4 Cara untuk mengambil tangkapan skrin menatal pada iPhone

119

Semua orang biasa dengan (atau mungkin terlalu menggunakan) ciri tangkapan skrin iPhone. Dengan menekan mudah beberapa butang atau dua ketikan di bahagian belakang, anda boleh berkongsi maklumat ringkas, satu siri mesej atau halaman PDF dengan orang lain dengan serta-merta.

Walau bagaimanapun, kadangkala, perkara yang anda mahu tangkap melangkaui skrin, atau anda mahu tangkapan skrin keseluruhan halaman web atau dokumen PDF. Walaupun mengambil beberapa tangkapan skrin sudah memadai, tangkapan skrin menatal akan menjadi lebih mudah. Tidak tahu cara mengambil tangkapan skrin menatal pada iPhone? Ini caranya!

Apakah tangkapan skrin menatal?

Tangkapan skrin menatal sama seperti tangkapan skrin biasa, kecuali ia menangkap lebih daripada satu halaman pada iPhone anda. Berbanding dengan tangkapan skrin biasa yang memerlukan anda menangkap, tatal sedikit dan tangkap semula, tangkapan skrin tatal mengambil siri tangkapan skrin yang dicantum tanpa gangguan untuk merangkumi keseluruhan halaman web.

Ini amat berguna apabila anda ingin merakam tangkapan skrin sesuatu yang melampaui apa yang boleh dilihat pada paparan anda. Ia juga sesuai untuk mengekalkan utas perbualan (di Twitter atau Reddit) atau mengambil gambar keseluruhan dokumen PDF.

Nota: Ciri ini paling sesuai digunakan pada apl seperti Safari, Mel dan Nota. Ia mungkin tidak berfungsi pada apl asli dan pihak ketiga yang lain.

Bagaimana untuk mengambil tangkapan skrin menatal pada iPhone

 1. Buka apl Safari pada iPhone anda dan masukkan tapak web.
 2. Ambil tangkapan skrin biasa dengan menekan Butang Sisi dan butang Naik Kelantangan serentak.
  Anda juga boleh menggunakan ciri Ketik Belakang jika anda telah mendayakannya.
 3. Ketik pratonton Tangkapan skrin yang akan muncul di sebelah kiri bawah skrin anda.
 4. Di bahagian atas pratonton, ketik Halaman Penuh.

  Ulasan mini tangkapan skrin menatal

 5. Ketik Selesai → Simpan PDF ke Fail atau Simpan Semua ke Fail jika anda telah mengambil beberapa tangkapan skrin.
  Ambil perhatian bahawa iPhone anda akan menyimpan tangkapan skrin ke apl Fail secara lalai.
 6. Jika anda ingin menghantar fail terus, ketik butang Kongsi di bahagian atas sebelah kanan dan pilih cara anda mahu menghantarnya. Ambil perhatian bahawa fail akan dieksport dalam format PDF.

  Bagaimana untuk mengambil tangkapan skrin menatal pada iPhone

Gunakan Assistive Touch untuk mengambil tangkapan skrin panjang pada iPhone

Jika anda menghadapi masalah dengan butang anda dan belum boleh menggunakan ciri Ketik Belakang (yang hanya berfungsi pada iPhone 8 dan lebih baharu, berjalan pada iOS 14 atau lebih baharu), anda juga boleh menggunakan ciri Sentuhan Bantu iPhone untuk mengambil tangkapan skrin.

Hanya aktifkan ciri dengan menuju ke Tetapan → Kebolehcapaian → Sentuh → togol pada AssistiveTouch.

Untuk mengambil tangkapan skrin menggunakan Assistive Touch:

 1. Pergi ke halaman atau fail yang ingin anda ambil tangkapan skrin.
 2. Ketik butang Sentuhan Bantu → Tangkapan skrin.
 3. Ketik Halaman Penuh → Simpan PDF ke Fail.

  Gunakan Assistive Touch untuk mengambil tangkapan skrin menatal pada iPhone

Minta Siri mengambil tangkapan skrin pada iPhone

Anda juga boleh mengetik bantuan pembantu iPhone yang sentiasa setia untuk melakukan kerja itu. Cuma sebut, “Hei Siri, ambil tangkapan skrin.” Kemudian anda hanya perlu berinteraksi dengan tangkapan skrin sama seperti yang diarahkan di atas.

Siri mempunyai banyak helah pada lengannya. Baca panduan utama kami untuk memanfaatkan Siri sepenuhnya dan bebas tangan semasa anda membiarkannya melakukan semua tugas anda.

Jahit tangkapan skrin bersama-sama pada iPhone dengan apl pihak ketiga

Jika anda belum mempunyai ciri ini dan masih mahu menghantar tangkapan skrin menatal, anda boleh memilih apl pihak ketiga yang boleh mencantumkan berbilang tangkapan skrin bersama-sama untuk satu gambar padu. Sesetengah apl membenarkan anda menangkapnya. Yang lain juga membenarkan anda memilih sama ada anda ingin menjahitnya secara menegak atau mendatar.

Pilihan ini berfungsi hebat untuk banyak apl lain yang tidak disokong oleh ciri iOS asli ini, seperti Messages dan apl pemesejan pihak ketiga yang lain seperti Facebook Messenger dan Snapchat.

Contoh aplikasi ini ialah Tukang jahit dan Picsew.

Mengakhiri…

Tangkapan skrin menatal sangat bagus untuk berkongsi maklumat yang besar tanpa perlu membahagikannya kepada beberapa imej kecil. Kini anda tahu cara menggunakan ciri iOS asli ini dan memanfaatkannya sepenuhnya!

Jika peranti anda tidak serasi dengan ciri tersebut, anda masih boleh bergantung pada apl pihak ketiga yang melakukan silap mata. Selamat menatal!

Baca lebih lanjut:

 • 22 Petua untuk menggunakan iPhone seperti Pro
 • iPhone Back Tap tidak berfungsi? Cuba 6 penyelesaian untuk memperbaikinya!
 • Tangkapan skrin tidak berfungsi pada iPhone? 5 Petua untuk memperbaikinya!