5 Petua untuk memaksimumkan perbankan mudah alih dan keselamatan pada iPhone

36
Cara Memaksimumkan Perbankan Mudah Alih dan Keselamatan pada iPhone Anda

Landskap perbankan telah beralih secara mendadak kepada platform digital, dengan perbankan mudah alih menjadi semakin berleluasa dalam kalangan pengguna iPhone. Sama seperti seluruh dunia, penembusan perbankan mudah alih telah melonjak di AS​​​​. Anggaran jumlah hasil pasaran aplikasi mudah alih global disandarkan untuk mencapai tahap yang mengejutkan $673.80 bilion menjelang 2027yang mencerminkan pergantungan yang semakin meningkat pada penyelesaian digital untuk transaksi kewangan​.

Bagi pengguna yang berminat untuk memaksimumkan iPhone mereka untuk perbankan mudah alih, kuncinya terletak pada menerima langkah keselamatan terkini. Dengan kemajuan seperti perbankan terbuka, analitik yang dipermudahkan dan teknologi NFC, anda mempunyai kawalan yang tidak pernah berlaku sebelum ini ke atas kewangan anda. Walau bagaimanapun, anda tidak mahu berkompromi dengan keselamatan. Dalam panduan ini, kami akan melengkapkan anda dengan petua untuk menyimpan tanpa rasa takut pada iPhone anda. Menjelang akhir bacaan ini, anda akan meningkatkan permainan keselamatan perbankan mudah alih anda!

5 Petua untuk menjadikan perbankan mudah alih selamat pada iPhone

Menggunakan iPhone anda untuk perbankan mudah alih menawarkan kemudahan dan kecekapan yang tiada tandingan dalam mengurus kewangan anda. Begini cara anda boleh menggunakannya untuk kelebihan anda:

1. Pilih bank mudah alih yang betul

Disebabkan pendigitalan, kebanyakan bank tradisional kini menawarkan kemudahan mobiliti. Mereka kini telah membangunkan aplikasi iOS untuk perbankan, membolehkan pelanggan mengakses akaun mereka secara digital. Ada yang membiarkan pelanggan mereka buka akaun cek tanpa deposit.

Pilih apl perbankan yang betul untuk iPhone

Nasihat kami ialah memilih bank yang telah membangunkan aplikasi mudah alih yang sangat serasi dengan iPhone. Sesetengah bank menyepadukan dengan lancar dengan Apple Pay dan rangkaian ATM mereka yang luas.

Untuk lebih keselamatan, pastikan anda menggunakan apl rasmi bank anda. Apl ini biasanya menawarkan ciri keselamatan yang dipertingkatkan dan dioptimumkan untuk kegunaan mudah alih, memberikan pengalaman yang lebih selamat dan mesra pengguna​​.

2. Maksimumkan keselamatan iPhone

Terdapat beberapa langkah keselamatan asas yang anda perlukan untuk memastikan perbankan mudah alih selamat pada iPhone:

 • Pastikan akaun perbankan mudah alih dan iPhone anda disertakan dengan kata laluan yang kukuh dan unik. Elakkan menggunakan maklumat yang mudah diteka seperti hari lahir atau nama haiwan peliharaan. Kata laluan yang mantap harus mencampurkan perkataan, nombor dan aksara khas.
 • Ia juga akan membantu untuk terus berwaspada terhadap percubaan pancingan data. Berhati-hati dengan e-mel atau teks yang kelihatan mencurigakan atau meminta maklumat peribadi. Sentiasa sahkan kesahihan komunikasi sedemikian sebelum bertindak balas.
 • mengikut epal, penipu boleh menghantar e-mel dan mesej meniru syarikat yang sah seperti Apple. Mereka juga mungkin menggunakan promosi palsu yang membolehkan mereka mengeksploitasi maklumat peribadi anda.
 • Pasang perisian anti-perisian hasad pada peranti anda dan semak kebenaran apl secara kerap pada iPhone anda untuk menghalang capaian data yang tidak dibenarkan.
 • Juga, gunakan ciri mengelap jauh iPhone untuk keselamatan tambahan sekiranya peranti anda hilang atau dicuri​.

3. Mementingkan lokasi

Berhati-hati dengan persekitaran anda apabila menggunakan apl perbankan mudah alih di khalayak ramai.

