5 Pembetulan untuk album Pendua tidak muncul pada iPhone

102
Ilustrasi menunjukkan album Pendua tidak muncul pada iPhone

Storan adalah dan sentiasa menjadi salah satu masalah terbesar dengan iPhone. Untuk menyelesaikan isu storan, Apple menaik taraf varian asas siri iPhone 13 kepada 128GB dan had atas storan kepada 1TB (satu terabait) dengan siri iPhone 13 Pro. Memandangkan imej menduduki banyak storan pada iPhone, album Duplikat telah ditambahkan pada apl Foto dengan iOS 16.

Semua imej pendua dalam apl Foto akan muncul dalam album Pendua. Anda boleh menggabungkan imej pendua untuk menjimatkan ruang. Walau bagaimanapun, ramai pengguna telah melaporkan ciri tersebut rosak sejak versi beta Pembangun iOS 16 dibina. Jika anda pernah menghadapi isu yang sama, baca bersama untuk mengetahui cara membetulkan album pendua yang tidak menunjukkan imej pendua.

 1. Indeks pustaka foto anda pada iPhone
 2. Buat Pendua secara manual
 3. Semak Penapis Pendua dalam apl Foto
 4. Mulakan semula iPhone anda
 5. Kemas kini iOS kepada versi terkini

1. Indeks pustaka foto anda pada iPhone

Sejak pelancaran kemas kini iOS 16, beberapa pengguna telah melaporkan album Duplikat tidak dipaparkan dalam apl Foto. Selain itu, jika album Pendua muncul, ia mungkin tidak terdiri daripada semua imej pendua.

Untuk membersihkan udara, Apple baru-baru ini telah mengeluarkan a dokumen sokongan yang menerangkan sebab isu ini berlaku dan cara menyelesaikannya.

Pertama, iPhone anda perlu mengindeks pustaka foto anda untuk mencari imej pendua. Dan proses itu hanya berlaku apabila iPhone dikunci dan disambungkan kepada kuasa.

Kedua, ia tidak berlaku sebaik sahaja anda mengunci peranti anda dan memasangkannya ke dalam pengecas. Proses ini boleh mengambil masa beberapa jam atau beberapa hari, bergantung pada tugas yang dijalankan di latar belakang dan saiz pustaka foto anda.

2. Cipta Pendua secara manual

Terdapat kemungkinan bahawa mungkin tiada imej pendua dalam pustaka anda sama sekali. Walau bagaimanapun, untuk menyemak semula ini, anda boleh membuat imej pendua secara manual dan kemudian tunggu untuk melihat sama ada album Pendua muncul dalam apl Foto. Berikut ialah cara membuat foto pendua:

 1. Buka apl Foto pada iPhone anda.
 2. Navigasi ke imej yang ingin anda salin.
 3. Ketik tiga titik di penjuru kanan sebelah atas.
 4. Pilih Pendua.
Mencipta Pendua secara manual dalam apl Foto pada iPhone

Sekarang, apl Foto akan menduplikasi imej. Kunci iPhone anda dan pasangkannya ke dalam cas. Memandangkan kami tidak dapat memastikan masa pengindeksan, tunggu selama beberapa hari, dan mudah-mudahan, album Pendua akan muncul.

3. Semak Penapis Pendua dalam apl Foto

Album Pendua mempunyai pilihan di mana anda boleh menapis dan memilih jika anda mahu ia memaparkan foto atau video pendua. Pilihan lalai ditetapkan kepada Kedua-duanya. Walau bagaimanapun, terdapat sedikit kemungkinan bahawa penapis dalam album bermasalah, dan oleh itu foto disembunyikan. Dalam kes itu, berikut ialah cara untuk menukar dan memilih penapis untuk memaparkan foto dan video kedua-duanya.

 1. Buka apl Foto pada iPhone anda.
 2. Dalam bahagian Album, ketik Pendua di bawah Utiliti.
 3. Ketik tiga titik di penjuru kanan sebelah atas.
 4. Ketik Penapis.
 5. Pilih Semua Item dan ketik Selesai.
Menambah penapis Pendua dalam apl Foto pada iPhone

Kedua-dua foto dan video akan kelihatan dalam album Pendua. Ulangi proses jika anda menghadapi isu yang sama sekali lagi.

4. Mulakan semula iPhone anda

Jika tiada langkah ini berfungsi, saya syorkan anda mulakan semula iPhone anda. Biasanya, memulakan semula mengosongkan beberapa fail cache sementara, yang membantu menyelesaikan masalah itu. Walau bagaimanapun, ia bukanlah penyelesaian jangka panjang kerana isu itu mungkin akan berulang tidak lama lagi.

Satu kaedah yang biasanya berkesan untuk saya ialah menutup iPhone dan tunggu beberapa minit sebelum menghidupkannya semula. Ia mungkin hanya plasebo, tetapi jika ia berkesan, ia berkesan.

5. Kemas kini iOS kepada versi terkini

Pepijat album Duplikat ialah pepijat perisian dan bukan isu perkakasan. Dan pepijat perisian hanya boleh diperbaiki dengan kemas kini perisian. Dalam kes ini, Apple telah pun mengeluarkan kemas kini dan kenyataan rasmi yang kami lalui pada langkah pertama.

Namun begitu, jika anda menemui album Duplikat tidak muncul kerana pepijat pada iPhone anda pada peringkat kemudian, pastikan anda mengemas kini kepada versi iOS terkini.

Itu bungkus

Saya percaya iOS 16 ialah salah satu kemas kini perisian terbaik untuk iPhone. Walau bagaimanapun, walaupun binaan awam iOS 16 dibelenggu dengan pepijat. Apple sentiasa berusaha untuk membetulkannya, berdasarkan rekod prestasi mereka, dan saya berharap kebanyakan isu ini dapat diselesaikan tidak lama lagi.

Jika anda mempunyai soalan tentang album Duplikat tidak muncul atau menghadapi sebarang pepijat perisian lain, sila beritahu kami dalam ulasan di bawah dan kami akan menghubungi anda semula secepat mungkin.

Baca lebih lanjut:

 • Kesan Kedalaman tidak berfungsi dalam iOS 16 pada iPhone? 8 Cara untuk memperbaikinya!
 • 5G tidak berfungsi pada iPhone? 7 Cara memperbaikinya!
 • Cara menggunakan Perpustakaan Foto Dikongsi iCloud pada iPhone, iPad dan Mac