Adakah AI Akan Mengambil Kerja Anda?

48
adobe stock ai menggantikan manusia
© stokkete/Adobe Stock

Adakah robot datang untuk kerja anda? Dan adakah apa-apa yang boleh anda lakukan mengenainya?

Sejak OpenAI melancarkan ChatGPT pada November 2022, keupayaan AI dan potensinya untuk merevolusikan kehidupan kita telah beralih secara mendadak kepada fokus.

Dan walaupun keupayaan chatbot telah dipuji secara meluas sebagai pecah tanah dan sangat bermanfaat, wacana yang mengelilingi potensi bahaya AI, dan betapa mengancamnya untuk manusia jika tidak ditangani dengan betul, sedang mengumpulkan tenaga.

Hanya minggu ini, “godfather AI”, Dr Geoffrey Hinton berhenti dari jawatannya di Google, membelakangkan teknologi yang dipeloporinya selama 10 tahun yang lalu. Hinton juga telah menyatakan dia kesal dengan sumbangannya kepada bidang itu, sambil memberi amaran tentang bahaya chatbots “menakutkan” menjadi lebih pintar daripada manusia.

Gandingkan ini dengan penegasan pengasas Tesla, Elon Musk bahawa pendekatan Google terhadap AI adalah membimbangkan dan rayuan untuk jeda enam bulan pada pembangunan AI lanjutan dikuatkuasakan.

Jadi, sejauh manakah kita harus risau?

Beralih fokus

Walaupun pendekatan berhati-hati Hinton dan Musk tidak boleh diabaikan, kualiti yang hanya dimiliki oleh manusia (buat masa ini) bermakna kita tidak akan digantikan lagi.

Itu menurut data terkini yang disusun oleh syarikat pembelajaran terkemuka Pearson. Penyelidikan, yang dibangunkan dengan kerjasama Google, telah mengenal pasti bahawa kemahiran insaniah kekal paling berharga apabila mencari pekerjaan baharu atau maju dalam pekerjaan semasa anda.

Ini termasuk penyelesaian masalah, membuat keputusan, kerja berpasukan dan kepimpinan bersama-sama dengan keusahawanan dan kemahiran bahasa. Dan bagi mereka yang berada di negara bukan berbahasa Inggeris, berkebolehan berbahasa Inggeris ke peringkat perniagaan adalah kemahiran penting untuk jangka hayat kerjaya.

“Penyelidikan baharu yang berharga ini menunjukkan bahawa pencari kerja mengutamakan kemahiran manusia pada masa pembelajaran mesin dan kecerdasan buatan mempunyai pengaruh yang semakin meningkat terhadap kerja,” kata Mike Howells, presiden Pearson Workforce Skills.

“Kemahiran manusia terbukti kritikal kepada kejayaan peribadi dan organisasi, dan pekerja bermotivasi untuk mempertajam dan membangunkan kemahiran tersebut untuk kekal berdaya saing dan memajukan kerjaya mereka.”

Pernyataan ini disokong oleh data berasingan yang disusun oleh Deloitte yang meramalkan bahawa hampir dua pertiga daripada semua pekerjaan akan menjadi intensif kemahiran insaniah menjelang 2030.

Oleh itu, gunakan pengetahuan ini untuk kelebihan anda dan pastikan kemahiran teknikal dan insaniah anda bukan sahaja berbanding AI, tetapi mengatasinya sepenuhnya.

Jika anda sedang bekerja untuk sebuah organisasi yang besar, anda seharusnya dapat memanfaatkan peluang pembelajaran dan pembangunan dalaman yang boleh membantu mengembangkan kemahiran komunikasi, pemikiran kritis dan penyelesaian masalah anda.

Anda juga boleh mula mengembangkan kemahiran kemahiran insaniah anda dalam kerja harian anda—minta maklum balas selepas anda menyelesaikan tugas atau projek, mengutamakan komunikasi dengan pengurus dan rakan sekerja anda (terutamanya jika anda bekerja dari jauh untuk semua atau sebahagian daripada minggu) dan sentiasa biarkan kamera anda dihidupkan semasa panggilan dengan pasukan anda untuk meningkatkan interaksi.

Dan jika anda memerlukan lebih banyak bukti, Papan Kerja NextPit menampilkan beribu-ribu pekerjaan di mana hanya manusia perlu memohon, seperti tiga di bawah.

Jurutera Perisian Utama – Fullstack Java, Lowe’s, Charlotte

Lowe’s sedang menjalani transformasi seluruh syarikat yang direka untuk mempertajam fokusnya pada asas runcit, mencipta pengalaman pelanggan dan bersekutu yang luar biasa, dan berinovasi untuk menjadi peruncit pembaikan rumah bertaraf dunia. Tujuan utama Jurutera Perisian Utama adalah untuk menyediakan perundingan dan arahan teknikal untuk menterjemah keperluan perniagaan dan spesifikasi fungsi ke dalam reka bentuk program logik. Dapatkan maklumat lanjut di sini.

Risiko Teknologi – Pengurus – Perunding, EY, New York

The Risiko Teknologi – Pengurus – Perundingan peranan akan bertanggungjawab untuk menguruskan beberapa pasukan penglibatan pelanggan di peringkat eksekutif. Anda akan menganalisis, menilai dan meningkatkan sistem maklumat, dan akan membantu pelanggan dan profesional jaminan risiko lain dalam melaksanakan kawalan teknologi maklumat dan penglibatan keselamatan. Jika anda mempunyai Ijazah Sarjana Muda atau Sarjana dan pengalaman lima tahun sebagai juruaudit IT atau penasihat risiko IT, mohon kerja ini sekarang.

Jurutera Perisian, CACI, Sterling

CACI sedang mencari peringkat kemasukan Jurutera perisian untuk menyertai pasukannya membangunkan perisikan isyarat generasi akan datang (SIGINT) dan sistem peperangan elektronik untuk Jabatan Pertahanan. Anda akan melaksanakan dan melaksanakan atas inisiatif dan penyelesaian teknikal, melaraskan atau mengesyorkan penambahbaikan dalam sistem dan perisian baharu serta mengubah suai kod sedia ada dan nyahpepijat perisian sedia ada. Anda memerlukan Ijazah Sarjana Muda atau yang setara dalam sains komputer atau kejuruteraan elektrik, ditambah dengan pengalaman berkaitan selama setahun, termasuk pengalaman pembangunan Java. Dapatkan semua maklumat di sini.

Untuk beribu-ribu lagi peluang dalam teknologi, lawati NextPit Job Board hari ini. Artikel ini ditulis oleh Aoibhinn Mc Bride.