebut mengandungi pembetulan penting untuk masalah keselamatan yang anda tidak dapat lihat tetapi penyerang yang berpotensi dapat melakukannya. Orang yang tidak mengemas kini kepada versi terbaharu kekal terdedah, jadi adalah idea yang baik untuk sentiasa mengikuti perkembangan apl dan kemas kini Android.

nougat kemas kini pengalaman samsung

Ikuti perkembangan terkini! / © NextPit; SamMobile

Sematkan skrin

Jika anda ingin membenarkan seseorang membaca sesuatu – seperti artikel AndroidPIT dalam apl kami – tetapi tidak mahu mereka melompat ke perkara lain, penyematan skrin, yang mula-mula muncul pada Android Lollipop, mengunci paparan kepada satu apl. Ia bukan perkara yang paling selamat di dunia – ia memberitahu anda cara untuk membuat asalnya sekali lagi di sana pada skrin – tetapi sekurang-kurangnya ia menghalang rakan atau rakan sekerja anda daripada ‘secara tidak sengaja’ menghisap peranti anda. Jika mereka melakukannya, anda tahu mereka melakukannya dengan sengaja.

penggoda aplikasi baharu androidpit com

Ingin berkongsi apl kami tetapi bukan foto anda? Sematkan skrin. / © NextPit

Adakah petua ini berkesan untuk anda? Adakah anda mempunyai sebarang petua yang ingin anda kongsikan? Beritahu kami dalam ulasan!