7 petua untuk memaksimumkan hayat bateri pada telefon pintar anda

121
bateri androidpit rendah 1
© NextPit

Kehabisan bateri, pengecasan perlahan dan apl hogging sistem hanyalah beberapa masalah yang dihadapi oleh telefon Android dengan prestasi bateri yang lemah. Tetapi kami di sini untuk membantu. Dalam panduan ini, kami menjalankan anda melalui tujuh masalah bateri terburuk yang mungkin anda hadapi dan menyediakan penyelesaian untuk membantu anda mengatasinya.

 • Bagaimana untuk menjimatkan hayat bateri pada peranti Android anda
 • Apl terbaik untuk memantau prestasi sistem pada Android

Lompat ke bahagian:

 1. Apl yang haus kuasa
 2. Gantikan bateri lama anda (jika boleh)
 3. Pengecas anda tidak berfungsi
 4. Kehabisan bateri Perkhidmatan Google Play
 5. Matikan kecerahan automatik
 6. Pendekkan masa tamat skrin anda
 7. Berhati-hati dengan widget dan apl latar belakang

1. Apl yang haus kuasa

Perkara pertama dahulu. Kita perlu mempelajari tingkah laku bateri kita untuk mengesan masalah dan seterusnya mencari penyelesaian. Untuk mendapatkan pemahaman yang lebih baik tentang perkara yang membuatkan bateri anda terdetik, pergi ke Tetapan > Bateri. Jika anda menemui apl pada skrin ini yang menggunakan banyak bateri, fikirkan sama ada anda benar-benar memerlukannya. Anda boleh menjimatkan hayat bateri dengan mengalih keluar bateri yang tidak anda harapkan. Lihat laporan AVG ini tentang apl yang menghabiskan paling banyak bateri – anda mungkin menjalankan beberapa apl ini pada telefon anda.

Jika anda ingin mengetahui dengan lebih terperinci tentang penggunaan bateri telefon pintar anda, anda akan menemui beberapa apl di Gedung Play yang menyediakan statistik dan maklumat terperinci tentang penggunaan bateri. Kami mengesyorkan Monitor Bateri GSam.

Setelah apl dipasang, ia mengambil masa beberapa hari untuk mengumpulkan data pada telefon pintar dan penggunaan bateri anda, kemudian selepas itu ia akan memberi anda gambaran keseluruhan yang hebat tentang perkara yang menggunakan jumlah bateri pada peranti anda.

skrin bateri androidpit lollipop

Akses skrin ‘Bateri’ melalui ‘Tetapan’. / © NextPit

2. Gantikan bateri lama anda (jika boleh)

Jika telefon pintar anda berumur beberapa tahun, kebenaran yang menyedihkan ialah baterinya mungkin hanya mati secara semula jadi. Jika anda tidak mempunyai banyak proses latar belakang yang berjalan dan mengekalkan kecerahan skrin anda, maka anda patut membaca ulasan kami tentang telefon anda dan membandingkan pengalaman bateri kami dengan anda.

 • Ujian bateri Galaxy S9 dan S9+: kebenaran yang mengecewakan
 • Adunan LG G7 meninggalkan banyak yang diingini
 • Bateri Huawei P20 Pro tidak akan mengecewakan anda

Jika harga anda jauh lebih rendah, mungkin sudah tiba masanya untuk berubah. Pengilang sering mengatakan bahawa bateri harus berfungsi dengan baik untuk sehingga 1000 cas, tetapi itu bergantung pada banyak faktor.

Bateri ANDROIDPIT 3

Bateri yang boleh ditanggalkan tidak lama lagi mungkin akan menjadi perkara yang telah berlalu. / © NextPit

Jika anda mempunyai telefon pintar dengan bateri boleh tanggal, ia hanyalah satu kes untuk membeli yang baharu (kelebihan utama untuk memilih telefon pintar dengan bateri boleh tanggal). Malangnya, bateri boleh tanggal cepat tidak disukai oleh pengeluar atas pelbagai sebab. Walaupun secara teknikal, anda masih boleh menggantikan sendiri bateri jika anda sanggup memecahkan telefon anda, ini akan membatalkan jaminan telefon pintar anda.

3. Pengecas anda tidak berfungsi

Jika selepas pengecasan semalaman penuh, anda mendapati bahawa bateri telefon pintar anda habis dengan sangat pantas, maka anda patut menyemak perkara pertama pada waktu pagi sama ada ia benar-benar mengecas sepenuhnya. Jika tidak, maka anda sedang melihat pengecas yang rosak.

