5 Cara untuk menyemak nilai SAR iPhone anda

106
Cara-menyemak-nilai-SAR-iPhone

Selain daripada makan makanan yang baik dan melakukan senaman dengan kerap untuk kekal sihat, mengetahui nilai SAR (Kadar Penyerapan Khusus) iPhone boleh membantu memahami sama ada ia boleh membahayakan anda atau tidak. Di sini, saya akan membantu anda memahami nilai SAR, cara mencari nilai SAR iPhone anda dan juga berkongsi petua untuk mengurangkan sinaran yang dipancarkan daripada iPhone anda.

Apakah nilai SAR iPhone?

Terdapat kemungkinan besar anda mendengar tentang nilai SAR semasa membeli iPhone atau menyemak imbas internet. Walau apa pun, anda mungkin meragui nilai SAR iPhone itu. Nah, SAR, singkatan dari Kadar Penyerapan Khusus, mengukur jumlah tenaga frekuensi radio yang diserap oleh badan apabila menggunakan peranti.

Dengan metrik ini, anda akan dapat menentukan tahap sinaran yang dipancarkan oleh iPhone anda. Nilai SAR dinyatakan dalam unit watt per kilogram berat badan (W/kg). Setiap telefon mempunyai nilai SAR yang berbeza sambil mematuhi norma yang ditetapkan oleh setiap kerajaan.

Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan (FCC) menetapkan had SAR maksimum untuk telefon bimbit pada 1.6 W/kg di AS. Had ini adalah berdasarkan garis panduan daripada Suruhanjaya Antarabangsa mengenai Perlindungan Sinaran Tidak Mengion (ICNIRP) dan dianggap selamat untuk pendedahan awam.

Sekarang setelah anda mengetahui nilai SAR, mari lihat bagaimana anda boleh menyemak nilai SAR iPhone anda.

5 Cara untuk mencari nilai SAR iPhone anda

SAR mungkin terasa terlalu teknikal, tetapi sebenarnya, menyemak SAR iPhone anda adalah proses yang sangat mudah dan mudah. Untuk memudahkan urusan, saya akan tunjukkan 5 cara anda juga boleh melakukan perkara yang sama! Jadi, tanpa berlengah lagi, mari kita selaminya.

Terdapat pautan rasmi untuk menyemak nilai SAR iPhone anda. Apa yang anda perlu lakukan ialah:

 1. Pergi ke Apple Pautan halaman pendedahan RF.
 2. Pilih iPhone.
 3. Dari sini, pilih model iPhone anda.

  Semak nilai SAR iPhone dari pautan rasmi, pilih model iPhone anda

 4. Pada halaman seterusnya, anda akan mendapat semua maklumat mengenai nilai SAR iPhone anda.

2. Semak nilai SAR iPhone melalui kotak

Kebanyakan orang lebih suka menyimpan kotak iPhone mereka bersama mereka untuk menuntut jaminan apabila diperlukan atau untuk tujuan jualan semula.

Walau apa pun, jika anda mempunyai kotak iPhone anda, hanya putar kotak itu dan anda boleh melihat nilai SAR di belakang kotak iPhone.

Semak Kotak iPhone

3. Semak manual pengguna iPhone

Selain daripada kotak iPhone, anda juga boleh menyemak manual atau dokumentasi di dalam kotak untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang iPhone anda. Walau bagaimanapun, ia mungkin mengambil masa lebih lama daripada membalikkan kotak untuk mencarinya.

Semak manual:dokumentasi

4. Gunakan kod USSD untuk mencari nilai SAR

 1. Buka apl Telefon.
 2. Masukkan *#07# dan tekan butang panggil.
 3. Pilih Pendedahan RF.

  Nilai SAR iPhone menggunakan kod USSD, buka aplikasi Telefon, masukkan nombor dan ketik butang dail, pilih rf Pendedahan

 4. Ketik pautan nilai SAR di bahagian bawah halaman.
 5. Pada halaman baharu, tatal ke bawah untuk melihat nilai SAR iPhone anda.

  Tatal ke bawah dan ketik pautan di bahagian bawah halaman, pada halaman baharu, tatal ke bawah untuk melihat nilai SAR iPhone anda

5. Semak Tetapan

 1. Buka Tetapan.
 2. Ketik Umum.
 3. Pilih Undang-undang & Kawal Selia.
 4. Dari sini, pilih Pendedahan RF.

  Semak Tetapan, buka aplikasi Tetapan, ketik pada Umum, pilih Undang-undang dan Kawal Selia, pilih Pendedahan rf

 5. Ketik pautan di bahagian bawah halaman.
 6. Di sini, anda boleh melihat nilai SAR iPhone anda.

Berapakah nilai SAR yang selamat untuk kepala dan badan?

Nilai SAR yang ideal berbeza-beza bergantung pada wilayah tempat anda tinggal. Semua pengilang perlu mematuhi peraturan yang ditetapkan oleh pihak berkuasa berkenaan; oleh itu, anda boleh yakin bahawa anda menggunakan peranti yang tidak akan menyebabkan sebarang bahaya.

kenapa? Kerana belum ada sebarang bukti saintifik bahawa sinaran daripada iPhone atau mana-mana telefon pintar lain boleh menyebabkan kesan kesihatan jangka panjang.

Soalan Lazim

Bagaimana untuk mengurangkan sinaran iPhone?

Untuk mengurangkan pelepasan radio semasa panggilan telefon, gunakan fon kepala berwayar, fon telinga (bukan Bluetooth) atau mod pembesar suara telefon pintar anda. Juga, elakkan membuat panggilan apabila isyarat lemah.

Kekal selamat semasa menggunakan iPhone anda

Sekarang setelah anda mengetahui tentang nilai Kadar Penyerapan Khusus (SAR) dan cara anda boleh menyemaknya pada iPhone anda, anda boleh mengambil langkah yang perlu untuk mengurangkan penggunaan sinaran. Walaupun jika anda masih mempunyai sebarang keraguan atau pertanyaan, jangan ragu untuk meninggalkannya dalam ulasan.

Bacaan yang lebih menarik:

 • Bagaimana untuk menyemak penggunaan data pada iPhone
 • Betulkan apl Mel tiada pada iPhone
 • 12 Cara untuk membetulkan isu kehabisan bateri iOS 16 pada iPhone