3 Cara Untuk Menyertai Kusyen Kerjaya Pada 2023

111
penyesalan perletakan jawatan shutterstock jobbio
© 89stocker / Shutterstock.com

Tech saham jatuh dan bukannya panik, pekerja berteknologi yang bijak terus mendahului persaingan dengan menerima konsep kusyen kerjaya. Istilah kusyen berasal dari dunia temu janji (sama seperti ghosting, soft quitting dan orbiting) dan sejak itu telah berpindah ke alam profesional, dengan pekerja bersedia untuk perubahan dalam keadaan pekerjaan mereka dengan menyesuaikan diri mereka dengan pilihan lain.

Pada asasnya, ini bermakna bersiap sedia untuk pemberhentian atau pengecilan syarikat lebih awal dan memastikan anda mempunyai pilihan lain yang disediakan––seperti temu janji semasa anda menunggu dan lihat jika satu perhubungan pergi ke mana-mana.

Jadi bagaimana anda boleh memantapkan kerjaya anda? Pada mulanya anda perlu bertenang dan ikuti tiga peraturan mudah di bawah.

1. Kemas kini maklumat anda

Mengemas kini kehadiran dalam talian anda tidak bermakna menukar profil LinkedIn anda kepada mencari kerja secara aktif atau menyiarkan tentang ketakutan kerjaya di Instagram, tetapi ini bermakna anda mula bercakap tentang pencapaian dan projek yang berjaya di mana sahaja anda boleh.

Fikirkanlah: apabila anda memohon kerja baharu, perkara pertama yang akan dilakukan oleh pengurus pengambilan pekerja ialah Google anda, yang bermaksud profil media sosial anda menjadi makanan untuk difikirkan. Jika profil sosial anda lebih banyak makan tengah hari yang membosankan daripada menghancurkan sasaran, pertimbangkan untuk menjadikannya peribadi.

Dan jika akaun LinkedIn anda belum dikemas kini sejak anda memulakan peranan semasa anda, mula menyiarkan pencapaian atau berita baik dari kehidupan profesional anda supaya bakal majikan dapat melihat set kemahiran anda––dan nilai yang anda bawa kepada syarikat.

2. Berhubung semula dengan rakan sebaya

Sekarang adalah masa untuk berhubung semula dengan rakan dan rakan sekerja lama yang mungkin berada dalam kedudukan untuk memberitahu anda tentang peluang di syarikat lain, atau menawarkan bantuan mengenai permohonan anda.

Walau bagaimanapun, anda ingin mengelak daripada menghubungi apabila perkara terburuk telah berlaku––sebaliknya, sambung semula sekarang. Susun kopi atau tangkapan maya, dan jujur ​​tentang motivasi anda, terangkan bahawa anda cuba meluaskan kalangan profesional anda dan anda sentiasa mengagumi komitmen dan pencapaian mereka.

Orang ramai bertindak balas dengan baik terhadap kejujuran dan sanjungan, dan ini bermakna sekiranya anda memerlukan bantuan mereka lebih jauh, kerja asas telah dilakukan.

3. Kajian langkah seterusnya

Apakah yang anda mahukan langkah kerjaya anda seterusnya? Adakah anda mahu meneruskan bidang yang sama atau adakah anda berminat untuk menceburi bidang baharu? Adakah langkah sampingan akan membantu anda mencapai matlamat itu––tetapi periksa apakah maknanya untuk kewangan peribadi anda. Mengambil masa sekarang untuk menilai kerjaya anda dan memutuskan langkah seterusnya akan mengurangkan potensi kesilapan langkah sekiranya tiba masanya anda perlu mencari pekerjaan dengan tergesa-gesa.

Ia juga berbaloi untuk menyelidik industri anda. Apakah syarikat yang mengambil pekerja dan pada tahap apa? Adakah anda berminat untuk berpindah, dan apakah jenis peluang yang wujud di bandar baharu?

Jika anda berminat untuk mencari pekerjaan baharu sekarang, terdapat peranan yang tersedia di semua peringkat dan set kemahiran. Kami telah menyenarai pendekkan tiga peranan yang menarik di bawah sebagai rasa yang tersedia.

Arkitek Platform Sistem, Mastercard

Sebagai Arkitek Platform Sistem dengan Mastercard anda akan membangunkan platform teknikal teras, keupayaan dan perkhidmatan yang menyokong proses perniagaan dan akan bertanggungjawab untuk melaksanakan inisiatif dan projek untuk membangun dan mempromosikan seni bina sasaran yang menyokong dan membolehkan strategi perniagaan. anda akan mempunyai pengalaman dalam menjadi sebahagian daripada pasukan untuk menyelesaikan isu dan keupayaan yang ditunjukkan untuk menggunakan pendekatan logik untuk menyelesaikan isu. Mohon untuk Arkitek Platform Sistem peranan atau semak imbas semua peluang yang ada di Mastercard.

Jurutera Pangkalan Data Kanan, Ripple

The Jurutera Pangkalan Data Kanan di Ripple akan bertanggungjawab untuk mereka bentuk, membangun, mengurus dan menskalakan infrastruktur pangkalan data peringkat perusahaan untuk memperkasakan inisiatif berimpak tinggi di seluruh organisasi yang lebih luas. anda memerlukan lapan tahun reka bentuk pangkalan data tangan yang kukuh, pembangunan dan pengalaman operasi kelas perusahaan dengan teknologi pangkalan data dan pengalaman dengan mempengaruhi pelan hala tuju dan strategi produk, mengutamakan inisiatif pangkalan data sedia ada untuk memacu hasil perniagaan yang luar biasa. Mohon untuk Jurutera Pangkalan Data Kanan peranan atau semak imbas semua peranan yang tersedia di riak.

Ketua Sains Data, DuoLingo

Sebagai Ketua Sains Data anda akan mengetuai pasukan elit saintis data DuoLingo yang bekerja rapat dengan pasukan produk dan kejuruteraan serta pakar subjek dalam dinamik pengguna. anda akan bertanggungjawab untuk memajukan keupayaan dan kesan sains data Duolingo; menyepadukan penyelesaian inovatif, menyediakan kepimpinan pemikiran untuk memacu nilai perniagaan, dan memupuk perkongsian rapat dengan pelbagai pemimpin di seluruh syarikat. PhD dalam bidang kuantitatif, pengalaman lima tahun atau lebih memimpin dan mengembangkan pasukan dan orang serta keupayaan yang kukuh untuk mewujudkan dan memajukan cara sains data memaklumkan strategi produk diperlukan. Mohon untuk Ketua Sains Data peranan atau semak imbas semua peranan yang tersedia di DuoLingo.

Terdapat berpuluh-puluh syarikat sedang mengambil pekerja merentas semua sektor dan peringkat di NextPit Job Board – temui semua peluang sekarang. Artikel ini ditulis dalam Aisling O’Toole.