Semak sama ada kabel anda berfungsi dengan telefon lain atau sebaliknya sama ada telefon anda berfungsi dengan kabel lain. Jika pengecas anda terbukti rosak, ingatlah untuk hanya membeli pengecas daripada pengeluar terkemuka, jika tidak, anda berisiko menjadi subjek berita yang terlalu kerap mengenai telefon yang membakar rumah dan orang ramai. Tidak, kami tidak bergurau, ia telah berlaku.

androidpit USB 1
Adakah kabel pengecas anda mati? / © NextPit

4. Kehabisan bateri Perkhidmatan Google Play

Perkhidmatan Google Play ialah perkhidmatan lain yang menggunakan banyak bateri. Malangnya, anda tidak boleh menghentikannya kerana ia merupakan ciri Android yang penting yang membolehkan apl anda berkomunikasi antara satu sama lain pada telefon anda. Namun, anda boleh mengawalnya.

Pergi ke Tetapan > Aplikasi > Semua > Perkhidmatan Google Play. Di sini, ketik butang Kosongkan cache. Ini sepatutnya menyegarkan Perkhidmatan Google Play dan menghentikannya menguras bateri anda. Ulangi proses ini sebulan sekali.

AndroidPIT google play tidak berfungsi 4

Membersihkan data yang digunakan oleh Perkhidmatan Google Play boleh membantu bateri anda bertahan lebih lama. / © ANDROIDPIT

5. Matikan kecerahan automatik

Jangan berlagak semua tidak bersalah. Undang-undang menyatakan anda tidak boleh menggunakan kecerahan automatik, tetapi anda telah menyalahgunakannya secara tertutup. Walaupun kecerahan automatik biasanya cukup canggih untuk menghasilkan tetapan tontonan yang selesa untuk setiap individu, ia tidak mampu memilih tetapan optimum. Bagaimana boleh? Penderia telefon pintar tidak tahu kekuatan penglihatan anda dan ibu saudara anda, bukan?

Kecerahan Auto Samsung Galaxy S8

Anda sepatutnya menukar kecerahan skrin dengan kerap / © NextPit

Menetapkan tahap kecerahan sendiri akan sentiasa memberikan hayat bateri yang lebih baik, selagi anda menetapkannya kepada nilai yang agak rendah. Nasib baik, platform Android menjadikannya sangat mudah untuk melaraskan tetapan kecerahan, dan ia boleh dilaraskan dengan mudah daripada menu tetapan pantas dengan leret ke bawah dua jari.

6. Pendekkan masa tamat skrin anda

Ia adalah fakta yang diketahui bahawa paparan adalah salah satu sumber penyusutan bateri terbesar pada telefon Android, jadi mengurusnya adalah penting untuk jangka hayatnya. Tetapan “masa tamat skrin” atau “tidur” menentukan berapa lama paparan anda akan kekal terjaga selepas ia digunakan; jika skrin anda kekal dihidupkan semasa anda tidak melihatnya, ia membazirkan hayat bateri yang berharga. Terbaik untuk menetapkannya kepada nilai terendah yang anda selesa dengan penggunaan biasa, dan hanya menukarnya apabila anda perlu.

Jangan risau tentang apl yang memerlukan skrin dihidupkan secara kekal semasa digunakan, seperti permainan atau pembaca e-Buku, mereka tahu untuk berjaga tidak kira apa tetapan anda.

tidur kecerahan automatik bateri androidpit

Dalam tetapan anda > menu paparan anda boleh mematikan “kecerahan suai” dan memendekkan masa “tidur” anda. / © NextPit

7. Berhati-hati dengan widget dan apl latar belakang

Widget adalah pembunuh bateri yang hebat, mengemas kini tanpa belas kasihan di latar belakang semasa anda menjalankan perniagaan anda. Anda mungkin berada di bawah tanggapan bahawa penanda berita dan aplikasi cuaca yang ringkas tidak akan mendatangkan mudarat, tetapi anda akan silap, dan sebaik sahaja anda mula menambah lebih banyak lagi, ia akan mengambil berat bateri anda untuk bertindak.

Pertimbangkan kekerapan anda mahu widget dan apl latar belakang anda dikemas kini. Anda berkemungkinan menetapkan apl cuaca anda untuk mengemas kini setiap jam, tetapi semakin kerap ia dikemas kini, semakin banyak kuasa yang diperlukan. Jika anda hanya menyemak cuaca anda dua kali sehari, cuba tetapkan selang muat semula kepada setiap 12 jam.

Banyak apl akan menggesa anda untuk menyediakan kekerapan kemas kini apabila anda mula-mula meletakkannya di halaman utama anda, walaupun anda boleh kembali ke tetapannya pada bila-bila masa untuk mengubahnya. Harap maklum bahawa sesetengah apl tidak menawarkan ini sama sekali, dan ini mungkin pembunuh bateri sebenar yang perlu diberi perhatian.

Masalah bateri Android manakah yang anda sentiasa perhatikan? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.