5 Tanda Kad Grafik Anda Menghadapi Masalah dan Mungkin Mati

141

Kad grafik adalah komponen kritikal mana-mana komputer peribadi, dan kegagalan kad grafik boleh menyebabkan PC tidak boleh digunakan.

5 Tanda Kad Grafik Anda Menghadapi Masalah dan Mungkin Mati

Nasib baik, kad grafik juga merupakan komponen yang agak mudah untuk didiagnosis dengan masalah. Kad grafik boleh gagal dalam beberapa cara yang berbeza, tetapi biasanya terdapat tanda amaran yang memberi anda banyak masa untuk menyusun pengganti.

Artikel ini akan menunjukkan kepada anda cara untuk mengesan tanda-tanda masalah yang akan datang, menyelesaikan masalah sedia ada dan mengetahui masalah yang berlaku dengan kad anda.

Bagaimana Anda Tahu Jika Kad Grafik Anda Mati?

Jika anda mendapati masalah dengan PC anda, adalah penting untuk mengetahui komponen mana yang menyebabkan isu ini.

Jika anda tertanya-tanya sama ada kad grafik anda adalah punca isu itu atau tidak, terdapat lima tanda amaran yang boleh anda lihat untuk menentukan sama ada ini berlaku.

Berikut adalah beberapa tanda amaran awal kegagalan kad video.

Tergagap-gagap

Apabila kad grafik mula rosak, anda mungkin melihat visual gagap/pembekuan pada skrin. Walau bagaimanapun, perisian hasad, cakera keras yang hampir matidan malah masalah RAM semua boleh menyebabkan jenis tingkah laku yang sama, jadi jangan cepat membuat kesimpulan. Jika anda tergagap bersama tanda amaran lain, ada kemungkinan besar itu adalah kad grafik anda.

Bunyi Kipas

Ini tidak semestinya berkait dengan keperluan untuk menggantikan kad grafik anda, tetapi jaga telinga untuk mendengar bunyi kipas yang lebih kuat daripada biasa. Jika kipas pada kad tidak berfungsi, ini mungkin menunjukkan bahawa kad menjadi terlalu panas. Jika ia menjadi terlalu panas, anda perlu menghentikan apa yang anda lakukan dan cuba membersihkannya sebaik mungkin. Mungkin ada sesuatu yang tidak kena secara dalaman jika anda tidak dapat menyenyapkan kipas.

Gangguan Skrin & Artifak

Jika anda bermain permainan atau menonton filem dan tiba-tiba melihat warna koyak atau pelik muncul di seluruh skrin, kad grafik anda mungkin mati.

Sama seperti gangguan skrin, kad grafik yang buruk boleh mengakibatkan artifak aneh di seluruh skrin anda. Artifak boleh disebabkan oleh overclocking yang berlebihan, haba, dan juga pengumpulan habuk. Mulakan semula kadangkala boleh membetulkannya, tetapi sekali lagi, jika anda mempunyai kad grafik yang rosak, jangkakan masalah itu akan kembali.

Kadar Bingkai Jatuh

Satu lagi tanda bahawa Kad Grafik anda mungkin semakin merosot ialah apabila FPS anda menurun secara mendadak. Adakah FPS anda menurun semasa permainan dan anda telah menolak sebab lain seperti pendikit terma? Jika ini berlaku pada berbilang permainan dan tiada sebab lain untuk penurunan itu, GPU anda mungkin mati.

Untuk menyemak FPS anda, klik gabungan Windows + G pada papan kekunci anda. Kemudian, klik pada Prestasi. Klik pada FPS dan lihat bingkai anda sesaat.

Skrin Biru

Komputer boleh skrin biru atas beberapa sebab, sama ada masalah dengan RAM, pemacu keras, kad grafik atau komponen lain. Tetapi, jika sistem ranap dan/atau skrin biru apabila anda mula melakukan beberapa tugas intensif grafik (cth, bermain permainan video, menonton filem, dsb.), ini mungkin menunjukkan bahawa kad grafik anda sedang dalam perjalanan keluar.

Penyelesaian masalah

sapphite-ati-radeon

Seperti yang selalu kami nyatakan dalam panduan penyelesaian masalah kami, mengetahui perkara yang salah dan mendiagnosis masalah biasanya merupakan proses penghapusan. Mulakan dengan menyemak sambungan anda. Sambungan yang longgar boleh menyebabkan banyak masalah, terutamanya dengan kad grafik. Pastikan ia terletak pada papan induk dan bahawa sebarang sambungan sekunder juga selamat.