Sentiasa mementingkan lokasi semasa menggunakan perbankan mudah alih di tempat awam
Sumber: goodreturns.in
 • Elakkan daripada mendedahkan maklumat sensitif kepada penonton, dan cuba lakukan aktiviti perbankan anda di tempat yang tertutup dan selamat​.
 • Selain itu, pertimbangkan untuk menggunakan pelindung skrin privasi pada iPhone anda untuk meminimumkan keterlihatan skrin anda kepada orang lain yang berdekatan.
 • Apabila memasukkan maklumat sensitif seperti kata laluan atau PIN, lindungi skrin peranti anda daripada mengintip.
 • Anda juga dinasihatkan untuk mengelak daripada menggunakan rangkaian Wi-Fi awam untuk perbankan mudah alih, kerana ia mungkin tidak selamat. Lebih baik menggunakan data mudah alih atau rangkaian Wi-Fi yang dipercayai dan selamat.

4. Pantau akaun anda

Satu tinjauan menyerlahkannya 30 peratus rakyat Amerika semak akaun bank mereka sekali seminggu, sekurang-kurangnya. Apl perbankan mudah alih menjadikannya mudah dan boleh diakses, membolehkan anda memantau kewangan anda dengan kerap.

Pendekatan proaktif ini bukan sahaja memastikan baki anda terkawal tetapi juga memberi anda kuasa untuk mengenal pasti dan menangani sebarang percanggahan atau transaksi tanpa kebenaran dengan pantas. Dengan antara muka mesra pengguna apl perbankan mudah alih, anda boleh memantau kewangan anda dengan kerap dan selamat. Ia memastikan kesejahteraan kewangan anda sentiasa kelihatan.

Sebahagian daripada pemantauan harus menyediakan pemberitahuan. Pengguna yang mempunyai makluman kurang berkemungkinan mengalami penipuan. Makluman ini bertindak sebagai mekanisme pertahanan proaktif terhadap aktiviti yang tidak dibenarkan dalam akaun anda.

5. Gunakan dompet mudah alih

Merangkul dompet mudah alih sejajar dengan trend global ke arah transaksi tanpa tunai.

mengikut Statistiknilai urus niaga pembayaran mudah alih dijangka mencecah $9.46 trilion di seluruh dunia menjelang 2023. Data ini menggariskan pertumbuhan yang luar biasa dan di mana-mana dompet mudah alih, yang telah menjadi komponen penting dalam banyak aplikasi perbankan mudah alih.

Nilai Transaksi Pembayaran Digital
Sumber: statista.com

Selain itu, kemudahan dompet mudah alih melangkaui transaksi. Mereka juga menawarkan ciri seperti penjejakan perbelanjaan dan resit digital, memberikan pengguna pengalaman pengurusan kewangan yang holistik.

Semasa dunia beralih ke arah masa depan tanpa tunai, menyepadukan dompet mudah alih ke dalam rutin perbankan mudah alih anda adalah satu kemestian. Ia bukan sahaja memudahkan pembayaran, tetapi juga membantu dalam organisasi kewangan.

Dengan penyepaduan yang lancar ini, pengguna boleh membuat pembayaran yang selamat dan mudah, memanfaatkan landskap kewangan digital yang berkembang.

Alami kemudahan dengan Perbankan Mudah Alih pada iPhone anda!

Memanfaatkan iPhone anda untuk perbankan mudah alih menawarkan kemudahan dan pelbagai perkhidmatan kewangan di hujung jari anda. Anda boleh mengurus kewangan dengan selamat dan cekap dalam era digital dengan memilih apl yang betul dan mengikut langkah keselamatan yang penting. Ingat, walaupun teknologi memudahkan perbankan, adalah sama pentingnya untuk kekal termaklum dan berhati-hati untuk melindungi maklumat kewangan anda.

Baca lebih lanjut:

 • Apl kewangan peribadi terbaik untuk iPhone dan iPad
 • Cara mengurus berbilang senarai pantau dalam Saham pada iPhone
 • Bagaimana untuk menyediakan dan menggunakan akaun Apple Savings pada iPhone

Pembaca seperti anda membantu menyokong iGeeksBlog. Apabila anda membuat pembelian menggunakan pautan di tapak kami, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Baca Penafian.