5 Kemahiran DevOps Dalam Permintaan yang Anda Perlukan Untuk Berjaya

92
jobbio terbaik membayarnya pekerjaan
© Alones/Shutterstock.com

DevOps ialah bidang yang agak baharu dalam IT, dan merupakan fungsi yang terletak di antara dua kawasan yang secara tradisinya diam: operasi IT dan pembangunan perisian. Menggunakan alatan dan proses seperti metodologi tangkas serta penyepaduan dan penyampaian berterusan, DevOps merentas setiap fasa kitaran hayat pembangunan dan operasi, menghimpunkan kemahiran, proses dan alatan daripada semua bidang organisasi kejuruteraan dan IT.

Oleh kerana kedudukannya yang unik, jenis tugas yang dikerjakan oleh DevOps boleh menjadi sangat pelbagai, bermakna ini adalah kerjaya yang menawarkan banyak kepelbagaian. Suatu hari anda mungkin mengoptimumkan kod bahagian hadapan, keesokan harinya mungkin mengenai mengkonfigurasi pelayan penggunaan pada awan.

Set kemahiran yang kaya itu, digunakan merentas set teknologi dalam permintaan seperti infrastruktur awan, bermakna profesional DevOps mendapat permintaan tinggi. Menurut Global Market Insights, masa depan bidang itu cerah. Pada 2019, saiz pasaran DevOps melebihi $4 bilion dan ia diunjurkan berkembang pada kadar pertumbuhan tahunan kompaun melebihi 20% hingga 2026, menjadikannya bernilai $8 bilion.

Bagi syarikat juga, melaksanakan strategi DevOps membuahkan hasil: Pada tahun 2021, 83% daripada pembuat keputusan IT melaporkan melaksanakan amalan DevOps untuk membuka kunci nilai perniagaan yang lebih tinggi dan pada tahun 2020, 99% berkata DevOps telah memberi kesan positif kepada organisasi mereka, dengan 61 lagi % mengatakan pelaksanaan DevOps membantu mereka menghasilkan hasil yang lebih berkualiti pada tahun yang sama. Sebanyak 49% lagi syarikat melaporkan pengurangan dalam perisian dan perkhidmatan masa ke pasaran.

Jika anda sudah bekerja di kawasan itu atau mahu beralih ke bidang itu, anda memerlukan gabungan kemahiran teknikal yang tegar, kemahiran insaniah – penginjil DevOps yang boleh mengumpulkan pasukan dan berkomunikasi silang merentas perniagaan sememangnya sesuatu yang penting. – dan kebolehan hibrid untuk melakukan kerja. Tetapi seperti semua peranan teknologi, set kemahiran sentiasa berubah, dan apa yang diminta tahun lepas mungkin tidak begitu relevan sekarang. Sentiasa ada perkara baharu untuk dipelajari: berikut ialah kemahiran teratas yang anda perlukan untuk berjaya pada tahun 2023.

1. Kemahiran komunikasi yang baik

Peranan ini terletak di titik tumpu dua kawasan yang berasingan dan oleh itu direka untuk mengurangkan isu-isu yang sering berlaku dalam pasukan senyap. Keupayaan anda untuk berkomunikasi merentas jabatan dan mendapatkan pasukan untuk bekerjasama adalah sangat penting.

2. Penggunaan alatan yang berkaitan

DevOps yang baik akan membawa ketertiban kepada kerja yang sedang dijalankan, membawa masuk alatan dan proses yang berkaitan untuk membantu dengan kerjasama, mengurangkan penukaran konteks, memperkenalkan automasi, membantu pasukan mengurus persekitaran yang kompleks pada skala dan memastikan jurutera mengawal halaju tugas yang tinggi .

3. Kebolehan automasi

Memimpin daripada ini, DevOps perlu sedar tentang faedah dan kebolehan yang boleh dibawa kepada pasukan dan proses dengan menggunakan automasi. Seorang jurutera DevOps seharusnya mampu mengautomasikan keseluruhan saluran paip, termasuk kitaran CI/CD, pemantauan prestasi aplikasi, infrastruktur dan konfigurasi, dengan beberapa alat automasi DevOps yang paling popular termasuk Boneka, Chef, Ansible dan SaltStack.

4. Pengekodan dan skrip

Walaupun DevOps mungkin tidak akan menghabiskan hari mereka menulis kod, mereka akan mengurus kemas kini dan keluaran kod baharu, jadi mereka seharusnya dapat menulis dan memahami kod dalam bahasa popular seperti Python, Java, JavaScript dan C, PHP, Bash , Shell dan Node.js, sebagai contoh.

