3 Cara Bos Anda Boleh Menyokong Anda Di Tempat Kerja

95
sokongan jobbio di tempat kerja
© Valerii Honcharuk / Stok Adobe

Apabila bercakap tentang perasaan dihargai, kadang-kadang perkara kecil yang membuat semua perbezaan.

Dan walaupun gaji dan faedah biasanya merupakan faktor penentu utama yang menentukan sama ada anda akan menerima tawaran kerja pada mulanya, bagi pekerja untuk kekal dalam pekerjaan, sokongan yang halus lagi bermakna dalam pelbagai isu adalah perkara yang paling penting. Malah, a kajian telah menemui bahawa apabila orang mengalami rasa syukur, mereka lebih produktif.

Sebaliknya, tanpa struktur pengurusan yang menyokong, organisasi akan bergelut untuk mengekalkan tenaga kerja yang terlibat dan proaktif dan dianggarkan bahawa penglibatan pekerja di AS hanya pada 21%, dan 17% pekerja dipisahkan secara aktif.

Jadi, mengapa terdapat putus hubungan, dan bagaimana bos boleh membetulkannya? Sebagai penghormatan kepada Hari Penghargaan Pekerja, kami sedang melihat tiga cara yang bermakna dan berkesan untuk bos anda menyokong anda.

1. Daftar masuk biasa

Tidak perlu dikelirukan dengan menjaga tab atau pengurusan mikro, pemimpin yang berkesan harus mengutamakan komunikasi dengan tenaga kerja mereka dan memudahkan daftar masuk tetap untuk memastikan talian komunikasi terbuka.

Komunikasi yang berkesan didapati dapat meningkatkan semangat dan penglibatan pekerja, namun bos anda tidak seharusnya menggunakan pendekatan satu saiz untuk semua. Sebaliknya, komunikasi harus menjadi proses dua hala yang sentiasa berkembang yang boleh melampaui parameter mesyuarat dan pembentangan dan melibatkan mesyuarat tidak rasmi juga.

2. Fleksibiliti sebenar

Kerja jauh dan hibrid kini menjadi tempat biasa bagi kebanyakan pekerja dan dijangka menjelang akhir tahun 2023, 74% daripada syarikat AS akan telah melaksanakan model kerja hibrid kekal.

Walaupun memudahkan bekerja dari rumah telah menyediakan peningkatan dalam keseimbangan kerja-kehidupan bagi kebanyakan pekerja, terdapat peningkatan dorongan ke arah menawarkan peningkatan fleksibiliti apabila melibatkan waktu bekerja. Daripada aliran kerja bukan linear di mana pekerja bekerja ke arah hasil daripada tugas dan oleh itu boleh menyelesaikan kerja mereka di luar 9-5 tradisional, kepada melaksanakan minggu bekerja empat hari tanpa pengurangan gaji atau produktiviti, memberikan pekerja agensi untuk mendapatkan kerja yang dilakukan menunjukkan kepercayaan dan pengiktirafan.

3. Menawarkan peluang pembangunan

Walaupun majikan kerap mendaftar masuk dan membenarkan kakitangan mereka menggunakan pendekatan yang lebih fleksibel untuk bekerja, pekerja perlu merasakan peranan dan kedudukan mereka dalam syarikat tempat mereka bekerja sentiasa berkembang dan berkembang.

Oleh yang demikian, majikan perlu mengukir peluang pertumbuhan dengan menyediakan akses kepada sumber pembelajaran dan pembangunan, melaksanakan rangka kerja yang boleh diusahakan oleh pekerja dan memberi ganjaran kepada ketekunan dan inovasi dengan sentiasa menyemak kemajuan seseorang pekerja.

Walau bagaimanapun, jika anda merasakan majikan semasa anda tidak memberikan anda sokongan yang anda perlukan pada Hari Penghargaan Pekerja ini atau mana-mana hari lain, mungkin sudah tiba masanya untuk melihat lebih jauh dan mencari pekerjaan di syarikat yang menawarkan semua perkara di atas . Jika ini berlaku, yang Papan Kerja NextPit mempunyai ratusan peluang dalam syarikat yang sedang mengambil pekerja secara aktif, seperti tiga di bawah.

Pangkalan Data Kakitangan dan Arkitek Perisian, Northrop Grumman, Melbourne, FL

Sektor Sistem Aeronautik Northrop Grumman sedang mencari a Pangkalan Data Kakitangan dan Arkitek Perisian untuk menyertai pasukan kami yang terdiri daripada individu yang berkelayakan dan pelbagai. Jawatan ini adalah kerja hibrid tidak dikelaskan untuk menyokong pasukan Sistem Analitis Data Program (PDAS), yang terletak di Melbourne, Florida. Jabatan ini menyasarkan untuk menyediakan penyelesaian analitik automatik termaju kepada perniagaan dan matlamatnya adalah untuk mengubah data menjadi cerapan dan titik kesakitan kepada automasi. Oleh itu, anda akan diharapkan untuk mereka bentuk, model dan membimbing hubungan konseptual data dan perubahan pangkalan data untuk aplikasi yang kompleks dan mencipta piawaian dan pemodelan untuk memantau dan meningkatkan kapasiti dan prestasi merentas pelbagai platform. Lihat huraian kerja penuh di sini.

Jurutera Perisian Kanan, Ripple, San Francisco

Bekerjasama dengan saintis gunaan dan jurutera pembelajaran mesin, the Jurutera Perisian Kanan di Ripple akan bertanggungjawab terutamanya untuk membina aplikasi yang disepadukan dengan teknologi blockchain dan semua bentuk mata wang (tradisional dan juga kripto). Anda juga akan mengambil bahagian dalam kitaran hayat pembangunan perisian penuh, daripada reka bentuk perisian kepada ujian unit dan penyepaduan. Pemohon harus memiliki Ijazah Sarjana Muda dalam sains komputer serta lima tahun tambah pengalaman pembangunan perisian pada sistem pengedaran berskala besar. Lihat butiran lanjut di sini.

Sr. Jurutera Perisian Full Stack, Apl Kreativiti, Apple, Culver City

Pasukan aplikasi kreativiti di Apple sedang mencari a Jurutera Timbunan Penuh Kanan untuk memimpin pembangunan perkhidmatan untuk profesional dan peminat kreatif. Anda akan bekerjasama dengan pasukan bertaraf dunia di belakang Final Cut Pro, Logic Pro, iMovie dan GarageBand untuk mencipta alatan generasi seterusnya untuk pencipta dan memberi peluang kepada pekerja baharu untuk menjadi ahli pengasas pasukan kejuruteraan baharu. Dalam peranan ini, anda juga akan bertanggungjawab untuk menetapkan hala tuju dan seni bina perkhidmatan baharu dalam ruang kreatif. Mohon disini.

Untuk lebih banyak peluang merentas teknologi, lawati NextPit Job Board hari ini. Artikel ini ditulis oleh Aoibhinn Mc Bride.