7 Cara untuk membetulkan iPhone tidak akan menghantar gambar (iOS 17)

34
bagaimana untuk membaiki iphone tidak menghantar mesej gambar

Kadangkala, iPhone anda mungkin mengalami ralat yang tidak dijangka dalam apl Messages: apabila anda menghantar gambar kepada seseorang, anda melihat makluman “Tidak Dihantar” dalam perbualan.

Apabila ini berlaku, jangan salahkan apl Messages. Ralat mungkin berlaku disebabkan masalah dalam tetapan rangkaian pembawa anda pada iMessage.

Mari fokus pada penyelesaian dan teruskan dengan panduan lengkap ini untuk membetulkan masalah iPhone tidak menghantar mesej gambar yang menjalankan iOS 16 atau 17.

 1. Mulakan semula iPhone anda
 2. Cuba Hantarnya kepada kenalan lain
 3. Dayakan MMS untuk Mesej
 4. Jika iPhone tidak menghantar gambar, hidupkan iMessage
 5. Semak sambungan internet
 6. Kemas kini iPhone anda kepada tetapan pembawa terkini
 7. Kemas kini iOS pada iPhone anda

1. Mulakan semula iPhone anda

Perkara pertama yang boleh anda lakukan untuk menyelesaikan ralat adalah untuk memulakan semula iPhone anda. Dalam pengalaman saya, memulakan semula iPhone saya telah membantu menyelesaikan ralat.

Untuk memulakan semula iPhone anda: tekan lama butang sisi (untuk iPhone 8 atau lebih awal) ATAU butang sisi dan kelantangan bersama-sama (untuk iPhone X atau lebih baharu). Leret ke kanan pada mesej “slaid untuk mematikan” pada skrin.

Hidupkan iPhone dan semak sama ada anda boleh menghantar mesej.

leret slaid untuk mematikan butang untuk menutup iphone

2. Cuba Hantar kepada kenalan lain

Untuk memastikan masalah tidak menyebelahi anda, cuba hantar gambar itu kepada kenalan lain. Jika ia dihantar, masalahnya terletak di hujung penerima asal.

Ralat mungkin berlaku jika anda telah menghantar mesej kepada kenalan iMessage yang dinyahaktifkan. Mungkin juga nombor yang anda masukkan tidak betul.

Anda boleh menyemak dan mengesahkan dengan penerima sama ada mereka telah mendayakan iMessage dan juga bahawa nombor hubungan adalah betul.

3. Dayakan MMS untuk Mesej

Anda perlu menghidupkan MMS untuk bertukar-tukar imej dalam Messages pada iPhone anda. Anda mungkin mendapat ralat jika ia tidak dihidupkan. Semak dan hidupkannya dengan langkah yang dinyatakan di bawah.

 1. Buka apl Tetapan.
 2. Pergi ke Messages.buka tetapan dan ketik pada mesej pada iphone
 3. Togol pada Mesej MMS di bawah tab SMS/MMS.dayakan mms untuk mesej teks pada iphone

Jika anda tidak melihat pilihan MMS dalam Tetapan, mungkin pembawa anda tidak menyokongnya; anda boleh menghubungi mereka tentang isu tersebut.

4. Jika iPhone tidak menghantar gambar, hidupkan iMessage

Pengguna Apple yang bertukar-tukar gambar melalui iMessage sering terperangkap dengan ralat yang sama. Jika anda cuba menghantar mesej kepada pengguna Apple yang lain, pastikan iMessage didayakan dalam tetapan iPhone anda.

 1. Lancarkan apl Tetapan.
 2. Pergi ke Messages.
 3. Pastikan togol iMessage dihidupkan.buka tetapan dan ketik pada mesej untuk menyemak imessage didayakan pada iphone

iMessage juga perlu diaktifkan di sebelah penerima untuk bertukar-tukar gambar pada iPhone anda. Selain itu, menghantar iMessage memerlukan sambungan ke Internet, jadi pastikan rangkaian Wi-Fi atau sambungan data selular anda berfungsi dengan betul.

Catatan: MMS yang anda hantar dan terima pada iPhone anda muncul dalam gelembung teks hijau dalam perbualan, manakala iMessage muncul dalam gelembung teks biru.