Dalam sesetengah kes, anda tidak akan dapat menyemak sambungan. Secara umumnya, anda tidak akan menghadapi masalah dengan sambungan longgar dalam komputer riba. Dengan komputer riba, lebih kerap daripada tidak, masalahnya adalah habuk kerana mereka berada di dalam ruang tertutup. Jika anda boleh membukanya dan membersihkan debu sebanyak mungkin, itu akan menjadi tempat pertama untuk bermula.

Perkara seterusnya yang boleh anda lakukan ialah menjalankan beberapa ujian perisian. Lari GPU-Z dan tonton suhu masa nyata untuk sebarang keganjilan. Untuk benar-benar menguji kad, tiada apa-apa seperti meletakkannya melalui beberapa penggunaan dunia sebenar.

Menggunakan Alat Penanda Aras Syurga untuk menguji kad anda. Jalankannya selama beberapa jam — ia sepatutnya dapat mengendalikannya tanpa ranap atau menyebabkan sebarang ralat grafik seperti artifak aneh dan gagap.

Perlu diingat juga bahawa jika anda tidak mempunyai kad grafik dan menggunakan grafik bersepadu papan induk, maka masalah boleh menjadi tanda kegagalan papan induk dan bukannya isu grafik. Pastikan lihat panduan penyelesaian masalah kami untuk kegagalan papan induk.

Seterusnya, pastikan pemacu pada kad grafik anda (dan monitor) semuanya dikemas kini. Anda juga boleh cuba menyahpasang yang telah anda miliki dan kemudian memasangnya semula untuk memastikan tiada sebarang masalah di sana.

Setelah dinyahpasang, Windows akan menggunakan beberapa pemacu yang sangat asas untuk memaparkan video pada monitor anda, jadi anda sebenarnya tidak akan kehilangan fungsi video atau menyebabkan sebarang bahaya pada kad.

Seperti biasa, rujuk pengeluar kad video anda untuk arahan nyahpasang/pasang semula yang khusus. Anda boleh mendapatkan beberapa arahan khusus daripada NVIDIA dan AMD di sini dan di sini, masing-masing. AMD sebenarnya mempunyai alat pembersihan percuma untuk melakukan ini untuk anda secara automatik. Sebelum anda membuat sebarang perubahan pada perisian pemacu anda, anda harus menyimpan keadaan sistem anda ke titik pemulihan. Kami mempunyai artikel cara untuk bagaimana untuk melancarkan kemas kini pemandu jika ini memburukkan keadaan dan anda memerlukan tetapan semula.

Salah satu cara paling mudah untuk melihat sama ada kad grafik anda adalah masalahnya ialah dengan menukar kad grafik dengan yang lain dan lihat jika masalah itu hilang. Jika kad grafik baharu berfungsi tanpa masalah, jelas sekali kad grafik lama perlu diganti.

Semasa mesin anda dibuka, anda perlu menyemak sebarang masalah fizikal. Jika kipas telah berhenti berfungsi pada kad video atau anda melihat mana-mana kapasitor bocor atau membonjol, sudah tiba masanya untuk penggantian. Dalam kes seperti ini, kad video biasanya akan berhenti berfungsi dengan serta-merta.

Perkara lain untuk diuji: lumpuhkan kad bunyi anda. Ini kedengaran kontra-intuitif (apa kaitan sistem bunyi dengan kad video?), tetapi kadangkala interaksi antara kedua-dua sistem ini boleh menjadikan seluruh komputer tidak stabil. Jika mematikan bunyi menyelesaikan masalah dengan grafik anda, masalahnya mungkin dalam sistem bunyi anda dan bukan dalam kad grafik itu sendiri.

Jika komputer anda mempunyai kad grafik AGP, maka anda boleh cuba memperlahankan port AGP untuk melihat sama ada itu menyelesaikan isu tersebut. Untuk kad grafik NVIDIA AGP, anda boleh gunakan RivaTuner untuk memperlahankan kad anda; bukan pemilik NVIDIA boleh menggunakan PowerStrip. Sama ada cara, cuba tolak pengganda kelajuan pada kad daripada 8x kepada 4x atau bahkan 2x dan lihat sama ada itu membantu masalah ini.

Kad video anda juga mungkin berjalan terlalu laju. Sesetengah kad mungkin dinilai untuk kelajuan GPU tertentu, tetapi pada hakikatnya, kad itu tidak boleh berjalan secara konsisten pada kelajuan itu. Anda boleh cuba underclocking GPU anda, yang mengurangkan tekanan pada kad video secara keseluruhan dan mungkin menyelesaikan masalah.

