82% Bos Mengatakan bahawa Kemahiran Lebih Penting daripada Kelayakan di Tempat Kerja

38
Kemahiran Jobbio AdobeStock 219840536
© oleh Tierney / Adobe Stock

Apakah yang menjadikan calon yang sesuai? Malah sebelum wabak itu berlaku, terdapat anjakan paradigma yang berlaku di mana bakal majikan, perekrut dan pemburu kepala, menumpukan pada kemahiran dan ketajaman terpakai calon, berbanding kelayakan dan pengalaman mereka.

Dalam landskap semasa, darjah yang berkaitan adalah lebih biasa berbanding sebelum ini, bermakna potensi bakal pekerja perlu diukur di tempat lain.

Menurut kajian global baru-baru ini yang dijalankan oleh Salesforce, 82% daripada pemimpin perniagaan percaya bahawa kemahiran adalah lebih penting apabila menilai potensi pengambilan pekerja, manakala hanya 18% bersetuju bahawa ijazah dan kelayakan khusus industri harus diutamakan.

Tidak ada perdebatan tentang percanggahan di sana, tetapi terdapat keseimbangan yang halus. Mengupah seseorang yang mempunyai kemahiran tetapi kurang pengalaman boleh menggalakkan inovasi, meningkatkan prestasi dan membantu meningkatkan kepelbagaian, manakala memilih calon yang berpengalaman boleh membawa sepasang tangan yang selamat ke dalam satu pasukan.

Setiap kekosongan adalah berbeza, dan pemimpin yang bijak akan mengetahui pilihan mana yang tepat––dalam apa jua keadaan, 98% pemimpin percaya peralihan kepada pengambilan pekerja berasaskan kemahiran memberikan faedah perniagaan.

Dalam kes pengambilan pekerja berasaskan kemahiran, tinjauan yang sama mendedahkan percanggahan antara syarikat kemahiran yang sedang mencari, dan yang sedang digunakan oleh tenaga kerja. Empat daripada lima pekerja melaporkan menggunakan kemahiran digital dalam kerja seharian mereka.

Ini sebahagian besarnya termasuk teknologi kerjasama, pentadbiran digital dan alatan pengurusan projek. Sebaliknya, kemahiran yang paling banyak diminta adalah antara yang paling kurang biasa di kalangan pekerja, dan paling kurang digunakan dalam peranan sehari-hari; ini termasuk kecerdasan buatan dan pembangunan pengekodan/apl.

Ya, ada lagi––AI generatif. Sekali lagi membuktikan dirinya sebagai topik 2023, hasil tinjauan menunjukkan 60% individu teruja tentang prospek menggunakan AI generatif dalam beberapa kapasiti dalam tugas mereka.

Angka ini jauh lebih tinggi daripada mereka yang bimbang teknologi itu akan menggantikan mereka (42%). Selain itu, majoriti syarikat di seluruh dunia (67%) sedang meneroka cara untuk memasukkan AI ke dalam operasi harian mereka.

Oleh itu, jika kita mempunyai majikan di satu pihak yang mahukan kemahiran digital yang dipertingkatkan dalam kalangan tenaga kerja dan pekerja baharu mereka, dan pasukan yang kurang kemahiran tersebut tetapi berminat untuk belajar, apakah yang boleh dilakukan?

Berikut ialah beberapa petua untuk mengukuhkan kemahiran digital anda untuk meningkatkan produktiviti dan kebolehpasaran dalam jangka panjang:

1. Ambil kursus dalam talian percuma

Perbahasan kemahiran vs pengalaman tertumpu pada kelayakan, tetapi itu tidak bermakna pembelajaran berterusan adalah kunci kepada peningkatan kemahiran. Sama ada pengekodan, pemasaran digital, reka bentuk, SEO atau topik lain, terdapat banyak jalan untuk diterokai yang boleh membantu anda membina kemahiran baharu dengan cepat––jika anda bersedia meluangkan masa.

Sememangnya, anda harus sentiasa menyelidik sumbernya terlebih dahulu untuk memastikan apa yang anda perolehi adalah sahih.

2. Bentuk kehadiran dalam talian anda

Media sosial adalah sebahagian daripada kehidupan seharian di rumah dan di tempat kerja, tetapi hanya sebahagian kecil pengguna yang berusaha keras untuk menjadikan profil mereka gambaran digital sebenar diri mereka.

Sama ada skema warna dan kalendar kandungan di Instagram, atau LinkedIn yang sangat terperinci, membina halaman media sosial anda akan menggalakkan anda untuk meminati dan mengambil kemahiran baharu yang akan membantu anda mendapat yang terbaik daripada kehadiran dalam talian anda, dan akan meningkatkan potensi anda dalam kalangan bakal majikan.

3. Ikuti aliran teknologi dan terima mereka dalam masa nyata

Seseorang tidak boleh diharapkan untuk meningkatkan kemahiran dalam bidang digital yang berkaitan tanpa mengetahui dari mana arah aliran yang paling berharga itu datang. Dalam berita, media sosial dan juga dari mulut ke mulut, naluri yang mendalam boleh membantu anda melihat di mana langkah besar seterusnya akan diambil

4. Menyalakan jejak

Jika anda merasakan tempat kerja anda boleh dipertingkatkan dengan transformasi digital yang berterusan, jadilah perubahan yang anda mahu lihat. Ambil apa yang telah anda pelajari di atas, dan tunjukkan betapa berharganya kemahiran digital baharu; lama kelamaan, majikan anda akan menerima mereka juga.

Melihat jalan ke hadapan adalah kemahiran utama itu sendiri, jadi jika anda merasakan bakat anda boleh digunakan dengan lebih baik dengan perubahan kedudukan, berikut adalah beberapa kekosongan yang menonjol di Papan Kerja NextPit.

Adobe mempunyai banyak kekosongan di seluruh Amerika Syarikat, termasuk peranan Jurutera Pembelajaran Mesin untuk platform datanya yang luas. Semua peranan di Adobe prihatin dengan menambah baik UX merentas rangkaian produk kreatif dan reka bentuknya, dan dalam peranan ini tidak berbeza. Anda akan bekerjasama dengan pelanggan, arkitek, pengurusan produk dan bekerjasama dengan pasukan lelaran yang memfokuskan kejuruteraan untuk membina dan mewujudkan keperluan produk, SDK dan banyak lagi.

Netflix mahu pemohon yang berjaya “datang melakukan kerja terbaik dalam kerjaya anda”, dengan banyak peranan tersedia, termasuk Saintis Data. Dalam peranan ini, anda akan ditugaskan untuk membantu mengubah platform penstriman global untuk menyediakan penawaran produknya yang mempelbagaikan. Dalam peranan itu, anda akan menjadi penting dalam mendedahkan peluang, mempengaruhi keputusan dan memaklumkan hala tuju masa depan teknologi melalui percubaan dan kerjasama.

Bloomberg sedang mencari a Ketua Pasukan Kejuruteraan Perisian – Keselamatan Platform di New York. Anda akan bertanggungjawab membina alatan dan teknologi asas untuk membolehkan Bloomberg menyampaikan produk dan perkhidmatannya dengan selamat. Beberapa bidang tumpuan teras termasuk penyulitan dan kerahsiaan data, rangka kerja pengesahan yang kukuh, akses sumber generasi akan datang dalam persekitaran kerja hibrid dan pengesanan dan analisis keselamatan menggunakan teknologi data.

Mulakan carian kerja anda hari ini melalui NextPit Job Board


Artikel ini ditulis oleh Doug Whelan.