7 petua yang mesti diikuti untuk membeli e-basikal terpakai

100
pedelec ebike koboi androidpit 7
© NextPit

E-basikal mahal, tetapi basikal elektrik terpakai boleh menjadi pilihan yang lebih murah. Anda harus mengikuti petua ini jika anda ingin berada di pihak yang selamat apabila membeli e-basikal terpakai.

Lompat tepat padanya:

Periksa keadaan keseluruhan

Jika anda melihat e-basikal terpakai atau pedelec, walaupun kedua-dua istilah kini digunakan dalam jualan jalanan untuk perkara yang sama – anda harus terlebih dahulu melihat keadaan keseluruhan. Ia menceritakan banyak perkara tentang bagaimana basikal elektrik itu dirawat dan dijaga dan sama ada ia terpaksa mengalami kemalangan besar atau terjatuh. Tompok-tompok berkarat, calar kasar, kotoran degil atau tayar pancit sepatutnya menggoda anda untuk melihat dengan lebih dekat, kerana ia menunjukkan kepada basikal terpakai yang agak terabai atau sekurang-kurangnya sangat keras, yang mungkin memerlukan kos pembaikan tambahan.

Semak kapasiti dan umur bateri

Anda harus mengetahui perkara ini dari bateri secara umum: dari masa ke masa kehilangan kapasiti, longkang lebih cepat, dan oleh itu mesti dicas dengan lebih kerap. Ini tidak berbeza dengan bateri e-basikal terpakai. Bateri e-basikal moden boleh menahan 600-700 kitaran cas penuh, yang bermaksud bahawa bateri litium-ion atau litium-polimer boleh dicas dari 0 hingga 100 peratus tanpa bimbang. Jika anda mengecas bateri anda separuh sahaja, ini hanya akan dikira sebagai separuh kitaran.

Sebagai peraturan, anda boleh ingat bahawa bateri e-basikal mesti diganti setiap lima hingga enam tahun. Oleh itu, jika anda berfikir tentang membeli e-basikal yang berumur lima tahun tetapi masih mempunyai bateri pertama, anda harus menyemak betapa mahalnya bateri baharu dan ingatlah perkara itu semasa rundingan harga.

pedelec ebike koboi androidpit 1

Bateri tidak kekal selama-lamanya, walaupun pada e-basikal / © NextPit

Perbatuan vs umur

Kebanyakan e-basikal mempunyai meter kelajuan terbina dalam, yang memberikan maklumat tentang berapa kilometer basikal elektrik itu berada di bawah tali pinggangnya. Ini penting untuk keadaan keseluruhan basikal dan harus ditunjukkan dalam harga pembelian. Perbatuan perlu dipertimbangkan bersama-sama dengan umur basikal. Jangan biarkan diri anda tidak digalakkan untuk membeli e-basikal yang lebih lama per se – jika ia hanya ditunggangi beberapa kilometer sebagai perbandingan. Ini adalah logik yang sama yang digunakan untuk membeli kereta, apabila wajar untuk mempertimbangkan umur dan jarak tempuh bersama-sama untuk menilai sejauh mana ‘penggunaannya’.

Pakai, alat ganti dan servis

Basikal mempunyai beberapa bahagian yang tertakluk kepada haus dan lusuh yang boleh menyusahkan wang apabila ia perlu diganti. Oleh itu, anda perlu menyemak brek, tayar, rantai, gegancu dan cincin rantai untuk keadaannya dan, jika perlu, sediakan invois kepada anda yang memberitahu anda bila perkara ini kali terakhir ditukar.

  • Naiki basikal anda dengan 7 kitaran elektrik yang hebat ini

E-basikal dan pedelec yang mahal, khususnya, sering diservis dan dijejaki dengan buku log, sama seperti kereta. Apabila membeli e-basikal terpakai, tanya secara jelas sama ada penjual tidak memberikan maklumat ini. Basikal elektrik yang telah diperiksa dan diservis secara berkala dan pakar mengurangkan kemungkinan terjebak apabila membeli barang terpakai.

Anda boleh mendapatkan lebih banyak video mengenai topik teknologi semasa di halaman video kami.

Tuntut pandu uji

Perkara ini sepatutnya jelas. Jangan beli basikal terpakai tanpa pandu uji! Anda bukan sahaja akan melihat sama ada saiz bingkai dan geometri sesuai untuk anda, tetapi juga cara komponen berinteraksi. Adakah sesuatu berdenting, berdenting atau seret? Adakah brek berfungsi dengan baik? Adakah bingkai itu memberikan kesan yang mantap? Adakah penggantungan itu sangat kaku atau lembut? Anda hanya boleh mengetahui semua perkara ini jika anda menunggang basikal sendiri. Jika boleh, lakukan pandu uji pada permukaan yang berbeza, sekurang-kurangnya asfalt dan batu buntar atau jalan tidak berturap, dan dengan kecerunan atau cerun. Ia mungkin mengambil masa seperempat jam. Jika penjual bimbang bahawa anda akan pergi dengan basikal, bersetuju dengan deposit yang boleh mereka simpan.

AndroidPIT VanMoof S2 David 3

Hanya tunggangan ujian akan menunjukkan sama ada basikal itu sesuai dengan anda / © NextPit

Kontrak pembelian untuk pembelian persendirian

Basikal sering dibeli dan dijual secara terpakai, dan tiada salahnya. Walau bagaimanapun, sebagai pembeli, anda harus bertegas dengan bukti pemilikan, iaitu anda sepatutnya ingin melihat bukti pembelian e-basikal tersebut sebelum anda membelinya. Untuk melindungi kedua-dua anda dan penjual, adalah dinasihatkan untuk membuat kontrak pembelian pendek dan mengesahkan pembayaran harga pembelian secara bersama. Tapak web Legal Templates mempunyai contoh kontrak pembelian yang sesuai yang boleh anda buat dan muat turun:

Pengedar yang disyorkan

Pembelian basikal elektrik terpakai daripada peniaga selalunya agak mahal daripada pembelian persendirian tulen, tetapi ia mempunyai kelebihannya. Peniaga biasanya memberikan waranti selama dua belas bulan, walaupun waranti pengeluar telah tamat tempoh. Anda juga boleh memastikan bahawa e-basikal terpakai telah diperiksa dan diservis oleh pakar. Itu boleh bernilai beberapa dolar atau paun. Jika anda ingin membeli e-basikal terpakai daripada pengedar rasmi, lihat kedai-kedai ini: