5 Cara untuk membetulkan “Ketik untuk Muat Turun” tidak berfungsi dalam iMessage (iOS 16)

71
Cara membetulkan Ketik untuk Muat Turun tidak berfungsi dalam iMessage

Sebagai aplikasi pemesejan yang popular, iMessage membawa banyak jangkaan. Walau bagaimanapun, seperti mana-mana apl lain, ia boleh mengalami gangguan atau ralat sekali-sekala. Isu terbaru dengan iMessage ialah ketidakupayaannya untuk memuat turun lampiran seperti foto, video dan fail audio dengan mengetiknya dalam urutan mesej.

Nasib baik, beberapa langkah penyelesaian masalah boleh diambil untuk menangani masalah ini. Artikel ini akan membimbing anda melalui beberapa penyelesaian paling mudah untuk membetulkan “Ketik untuk Muat Turun” tidak berfungsi dalam iMessage pada iPhone.

1. Semak sambungan Internet

Jika ciri Ketik untuk Muat Turun pada apl iMessage anda tidak berfungsi, salah satu langkah asas ialah mengesahkan sambungan rangkaian anda. Adalah penting untuk memastikan bahawa sambungan rangkaian cukup kuat untuk memuat turun mesej media.

Anda boleh memeriksa rangkaian dengan menyemak sudut kanan atas iPhone anda. Selain itu, anda juga boleh menggunakan Pusat Kawalan dan memastikan iPhone anda disambungkan ke Wi-Fi atau data selular.

Pastikan iPhone anda disambungkan ke Wi-Fi atau data selular

Jika anda menghadapi masalah memuat turun media kongsi, terutamanya imej HEIC, pada iMessages anda, anda harus menyemak sama ada iMessage didayakan pada peranti anda. Untuk mengesahkan statusnya, ikuti langkah di bawah:

Pastikan iMessage didayakan

 1. Buka apl Tetapan pada iPhone anda.
 2. Pilih Mesej daripada menu.
 3. Pastikan iMessage dihidupkan.

  HIDUPKAN iMessage pada iPhone

2. Semak ruang storan pada iPhone anda

Storan yang tidak mencukupi pada iPhone anda boleh menyebabkan pelbagai isu, termasuk gambar tidak dimuat turun dalam iMessage yang berjalan pada iOS 16. Apabila ruang storan peranti anda kehabisan, media baharu tidak boleh dimuat turun. Semak storan sedia ada pada iPhone anda untuk menyelesaikan isu ini.

 1. Buka apl Tetapan pada iPhone anda.
 2. Cari dan pilih Umum.
 3. Pilih Storan iPhone dan lihat jumlah ruang yang anda ada.

  Pergi ke Tetapan, Umum, Storan iPhone dan semak ruang tersedia anda

Jika anda kehabisan ruang, anda boleh menyelesaikan masalah dengan mudah. Anda boleh membeli storan tambahan untuk iPhone anda dengan jelas, serta mengosongkan sedikit ruang pada iPhone anda atau boleh mengosongkan beberapa ruang lain pada peranti anda.

Apabila anda mempunyai ruang kosong yang mencukupi, cuba ketik pada muat turun sekali lagi untuk melihat sama ada ia berfungsi.

3. Log keluar dan Log masuk ke iMessage anda

Log keluar dan masuk semula boleh membantu jika anda mengalami isu “Ketik untuk Muat Turun” dalam iMessage. Proses ini menyambung semula peranti anda ke pelayan iMessage, yang boleh menghalang rasuah dan gangguan data. Ia juga memastikan tetapan iMessage anda betul dan akaun anda dikemas kini. Untuk log keluar daripada iMessage, ikut langkah ini.

