8 Cara untuk mempercepatkan iPhone yang perlahan (2023)

13
Cara Mempercepatkan iPhone

Cara mudah untuk mempercepatkan iPhone yang perlahan:

 • Mulakan semula iPhone anda untuk menyegarkan sistem dan menutup aplikasi yang tidak diperlukan untuk mengosongkan sumber. Ini adalah langkah pertama yang mudah tetapi berkesan.
 • Kosongkan RAM, kemas kini iOS kepada versi terkini dan optimumkan Tetapan iPhone dengan mematikan Muat Semula Apl Latar Belakang untuk meningkatkan kelajuan.

Berurusan dengan iPhone yang perlahan? Terdapat pelbagai sebab mengapa iPhone anda mungkin menjadi perlahan, seperti ingatan tidak mencukupi, terlalu banyak proses latar belakang, perisian lapuk, dsb. Jadi mari kita selesaikan masalah itu dan lakukan beberapa pembetulan yang membantu anda mempercepatkan iPhone anda dan menghidupkannya semula trek.

 1. Mulakan semula iPhone anda
 2. Tutup apl yang tidak diperlukan
 3. Kosongkan RAM
 4. Kemas kini iOS
 5. Matikan perkhidmatan Apl Latar Belakang dan Lokasi
 6. Hidupkan Kurangkan Gerakan pada iPhone
 7. Kosongkan ruang pada iPhone anda
 8. Tetapkan semula kepada tetapan kilang

1. Mulakan semula iPhone anda

Langkah pertama ialah memulakan semula iPhone anda. Jika anda mempunyai iPhone X atau lebih baru, tekan dan tahan butang Sisi bersama-sama dengan salah satu butang kelantangan. Jika iPhone anda mempunyai butang Laman Utama, tekan dan tahan butang sisi sehingga peluncur kuasa mati muncul. Lepaskan apabila peluncur muncul pada skrin dan seret peluncur dari kiri ke kanan untuk mematikan iPhone anda.

Matikan iPhone

Tunggu kira-kira 30 saat. Kemudian, hidupkan iPhone anda dengan menekan dan menahan butang Sisi sehingga logo Apple muncul. Ini menyegarkan sistem dan secara automatik membetulkan beberapa gangguan yang mungkin menyebabkannya berjalan perlahan.

2. Tutup apl yang tidak diperlukan

Kebanyakan iPhone boleh mengendalikan berbilang tugas dengan baik, tetapi jika anda menjalankan banyak apl intensif sumber seperti penyunting foto/video atau permainan, iPhone anda boleh ketinggalan atau perlahan.

Ini amat ketara pada telefon lama yang mungkin kekurangan ingatan. Anda harus menutup paksa apl yang anda tidak gunakan secara aktif dan lihat sama ada itu membantu mempercepatkan iPhone anda.

3. Kosongkan RAM

Keluarkan RAM untuk mengembalikan kelajuan tertinggi iPhone anda. Baca panduan kami untuk mendapatkan arahan penuh tentang cara mengosongkan RAM pada iPhone agar berjalan lebih pantas.

4. Kemas kini iOS

 1. Pergi ke Tetapan → Umum → Kemas Kini Perisian.
 2. Ketik Kemas Kini Sekarang jika kemas kini tersedia.

  Klik pada Kemas Kini sekarang untuk Kemas Kini Perisian

5. Matikan perkhidmatan Apl Latar Belakang dan Lokasi

Proses tertentu seperti Penyegaran Apl Latar Belakang dan Perkhidmatan Lokasi menggunakan banyak kuasa, yang boleh melambatkan peranti anda. Oleh itu, kami mengesyorkan untuk mematikannya untuk mempercepatkan iPhone anda.

 1. Pergi ke Tetapan → Umum.
  Lancarkan Tetapan dan Ketik pada Umum pada iPhone
 2. Ketik Muat Semula Apl Latar Belakang → Sekali lagi, pilih Muat Semula Apl Latar Belakang → Pilih Mati.
  Lumpuhkan Muat Semula Apl Latar Belakang pada iPhone
 3. Kemudian, pergi ke Tetapan → Privasi & Keselamatan → Perkhidmatan Lokasi.

  Ketik privasi & keselamatan, perkhidmatan lokasi, matikan perkhidmatan lokasi dalam apl tetapan

 4. Togol matikan Perkhidmatan Lokasi.
  Matikan Perkhidmatan Lokasi pada iPhone

6. Hidupkan Kurangkan Gerakan pada iPhone

Kesan visual animasi pada iOS adalah hebat, tetapi ia juga hebat dalam menggunakan sumber yang berharga. Jika iPhone anda ketinggalan, adalah idea yang baik untuk mematikan kesan paralaks ini.

 1. Pergi ke Tetapan → Kebolehcapaian.
  Buka Tetapan dan Ketik pada Kebolehcapaian
 2. Sekarang, pergi ke Motion dan togol pada Reduce Motion.
  Hidupkan Kurangkan Gerakan pada iPhone

7. Kosongkan ruang pada iPhone anda

Jika tiada langkah di atas membantu mempercepatkan iPhone anda, storan peranti anda mungkin terlalu penuh dan boleh dilakukan dengan sedikit pembersihan.

Untuk mengetahui berapa banyak ruang yang anda tinggal, pergi ke Tetapan → Umum → Storan iPhone.

buka tetapan ketik pada umum dan ketik storan iphone

Saya syorkan buang apl yang anda tidak perlukan lagi dan kosongkan fail besar seperti video, foto dan muzik. Lihat siaran ini untuk mendapatkan lebih banyak petua untuk mengosongkan ruang pada iPhone anda.

8. Tetapkan semula kepada tetapan kilang

Masih belum dapat menjadikan iPhone anda berjalan lebih pantas? Cuba tetapkan semula kepada lalai kilang. Sila ambil perhatian bahawa ini akan memadamkan semua data anda dan menyediakan iPhone anda ‘seperti baharu.’ Oleh itu, penting untuk membuat sandaran iPhone anda terlebih dahulu.

 1. Pergi ke Tetapan → Umum.
 2. Pilih Pindahkan atau Tetapkan Semula iPhone → Padam Semua Kandungan dan Tetapan.

  Padamkan Semua Kandungan dan Tetapan pada iPhone

 3. Anda perlu memasukkan ID Apple dan kata laluan anda untuk mengesahkan proses tersebut.

iPhone anda akan dipadamkan dan kembali ke skrin persediaan yang anda lihat semasa anda mula-mula menggunakan peranti itu. Anda kemudian boleh memulihkan iPhone anda daripada sandaran.

iPhone anda boleh menjadi perlahan atas beberapa sebab, tetapi biasanya mungkin untuk memberikannya peningkatan kelajuan dengan petua yang dinyatakan di atas. Sekiranya tiada apa yang berkesan untuk anda, hubungi Sokongan Apple untuk bantuan selanjutnya. Beritahu saya dalam ulasan di bawah jika anda sedang mencari petua iPhone lain.

Video YouTube

Anda juga boleh membaca di sini:

 • Petua untuk Mempercepatkan Pemulihan iPhone daripada iTunes Backup
 • Cara Mengecas iPhone dan iPad Pantas (Panduan Muktamad)
 • Bagaimana untuk Meningkatkan Kelajuan Data Selular pada iPhone

Pembaca seperti anda membantu menyokong iGeeksBlog. Apabila anda membuat pembelian menggunakan pautan di tapak kami, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Baca Penafian.