9 Petua untuk Foto Percutian yang Lebih Baik dengan Telefon Pintar Anda

17
gambar percutian nextpit hero com
© aanbetta/Adobe Stock

Milan atau Madrid—tetapi foto percutian sentiasa kelihatan sama? Kami mempunyai beberapa helah kamera untuk anda tentang cara mengambil gambar yang lebih baik semasa melancong. Kami memberi tumpuan kepada telefon pintar dan oleh itu telah mengambil semua foto dalam artikel ini dengan telefon bimbit. Tetapi sudah tentu, kebanyakan nasihat juga terpakai kepada kamera penuh.

Petua fotografi am

Petua 1: Peraturan pertiga dan nisbah emas

Adakah anda mempunyai subjek yang cantik di hadapan anda, tetapi tidak tahu cara meletakkan kamera? Kemudian peraturan pertiga atau nisbah emas selalunya boleh membantu. Dengan bekas, imej dibahagikan kepada pertiga secara mendatar dan menegak. Anda kemudian hanya menyelaraskan bahagian terpenting subjek di sepanjang garis, idealnya walaupun di persimpangan.

Nisbah keemasan berfungsi dengan cara yang hampir sama, tetapi di sini semua garisan dialihkan sedikit ke arah tengah imej. Walaupun foto yang diambil mengikut peraturan pertiga kelihatan lebih menarik sedikit, nisbah emas menghasilkan kesan yang lebih harmoni. Fikirkan apa yang lebih sesuai dengan subjek anda.

Dalam kebanyakan apl kamera, grid untuk peraturan pertiga dan nisbah emas boleh ditindih pada imej pemidang tilik. Anda boleh mencari pilihan yang sepadan dalam tetapan apl.

Sudah tentu, peraturan ini tidak ditetapkan dalam batu: foto yang sangat simetri, contohnya dengan pantulan, juga boleh mengembangkan daya tarikan istimewa.

Petua 2: Latar depan dan latar belakang

“Latar hadapan menjadikan gambar sihat” ialah peraturan fotografi yang mudah. Letakkan subjek anda dalam konteks yang membingkaikannya – atau lebih baik melengkapkannya. Sebagai contoh, beritahu penonton butiran tambahan. Adakah anda bermalas-malasan di rumput semasa mengambil gambar, atau adakah anda menghabiskan berjam-jam memanjat batu untuk mengambil gambar ini? Kemudian pegang beberapa bilah rumput di hadapan kanta, atau tambahkan beberapa batu bermata tajam di latar depan.

Petua 3: Garisan, kedalaman dan perspektif

Selain bermain dengan latar depan dan latar belakang, anda juga boleh menggunakan garisan untuk mencipta kedalaman dalam foto anda. Cari garisan yang mengarah dari latar depan ke kedalaman dan biarkan garis itu melintasi foto anda. Ini secara automatik menambah ketegangan dan dinamisme tertentu pada imej.

Petua 4: Cahaya dan bayang-bayang

Mungkin tiada unsur lain dalam fotografi sepenting cahaya—tidak mungkin untuk merebus keseluruhan subjek hingga tiga perenggan. Tetapi meninggalkannya bukan pilihan, jadi kami akan memecahkan topik cahaya kepada dua ciri: Arah dan kualiti.

Kualiti cahaya digambarkan sebagai keras atau lembut dan bergantung pada saiz sumber cahaya. Matahari ialah sumber cahaya yang kecil (secara relatifnya, sudah tentu) dan memberikan cahaya yang sangat keras dan bayang-bayang yang keras. Oleh itu, bentuk dikeluarkan dengan sangat jelas, yang biasanya tidak begitu menyanjung dalam potret.

Namun cahaya matahari juga boleh menjadi lembut iaitu melalui pantulan. Contohnya, jika seseorang berdiri di tempat teduh dan disinari matahari secara pasif melalui dinding rumah putih, bayang-bayangnya sangat lembut. Perkara yang sama berlaku pada waktu petang dan pagi semasa waktu emas yang dipanggil sebelum matahari terbenam atau selepas matahari terbit. Di sini cahaya matahari bergerak lebih jauh melalui atmosfera, dibiaskan dengan lebih kuat dan oleh itu sangat lembut.

Arah cahaya juga mempunyai pengaruh besar pada kesan imej: jika cahaya datang terus dari arah kamera, terdapat sedikit kontras dalam imej. Sebaliknya, cahaya sisi, seperti dalam dua contoh di atas, menghasilkan kesan kontras yang lebih jelas dan tinggi.

