5 Perkara Yang Menghalang Anda Daripada Promosi

60
jobbio mengapa anda tidak mendapat kenaikan pangkat
© PeopleImages.com – Yuri A / Shutterstock.com

Amalan kerja kolaboratif, struktur pasukan yang rata dan kekurangan chit-chat pejabat mungkin menjadikan hari bekerja lebih menyeronokkan, tetapi pendekatan moden untuk bekerja juga menjadikannya lebih sukar untuk mendapatkan kenaikan pangkat.

Sejak pandemik, promosi secara menyeluruh telah menurun hampir 48% jadi jika anda ingin maju dalam kerjaya anda mungkin sudah tiba masanya untuk menggunakan pendekatan yang lebih strategik.

Keperluan untuk cemerlang, membuktikan bahawa anda membawa nilai kepada syarikat dan tahu cara memimpin dan bukannya mengikut, sudah tentu penting, tetapi mengakui dan mengatasi halangan yang kurang ketara untuk berjaya adalah cara yang pasti untuk mendapatkan promosi itu.

Kerja berpasukan adalah penting, tetapi ia juga menyukarkan pengurus untuk membezakan kerja individu dan mengenal pasti mereka yang layak untuk meningkat. Begitu juga, struktur pasukan yang rata bermakna selalunya sebenarnya tiada perkembangan langsung untuk pekerja, yang menyukarkan pengurus dan kakitangan untuk mengenal pasti peranan baharu.

Petua berikut boleh digunakan sama ada anda melihat masa depan anda dengan majikan semasa anda, atau berharap untuk beralih peranan dan naik pangkat dengan majikan baharu. Jika menukar peranan adalah rancangan, tempat terbaik untuk bermula ialah Papan Kerja NextPityang pada masa ini mempunyai berpuluh-puluh jawatan kosong yang tersedia di semua sektor.

1. Anda Tidak Berkomunikasi

Jadi anda mahu menjadi CEO suatu hari nanti, tetapi adakah pengurus anda tahu itu? Jika anda tidak menyatakan matlamat kerjaya anda maka anda mungkin tidak dipertimbangkan untuk kenaikan pangkat. Jadualkan satu lawan satu secara tetap dengan bos anda dan bincangkan prestasi anda serta rancangan masa depan. Bersikap terbuka untuk menerima maklum balas yang sukar. Jika bos anda menunjukkan bidang yang anda hadapi, tingkatkan dan minta latihan atau sokongan tambahan untuk mempercepatkan anda. Ini bukan sahaja akan membantu perkembangan kerjaya anda tetapi ia juga menunjukkan bahawa anda ingin bertambah baik.

2. Anda Kurang Kemahiran Insaniah

Anda boleh melakukan kerja itu, malah anda melakukannya lebih baik daripada rakan sebaya anda, namun mereka terus dinaikkan pangkat mendahului anda. kenapa? Mungkin kerana mereka memahami kemahiran yang lebih lembut yang sering membantu atau menghalang kemajuan kerjaya. Mereka mungkin lebih berperibadi, mempunyai hubungan mesra dengan pasukan lain, menampilkan diri mereka dengan cara yang lebih profesional, atau berkelakuan berbeza kepada anda. Kenaikan pangkat harus diberikan semata-mata atas merit, tetapi hakikatnya tetap tidak.

3. Anda Tiada Pelan Kemajuan

Apa promosi yang anda mahukan? Jika anda tidak tahu apa yang anda harapkan tajuk anda yang seterusnya, sudah tiba masanya untuk melihat pelan perkembangan peribadi anda. Di mana anda mahu berada dalam tempoh lima tahun, dan 10 tahun dan kenal pasti promosi untuk membantu anda sampai ke sana. Dengan mengenal pasti laluan kepada kejayaan, anda boleh mula berusaha ke arah setiap langkah pada rancangan itu. Ini berfungsi terutamanya dalam struktur rata di mana anda mungkin perlu membuat kes untuk promosi.

4. Anda Seorang Pengikut

Adakah anda bercakap dalam mesyuarat, membuat cadangan atau membawa idea kepada bos anda? Jika anda tidak menunjukkan anda boleh memimpin maka anda tidak akan dinaikkan pangkat. Pemimpin bersuara. Mereka mencadangkan cara baharu untuk melakukan sesuatu dan mereka memberi inspirasi kepada orang lain untuk mencuba perkara baharu dan mengambil projek yang sukar. Jika anda gugup untuk menyumbang dalam mesyuarat, lakukan persediaan anda terlebih dahulu. Ketahui idea atau pandangan anda, sediakan fakta dan angka yang perlu untuk diserahkan dan selesaikan semua bantahan terlebih dahulu supaya anda tahu cara menjawabnya.

5. Anda Kurang Sokongan Pengurusan

Adakah pengurus langsung anda menyokong cita-cita kenaikan pangkat anda? Walaupun bukan mustahil untuk maju tanpa sokongan mereka, prosesnya adalah lebih mudah jika pengurus anda menyokong anda. Cara terbaik untuk bermula ialah menjadualkan semakan prestasi dan menetapkan agenda lebih awal supaya anda berdua boleh bersedia. Pada mesyuarat itu, minta semakan kerja semasa anda, nyatakan cita-cita anda, dan tanya bidang yang mereka rasa perlu anda perbaiki.

Sebaik sahaja anda mengadakan mesyuarat, ubah cara anda berkomunikasi dengan bos anda dan rakan sepasukan anda. Berkomunikasi dengan jelas dan profesional, atasi perbualan yang janggal, dan atasi sebarang halangan yang anda kenal pasti, pada asasnya menunjukkan kepada bos anda bahawa anda boleh memimpin.

Bergeraklah

Terdapat juga fakta bahawa bos anda mungkin tidak menyukai anda atau pernah melihat anda dalam kedudukan yang berkuasa – dalam kes ini, satu-satunya pilihan anda adalah untuk meneruskan dan maju ke tempat lain. Berikut adalah beberapa cadangan syarikat yang sedang mengambil…

Accenture ialah syarikat perkhidmatan profesional global dengan keupayaan terkemuka dalam digital, awan dan keselamatan. Menggabungkan pengalaman yang tiada tandingan dan kemahiran khusus merentas lebih daripada 40 industri, syarikat itu mengambil pekerja untuk pelbagai peranan termasuk Arkitek Penyelesaian dan Jurutera Platform.

Menawarkan perundingan strategik, pengurusan maklumat perusahaan dan perkhidmatan transformasi digital, Apptad telah menghubungkan pejabat secara global di AS dan India bersama-sama dengan pasukan sumber IT yang terlatih dan diperakui. Ingin bekerja di sini? Terdapat pelbagai peranan yang tersedia termasuk Pembangun Salesforce dan Jurutera Rangkaian.

Atau bagaimana pula dengan peranan di CrowdStrike? Sebagai peneraju keselamatan siber global, ia telah mentakrifkan semula keselamatan moden dengan salah satu platform asli awan paling canggih di dunia untuk melindungi kawasan kritikal risiko perusahaan – titik akhir dan beban kerja awan, identiti dan data.

Terdapat berpuluh-puluh syarikat sedang mengambil pekerja merentas semua sektor dan peringkat di papan Jawatan NextPit – temui semua peluang sekarang.


Artikel ini ditulis oleh Aisling O’Toole dan merupakan sebahagian daripada kerjasama antara NextPit dan Jobbio. Ketahui lebih lanjut mengenai perkongsian antara NextPit dan Jobbio di sini.