3 sebab mengapa anda mungkin berhenti kerja yang baru anda mulakan

97
AdobeStock 529101770
© Malik E/peopleimages.com/Adobe Stock

Ia berlaku kepada semua orang pada satu ketika dalam kerjaya mereka. Anda menilai pilihan anda, merundingkan proses temu duga dan menerima peranan baharu yang diidamkan, hanya untuk menyedari bahawa jawatan baharu anda mungkin bukan seperti yang anda harapkan.

Sebaik sahaja perasaan bahawa anda berada di tempat yang salah melanda, ia boleh menjadi sukar untuk digoncang, tetapi apakah yang menyebabkan perasaan takut ini? Terdapat pelbagai sebab mengapa seseorang mungkin memutuskan sudah tiba masanya untuk meneruskan lebih awal daripada kemudian; apa yang sama penting ialah bagaimana anda membuat kesimpulan itu dan apa yang perlu dilakukan seterusnya.

Laporan oleh HR buluh mendedahkan bahawa 31% pekerja telah meninggalkan peranan baharu dalam tempoh enam bulan. Dalam landskap pasca-pandemi. Individu berasa lebih mengawal persekitaran dan kerjaya mereka, serta keseimbangan kerja-kehidupan mereka, dan lebih bersedia untuk membuat perubahan jika mereka tidak selesa. Secara umum, berikut ialah tiga sebab utama mengapa anda mungkin memutuskan untuk meneruskan dalam enam hingga 12 bulan pertama peranan:

Tidak sesuai dengan budaya syarikat

Sama ada syarikat besar atau perniagaan kecil, menyertai pasukan baharu boleh membawa satu kejutan budaya. Dalam sesetengah kes, seseorang individu mungkin berasa seperti mereka tidak sesuai secara sosial, atau mungkin setelah mereka mengetahui lebih lanjut tentang dasar atau objektif syarikat, menjadi jelas bahawa mereka tidak selari dengan nilai mereka sendiri.

Salah faham nilai peranan mereka

Dikatakan bahawa bakal majikan sering terlalu menjanjikan apabila ia datang untuk mencari bakat baru. Mendakwa bahawa pekerja mempunyai tahap autonomi membuat keputusan tertentu, contohnya, atau menjanjikan faedah tertentu yang tidak pernah menjadi kenyataan, boleh menjadi bumerang. Jika anda mendapati diri anda mempunyai imej tertentu tentang bagaimana peranan baharu anda dari segi pengurusan atau kepimpinan, apa-apa selain daripada itu boleh membuat hubungan menjadi buruk dalam masa terdekat.

Peranan berbeza daripada apa yang diterangkan atau diiklankan

Ini berbeza sedikit daripada yang di atas kerana peranan itu sendiri mungkin pada asasnya berbeza daripada yang diiklankan. Mungkin seseorang individu mungkin mendapati diri mereka ditugaskan dengan operasi jualan secara tidak dijangka, atau tanggungjawab yang mereka rasa tidak sesuai dengan pengalaman atau kemahiran mereka, itu satu lagi sebab mereka mungkin memutuskan mereka tidak mempunyai masa depan jangka panjang dalam organisasi.

Anda boleh meneliti setiap perkara tersebut dan menghasilkan beberapa contoh yang lebih terperinci, tetapi sebahagian besarnya, jangan anggap diri anda seorang primadona jika anda mempunyai perasaan tenggelam itu. Untuk satu perkara, adalah menjadi tanggungjawab majikan untuk mewujudkan persekitaran kerja yang positif untuk semua kakitangan, serta terdapat pertimbangan etika untuk kononnya menipu calon untuk menerima peranan di bawah dakwaan palsu.

Apa nak buat?

Tidak kira sebabnya, jika anda membenci pekerjaan baharu anda dan tidak pasti apa yang perlu dilakukan seterusnya, jangan panik; ia bukan penghujung dunia, tetapi adalah penting untuk anda berfikir dengan teliti sebelum melompat kapal.

Berikut ialah cara untuk menimbang pilihan anda sebelum mengambil langkah seterusnya…

Tahu apa yang tidak berfungsi

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah menyenaraikan elemen yang anda rasa tidak berfungsi. Selepas ini, cabaran mungkin terasa lebih terurus.

Nilai sama ada perkara mungkin berubah

Dengan idea yang lebih baik tentang perkara yang anda hadapi, anda mungkin mendapati diri anda berasa lebih yakin tentang bagaimana keadaan akan berkembang pada bulan-bulan akan datang

Fokus pada perkara yang baik

Tengok apa yang patut juga. Waktu bekerja, faedah dan elemen lain boleh menjadi harga yang layak untuk dibayar atas ketidakselesaan, terutamanya jika cabaran tersebut bersifat sementara.

Bercakap dengan pengurus barisan anda

Institut Kerja melaporkan bahawa menggantikan mana-mana kakitangan akan menelan kos sehingga 33% daripada gaji mereka, jadi ada kemungkinan besar mereka akan berjuang untuk mengekalkan anda. Bawa kebimbangan anda kepada atasan anda. Jika ada sesuatu yang boleh dilakukan, mereka pasti akan bersedia untuk bekerjasama dengan anda.

Bentuk garis masa

Berkomitmen untuk memberi peluang kepada peranan semasa kebimbangan anda semakin membara; bercakap dengan orang lain mengenainya dan berusaha membina hubungan dengan rakan sekerja anda. Jika anda masih tidak yakin, anda boleh yakin dengan langkah seterusnya.

Perubahan sentiasa mungkin! Jika masa anda untuk meneruskan telah tiba, pergi ke Papan Kerja Nextpit untuk mencari penempatan sempurna anda.

Rangkaian IP global GPP sedang mencari a Pembangun Perisian untuk menyertai pasukannya di New York. Dalam peranan hibrid ini, anda akan mengetuai aspek teknikal projek syarikat dari permulaan hingga ke penempatan, termasuk analisis, reka bentuk dan dokumentasi mengikut metodologi SDLC. Peluang ini datang dengan faedah yang besar di samping gaji.

Firma penyelesaian IT ClientSolv Technologies berada dalam pasaran untuk a Penganalisis SAP Berfungsi yang bekerja secara meluas dengan syarikat Fortune 1000. Dalam peranan ini, anda akan bertanggungjawab ke atas aspek fungsi penyelesaian berasaskan awan persendirian bersepadu, termasuk proses dan keperluan perniagaan, dokumentasi dan banyak lagi. Peranan itu kebanyakannya terpencil, dengan beberapa kerja secara peribadi di Los Angeles.

Peluang unik telah muncul di Washington DC, dengan Majlis Kerajaan Metropolitan untuk peranan Penganalisis Data Pengangkutan. Dalam peranan ini, anda akan bertanggungjawab untuk membangunkan program dan aplikasi perisian untuk memproses dan menganalisis tinjauan perjalanan, trafik, dan data infrastruktur pengangkutan dan merangka analisis statistik keputusan. Jika anda berminat untuk menjalankan kerja awam di ibu negara, anda tahu apa yang perlu dilakukan.

Mulakan carian kerja anda hari ini melalui Nextpit Job Board. Artikel ini ditulis oleh Doug Whelan.


Artikel sebelumnyaArtikel sebelumnya

Artikel seterusnyaArtikel seterusnya