72% Pekerja Teknologi Boleh Berhenti Kerja Kerana Budaya Yang Lemah

11
jobbio tekanan kerja budaya miskin
© crizzystudio/Adobe Stock

Bagaimanakah 2024 bermula untuk anda? Adakah anda sudah kembali bekerja dan bertenaga, atau sedang menghitung hari untuk bercuti seterusnya? Jika ia yang terakhir, anda tidak bersendirian. Fenomena berhenti secara senyap-senyap sudah sedia ada sekarang, tetapi itu tidak bermakna ia semakin berkurangan.

Pandemik, digabungkan dengan ketersediaan luas peranan dalam teknologi dan digital pada masa ini, bermakna orang ramai tidak takut untuk meneruskan jika mereka tidak berasa disokong atau berpuas hati dalam peranan semasa mereka.

Tinjauan oleh TalentLMS dan Workable mencerminkan perkara ini: 72% besar profesional teknologi dan IT sedang mempertimbangkan untuk meletakkan jawatan mereka pada tahun hadapan. Ini jauh lebih tinggi daripada kalangan keseluruhan tenaga kerja AS, di mana 55% merancang untuk bergerak.

Malah angka itu sepatutnya cukup untuk menetapkan loceng penggera berbunyi; Lagipun, lebih ramai orang yang benar-benar menyelesaikan perpindahan kerja, lebih ramai akan menyedari bahawa mereka tidak perlu merana dalam peranan yang tidak memenuhi atau memuaskan hati mereka.

Jadi, dari mana datangnya kepuasan di tempat kerja? Sememangnya, gaji dan faedah yang kompetitif adalah penting; kita sudah melihat trend di kalangan syarikat teknologi AS untuk menggunakan pendekatan yang lebih Eropah untuk masa bercuti.

Sumber utama kepuasan yang lain––atau kekurangannya–– ialah budaya tempat kerja. Dalam pasaran pekerjaan yang sangat kompetitif, budaya syarikat boleh menjadi senjata rahsia yang menarik dan mengekalkan bakat terbaik. Tetapi, jika anda mendapati diri anda berada di suatu tempat dengan budaya yang miskin, tidak wujud atau malah toksik, pekerjaan impian yang sepatutnya boleh bertukar menjadi mimpi ngeri dengan cepat.

Seperti mana-mana sahaja, budaya dalam syarikat datang dari atas ke bawah, dan pemesejan luaran syarikat adalah kunci untuk memacu kepuasan dan kesetiaan.

mengikut Blue Beyond, lapan daripada 10 pekerja percaya adalah penting bahawa nilai syarikat sejajar dengan nilai mereka sendiri, manakala 52% berkemungkinan akan berhenti kerja jika tidak demikian. Di samping itu, 76% mengharapkan majikan mereka menjadi kuasa untuk kebaikan dalam masyarakat.

Ini adalah soalan yang pekerja berada dalam hak mereka untuk bertanya kepada majikan mereka; apakah yang kita lakukan untuk melawan perubahan iklim, kemampanan, ketidaksamaan dan banyak lagi? Dan jika budaya syarikat tidak bertindak sebagai kekuatan untuk kebaikan dalam masyarakat, pada tahap tertentu, terdapat banyak syarikat di luar sana yang menghargai ini sama seperti pekerja.

Walau bagaimanapun, budaya syarikat adalah lebih daripada alam sekitar dan kompas moral yang baik. Cabaran interpersonal dan cara ia diuruskan (atau tidak) juga memberi kesan kepada budaya.

Menurut Persatuan Psikologi Amerika 2023 Bekerja di Amerika melaporkan, satu daripada lima responden menyifatkan persekitaran kerja mereka sebagai toksik, manakala jumlah yang sama melaporkannya memberi kesan buruk kepada kesihatan mental mereka.

Suasana toksik boleh didorong oleh beberapa faktor, tidak semuanya kelihatan serta-merta. Ini boleh termasuk tingkah laku yang tidak beretika, pekerja berasa tidak dihormati oleh rakan sebaya atau pengurusan mereka, dan kegagalan untuk menggalakkan ekuiti, kepelbagaian dan keterangkuman.

Akhir sekali, mana-mana dan semua faktor ini berkemungkinan membawa kepada keletihan. Burnout boleh nyata dalam pelbagai cara, termasuk prestasi yang lemah dan lebih banyak gejala fizikal penyakit.

Mengikut Persatuan Pengurusan Sumber Manusia48% pekerja AS berasa letih secara mental dan fizikal pada penghujung hari kerja, manakala 41% lagi melaporkan rasa letih akibat kerja mereka.

Jika budaya tempat kerja yang buruk membuatkan anda takut pergi ke pejabat, terdapat cahaya di hujung terowong di atas nextpit Job Boardyang mengandungi beribu-ribu peranan terbuka, seperti tiga di bawah.

Di San Antonio, Anotasi Data sedang berusaha untuk meningkatkan keupayaan AI Chatbots setiap hari, dan sedang mencari Pembangun Perisian untuk membantu dalam tugasan. Dalam peranan ini, anda akan membuat tugas pengekodan untuk AI Chatbots dan menilai prestasi mereka semasa mereka menyelesaikan masalah dan membentangkan penyelesaian baharu. Kemahiran dalam sekurang-kurangnya satu bahasa pengaturcaraan adalah penting, serta keupayaan untuk menilai dan mengekod untuk ketepatan dan prestasi, dan membentangkan laporan tentang cara contoh AI berjaya atau gagal dalam tugasan.

Di Bethesda, Leidos sedang mengembangkan pasukannya dan mencari a Pembangun Perisian – Sistem Latihan untuk jawatan pembangun perisian yang canggih dan mencabar dari segi teknikal, mencipta pelbagai sistem latihan dan simulasi tentera laut seperti CIAT – Gabungan Pertahanan Udara dan Peluru Berpandu Bersepadu (IAMD) dan Pelatih Anti-Peperangan Kapal Selam (ASW) – YouTube. Anda memerlukan BS/BA dalam sains komputer, atau pengalaman yang setara, serta perisian pembangunan empat tahun lebih dalam C++, Java atau bahasa yang berkaitan.

Intel tidak memerlukan pengenalan, dan mempunyai banyak peranan yang diiklankan di seluruh AS, termasuk a Jurutera perisian untuk menyertai pasukannya di San Diego. Dalam peranan ini, anda akan menjadi sebahagian daripada pasukan yang bertanggungjawab untuk pembangunan platform PC generasi akan datang, mereka bentuk dan menguji ciri dan keupayaan termaju. Kelayakan dan pengalaman dalam peranan yang berkaitan adalah penting, begitu juga dengan kemahiran praktikal yang bekerja merentas pelbagai OS dan disiplin.

Mulakan carian kerja anda hari ini melalui Nextpit Job Board. Artikel ini ditulis oleh Doug Whelan.