5 Templat Tanggapan Terbaik untuk Pelajar

87

Notion ialah alat pengambilan nota dan produktiviti yang berkuasa. Dengan ciri untuk mengatur nota, kelas, kuliah dan banyak lagi, ia boleh menjadi sumber yang tidak ternilai untuk menyokong pengajian dan mengemudi kehidupan pelajar. Jika anda ingin mengetahui templat Notion terbaik untuk pelajar, anda telah menemui halaman yang betul.

5 Templat Tanggapan Terbaik untuk Pelajar

Dalam artikel ini, kami telah menyenaraikan lima templat Notion terbaik khusus untuk pelajar. Pilihan kami termasuk templat yang boleh disesuaikan untuk memenuhi keperluan anda, membantu anda dalam beberapa aspek kehidupan pelajar yang pelbagai dan membantu anda memanfaatkan sepenuhnya pengalaman anda.

5 Templat Tanggapan Teratas untuk Pelajar

Kalendar Resonans

Doktor dan YouTuber terkenal, Ali Abdaal, mencipta Kalendar Resonans. Ideanya ialah anda menggunakan templat sebagai ruang untuk menanda buku pada dasarnya pemikiran anda berdasarkan kandungan yang sesuai dengan anda. Anda boleh melibatkan diri dengan media yang anda rasa berharga dengan membuat nota dan merenungnya.

Anda boleh menambah nama buku atau coretan daripada artikel berita, podcast, catatan blog atau petikan yang memberi inspirasi kepada anda. Templat ini boleh memberi manfaat kepada pelajar kerana tujuannya adalah untuk digunakan sebagai ruang ingatan tambahan.

Pengingatan aktif dan tinjauan semula kandungan bergema ini boleh membantu anda menjadi lebih bersungguh-sungguh tentang kandungan yang anda makan. Melakukan perkara ini boleh membantu mencetuskan idea dan inspirasi unik untuk tugasan dan kerja projek.

Penganjur Kehidupan Kampus

Jika anda seorang pemastautin di kolej, Penganjur Kehidupan Kampus akan menjadi templat yang sesuai untuk anda. Seperti namanya, ia direka untuk membantu anda mengatur kehidupan anda di kampus. Ciri-cirinya khusus untuk membantu anda, pada dasarnya, mengimbangi cabaran hidup di kampus dengan pengajian anda:

  • “Perancang” ialah tempat untuk menambahkan semua tarikh penting anda seperti peperiksaan, pendaftaran kelas, tarikh akhir tugasan, dsb.
  • “Penyekat masa” membolehkan anda merancang butiran hari anda dengan membuat blok masa khusus untuk tugas dan tanggungjawab anda. Anda boleh memasukkan masa untuk kelas anda, waktu rehat, masa belajar yang khusus, dsb.
  • Ciri “Rangkaian” membantu anda memanfaatkan lebih banyak acara rangkaian yang anda hadiri dengan mencatat butiran hubungan profesional yang anda temui. Ia termasuk bahagian “Bagaimana Kami Bertemu”, yang sesuai untuk mengingatkan anda supaya anda boleh mengingatkan mereka tentang siapa anda dan keadaan di mana anda bertemu. Pemecah ais yang hebat untuk kali anda bertemu seterusnya.
  • Ciri “Matlamat” menyenaraikan matlamat anda untuk setiap semester, menjejaki matlamat tersebut dan memastikan anda bertanggungjawab.
  • “Penjejak Belanjawan” ialah satu lagi ciri hebat yang direka untuk menyokong kebebasan anda. Ia akan membantu anda mengawasi perbelanjaan bulanan anda untuk mengelakkan perbelanjaan berlebihan.

Nota Kelas

Nota Kelas adalah satu lagi templat yang hebat jika tumpuan anda adalah pengurusan pengambilan nota. Templat ini akan membantu menyusun nota penting anda di satu tempat untuk akses pantas. Templat pada asasnya ialah jadual untuk mula bekerja atau menyesuaikan dengan keperluan anda. Jadual akan menyimpan semua entri nota anda untuk disemak semula atau disemak.

Pilihan penyesuaian termasuk menambah kategori untuk semakan status, nama kelas dan jenis kelas. Anda boleh menambah lampiran dan pautan web pada bahan untuk menambah konteks tambahan pada nota anda. Kumpulan juga boleh dibuat untuk perkongsian nota.

Permohonan Kerja

The Templat Permohonan Kerja adalah praktikal untuk digunakan semasa menjelang tamat pengajian anda. Memandangkan anda berkemungkinan ingin mula memohon pekerjaan, templat ini akan membantu anda memastikan aktiviti memburu pekerjaan anda teratur dengan bantuan dalam merancang permohonan anda.