5. Pendekatan Berfokuskan Pelanggan

Ini adalah satu lagi kemahiran insaniah, tetapi mengekalkan matlamat perniagaan adalah penting. Kepuasan pelanggan ialah matlamat akhir untuk proses yang berjaya, dan DevOps yang baik perlu sentiasa ingat bahawa semua proses adalah selaras dengan objektif keseluruhan perniagaan.

Mahu meneruskan sekarang dan memohon peranan DevOps baharu? Kami mempunyai tiga di bawah yang patut dilihat..

Jurutera DevOps, Apple, Austin

Di Apple, idea luar biasa mempunyai cara untuk menjadi produk, perkhidmatan dan pengalaman pelanggan yang terkemuka di industri dengan cepat. Sebagai Jurutera DevOps, anda akan membangunkan dan mengekalkan saluran paip CI/CD sambil bekerjasama merentas pasukan untuk meningkatkan proses binaan, penyepaduan dan pelepasan. Anda akan menolak proses masa henti sifar melalui amalan penghantaran berterusan, mengeluarkan ciri dengan pantas. Apple sedang mencari seseorang yang suka menggali butiran, mencari peluang untuk meningkatkan penyampaian perisian dan memastikan kualiti. Asas yang kukuh dijangka dan anda akan bekerjasama dengan pasukan kejuruteraan, keselamatan dan pembangunan yang berkualiti untuk menghasilkan penyelesaian. Untuk memohon, anda memerlukan BS dalam Sains Komputer atau setara serta pengalaman lima tahun lebih bekerja dengan alatan CI/CD seperti GitHub, Ansible, Jenkins, Maven, SonarQube dan PMD, pengalaman dalam menulis manifes Kubernetes dan carta kepimpinan dan Alami mengautomasikan Infrastruktur AWS sebagai kod menggunakan Pembentukan Awan dan Terraform. Dapatkan ringkasan penuh di sini.

Jurutera Kanan DevOps, IBM, Austin

The Jurutera Kanan DevOps akan ditugaskan untuk mengembangkan infrastruktur sebagai satu pasukan. IBM percaya pada infrastruktur sebagai kod untuk mengurangkan risiko penggunaan dan, seterusnya, meningkatkan kelajuan perubahan keseluruhan. Syarikat itu mempunyai latar belakang dalam pembangunan perisian dan menggunakan pendekatan automatik untuk mengatasi halangan. Anda akan bekerja sebagai satu pasukan untuk memutuskan penyelesaian terbaik untuk menghapuskan kerja sistem. Untuk melakukan kerja itu, anda memerlukan pengalaman lima tahun atau lebih dalam peranan jurutera sistem/perisian sepenuh masa seperti Go, JavaScript, Python atau Rust serta pengalaman dalam mereka bentuk, membina dan menyelenggara gugusan Kubernetes dan bekas. Kemahiran penyahpepijatan yang sangat baik dalam persekitaran Linux dan pengalaman melaksanakan CI/CD juga diperlukan. Dapatkan maklumat lanjut di sini.

Pengetua DevOps/Sr. Jurutera DevOps Utama, Northrop Grumman, Rolling Meadows

Northrop Grumman sedang mencari a Jurutera DevOps Perisian untuk menjadi sebahagian daripada transformasi digital seluruh perusahaannya. Melalui penggunaan kejuruteraan berasaskan model, DevSecOps dan amalan Agile, ia terus mengembangkan cara ia menyampaikan produk dan keupayaan pertahanan negara yang kritikal untuk pejuang perang. Anda akan bekerja dalam persekitaran tangkas yang pantas dan akan menggunakan rangka kerja CI/CD yang mengautomasikan penjanaan, membina, menguji kod pada kedua-dua tahap ujian unit dan sistem, keluaran dan kod dokumen. Anda juga akan menggunakan penyelesaian dalam awan dan persekitaran maya, membangunkan persekitaran hujung belakang untuk menyimpan data dan keputusan ujian dan membangunkan aplikasi papan pemuka bahagian hadapan berasaskan web untuk pelaporan dan analisis. Dapatkan maklumat penuh di sini.

Terdapat berpuluh-puluh syarikat sedang mengambil pekerja merentas semua sektor dan peringkat di NextPit Job Board – temui semua peluang sekarang