6 alternatif Gedung Google Play terbaik

138
kedai aplikasi alternatif
© NextPit

Gedung Google Play biasanya merupakan tempat yang sesuai untuk Apl Android, tetapi ia bukan satu-satunya tempat. Walaupun Google tidak membenarkan kedai apl lain dimuat turun dari dalam Google Play itu sendiri, itu tidak bermakna anda tidak boleh mendapatkannya. Berikut ialah 6 alternatif gedung apl terbaik kepada Gedung Play.

Untuk mendayakan peranti anda memasang apl ini, anda mesti mengikuti langkah berikut:

  • Pergi ke menu Tetapan anda
  • Buka Keselamatan
  • Tandai kotak sumber tidak diketahui.

Ini kini membolehkan anda memasang apl (atau APK) dari luar Google Play.

Pergi ke sini untuk mendapatkan penjelasan penuh tentang apa itu fail APK dan cara memasangnya.

Sebagai amaran, mendayakan tetapan yang tidak diketahui bermakna apl yang dipasang tidak mempunyai meterai kelulusan Google. Dan ini juga bermakna bahawa apl yang anda muat turun melalui kedai ini mungkin tidak mempunyai keselamatan dalaman Google sama ada.

Lompat ke:

Kami telah melakukan apa yang kami mampu untuk mengesahkan kedai apl yang disyorkan di sini, tetapi berhati-hati semasa memuat turun kemas kini atau mana-mana apl lain, terutamanya sesuatu yang menawarkan apl berbayar biasa secara percuma.

Amazon App Store untuk Android

Apabila melihat di luar Google Play, Amazon App Store adalah tempat untuk bermula. Di sini anda boleh mendapatkan beribu-ribu apl percuma dan berbayar, serta apl berbayar secara percuma.

Amazon memberikan aplikasi berbayar secara percuma setiap hari dan menggunakan gedung aplikasi khusus Amazon adalah satu-satunya cara untuk mengaksesnya. Amazon juga kerap menawarkan himpunan aplikasi berbayar percuma (yang bagus juga).

Selain daripada tajuk percuma yang hebat, Amazon App Store mempunyai banyak pilihan buku, filem dan lagu – selalunya pada harga yang lebih rendah berbanding di Google Play. Muat turun Aplikasi Amazon pada pautan, tetapi sedar bahawa anda mesti mempunyai akaun Amazon untuk menggunakan perkhidmatan tersebut.

tangkapan skrin kedai aplikasi amazon androidpit

Amazon App Store menawarkan aplikasi berbayar secara percuma setiap hari. / © NextPit

GetJar

GetJar ialah apl kedai aplikasi alternatif dengan pelbagai apl percuma untuk dimuat turun. Ini boleh ditapis dengan kategori (dan subkategori), yang kebanyakannya sama seperti di Gedung Google Play, seperti Produktiviti, Kewangan, Foto, antara lain.

GetJar bukan sahaja untuk telefon Android sama ada, ia mempunyai sokongan merentas platform (iOS, BlackBerry, Windows Mobile, dll.), dan juga menggunakan ulasan pengguna (suka dan tidak suka, dan sokongan Facebook).

Anda boleh menggunakan laman web GetJar untuk memuat turun dan mengakses apl atau anda boleh memuat turun aplikasi khusus APK gedung aplikasi GetJar.

kedai aplikasi androidpit getjar 1

GetJar menawarkan banyak pilihan apl untuk Android dan sistem pengendalian lain. / © ANDROIDPIT

F-Droid

F-Droid boleh dipasang dari laman web rasmi, dan pastinya ia memberikan idea yang menyegarkan. Tidak seperti kedai aplikasi lain, F-Droid dibiayai oleh derma dan apl itu sendiri tidak mempunyai ulasan atau penilaian. Tetapi semua aplikasi yang terkandung di dalamnya adalah FOSS (Perisian Sumber Terbuka dan Percuma).

Ia merupakan gedung aplikasi yang sangat baik untuk pembangun kerana sesiapa sahaja boleh mengakses kod apl ini secara percuma. Anda mungkin menemui ciri atau fungsi apl tertentu yang anda suka dan ingin gunakan untuk apl anda sendiri, dan anda boleh, hanya mengakses kod dan menyalinnya.

Kelemahannya ialah apl itu tidak selalunya “profesional” seperti yang boleh didapati di kedai seperti Google Play dan gedung aplikasi Amazon. Namun, untuk pembangun, ia sangat disyorkan.

fdroid

Jika anda suka menyokong pembangun bebas, atau anda sendiri, jangan lihat lebih jauh daripada F-Droid. / © NextPit

Aptoide: Besar, tidak berpusat, berbahaya

Salah satu sumber aplikasi yang paling canggih ialah Aptoide. Ia berfungsi dengan rangkaian pengedaran pembekal kedai yang berbeza dan menyatukan mereka di bawah platform Aptoide. Walau bagaimanapun, ini menimbulkan risiko keselamatan yang besar.

