3 Petua Berguna Untuk Menghadapi Pemberhentian

62
memecat apa yang sekarang jobbio
© Miljan Živković / Adobe Stock

Jika anda bekerja dalam bidang teknologi, anda tidak boleh mengabaikan tajuk berita mengenai pemberhentian teknologi.

Daripada Meta memusnahkan beribu-ribu pekerja di seluruh dunia berkat “tahun kecekapan” yang dikenakan sendiri kepada Stripe mengetatkan tali pinggangnya selepas mengambil pekerja semasa Covid untuk menangani peningkatan permintaan yang telah surut apabila sekatan telah ditarik balik dan kehidupan normal (dan tabiat berbelanja) telah disambung semula, landskap teknologi telah mengalami anjakan seismik baru-baru ini.

Berpasangan dengan amaran keras daripada Y Combinator—pemecut permulaan Amerika yang telah melancarkan syarikat seperti Stripe, Airbnb dan Dropbox—kepada pengasas portfolionya bahawa kemerosotan akan memberi kesan kepada “syarikat antarabangsa, syarikat berat aset, syarikat margin rendah, teknologi keras, dan syarikat lain dengan pembakaran yang tinggi dan masa yang lama untuk memperoleh pendapatan”, dan anda boleh memahami mengapa begitu banyak syarikat mengetatkan tali pinggang mereka.

Walaupun tiada cara untuk menjamin anda tidak akan diberhentikan, terutamanya jika syarikat tempat anda bekerja menghadapi masalah kewangan dan perlu menyusun semula keseluruhan bahagian seperti pengambilan, pemasaran atau jualan, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan sementara untuk meletakkan diri anda sebagai sebahagian daripada pasukan dan organisasi anda, dan kerjaya anda yang membuktikan masa depan.

1. Minta mesyuarat

Semasa tempoh penstrukturan semula, pengurus anda sudah pasti akan sibuk menangani tekanan dan tekanan yang semakin meningkat mengenai sasaran yang dipinda dan logistik untuk mencapainya dengan tenaga kerja yang semakin berkurangan.

Walau bagaimanapun, itu tidak bermakna anda harus membiarkan mereka dan bergelut melalui tempoh ketidakstabilan tanpa bimbingan mereka. Sebaliknya, minta mesyuarat (pada masa yang sesuai untuk mereka) untuk menentukan cara terbaik untuk mengemudi tempoh perubahan ini. Anda juga harus menggunakan masa ini untuk menggariskan matlamat jangka pendek yang perlu dicapai dan mewujudkan cara untuk mencapainya.

2. Keluk pembelajaran

Jika anda telah mengenal pasti perubahan sedang berlaku atau beberapa rakan sekerja anda telah dilepaskan, sekarang adalah masa untuk meningkatkan umur panjang dan kemahiran anda dengan memanfaatkan peluang pembelajaran dan pembangunan (P&P).

Daripada latihan kakitangan dalaman kepada membiayai pengajian anda di luar tempat kerja, meningkatkan kemahiran atau mempelajari kemahiran teknikal baharu bukan sahaja boleh membantu anda berada di hadapan dalam peranan semasa anda, tetapi juga membuktikan nilai mereka jika anda mencari pekerjaan baharu pada masa hadapan.

3. Fahami tekanan anda

Walaupun kebanyakan daripada kita boleh hidup tanpa meja pingpong dan makanan ringan tanpa had, pemotongan kepada faedah lain seperti masa cuti berbayar (PTO) atau insurans kesihatan boleh menunjukkan bahawa organisasi bukan sekadar memotong kakitangan untuk mengimbangi buku.

Selain itu, apabila keseluruhan pasukan dikurangkan, tetapi beban kerja tetap sama, mereka yang terselamat daripada pemberhentian menghadapi beban tambahan untuk berprestasi pada output maksimum dengan sedikit sokongan.

Dikenali sebagai rasa bersalah yang terselamat, tekanan tambahan ini boleh nyata sebagai tekanan, kerja berlebihan dan kebimbangan prestasi. Menurut Indeks Burnout Yerbo untuk 2022, 62% pekerja teknologi berasa letih secara fizikal dan emosi, dan wanita lebih terdedah kepada keletihan berbanding lelaki.

Mengekalkan tugas anda adalah satu kemenangan––tetapi tidak mengorbankan kesejahteraan keseluruhan anda, jadi jika anda bimbang tentang masa depan dan cara pemberhentian memberi kesan kepada organisasi anda, sudah tiba masanya untuk mencari peluang baharu.

Jika itu berlaku, yang Papan Kerja NextPit ialah tempat yang sesuai untuk memulakan carian anda kerana ia menampilkan pekerjaan di beribu-ribu syarikat yang sedang mengambil pekerja secara aktif, seperti tiga di bawah.

Pengurus Penyelesaian Awan (Jauh Di CA), Pejabat Presiden Universiti California, Oakland

Universiti California, salah satu institusi pengajian tinggi terbesar dan paling terkenal di dunia, berdedikasi untuk kecemerlangan dalam pengajaran, penyelidikan dan perkhidmatan awam. Sebagai ahli pasukan pengurusan perkhidmatan infrastruktur, pihak Pengurus Penyelesaian Awan membantu mewujudkan hala tuju strategik, objektif dan rancangan kerja keseluruhan pasukan. Anda juga akan mengawasi kerja pasukan, menyediakan bimbingan, bimbingan dan penilaian prestasi, sambil memupuk persekitaran kerja yang inklusif. Lihat butiran lanjut di sini.

Sr Staff Jurutera Keselamatan Siber, GE Aviation, Cincinnati

Sebagai sebahagian daripada aliran kerja pemisahan infrastruktur GE Aerospace, the Sr Kakitangan Jurutera Keselamatan Siber akan bertanggungjawab untuk bekerjasama dengan pasukan pembangunan teras untuk merancang dan menyampaikan penyerapan sumber pembangunan yang selamat ke dalam pasukan mereka. Anda akan memiliki penghantaran keselamatan sebagai kod untuk memasukkan strategi, pemilihan alat, definisi proses dan pengurusan harian fungsi DevOps Selamat. Anda juga akan menyelaraskan dengan unit perniagaan GE yang lain untuk menyesuaikan pendekatan khusus untuk keperluan perniagaan kerana aeroangkasa kelihatan terpisah daripada perniagaan lain. Lihat huraian kerja penuh di sini.

Full Stack .NET Software Developer, M&T Bank, Wilmington

Sebagai Pembangun Perisian, anda akan bertanggungjawab untuk alatan yang membolehkan automasi dan aliran kerja untuk perniagaan dan, lanjutan, pelanggannya. Anda akan membantu pasukan lain dengan penghantaran produk perisian yang boleh dipercayai, berprestasi dan berskala yang lebih pantas selain membawa kepakaran pembangunan perisian anda sendiri. Anda juga akan bekerjasama dengan rakan sekerja di semua peringkat untuk membantu mereka bentuk dan menyampaikan platform generasi akan datang untuk projek yang berjaya, dan bekerjasama dengan pihak berkepentingan untuk memahami keperluan mereka. Anda juga akan ditugaskan untuk membantu mereka bentuk dan membina sistem baharu dan dipertingkatkan untuk memastikan keselamatan perkhidmatan—memahami piawaian keselamatan API yang baru muncul dan memikirkan cara untuk mendapatkan perkhidmatan kami hari ini dan pada masa hadapan. Dapatkan maklumat lanjut di sini.

Kalis masa depan kerjaya anda hari ini dengan mencari pekerjaan baharu di NextPit Job Board. Artikel ini ditulis by Aoibhinn Mc Pengantin.