3 sebab untuk mencari pekerjaan baharu pada tahun 2023, terutamanya jika anda bekerja dalam bidang teknologi

67
shutterstock 553811446 permohonan jobbio
© Mangostar/Shutterstock.com

Walaupun dunia secara kolektif meraikan pelonggaran pandemik dan permulaan tahun baharu, mereka yang kini bekerja dalam sektor teknologi juga berada dalam tahun sepanduk kerana permintaan untuk set kemahiran mereka terus meningkat.

Bagi mereka yang bekerja dalam bidang teknologi yang mungkin telah menghabiskan masa dua tahun terakhir untuk memuncak dalam kerjaya, sudah tiba masanya untuk mula mencari pekerjaan baharu dan memanfaatkan kejayaan sektor itu, keluar lebih awal daripada 53% daripada rakan sekerjayang menyatakan bahawa mereka akan mencari pekerjaan baharu dengan gaji lebih tinggi dalam tempoh enam bulan akan datang.

Statistik itu datang dari yang terbaru Harapan dan Ketakutan Tenaga Kerja Global PWC laporan yang juga menyatakan bahawa mereka yang bekerja di sektor teknologi merasakan lebih jaminan pekerjaan dan menikmati gaji yang lebih tinggi daripada mereka di sektor lain.

Jika anda percaya bahawa burung awal menangkap cacing, maka sudah tiba masanya untuk memulakan pencarian pekerjaan sekarang supaya anda boleh mengambil kesempatan daripada gaji yang lebih tinggi, faedah yang meningkat dan fleksibiliti sebenar.

Gaji lebih tinggi

Di peringkat global, gaji teknologi meningkat, dan dengan pantas, dengan Gartner melaporkan bahawa syarikat teknologi meningkatkan gaji sehingga 50% untuk mengekalkan bakat utama. Ini bermakna jika anda sedang bekerja dalam bidang teknologi, anda mungkin boleh mendapatkan kenaikan gaji dengan bertanya di mana anda berada, atau dengan melompat.

Bidang yang mempunyai permintaan tertinggi termasuk keselamatan siber, pengurusan kejuruteraan, pengurusan data dan AI. Bidang-bidang ini semuanya terjejas secara langsung oleh wabak yang membawa ke hadapan kepesatan pendigitalan, dan menyaksikan syarikat-syarikat dari semua saiz berebut untuk menambah baik infrastruktur teknologi mereka.

Bertambah faedah

Bean bag dan kopi percuma memang bagus, tetapi syarikat teknologi yang benar-benar bersinar ialah pakej pampasan keseluruhan mereka yang selalunya termasuk faedah bukan kewangan. Jika dipilih dengan betul, ini boleh memberi kesan kepada poket anda sama seperti pampasan kewangan. Pilihan seperti pelan pembelian saham kakitangan, caruman pencen dan insurans kesihatan boleh menambah nilai gaji anda, manakala cuti ibu bapa berbayar, peluang bekerja jauh dan bonus boleh memberi kesan kepada kehidupan seharian anda.

Fleksibiliti sebenar

Dengan kerja yang fleksibel berada di sini untuk kekal, dan global Minggu 4 Hari percubaan yang mempamerkan peningkatan produktiviti dan keuntungan untuk pekerja dan syarikat, pekerja mahukan fleksibiliti dalam cara dan bila mereka bekerja.

Syarikat teknologi mendahului keluk kerana banyak yang menerima fleksibiliti sebenar untuk pekerja, menggalakkan kakitangan bekerja dan bagaimana dan bila mereka mahu––selagi sasaran dicapai dan projek disiapkan.

Ini bermakna bahawa pekerja dapat mengendalikan keperluan penjagaan kanak-kanak, komitmen keluarga atau melayan hobi lain, selamat dalam pengetahuan bahawa tiada sesiapa dalam pengurusan kanan menonton jam. Pada tahap yang sangat praktikal, ini juga bermakna burung awal boleh bekerja apabila mereka paling produktif, meninggalkan burung hantu malam melakukan perkara yang sama.

Peranan baharu pada 2023

Jika anda berminat untuk memulakan peranan baharu pada tahun 2023, atau walaupun anda hanya mahu melihat perkara yang tersedia, maka kami telah memilih tiga syarikat teknologi terkemuka yang sedang diupah di bawah sebagai pengecap apa yang tersedia. Dan jangan risau jika anda tidak mempunyai set kemahiran berasaskan teknologi tetapi masih mahu mengambil kesempatan daripada ledakan sektor teknologi: terdapat banyak peluang dalam syarikat teknologi untuk peranan pemasaran, kewangan dan sumber manusia juga.

riak

Ripple ialah syarikat fintech yang berazam untuk mengembangkan Internet of Value yang menyaksikan wang bergerak pada kelajuan yang sama seperti maklumat menggunakan teknologi blockchain. Satu-satunya syarikat blockchain dengan perisiannya yang digunakan dalam pasaran terbuka, Ripple kini mengambil pekerja untuk beberapa peranan termasuk Jurutera Pangkalan Data Kanan. Semak imbas semua peranan yang tersedia di riak.

Ramp Kewangan

Ramp Financial ialah perisian kewangan yang dipesan lebih dahulu yang membolehkan perniagaan dari semua saiz mengautomasikan tugas pembiayaan mereka dan menjimatkan masa. Digemari oleh pemula dan mereka yang ingin membuat skala, Ramp Financial telah digambarkan sebagai generasi fintech yang akan datang. Syarikat itu kini mengambil pekerja untuk beberapa peranan termasuk Pengurus Program Teknikal. Semak imbas semua peranan yang tersedia di Ramp Kewangan.

OpenSea

OpenSea menyediakan peminat NTF dan pengumpul kripto tempat untuk membeli dan menjual barangan mereka. Pekerja OpenSea menikmati faedah seperti insurans kesihatan, cuti ibu bapa, masa bergaji yang banyak dan peluang untuk menikmati kerja yang fleksibel. OpenSea kini mengambil pekerja untuk beberapa jawatan termasuk Pengarah Kejuruteraan. Semak imbas semua peranan yang tersedia di OpenSea.

Terdapat berpuluh-puluh syarikat sedang mengambil pekerja merentas semua sektor dan peringkat di NextPit Job Board – temui semua peluang sekarang. Artikel ini ditulis oleh Aisling O’Toole.