5. Semak sambungan internet anda

Tidak kira berapa kali anda melakukannya, menekan butang “Cuba Lagi” tidak akan berfungsi jika anda belum mendayakan Wi-Fi atau data selular.

iMessages hanya boleh dihantar dan diterima jika iPhone anda disambungkan ke internet. Sebab iPhone anda tidak akan menghantar gambar mungkin juga kerana sambungan Wi-Fi yang lemah atau sambungan data selular yang lemah.

Anda boleh menyemak sambungan internet dengan membuka halaman web dalam penyemak imbas seperti Safari. Jika anda dapat menyemak imbas dengan sempurna, anda mungkin mendapat ralat disebabkan oleh sebab lain.

6. Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian

iPhone anda mungkin tidak dapat menghantar MMS jika tetapan rangkaian pembawa anda tidak dikonfigurasikan dengan betul. Jika anda tidak mempunyai pengalaman terdahulu dengan tetapan rangkaian, lebih baik anda menetapkan semula daripada mencuba konfigurasi manual.

 1. Lancarkan apl Tetapan.
 2. Pergi ke tetapan Umum.
 3. Tatal ke bawah dan ketik Tetapkan Semula – pilihan kedua hingga terakhir.buka tetapan ketik pada umum dan kemudian ketik tetapan semula pada iphone
 4. Ketik Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian dan sahkan.set semula tetapan rangkaian pada iphone

Catatan: Harap maklum, menetapkan semula tetapan ini akan mengembalikannya kepada versi lalainya.

7. Kemas kini iPhone anda kepada Tetapan Pembawa terkini

Perkhidmatan pembawa anda mengeluarkan kemas kini sekali-sekala untuk meningkatkan penggunaan selular pada iPhone anda. Anda mungkin menghadapi masalah iPhone tidak menghantar mesej gambar jika ia tidak dikemas kini kepada tetapan pembawa terkini.

Untuk menyemak tetapan pembawa semasa anda, buka Tetapan → pergi ke Umum → ketik Perihal, dan tunggu kira-kira 30 saat.

Jika kemas kini tersedia, anda akan melihat pop timbul yang meminta anda mengemas kini tetapan. Jika tidak, mereka adalah terkini.

buka tetapan ketik umum dan kemudian ketik kira-kira pada iphone

8. Kemas kini iOS pada iPhone anda

Apple mengeluarkan kemas kini perisian pada iPhone anda untuk memastikan perkara itu sentiasa segar dengan semua ciri dan reka bentuk baharu. Jika anda sudah lama tidak mengemas kininya, anda boleh berbuat demikian dengan mengikuti langkah mudah ini:

Buka Tetapan → Umum → Kemas Kini Perisian → Muat turun dan Pasang Kemas Kini.

buka tetapan dan kemudian ketik umum pada iphone
ketik pada kemas kini perisian dan kemudian ketik pada muat turun dan pasang untuk mengemas kini iphone

Selepas iPhone anda dimulakan semula, cuba hantar mesej gambar sekali lagi.

Ini adalah semua cara yang mungkin untuk membetulkan iPhone yang tidak akan menghantar mesej bergambar. Kami pasti salah seorang daripada mereka membantu anda menyelesaikannya.

Malangnya, jika perkhidmatan pembawa anda tidak menyokong MMS, anda mungkin mahu memilih perkhidmatan lain. Jika anda menghadapi masalah yang sama semasa menghantar mesej teks, baca panduan langkah demi langkah kami untuk membetulkannya.

Anda juga mungkin suka membaca ini

 • Cara Menyimpan Foto daripada Mesej Teks pada iPhone dan iPad
 • Jadualkan Mesej Teks pada iPhone
 • Cara memadamkan gambar atau video daripada apl Mesej iPhone

Profil Pengarang


Marcus

Marcus ialah seorang penulis/editor teknologi bebas dengan tumpuan untuk menerangkan secara ringkas peranti pengguna dan perisian mereka. Karya beliau sebelum ini telah diterbitkan pada MakeUseOf di mana dia merangkumi segala-galanya dari iOS hingga Git dan reka bentuk UI.