Jika anda menggunakan kad video ATI, cuba ATITool program untuk memperlahankan kad video anda. Kad NVIDIA boleh menggunakan RivaTuner, dan pemilik kad lain boleh menggunakan PowerStrip.

Apakah yang menyebabkan kegagalan kad video?

kipas-gpu berdebu

Kad video boleh gagal kerana banyak sebab yang berbeza. Tidak memasang komponen dengan betul dalam komputer boleh menyebabkan kegagalan kad video, tetapi lebih kerap, habuk dan serpihan adalah puncanya.

Satu lagi perkara yang boleh menyebabkan kegagalan kad video adalah terlalu banyak overclocking. Overclocking pada voltan stok adalah selamat, tetapi jika anda menolak kad ke hadnya dengan voltan tinggi, itu akan membunuh kad lebih awal daripada biasa.

Selain itu, perkara terakhir yang boleh membunuh kad video anda ialah gangguan elektrik standard. Pemadaman dan lonjakan kuasa boleh menggoreng komponen komputer anda — malah kad grafik.

Dalam kebanyakan kes, anda boleh menghalang keadaan ini jika anda mempunyai wang tunai tambahan. Apa yang anda perlu lakukan ialah melabur dalam pelindung lonjakan yang berkualiti dan Bekalan Kuasa Tidak Terganggu (UPS). Seperti yang anda mungkin tahu, peranan utama UPS adalah untuk menyediakan kuasa sementara sekiranya sumber terputus supaya anda boleh mematikan mesin anda dengan betul; walau bagaimanapun, ia juga dapat membantu mencegah kerosakan daripada perkara seperti lonjakan kuasa.

Akhirnya, kad video tertakluk kepada kehausan dan lusuh sama seperti yang lain. Jika kad anda gagal, mungkin baru tiba masanya untuk kad gagal. Dalam kes itu, pengganti adalah satu-satunya pilihan anda.

Menggantikan kad video anda

Jika anda telah mengenal pasti bahawa kad grafik anda adalah masalah dan anda tidak dapat menyelesaikannya, maka mungkin sudah tiba masanya untuk menggantikannya. Nasib baik, anda mempunyai banyak pilihan.

Bergantung pada jenis kerja yang anda lakukan, anda tidak semestinya melakukannya memerlukan kad video yang sangat mahal. Jika anda mempunyai bajet, kami mempunyai panduan yang hebat membeli kad grafik untuk hampir semua julat harga. Walau bagaimanapun, sebelum keluar dan membeli kad baharu, terdapat beberapa perkara untuk dilihat dan mengetahui perkara yang anda perlukan, seperti kelajuan jam dan saiz memori – lihat artikel ini tentang perkara yang perlu anda fikirkan untuk binaan anda sendiri.

Soalan Lazim

Berikut ialah jawapan kepada lebih banyak soalan anda tentang Kad Grafik anda.

Adakah terdapat laman web untuk menguji Kad Grafik saya?

Ya, sebenarnya terdapat beberapa tapak web untuk membantu anda menentukan sama ada Kad Grafik anda gagal atau jika ada perkara lain yang menyebabkan masalah dengan komputer anda. Selain daripada kaedah yang disenaraikan di atas, carian mudah untuk ujian Kad Grafik akan membawa anda ke banyak laman web. Pilih satu yang memenuhi keperluan khusus anda dan pergi dari sana.

Mengapa prestasi GPU saya rendah?

Terdapat beberapa sebab prestasi GPU anda rendah yang sebenarnya tidak menunjukkan kad yang rosak. Prestasi rendah boleh dikaitkan dengan Kad Grafik yang terlalu panas, pemandu usang atau bekalan kuasa yang hampir mati. Dengan mengandaikan prestasi GPU anda mengalami masalah selepas kemas kini, kemungkinan besar pemandu adalah penyebabnya.

Jika ia terlalu panas atau bekalan kuasa rosak, periksa kipas dan kabel anda kerana ia mungkin merupakan isu asas yang menyebabkan masalah anda.

Kad Grafik atau Sesuatu yang Lain?

Kad Grafik adalah komponen penting, dan apabila ia gagal, ia boleh menjadikan PC anda tidak berguna. Nasib baik, terdapat banyak cara untuk mendiagnosis masalah komputer dan menggantikan kad apabila perlu. Adakah anda menghadapi masalah dengan Kad Grafik anda? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.