4 trend mencari pekerjaan yang perlu diketahui oleh pekerja teknologi untuk tahun 2024

11
wanita jobbio dalam teknologi
© BalanceFormCreative/Adobe Stock

2023 telah dipenuhi dengan ketidakpastian dalam semua bidang: daripada ekonomi, politik, dan persekitaran, kepada keselamatan pekerjaan––sebut sahaja, tahun ia dihantar. Walaupun begitu, landskap teknologi sentiasa mencari cara baharu untuk berkembang, menerima cara baharu untuk bekerja dan penyelesaian baharu kepada cabaran yang terus datang.

Semua perubahan dan anjakan yang telah kami lihat pada tahun 2023 nampaknya akan diteruskan hingga 2024, dan jika anda merancang untuk bergerak dalam kerjaya, pembelajaran tahun lepas berjanji untuk memberi anda kelebihan melalui proses permohonan dan seterusnya.

Jadi apakah trend teknologi yang ditetapkan untuk memaklumkan proses pencarian pekerjaan pada tahun 2024? Mula-mula, Pengambilan Gerakan Panduan Gaji Tech 2024 menggariskan beberapa peranan pekerjaan yang ditetapkan menjadi permintaan tertinggi dalam tempoh 12 bulan akan datang.

Pembangunan, Pengurusan IT, DevOps, Kejuruteraan dan Keselamatan disenaraikan sebagai peranan utama, dengan Keselamatan Siber diserlahkan sebagai kemahiran dalam permintaan merentas banyak sektor, bukan hanya teknologi.

Dari segi arah aliran yang lebih luas untuk tahun tersebut, laporan itu menggariskan beberapa perkara yang berkaitan dengan proses pengambilan pekerja.

1. Pekerjaan teknologi melebihi jumlah bakat teknologi

Walaupun ini kononnya satu perkara yang baik, menggalakkan pengangguran rendah dalam sektor ini dan memastikan pekerja yang diberhentikan dapat mencari penempatan baharu dengan cepat, lebihan peranan yang ada juga berpotensi menimbulkan kesukaran.

Persaingan untuk peranan dengan gaji tertinggi boleh menggalakkan lonjakan gaji, melebarkan jurang kemahiran dan mewujudkan kekosongan untuk syarikat yang tidak dapat bersaing dalam pasaran, yang boleh menjejaskan pertumbuhan.

Untuk tahun 2024, fokus pada peningkatan kemahiran dan daya maju jangka panjang anda sendiri, supaya anda boleh kekal di landasan yang kukuh untuk lebih lama.

2. Fleksibiliti adalah dalam permintaan

Sebahagian besar tahun 2023 didorong oleh perbincangan tentang bagaimana percubaan kerja jauh telah gagal, yang diketuai khususnya oleh pemimpin termasuk Sam Altman dan Elon Musk, dan bahawa pulangan besar-besaran ke pejabat adalah masa depan sektor teknologi dan lain-lain.

Walau bagaimanapun, menurut Panduan Gaji Tek, hanya 28% pekerja merasakan syarikat mereka membuat menghadiri pejabat berbaloi. Sebaliknya, sebahagian besar pekerja muda dilaburkan dalam kerja pejabat.

Sementara itu, terdapat bukti yang tidak dapat dipertikaikan bahawa kerja hibrid adalah lebih menguntungkan dan lebih cekap.

Perdebatan itu menjanjikan untuk diteruskan hingga 2024, tetapi dari segi pasaran pekerjaan, syarikat dengan peruntukan hibrid akan terus menjadi lebih menarik kepada pekerja.

3. Kursus pembetulan pasaran pekerjaan

Seperti yang dinyatakan, lonjakan gaji berpotensi mewujudkan jurang kemahiran dan meningkatkan kos kakitangan, tetapi kawasan tertentu dalam pasaran pekerjaan sedang menyesuaikan diri dengan cabaran ini.

Dengan secara aktif mencari calon junior yang berkelayakan sesuai dengan potensi jangka panjang, syarikat melabur dalam orang untuk kerjaya mereka, yang akan meningkatkan kemahiran generasi profesional teknologi seterusnya.

4. AI, AR dan Lagi

Mungkin tidak perlu dikatakan pada peringkat ini bahawa AI tidak akan menggantikan kami, tetapi ia akan menyesuaikan cara kami bekerja secara besar-besaran. Kami masih di permulaan transformasi itu, dengan banyak syarikat dan pasukan masih meneroka alatan seperti yang sedia ada, dan bereksperimen dengan apa yang mungkin.

2024 berpotensi untuk melihat lonjakan yang hebat dalam bidang ini, dengan alatan AR menyediakan tahap inovasi teknikal dan kreativiti baharu dalam kejuruteraan, reka bentuk, pentadbir, membuat keputusan dipacu data dan banyak lagi. Apa yang tidak dapat diperkatakan ialah pekerja yang mengikuti langkah akan sentiasa mempunyai kelebihan terhadap rakan pemohon.

Jika 2024 adalah tahun anda untuk mengambil langkah seterusnya dalam kerjaya anda, nextpit Job Board menampilkan beberapa syarikat teknologi paling terkenal dalam bidang ini, termasuk ketiga-tiga ini.

Pada masa ini terdapat peranan di Oracle merentasi Amerika Syarikat, Kanada, UK, Eropah dan seterusnya. Daripada memajukan kecekapan tenaga kepada membayangkan semula perdagangan dalam talian, Oracle menyasarkan untuk mempengaruhi perubahan dalam perniagaan dan teknologi, dengan melindungi kerajaan, menjana kuasa bukan keuntungan, dan memberi berbilion orang alat yang mereka perlukan untuk mengatasi perubahan. Etos syarikat ialah keterangkuman, keperibadian dan menerima perbezaan yang menjadikan setiap daripada kita menjadi diri kita sendiri.

Memandangkan industri angkasa lepas dan aeronautik persendirian terus melonjak di seluruh dunia, terdapat banyak jawatan tersedia dalam sektor ini, termasuk di Perisikan dan Analitis Boeing. Berpangkalan di Annapolis, Maryland, syarikat itu berdedikasi untuk memajukan kerjaya tenaga kerja dalamannya, sambil menginovasikan kaedah analitik dan risikan untuk menyampaikan penyelesaian yang lancar kepada cabaran masa depan. Pemohon dalam kejuruteraan perisian, analisis siber dan banyak lagi dicari.

Berkekalan dalam sektor pertahanan dan aeronautik, salah satu nama terbesar ialah Northrop Grumman, yang sedang mencari pemohon untuk beberapa ratus jawatan merentasi pelbagai lokasi melalui Nextpit Job Board hari ini. Dengan lebih daripada 97,000 ahli pasukan di seluruh dunia, peranan di sini akan melihat anda menentukan perkara yang mungkin setiap hari menggunakan sains, teknologi dan kejuruteraan untuk menyampaikan sistem termaju dalam perkhidmatan keselamatan di seluruh dunia.

Mulakan carian kerja anda hari ini melalui Nextpit Job Board. Artikel ini ditulis oleh Doug Whelan.