5 Cara untuk mengetahui sama ada seseorang telah menyekat anda pada iMessage

103
Cara Mengetahui Jika Seseorang Telah Menyekat Anda di iMessage

Adakah saya disekat pada iMessage? Soalan yang muncul di kepala anda apabila rakan atau kenalan anda mengambil masa yang lama untuk menjawab…

Sudah tentu, ada kemungkinan penerima sibuk atau menghadapi masalah rangkaian. Tetapi bagaimana anda boleh tahu dengan pasti?

Walaupun tiada cara khusus untuk menemui kebenaran, terdapat beberapa tanda atau godam untuk mengetahui sama ada seseorang telah menyekat anda pada iMessage. Mari kita terokai helah ini satu persatu.

1. Semak warna gelembung iMessage pada iPhone

Walaupun anda disekat pada iMessage, mesej akan kelihatan dihantar seperti biasa; inilah sebabnya sangat sukar untuk mengetahui sama ada anda disekat atau tidak.

Apple menggunakan gelembung teks biru untuk menandakan iMessage dan gelembung hijau untuk SMS. Apabila iMessages tidak dapat diteruskan, dan tetapan hantar sebagai SMS didayakan, iPhone menghantar semula mesej melalui selular.

Jadi, jika sejarah sembang anda tiba-tiba memaparkan gelembung teks hijau dan ‘Hantar sebagai Mesej Teks’ di bawah mesej dan bukannya biru, itu adalah petunjuk.

Semak Warna Buih iMessage pada iPhone

Ini mungkin juga berlaku disebabkan oleh isu rangkaian di hujung yang lain, walaupun. Mari kita beralih ke langkah seterusnya untuk kejelasan lanjut.

2. Semak status penghantaran iMessage

Sama ada menggunakan iPhone, iPad atau MacBook, iMessage menunjukkan resit baca atau pemberitahuan yang dihantar bagi mesej yang dihantar baru-baru ini—jika mereka mendayakannya untuk kenalan anda, iaitu. Tetapi jika anda tidak dapat melihat status sedemikian, berikut ialah bantahan kedua yang mungkin.

Semak Status Penghantaran iMessage pada iPhone

Sekali lagi, ini juga mungkin berlaku apabila mod Jangan Ganggu penerima dihidupkan. Apabila mereka mematikan mod DND, mereka mendapat pemberitahuan penghantaran. Jadi, jika status anda tidak dikemas kini walaupun selepas beberapa lama, anda mungkin berada dalam senarai yang disekat.

3. Panggil atau FaceTime orang yang menyekat anda

Jika seseorang menyekat anda, anda tidak boleh menghantar iMessage, panggilan atau FaceTime kepada mereka. Langkah seterusnya untuk menguji sama ada nombor anda disekat ialah membuat panggilan.

Menariknya, apabila anda menghubungi penyekat, telefon berdering sekali sahaja dan kemudian beralih ke mel suara atau terputus. Bagi FaceTime, ia kelihatan seolah-olah penerima telah menolak panggilan dengan serta-merta.

Ini juga boleh berlaku disebabkan isu rangkaian dan mod DND. Untuk mengetahui status sebenar, anda mungkin perlu menghubungi orang itu semula selepas beberapa ketika.

Jika anda disekat, perkara yang sama akan berlaku setiap kali anda cuba membuat panggilan.

4. Matikan ID Pemanggil pada iPhone dan panggil penyekat

Masa terdesak memerlukan langkah terdesak! Sama ada hubungi orang itu daripada nombor alternatif atau lumpuhkan ID pemanggil anda dan hantar panggilan mengikut cara mereka.

Untuk melumpuhkan ID Pemanggil:

  1. Buka Tetapan → Tatal ke bawah dan ketik Telefon.
  2. Ketik Tunjukkan ID Pemanggil Saya dan matikan ia untuk melumpuhkannya.Bagaimana untuk Mematikan ID Pemanggil pada iPhone

Jika orang itu menjawab panggilan ini, keputusan yang malang adalah agak jelas.

Nota: Ciri ini tidak tersedia di semua negara, jadi anda mungkin tidak dapat menggunakan kaedah ini.

5. Semak semula dengan mesej WhatsApp

Helah paling nakal antara mereka semua. Biasanya, apabila seseorang menyekat anda dari satu platform, mereka melakukan perkara yang sama di media sosial atau platform komunikasi yang lain juga.

Hantar mesej WhatsApp dan gunakan helah ini untuk mengetahui sama ada anda telah disekat. Kaedah ini menawarkan penyelesaian menang-menang. Anda sama ada akan mendapati bahawa anda disekat atau boleh bertanya terus kepada rakan mengapa mereka tidak membalas anda di iMessage.

Disekat oleh seseorang memang boleh menyakitkan, tetapi adalah bijak untuk membiarkan orang lain membuat keputusan sendiri. Jadi, saya akan menasihati anda untuk mengetahui sama ada anda disekat oleh seseorang di iMessage atau tidak dan kemudian menghormati privasi mereka.

Saya harap kami menjawab soalan anda tentang “bagaimana anda tahu jika seseorang telah menyekat anda di iMessage?” Bagi sebarang pertanyaan berkaitan iPhone yang lain, sila komen di bawah untuk bantuan penyelesaian masalah.

Anda juga mungkin ingin melihat ke dalam:

  • Sediakan balasan mesej tersuai untuk panggilan masuk pada iPhone
  • Bagaimana untuk menyekat seseorang dalam Kenangan Foto pada iPhone
  • Bagaimana untuk menyekat tiada panggilan ID pemanggil pada iPhone (5 cara terbaik)