6 ciri macOS Sonoma terbaik yang mesti anda ketahui!

16
Ciri macOS Sonoma terbaik

Apple baru sahaja mengeluarkan versi terkini sistem pengendalian untuk komputer Macnya, macOS Sonoma. Selain daripada nama mewah yang dipilih Apple dari negara wain Sonoma di tengah-tengah California, OS baharu ini memuatkan pelbagai peningkatan yang pastinya akan meningkatkan pengalaman Mac keseluruhan anda. Berikut ialah beberapa ciri macOS Sonoma terbaik daripada ucaptama WWDC 2023.

1. Penjimat skrin baharu

Komputer Mac sentiasa terkenal dengan penyelamat skrin yang menakjubkan dan indah. Dari Bukit Alabama di Sierra dan kawasan pergunungan berceranggah Big Sur yang ditangkap dari wilayah Central Coast California, macOS Sonoma membawakan pengguna Mac ke seluruh dunia dengan penyelamat skrin gerak perlahan dengan pemandangan yang menakjubkan dari tempat di seluruh dunia.

Penjimat skrin baharu dalam macOS sonoma

Penjimat skrin berjalan semasa anda tidak menggunakan Mac anda secara aktif dan dipasang dengan lancar ke desktop anda sebaik sahaja anda log masuk.

Selain itu, jika anda ingin mendapatkan kertas dinding terkini, anda boleh teruskan memuat turun kertas dinding macOS Sonoma.

2. Widget interaktif

Widget dengan mudah memberikan anda maklumat terkini daripada apl kegemaran anda sepintas lalu. Tetapi fungsinya cenderung lebih bersinar pada iPhone dan iPad kerana memerlukan sedikit usaha untuk mengaksesnya pada Mac melalui Pusat Pemberitahuan.

Apple membetulkan ini dengan memberikannya rumah baharu dalam macOS Sonoma. Anda kini boleh meletakkan widget kegemaran anda di mana-mana sahaja pada Desktop anda.

Widget interaktif dalam macOS sonoma

Apa yang lebih baik, ia pudar dan digabungkan dengan sempurna dengan desktop anda—ia tidak mengganggu kandungan tontonan semasa anda.

Ini cara yang bagus untuk memperibadikan rupa desktop anda dengan lebih lanjut. Cuma munculkan Galeri Widget untuk mengakses semua widget kegemaran anda pada Mac anda.

Apa yang lebih baik? Kesinambungan membolehkan anda mengakses terus widget kegemaran anda daripada iPhone anda, dan tidak, anda tidak perlu memuat turun aplikasi jika anda tidak mahu! Apa yang anda perlukan ialah memastikan bahawa iPhone dan Mac anda berada berdekatan antara satu sama lain atau berada pada rangkaian Wi-Fi yang sama.

Seperti widget pada iPhone, Apple juga memberikan widget Mac rangsangan tambahan dan menjadikannya interaktif, membolehkan anda mencipta aliran kerja yang lebih lancar untuk produktiviti yang lebih baik.

3. Mod Permainan

Nasihat yang biasa saya dengar ialah jangan mendapatkan Mac jika anda seorang pemain. Tetapi dengan kemunculan Apple Silicon, Mac telah berubah menjadi platform permainan yang menggerunkan. macOS Sonoma dilengkapi dengan ciri baharu yang dipanggil Mod Permainan, yang memberikan keutamaan permainan pada CPU dan GPU Mac — memastikan kadar bingkai yang lebih lancar dan konsisten untuk pengalaman permainan yang dioptimumkan.

Mod Permainan dalam macOS sonoma

Masa kependaman sentiasa menjadi isu apabila melibatkan permainan. Mod Permainan mengurangkan masa kependaman daripada pengawal dan AirPod anda untuk pengalaman permainan yang lebih mengasyikkan dan responsif.

4. Persidangan video

Perkongsian skrin ialah salah satu ciri yang paling banyak digunakan dalam alat persidangan video. Fungsi ini membolehkan persidangan video menjadi lebih daripada sekadar cara komunikasi tetapi alat untuk mesyuarat perniagaan, acara dan arahan pendidikan.

Persidangan video dalam macOS Sonoma

Perkongsian skrin, ciri yang sangat digunakan dalam alat persidangan video, persidangan video melonjakkan melebihi kaedah komunikasi dan mengubahnya menjadi alat yang sangat diperlukan untuk mesyuarat perniagaan interaktif, acara dan arahan akademik. Ia bukan lagi sekadar berbual – ia mengenai perkongsian, tunjuk cara dan bekerjasama dalam masa nyata!

Tetapi kelemahan berkongsi skrin anda ialah kehadiran anda hilang. macOS Sonoma menyelesaikannya dengan kesan video yang dipanggil Presenter Overlay. Nampaknya ada dua pilihan:

 • Tindanan Kecil: Ini meletakkan muka anda dalam gelembung boleh alih di atas kandungan yang anda kongsi.