Jadual ini merangkumi semua kategori penting untuk proses mencari pekerjaan. Hanya tambahkan entri anda dalam jadual apa adanya atau sesuaikan ia agar sesuai dengan pilihan anda. Untuk membantu menjejaki peringkat yang anda lakukan untuk setiap kerja, anda boleh melampirkan surat lamaran dan resume yang digunakan untuk setiap permohonan.

Senarai Bacaan

The Templat Senarai Bacaan telah dicipta untuk membantu anda menjejaki semua kesusasteraan yang anda rancang untuk dibaca – disyorkan oleh kursus anda atau sebaliknya. Papan pemuka bertujuan untuk memastikan anda tidak terlepas kandungan apabila anda mengisinya dengan buku yang ingin anda baca, jurnal akademik dan podcast. Selain itu, memandangkan templat ini menyokong Notion Web Clipper, anda boleh menyimpan halaman web dan pautan terus dari web ke templat anda.

Templat Tanggapan Luar Biasa Lain untuk Pelajar

Templat Notion lain yang sangat membantu Pelajar termasuk:

Ulangan Berjarak

Ini adalah teknik pembelajaran berasaskan bukti yang digunakan untuk memerangi “lengkung lupa”. Ideanya ialah anda mempercepatkan sesi pembelajaran anda dengan menambah masa rehat secara perlahan-lahan untuk mengelakkan kesesakan bahan. Dengan cara ini, anda akan dapat mengingati lebih banyak lagi, walaupun jumlah masa belajar anda dikurangkan.

Menggunakan Templat Ulangan Ruang, anda bertujuan untuk menyemak semula dalam masa lapan jam selepas mempelajari bahan tersebut pada mulanya; kemudian selepas satu hari, kemudian tujuh hari, kemudian 20, kemudian 35 – sehingga anda menjadi selesa dengan topik tersebut.

Lembaga Kanban

The Templat Papan Kanban membantu anda menjejaki tugasan anda dengan paparan visual ringkas yang membentangkan gambaran keseluruhan status pantas. Ia berfungsi dengan menyenaraikan semuanya mengikut tarikh akhir dalam lajur pertama, lajur kedua dikhaskan untuk tugasan yang sedang anda kerjakan dan yang ketiga adalah untuk tugasan yang telah disiapkan.

Sistem Produktiviti

The Templat Sistem Produktiviti sesuai untuk membantu anda menyesuaikan tarikh akhir dan projek anda. Ia direka bentuk untuk membantu anda memecahkan segala-galanya kepada bahagian yang lebih kecil, kemudian menetapkan blok masa untuk menyelesaikan setiap bahagian. Dengan templat ini, anda juga boleh memasukkan pautan ke fail dan dokumen yang diperlukan untuk melengkapkan bahagian anda.

Soalan Lazim Tambahan

Di manakah saya boleh mencari lebih banyak templat tanggapan?

Tempat terbaik untuk mencari templat Notion adalah melalui Galeri templat tanggapan.

Bagaimanakah saya boleh menggunakan Notion sebagai pelajar dengan paling berkesan?

Cara Notion digunakan akan berbeza dari pelajar ke pelajar. Memandangkan butiran tentang cara ia boleh membantu dalam kajian anda dan cara menggunakannya mungkin terlalu banyak maklumat untuk disertakan di sini, kami telah memasukkan pautan ke maklumat ini pada mereka laman web rasmi.

Mengapakah saya perlu menggunakan templat tanggapan sebagai pelajar?

Terdapat banyak sebab mengapa anda mungkin mahu menggunakan templat Notion sebagai pelajar:

• Anda boleh menyimpan semua nota kolej anda di satu tempat

• Ia membolehkan anda bekerja di satu tempat tanpa perlu membuka beberapa aplikasi

• Mereka boleh menyimpan sejumlah besar maklumat

• Anda boleh menyesuaikan templat untuk memenuhi keperluan dan pilihan peribadi anda

• Mereka membantu mengatur pengajian dan kehidupan anda di luar bilik darjah

• Ia sedia untuk menjimatkan masa anda

• Ia boleh digunakan di luar talian

• Mereka percuma!

Mengendalikan Pengalaman Kolej Anda Dengan Templat Pelajar Notion

Sebagai pelajar, anda boleh memanfaatkan rangkaian templat Notion yang boleh disesuaikan yang direka khusus untuk membantu anda mengurus dan mengatur kehidupan kolej. Mereka menyediakan tempat untuk menyimpan nota kolej, senarai bacaan, jadual waktu, permohonan kerja, belanjawan dan banyak lagi. Notion membolehkan anda mengosongkan sedikit ruang otak untuk memberi tumpuan kepada melakukan yang terbaik.

Memandangkan kami telah menunjukkan kepada anda beberapa templat Notion terbaik untuk pelajar, adakah anda memutuskan untuk memuat turun dan mencuba mana-mana templat yang dicadangkan? Pada pendapat anda, bagaimanakah templat pelajar Notion boleh membantu anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.