5 Perkara yang Anda Tidak Patut Perkatakan dalam Suasana Kerja Profesional

17
stok adobe penggandaan badan
© DragonImages/Adobe Stock

Kita semua pernah berada di sana—pada mesyuarat itu apabila seseorang bercakap tentang hujan pemikiran, penyelesaian mobiliti mampan dan mencipta peta jalan untuk carta alir yang tepat di lorong renang yang betul.

Istilah. Bagi kebanyakan orang, ia adalah satu bencana dalam landskap perniagaan. Ia selalunya bermula sebagai alat yang berguna, bertindak sebagai trengkas korporat, dan menggunakannya boleh menjelaskan dengan jelas bahawa anda adalah sebahagian daripada pasukan. Masalahnya adalah bahawa kebanyakannya adalah kembung semata-mata, tiada apa-apa selain frasa yang terlalu banyak digunakan.

Dan walaupun bahasa mungkin tidak kelihatan seperti masalah besar di permukaan, itu yang mewujudkan kod komunikasi biasa yang membentuk budaya tempat kerja kita dan banyak lagi. Kata-kata penting. Itulah cara kami membina hubungan yang kukuh dan berkembang maju dalam kerjaya kami. Semua yang anda katakan menentukan cara orang melihat anda.

Jika anda ingin memaksimumkan kejayaan anda, berikut ialah lima frasa teratas untuk dielakkan digunakan di tempat kerja.

“Kami selalu melakukannya dengan cara ini”

Walaupun anda mungkin betul, apa yang orang lain dengar (dan mereka mungkin bos anda) ialah anda tahan terhadap perubahan. Kemajuan semata-mata tidak boleh berlaku jika orang tidak bersedia sekurang-kurangnya melayan idea untuk mengubah sesuatu. Tidak lama dahulu kami semua menggunakan buku telefon juga.

Katakan ini: “Apakah faedah mencuba kaedah baharu ini?” Jika cara baharu itu lebih baik, mereka sepatutnya dapat memberitahu anda sebabnya. Jika tidak, ini adalah peluang anda untuk menyatakan sebab anda percaya pada kaedah semasa. “Kerana itulah cara kami selalu melakukannya” bukanlah alasan.

“Ini hanya akan mengambil masa satu saat/minit”

Yang ini adalah dua pukulan. Pertama, ia tidak benar. Ia tidak pernah benar. Malah berkata, “Ini hanya akan mengambil masa beberapa minit” adalah lebih baik. Kedua, frasa ini mengisytiharkan bahawa apa yang anda ingin katakan atau tunjukkan adalah lebih penting daripada apa yang sedang diusahakan oleh orang lain. Bertimbang rasa apabila mengganggu aliran kerja orang lain.

Sebaliknya, katakan ini: “Beritahu saya apabila anda mempunyai beberapa minit untuk bersembang. Saya nak tunjukkan sesuatu kepada awak.” Tingkah laku yang lebih profesional di tempat kerja ini membolehkan orang lain bercakap sama ada sekarang adalah masa terbaik untuk meluangkan masa beberapa minit atau tidak.

“Saya akan cuba”

Tiada siapa yang boleh melakukan segala-galanya – kita hanya manusia, selepas semua. Tetapi mengatakan anda akan “cuba” melakukan sesuatu hanya menunjukkan kegagalan. Jika, atas sebab apa pun, anda tidak dapat melakukan sesuatu, maka jangan dan terangkan sahaja mengapa anda tidak boleh. Untuk memetik Guru Jedi yang hebat, Yoda: “Lakukan. Atau jangan. Tiada cubaan.”

Sebaliknya, katakan ini: “Saya mungkin perlu mendapatkan bantuan untuk memenuhi tarikh akhir itu, tetapi saya akan mendapatkannya.” Ia jujur, tetapi ia juga mengatakan bahawa anda akan menyelesaikannya.

“Itu bukan kerja saya”

Frasa kecil ini boleh membawa akibat yang besar untuk kerjaya anda — begitu juga, anda mungkin juga berkata “Itu bukan kenaikan pangkat saya”. Keengganan untuk bekerja lebih keras apabila anda diminta (iaitu, anda tidak sepatutnya diminta untuk bekerja lebih banyak) boleh mewarnai anda sebagai tidak bekerjasama, malas dan tidak bertanggungjawab.

Sebaliknya, katakan ini: “Tentu. Saya tidak pasti saya pernah melakukannya sebelum ini, tetapi saya akan uruskan untuk awak.”

Terima peluang untuk keluar dari zon selesa anda dan kembangkan kerjaya anda.

“Saya mungkin salah, tetapi…” atau “Ini mungkin idea bodoh, tetapi…”

Setiap frasa diskaun ini mengurangkan kesan kenyataan seterusnya dan menghakis kredibiliti anda. Kata-kata anda mendedahkan kepada dunia betapa nilai yang anda letakkan pada diri anda dan mesej anda. Jika anda tidak yakin dengan idea anda, rakan sekerja dan atasan anda juga tidak akan yakin.

Sebaliknya, katakan ini: “Saya cadangkan ABC” atau “Idea saya ialah XYZ”. Untuk menyampaikan arahan kandungan dan semangat untuk subjek anda, gantikan perkataan ‘berfikir’ dengan ‘percaya’ dan gantikan ‘mungkin’ dengan ‘kehendak’.

Walaupun perkataan yang anda pilih boleh memberi impak yang mendalam terhadap keupayaan anda untuk berjaya, anda harus sentiasa berasa yakin tentang prospek anda. Lawati nextpit Job Board untuk mencari penempatan sempurna anda.

Perintis perjalanan angkasa lepas komersil Blue Origin sedang merekrut untuk a Jurutera Avionik Utama untuk membantu membangunkan sistem avionik, pengagihan kuasa dan sistem elektrik yang berkaitan untuk program New Shepard, sistem roket suborbital yang boleh diguna semula untuk membawa angkasawan dan muatan penyelidikan melepasi laluan Kármán. Jika impian anda adalah untuk menyertai pasukan penyelesai masalah yang pelbagai yang bersemangat tentang generasi penerbangan angkasa lepas, mohon sekarang.

Nike sedang mencari a Jurutera perisian di Beaverton untuk membangunkan, mengekod, mengkonfigurasi dan menguji program, sistem dan penyelesaian secara bebas dengan pengawasan minimum untuk memenuhi spesifikasi produk digital yang ditetapkan. Anda juga akan menasihati pemilik produk tentang masalah perniagaan berkaitan teknologi diskret. Anda memerlukan ijazah Sarjana dalam sains komputer, sistem maklumat atau kejuruteraan perisian dan pengalaman dua tahun.

Boeing Intelligence & Analytics (BIA) yang menyokong misi global dengan menyediakan penyelesaian perisikan, analitik dan keselamatan siber, mempunyai beberapa peranan terbuka termasuk satu untuk Jurutera Pangkalan Data. Dalam peranan bergaji enam angka ini, anda akan membina dan membangunkan sistem dan perisian pangkalan data baharu, serta bertanggungjawab untuk menyokong peningkatan dan penyelesaian masalah. Pekerja yang berjaya boleh mengharapkan akses langsung kepada teknologi termaju, budaya kecemerlangan teknikal, serta bonus tandatangan 10k.

Mulakan carian kerja anda hari ini melalui Nextpit Job Board. Artikel ini ditulis oleh Suzie Coen.