Petua foto terutamanya untuk telefon pintar

Petua 5: Zum sudut lebar/telefoto: gunakan semua kanta

Telefon pintar moden mempunyai seluruh bateri kanta di atas kapal, daripada sudut ultra lebar kepada zum telefoto – dan anda harus memanfaatkannya sepenuhnya. Kenali tetapan yang berbeza dan lihat dengan teliti sama ada kualiti imej masih memenuhi jangkaan anda pada tahap zum yang berbeza. Jika zum digital bermula pada satu ketika apabila dibesarkan, gambar biasanya tidak lagi kelihatan baik.

Sebagai tambahan kepada penggunaan zum sudut lebar dan telefoto yang jelas, kami ingin memberi anda petua lain: Ambil gambar potret dengan zum. Ini menjadikan orang dalam gambar kelihatan “kurang hanyir” berbanding sudut lebar, dan menghalang hidung bersaiz besar. Selain itu, jarak fokus yang tinggi memampatkan latar belakang berbanding model anda dan menjadikannya kelihatan lebih tenang.

  • Juga menarik: Ini adalah telefon pintar kamera terbaik 2024 dalam ujian di nextpit

Petua 6: Kenali apl kamera anda

Selain perkakasan, aplikasi kamera juga patut dilihat dengan lebih dekat. Selalunya terdapat banyak mod menarik yang tersembunyi di sini, contohnya untuk mengambil gambar bunga api, air terjun lembut pada siang hari atau penapis kesan canggih. Kualiti penapis ini telah meningkat dengan ketara dalam satu atau dua tahun lepas – ia patut dicuba.

Biasanya terdapat juga tetapan yang berguna untuk mengendalikan apl kamera. Dalam kebanyakan kes, anda boleh menggunakan butang kelantangan sebagai pelepas pengatup – serta butang pada set kepala anda jika anda memerlukan pelepas pengatup jauh. Banyak telefon pintar juga menawarkan fungsi tangkapan pantas dengan mengetik dua kali butang kelantangan: telefon kemudian memulakan apl kamera terus dari bersedia dan segera menangkap foto.

Petua 7: Jangan mengambil swafoto dengan kamera swafoto…

… tetapi dengan butang kelantangan dan kamera sudut ultra lebar. Kerana walaupun pada tahun 2024, kamera swafoto hampir selalu menjadi kamera paling teruk pada telefon pintar anda – dan ia juga tidak mempunyai sudut lebar. Jadi adalah lebih baik untuk mengambil foto dengan kamera sudut ultra lebar di belakang telefon anda, walaupun anda tidak dapat melihat diri anda. Untuk mengelak daripada meraba-raba secara membuta tuli untuk butang pengatup dalam apl kamera, cuma ambil foto menggunakan butang kelantangan pada telefon anda. Pada sesetengah telefon pintar, ini berfungsi secara lalai, pada peranti lain anda perlu mengaktifkan ciri tersebut dalam tetapan apl terlebih dahulu.

Petua mencari motif

Petua 8: Di mana, dan di atas semua: Bila?

Untuk gambar yang sangat menakjubkan, sedikit perancangan membuahkan hasil. Ia membuat perbezaan apabila anda melawat tempat tertentu. Seperti yang dinyatakan di atas, cahaya yang paling indah adalah pada waktu keemasan selepas matahari terbit atau sebelum matahari terbenam. Dan sudah tentu, bukan sahaja suapan Instagram anda yang mendapat manfaat apabila anda melawat tempat dalam cahaya yang paling indah. Sedikit nasib dan kesabaran sering membantu anda menangkap masa yang tepat.

Jika anda melakukan perjalanan dengan kapal terbang, lihat laluan penerbangan terlebih dahulu, contohnya pada Flightradar24. Kemudian anda boleh mendapatkan tempat duduk tingkap dengan pemandangan landskap yang sangat menakjubkan atau bahkan matahari terbenam atau matahari terbit yang indah.

Petua 9: Bersihkan kanta, betul-betul

Akhir sekali, perkara yang paling penting: Tidak kira apa dan di mana anda mengambil foto, biasakan membersihkan kanta telefon pintar anda sebelum setiap foto. Cap jari pada kaca menjadikan foto kelihatan kusam dan berlumpur, sumber cahaya menyebabkan lingkaran besar pada gambar. Ngomong-ngomong, anda tidak memerlukan sebarang bahan pembersih khas – baju atas atau baju-T anda sudah memadai.

Anda mendapat lensa kamera utama yang sangat terang dalam Xiaomi 14 Ultra.

Pastikan kanta kamera telefon pintar anda bersih sebelum anda mengambil gambar. / © nextpit

Adakah anda mempunyai gambar percutian yang anda banggakan? Kemudian kongsikannya dengan kami dalam forum kami.