 1. Lancarkan apl Tetapan pada iPhone anda.
 2. Tatal ke bawah dan pilih Mesej → ketik Hantar & Terima.

  Ketik pada Mesej dan Hantar dan Terima pada iPhone

 3. Pilih ID yang dipaparkan di sebelah Apple ID.
 4. Pilih Log Keluar daripada menu pop timbul.

  Log keluar ke iMessage anda pada iPhone

Selepas log keluar, anda masih boleh menggunakan Messages sebagai apl pemesejan biasa, tetapi anda tidak akan mempunyai akses kepada ciri iMessage. Log masuk semula dan dayakan semula iMessage. Ini caranya:

 1. Buka Tetapan → pergi ke Mesej.
 2. Ketik Hantar & Terima.
 3. Ketik Gunakan ID Apple anda untuk iMessage → pilih Log Masuk.
  Tunggu sebentar sebelum log masuk selesai.

  Log masuk ke iMessage anda pada iPhone

Nota: Sekiranya anda tidak mempunyai SIM yang dimasukkan pada iPhone anda, ikuti langkah 1-2, kemudian pilih kotak di sebelah ikon profil anda → masukkan ID Apple yang anda inginkan → tekan kembali pada papan kekunci untuk selesai.

4. Mulakan semula iMessage

Satu lagi penyelesaian mudah dan berkesan untuk Ketik untuk Muat Turun tidak berfungsi pada iPhone adalah untuk memulakan semula apl. Memulakan semula apl Mesej ialah proses yang mudah. Anda hanya perlu menutup apl dan mengalih keluarnya daripada penukar apl; kemudian, anda boleh menggunakan apl Messages dengan melancarkannya semula.

5. Pembetulan lain:

 • Mulakan semula iPhone anda: Apabila gambar tidak dimuat turun dalam iMessage pada peranti iOS 16 anda, salah satu penyelesaian yang paling mudah dan berkesan ialah memulakan semula peranti anda.

 • Kemas kini iOS: Kemas kini pada iPhone anda membolehkan membetulkan sebarang pepijat sedia ada. Jika pepijat menyebabkan imej HEIC tidak dimuat turun dalam iMessage, lelaran terbaru iOS mungkin telah membetulkannya. Mengemas kini iPhone anda adalah proses yang mudah, tetapi terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menyediakan peranti anda untuk kemas kini terkini.

 • Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian: Kesambungan rangkaian yang lemah atau tidak boleh dipercayai berkemungkinan besar menyebabkan isu “Ketik untuk Muat Turun” tidak berfungsi pada iPhone. Untuk melakukan tetapan semula tetapan rangkaian pada iPhone anda, pergi ke Tetapan → pilih Umum → navigasi ke Pindahkan atau Tetapkan Semula iPhone → ketik Tetapkan Semula → pilih Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian → masukkan kod laluan anda jika digesa → sahkan dengan mengetik Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian.

 • Tetapkan Semula iPhone: Pertimbangkan untuk menetapkan semula sebagai pilihan terakhir selepas meletihkan semua pilihan lain. Walau bagaimanapun, sebelum meneruskan proses penetapan semula, anda dinasihatkan untuk membuat sandaran iPhone anda untuk memastikan keselamatan dan keselamatan data anda. Jika anda menghadapi sebarang masalah, anda boleh mendapatkan bantuan dalam artikel kami tentang cara menetapkan semula kilang iPhone anda.

 • Hubungi Sokongan Apple: Jika anda pernah mengalami kekecewaan dengan semua percubaan sebelumnya, anda mungkin perlu melawati Apple Store. Anda boleh merujuk artikel kami tentang menghubungi Sokongan Apple jika perlu.

Itu sahaja!

Saya yakin teknik yang dinyatakan di atas membantu anda menyelesaikan masalah tersebut. Jika anda mempunyai sebarang masalah lain dengan iPhone anda, sila letakkan pertanyaan anda di bawah, dan saya berbesar hati untuk menjadi pembantu anda.

Baca lebih lanjut:

 • Cara membetulkan ralat ‘iMessage perlu didayakan untuk menghantar mesej ini’
 • Bagaimana untuk menyediakan iMessage pada berbilang peranti
 • Bagaimana untuk log keluar daripada iMessage pada Mac