 • Tindanan Besar: Ini meletakkan anda dengan jelas di hadapan, dengan skrin anda di tengah dan latar belakang anda di belakang, membolehkan anda bercakap, bergerak dan berjalan di hadapan kandungan anda dan berinteraksi dengannya

Apple juga mengeluarkan beberapa hidangan untuk peserta, kesan video reaksi baharu. Kesan ini mempunyai kualiti sinematik, kedalaman dan fokus, digabungkan dengan lancar dengan video anda. Setakat ini, kesan yang ditampilkan termasuk konfeti, belon dan bunga api. Anda juga boleh mencetuskan kesan ini dengan gerak isyarat, seperti dua ibu jari ke atas.

Sebagai hidangan tambahan, ini tidak terhad kepada ekosistem Apple. Sebaliknya, anda boleh menggunakannya dengan alat persidangan web lain seperti Zoom, FaceTime dan Microsoft Teams!

5. Peningkatan Safari dalam macOS Sonoma

macOS Sonoma juga menawarkan beberapa penambahbaikan pada penyemak imbas terbina dalam Apple.

Kemas Kini Utama untuk Safari dalam macOS Sonoma

Privasi

Dengan Penyemakan Imbas Peribadi, Mac anda mengunci tetingkap penyemak imbas anda apabila anda tidak menggunakannya untuk privasi tambahan, terutamanya jika pengintai berada berdekatan. Untuk menambah, Penyemakan Imbas Peribadi menyekat penjejak daripada memuatkan pada halaman dan mengalih keluar penjejak URL semasa anda menyemak imbas.

Perkongsian kata laluan

Anda kini boleh berkongsi kunci laluan atau kata laluan dengan orang lain dalam Kumpulan Keluarga. Semua orang dalam keluarga boleh mengedit dan mengemas kini kata laluan. Ini amat berguna jika keluarga atau kumpulan anda berkongsi beberapa apl dan akses tapak antara satu sama lain.

Profil

Biar betul, kita memakai berbilang topi setiap hari, dan ia boleh menjadi sedikit kerumitan, atau sekurang-kurangnya mengelirukan apabila perkara menjadi bercampur aduk semasa anda menyemak imbas. Contohnya, jika anda menggunakan akaun e-mel yang berbeza untuk kerja lain, menyemak dan menjawab e-mel anda daripada akaun yang berbeza boleh menjadi segelintir. Perkara yang sama berlaku jika anda mengendalikan berbilang akaun media sosial: peribadi, perniagaan anda dan mungkin profil lain yang dibuat hanya untuk mengintai.

Dengan macOS Sonoma, anda kini boleh membuat profil yang berbeza untuk memisahkan sejarah, sambungan, penanda halaman, Kumpulan Tab, kegemaran dan kuki anda.

Profil membolehkan anda melog masuk di tapak yang sama dengan akaun yang berbeza dan bertukar dengan cepat antara akaun tersebut. Ini menghalang Safari daripada terlalu berselerak dengan folder dan folder kegemaran dan penanda halaman.

6. Apl web

Dengan kemas kini baharu ini, anda tidak perlu menjadi pembangun web untuk mencipta apl untuk tapak kegemaran anda. Ini mencipta bar alat yang dipermudahkan untuk tapak yang memberikan pengalaman seperti apl. Ia meletakkan ikon tapak terus pada Dok anda supaya ia tidak hilang dalam penyemakan imbas anda.

Apl web dalam macOS sonoma

Apl web nampaknya mempunyai tempat khusus di sebelah kiri desktop. Apa yang menarik tentang ciri ini ialah ia berfungsi pada mana-mana tapak dan disepadukan dengan lancar dengan ciri carian Mac, termasuk Spotlight, Kawalan Misi dan Pengurus Peringkat. Anda juga menerima pemberitahuan daripada apl Web, sama seperti yang anda terima jika anda berinteraksi dengan apl.

Bolehkah Mac saya menjalankan macOS Sonoma?

Memandangkan anda telah meneliti perubahan tersebut, anda mungkin tidak sabar-sabar untuk mengetahui sama ada Mac anda akan menyokong peningkatan ini. Ini ialah Mac yang akan menyokong macOS Sonoma:

 • iMac (2019 dan lebih baru)

 • Mac Pro (2019 dan kemudian)

 • iMac Pro (2017 dan lebih baru)

 • Mac Studio (2022 dan kemudian)

 • MacBook Air (2018 dan lebih baru)

 • Mac mini (2018 dan kemudian)

 • MacBook Pro (2018 dan lebih baru)

Mengakhiri…

Semua ciri macOS Sonoma ini akan datang ke Mac anda pada Musim Gugur ini. Yang manakah anda paling teruja? Beritahu kami di bawah!

Baca lebih lanjut:

 • Apple mengumumkan iPadOS 17 dengan skrin kunci boleh disesuaikan, apl Kesihatan baharu & banyak lagi
 • Bagaimana untuk memuat turun beta pembangun macOS Sonoma
 • Muat turun kertas dinding iOS 17 untuk iPhone

Profil Pengarang

Rachel

Rachel suka apa sahaja Apple —daripada iPhone, kepada Apple Watches, hingga MacBook. Dia juga seorang penulis perubatan dan penulis hantu untuk pelbagai penerbitan.