5 petua untuk meningkatkan pengalaman anda dengan versi web Gmail

108
Wira ikon gmail AndroidPIT
© NextPit

Gmail telah berkembang jauh dari segi fungsi dan reka bentuk. Hasilnya adalah positif, dan perkhidmatan kini bukan sahaja lebih bagus tetapi juga lebih intuitif. Di sini kami membentangkan kepada anda beberapa petua untuk membantu anda (semula) menemui aplikasi web e-mel ini.

Jimat masa dengan butang dan pintasan pantas

Sejak kemas kini visual terbaharunya, Gmail telah menawarkan butang interaksi pantas. Hanya halakan kursor tetikus pada e-mel dan butang kecil akan muncul: arkib, padam, tanda sebagai belum dibaca dan tahan. Ini menjimatkan masa, yang amat berharga dalam persekitaran profesional.

Jika produktiviti adalah penting kepada anda, maka anda juga akan menghargai penggunaan pintasan papan kekunci. Anda boleh mengaktifkannya dalam tab tetapan umum, maka anda hanya perlu berinteraksi dengan perkhidmatan melalui kekunci tertentu. Anda boleh mencari senarai lengkap di tapak web Googletetapi perlu diingat bahawa arahan ini tidak sama pada Mac dan Windows.

Ubah suai antara muka

Antara muka boleh, sudah tentu, disesuaikan menggunakan tema, seperti yang berlaku dalam versi sebelumnya. Jika anda ingin menukar rupa pratonton e-mel (secara lalai garisan lebih luas, terutamanya apabila terdapat lampiran), cuma klik pada ikon gear di penjuru kanan sebelah atas dan kemudian pada Ketumpatan Paparan.

Kemudian pilih mod paparan yang anda suka. Mod lalai menyediakan ruang untuk lampiran dalam pratonton, mod kedua adalah serupa tetapi tanpa ruang untuk lampiran, dan mod terakhir mempunyai rupa yang lebih padat, lebih dekat dengan versi lama.

androidpit gmail web fr

Lalai, biasa atau padat, pilihan anda. AndroidPIT

Tambah perkhidmatan baharu

Lihat di sebelah kanan skrin anda, anda akan menemui butang untuk perkhidmatan Google yang berbeza. Tidak menghairankan, gergasi Amerika itu menonjolkan elemen berbeza ekosistemnya. Yang berkata, Google melangkah lebih jauh daripada sekadar mengiklankan perkhidmatannya: ia membolehkan anda menambah elemen daripada Pasaran G Suite seperti Trello, sebagai contoh, untuk profesional. Kebanyakan orang akan lebih berminat dengan perkhidmatan Google sendiri.

Peminat Tugas Google juga akan gembira mengetahui bahawa dengan seret dan lepas mudah anda boleh membuat nota daripada mesej.

Sertai sisi gelap

Google kini menawarkan antara muka gelap. Ini sebenarnya adalah tema di mana antara muka menjadi gelap dengan teks dan butang putih (kecuali untuk perkhidmatan Google di sebelah kanan). Varian lain juga tersedia, ia dipanggil Terminal (jelas merujuk kepada konsol terkenal) dan masih sedikit lebih gelap.

Sudah tentu, jika anda ingin menyesuaikan rupa Gmail anda, anda akan menemui banyak tema lain, dalam pelbagai genre. Anda juga boleh menggunakan gambar anda sendiri jika anda mahu.

androidpit gmail darktheme fr

Banyak tema tersedia untuk anda, termasuk tema gelap. AndroidPIT

Gunakan fungsi tahan

Ciri ini sudah diketahui oleh pengguna aplikasi Peti Masuk Google (semoga ia tenang). Apabila anda menerima e-mel tetapi tidak mempunyai masa untuk memprosesnya pada masa anda membacanya, anda boleh menjadualkannya semula untuk kembali kemudian. Dengan cara itu, anda tidak akan melupakannya. Anda hanya perlu klik pada butang tahan (atau tekan kekunci ‘b’ pada papan kekunci anda jika anda telah mengaktifkan pintasan) yang diwakili oleh jam dalam butang akses pantas apabila anda mengarahkan kursor ke atas e-mel.

Ambil perhatian bahawa anda boleh memilih secara terperinci apabila e-mel akan kembali ke bahagian atas peti masuk anda: anda boleh memilih salah satu pilihan lalai atau menetapkan sendiri masa dan tarikh. Walau apa pun, jika atas sebab tertentu anda ingin kembali ke e-mel anda yang belum selesai, anda akan menemui kategori di sebelah kiri dalam menu (di bawah peti masuk).

Apakah pendapat anda tentang versi web baharu Gmail ini? Adakah anda mempunyai sebarang petua untuk pembaca kami? Kongsi mereka di bawah.