5 Kemahiran Teknologi Dalam Permintaan Yang Akan Menambah Gaji Anda

34
AdobeStock 291631653 jobbio
© wutzkoh / Stok Adobe

Satu perkara yang dilakukan oleh pekerja teknologi yang bijak sekarang ialah melihat kemahiran mereka dan melihat di mana jurangnya.

Oleh kerana sektor teknologi bergerak pantas, ini mewujudkan keusangan kemahiran yang perlu sentiasa diutamakan oleh mereka dalam industri. Sangat tidak mungkin anda menggunakan perisian yang sama pada tahun 2023 seperti yang anda gunakan lima tahun lalu, apatah lagi kerana ia mungkin telah beralih kepada penyelesaian SaaS.

Perkakasan yang anda gunakan mungkin juga telah berubah: di mana banyak syarikat sebelum ini menggunakan penyelesaian di premis untuk penyimpanan data mereka, kepantasan transformasi digital telah memastikan bahawa hari ini, kebanyakannya dikendalikan dalam awan.

Akibatnya, terdapat beberapa peranan dalam penurunan, termasuk jurutera rangkaian dan pakar pusat data di premis, sebahagian besarnya disebabkan oleh peningkatan pengkomputeran awan. Kitaran hayat bahasa pengaturcaraan yang semakin berkurangan juga bermakna bahawa pengekod kini perlu mengetahui lebih daripada satu bahasa untuk kekal berdaya saing.

milik Deloitte Tinjauan Trend Teknologi 2023 mencatatkan bahawa kemahiran teknikal menjadi ketinggalan zaman setiap 2.5 tahun, secara purata.

Jurang kemahiran yang muncul ini memberi kesan lebih daripada pekerja teknologi. Laporan Deloitte juga menunjukkan bahawa pada tahun lalu, 82% daripada perusahaan AS telah dihalang daripada meneruskan projek transformasi digital kerana kekurangan sumber dan kemahiran.

Dan sudah tentu, peningkatan baru-baru ini dalam platform AI generatif menyebabkan pekerja teknologi bimbang tentang masa depan pekerjaan mereka, dengan syarikat perkhidmatan profesional Accenture mengatakan bahawa 40% daripada semua waktu bekerja boleh dipengaruhi oleh alat AI generatif. Menambah kebimbangan pekerja ialah kajian Goldman Sachs yang mengatakan bahawa alat AI generatif boleh memberi kesan kepada sebanyak 300 juta pekerjaan sepenuh masa seluruh dunia.

Pastikan kemahiran tajam

Akibatnya, keperluan untuk mengekalkan kemahiran yang tajam tidak pernah menjadi lebih penting. Penyedia kursus dalam talian terbuka besar-besaran Coursera telah mengenal pasti kemahiran paling banyak permintaan dan berpendapatan tinggi yang boleh dilihat oleh pekerja teknologi sama ada untuk diguna pakai atau pertimbangkan untuk dibangunkan.

Walaupun kemahiran teknikal canggih akan sentiasa penting dalam sektor ini, laporan Deloitte menunjukkan sesuatu yang juga perlu diingat: kreativiti, penyelesaian masalah dan kemahiran manusia lain juga merupakan pembeza yang lebih besar untuk bakat teknologi berbanding sebelum ini.

Analisis data

Tahun ini, 120 zettabait data diramalkan akan dibuat, meningkat 23 zettabait pada 2022. Dengan jumlah data yang begitu besar yang dijana oleh perniagaan, organisasi dan individu, terdapat keperluan yang semakin meningkat untuk profesional yang bukan sahaja dapat memahami data , tetapi siapa yang boleh memperoleh cerapan dan ramalan berharga daripadanya. Akibatnya, penganalisis data dan profesional data mendapat permintaan tinggi di seluruh industri memandangkan kepentingan membuat keputusan berasaskan data menjadi keutamaan.

Pembangunan perisian

Pembangun perisian sentiasa mendapat permintaan, dan bukan hanya dalam industri teknologi: semakin banyak, mereka dicari merentasi pelbagai industri dan organisasi. Bahasa pengaturcaraan dalam permintaan termasuk Python, JavaScript, PHP dan C++, dengan peningkatan dalam bilangan peranan yang dicari untuk pembangun frontend, backend dan full-stack.

Jika anda sedang mencari pekerjaan baharu, Crown Equipment Corporation mempunyai pembukaan untuk Pengurus Pembangunan Perisian – Hibrid, di Ohio. Anda akan menetapkan ukuran, memantau keberkesanan dan kecekapan proses pembangunan perisian dan mengambil tindakan pembetulan seperti yang diperlukan. Anda memerlukan ijazah Sarjana Muda dalam sains komputer atau bidang berkaitan, ditambah dengan pengalaman berkaitan selama lapan tahun.

Pengalaman pengguna

Dengan peralihan ke arah produk dan perkhidmatan digital, seperti apl perbankan dan aplikasi layan diri, memberikan penekanan yang lebih besar pada reka bentuk tertumpu pengguna. Ini kemudiannya memerlukan profesional UX untuk memainkan peranan penting dalam memastikan produk dan perkhidmatan digital mesra pengguna, menarik dan memenuhi keperluan khalayak sasaran.

Lowe’s sedang mencari a Penyelidik Produk Kanan – UX di Charlotte. Dalam peranan ini, anda akan menetapkan metodologi dan menetapkan hala tuju taktikal untuk semua ujian kebolehgunaan dan penyelidikan yang berkaitan dengan projek yang ditetapkan dan akan memerlukan kepakaran dalam kebolehgunaan, ujian, pemudahan, pembangunan persona dan kaedah penyelidikan.

Pembangunan web

Peningkatan dalam e-dagang, peningkatan kehadiran dalam talian bagi perniagaan, organisasi dan individu, keperluan untuk penyelesaian mudah alih yang responsif dan permintaan yang semakin meningkat untuk aplikasi web yang merangkumi platform media sosial kepada alat produktiviti, adalah semua faktor keperluan untuk kemahiran pembangunan web.

Pengurusan projek

Semakin diiktiraf sebagai disiplin strategik yang membolehkan organisasi melaksanakan inisiatif mereka dengan berkesan, kemahiran pengurusan projek adalah berharga untuk syarikat atas beberapa sebab. Metodologi tangkas, seperti Scrum dan Kanban, telah mendapat populariti dalam pengurusan projek, untuk membantu syarikat mengeluarkan projek pembangunan dengan cara yang tepat pada masanya dan kos efektif dan untuk mengurus projek yang semakin kompleks.

Di Atlanta, a Pengurus Projek Kanan sedang dicari oleh Sohanit Inc. Anda akan memberikan kemahiran Pengurusan Projek IT yang berpengalaman dan memerlukan ijazah Sarjana Muda atau yang setaraf, serta tujuh tahun pengalaman pengurusan projek teknologi maklumat. Pensijilan Project Management Professional (PMP) adalah wajib, dengan Agile Certified Practitioner (PMI-ACP) atau pensijilan yang serupa diutamakan.

Percepatkan kerjaya anda dalam bidang teknologi hari ini melalui NextPit Job Board. Artikel ini ditulis oleh Kirstie McDermott.