Kedai aplikasi aptoide AndroidPIT

Pendaftaran dengan Aptoide adalah pilihan. / © NextPit

Kemas kini apl datang melalui Aptoide lebih pantas berbanding Gedung Play. Versi beta WhatsApp atau Nova Launcher juga tersedia. Beberapa apl yang ditawarkan secara percuma di Aptoide menelan belanja di Gedung Play, yang menimbulkan keraguan tentang asal usulnya. Jika anda turut menggunakan salah satu daripada banyak kedai pihak ketiga, anda akan melihat lebih banyak perisian cetak rompak.

Memandangkan situasi yang berpotensi berbahaya, Aptoide hanya boleh digunakan oleh pengguna berpengalaman yang dapat mengesan perisian cetak rompak atau mencurigakan.

Uptodown: kedai aplikasi yang boleh anda percayai

Dengan 2.5 juta apl yang diuji perisian hasad tersedia, Uptodown nampaknya merupakan alternatif Gedung Play yang boleh dipercayai. Bilangan apl Android tertentu adalah jauh lebih rendah dengan kiraan rasmi “30,000”, tetapi ia terbukti mencukupi. Pakej pemasangan tersedia untuk dimuat turun di tapak web tetapi dinasihatkan untuk memasang apl uptodown terlebih dahulu. Ini akan memberitahu anda tentang kemas kini yang tersedia pada masa hadapan.

AndroidPIT uptodown appstore

Laman utama uptodown. / © NextPit

Ringkasnya, persediaan tanpa nama anda boleh memutuskan sama ada anda ingin dimaklumkan tentang versi apl baharu atau jika anda lebih suka dibiarkan bersendirian. Kemudian anda boleh melayari kedai. Anda tidak lama lagi akan melihat sesuatu yang hilang: Tiada kandungan berbayar. Uptodown tidak mempunyai sistem pembayaran. Ini bermakna tiada apl atau pembelian dalam apl boleh dibayar. Jadi apl berbayar sama ada tidak ditemui sama sekali atau bermula dengan mesej ralat.

kedai mainan alternatif

Uptodown dibiayai oleh iklan. / © NextPit

Mengulas tentang isu sensitif kualiti apl, Tomás Ratia, Strategi Penasihat dan Pertumbuhan, menjelaskan bahawa Uptodown pada mulanya menggunakan Virus Total untuk menyemak 2.5 juta APK secara automatik dengan 50 enjin anti-perisian hasad. Selain itu, pasukan editorial tempatan menjaga kawalan kualiti manual dan mencipta ujian neutral dalam format teks dan video.

Memang Uptodown nampak kemas. Semasa beberapa carian ujian, kami tidak melihat sebarang perisian palsu atau cetak rompak yang sering dilihat dalam alternatif Gedung Play lain daripada Aptoide atau Amazon. Untuk apl percuma, kami pasti boleh mengesyorkan Uptodown. Malangnya, versi apl cenderung lebih lama berbanding versi Aptoide atau APKUpdater.

APKUpdater: Dapatkan kemas kini lebih awal

Tidak seperti alternatif kedai mainan yang ditunjukkan sebelum ini, APKUpdater mengejar matlamat yang lebih mudah: ia menyampaikan kemas kini lebih awal daripada yang lain. Anda mahu menggunakan ciri WhatsApp baharu lebih awal daripada rakan anda? Facebook menghabiskan terlalu banyak bateri anda? Kemudian anda memerlukan APKUpdater, kerana ia memberitahu anda tentang kemas kini yang tersedia lebih awal daripada mana-mana Pasaran Apl Android yang lain.

apkupdater

APKUpdater adalah mudah dan pantas. / © NextPit

Versi baharu sama ada dimuat turun daripada APKMirror, APKPure atau melalui Evozi daripada Gedung Play. Mereka semua mempunyai reputasi yang baik, tetapi tidak selamat seperti F-Droid atau Gedung Play. Di samping itu, anda perlu memuat turun setiap kali ke tapak web masing-masing, yang boleh bermakna pendedahan kepada iklan cerdik.

  • Apl Android terbaik 2018
  • Pelancar terbaik untuk menyesuaikan rupa Android anda

Tidak seperti kedai aplikasi lain yang disebutkan, APKUpdater tidak menawarkan fungsi carian dan hanya mengemas kini apl yang anda sudah ada.

Pada pendapat anda, apakah alternatif terbaik kepada Gedung Google Play? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.