Adakah Alat Jauh Roku Anda Tidak Berfungsi? Berikut ialah Pembetulan Teratas

77

Sukar untuk mempercayai bahawa pernah ada masa TV tidak mempunyai alat kawalan jauh. Hari ini adalah mustahil untuk membeli hampir mana-mana peranti elektronik yang tidak mempunyai alat kawalan jauh, dan keluarga peranti Roku tidak terkecuali.

Adakah Alat Jauh Roku Anda Tidak Berfungsi? Berikut ialah Pembetulan Teratas

Peranti Roku tidak akan membantu anda jika anda perlu terus bangun untuk menukar saluran atau menavigasi menu secara manual. Sudah tentu, anda tidak boleh berbuat demikian, tetapi itulah perkara yang cuba dikemukakan di sini. Anda boleh menggunakan telefon pintar anda untuk mengawal Roku anda, tetapi itu tidak mempunyai kemudahan satu butang yang sama seperti alat kawalan jauh standard. Jika alat kawalan jauh Roku anda telah berhenti berfungsi, ia boleh menjadi sangat menyusahkan.

Artikel ini membimbing anda melalui beberapa langkah penyelesaian masalah yang boleh menjadikan alat kawalan jauh Roku anda sandaran dan berjalan semula. Mari kita mulakan.

Gunakan Apl Roku untuk Mengawal Peranti Roku Anda

Jika anda terikat dan perlu mengecilkan kelantangan anda sekarang atau menghidupkan peranti Roku anda, anda boleh menggunakan “apl Roku” untuk mengawal peranti anda. Sudah tentu, anda akan melihat cara untuk menyelesaikan masalah alat kawalan jauh anda dalam bahagian berikut, tetapi berikut ialah penyelesaian untuk mengurus peranti Roku anda tanpa alat kawalan jauh apabila ia hilang atau rosak.

 1. Menggunakan telefon pintar anda, muat turun “Apl Kawalan Jauh Roku.”
 2. Ikuti tutorial, kemudian ketik “Log masuk.”
 3. Taipkan bukti kelayakan log masuk anda, kemudian ketik pada “Log Masuk.”
 4. Ketik “Jauh” di bahagian bawah.
 5. Sambungkan ke Roku anda apabila digesa dan terima sebarang kebenaran yang mungkin diperlukan oleh apl.
 6. Kini, anda akan mempunyai akses lengkap ke peranti Roku anda.

Semoga bahagian ini membantu anda mengawal TV anda. Sekarang, mari kita bincangkan tentang cara membetulkan alat kawalan jauh Roku anda.

Kenal pasti Jenis Jauh Roku Anda

Terdapat pelbagai alat kawalan jauh Roku yang digunakan hari ini. Menyelesaikan masalah dan menyelesaikan isu anda adalah lebih mudah jika anda dapat mengenal pasti alat kawalan jauh yang anda miliki.

Alat Kawalan Jauh Inframerah

Terdapat alat kawalan jauh inframerah Roku standard, yang berfungsi seperti alat kawalan jauh TV biasa. Alat kawalan jauh ini berfungsi dengan menembak denyutan cahaya inframerah berkod ke penerima.

Alat Kawalan Jauh Dipertingkat (Kawalan Jauh Didayakan Wi-Fi)

Alat kawalan jauh yang didayakan WiFi (selalunya dilabel sebagai alat kawalan jauh “dipertingkatkan” oleh Roku) boleh dihalakan ke mana-mana arah dan masih berfungsi kerana ia bersambung ke peranti Roku melalui rangkaian Wi-Fi.

Lihat panel belakang alat kawalan jauh anda. Tanggalkan penutup bateri dan lihat sama ada butang berada di dalam atau bersebelahan dengan petak dan ia dilabelkan sebagai “Berpasangan”. Jika alat kawalan jauh anda mempunyai butang berpasangan, anda mempunyai alat kawalan jauh Dipertingkat. Jika tidak, ia adalah alat kawalan jauh inframerah.

Sesetengah teknik penyelesaian masalah berfungsi untuk sama ada dari jauh, dan ada yang khusus untuk setiap jenis. Inilah pecahan.

Teknik Penyelesaian Masalah Jauh Roku Biasa

Petua ini membantu anda mengecilkan isu pada kedua-dua alat kawalan jauh—inframerah atau dipertingkat (Wi-Fi.)

 1. But semula kotak Roku atau keluarkan batang penstriman daripada TV anda. Beri masa seketika, sambungkannya semula, dan kemudian uji semula.
 2. Keluarkan bateri dari alat kawalan jauh, biarkan ia keluar seketika, kemudian gantikannya dan uji semula.
 3. Tukar bateri dalam alat kawalan jauh dan uji semula peranti.
 4. Jika model Roku anda dipalamkan terus ke port HDMI, cuba alih keluarnya dari port dan gantikannya, kemudian uji semula.
 5. Jika model Roku anda dipalamkan terus ke port HDMI, cuba gunakan kabel pemanjang untuk menyambungkannya ke TV dan bukannya menyambungkannya secara terus.
Roku Remote

Teknik untuk Alat Kawalan Jauh Roku Inframerah Standard

Memandangkan alat kawalan jauh Roku standard menggunakan pancaran inframerah untuk menghantar isyarat kepada peranti, cuba langkah berikut:

 1. Halakan alat kawalan jauh pada kotak Roku dan tekan beberapa butang. Tonton bahagian hadapan peranti semasa anda berbuat demikian. Jika lampu status berkelip pada peranti, masalahnya berkemungkinan besar dengan kotak itu. Masalahnya mungkin pada alat kawalan jauh jika lampu status tidak berkelip.
 2. Semak garis penglihatan anda dari alat kawalan jauh ke kotak. Isyarat inframerah memerlukan garis penglihatan yang tidak terhalang untuk berfungsi.
 3. Letakkan alat kawalan jauh Roku terus di hadapan kotak, kemudian tekan butang. Jika bateri rendah tetapi tidak kosong, kekuatan rasuk mungkin cukup untuk mencapai peranti. Tukar bateri jika ia berfungsi.
 4. Cuba gunakan apl mudah alih untuk melihat sama ada alat kawalan jauh tidak berfungsi.

Anda mempunyai alat kawalan jauh yang rosak jika kotak tidak melihat isyarat jauh dan aplikasi mudah alih berfungsi. Jika anda boleh meminjam alat kawalan jauh buat masa ini, teruskan, tetapi lebih baik menggantikannya secepat mungkin.

Jika anda melihat peranti Roku berkelip apabila anda menekan butang pada alat kawalan jauh, alat kawalan jauh bukan masalahnya. Jika ini berlaku, cuba tetapan semula kilang peranti Roku. Proses ini adalah pilihan terakhir, tetapi jika anda pasti alat kawalan jauh berfungsi dan kotak tidak bertindak balas, ini mungkin satu-satunya pilihan anda. Senario ini benar terutamanya jika peranti tidak bertindak balas kepada apl mudah alih.

Teknik untuk Alat Kawalan Jauh Roku yang Dipertingkatkan

Memandangkan alat kawalan jauh Roku yang dipertingkatkan menggunakan Wi-Fi dan bukannya inframerah, ia memerlukan beberapa langkah tambahan untuk menyelesaikan masalah. Cuba yang berikut:

 1. Pasangkan alat kawalan jauh sekali lagi dengan mengeluarkan bateri, matikan Roku, biarkan satu atau dua saat, dan kemudian hidupkan Roku semula. Setelah skrin Utama muncul, gantikan bateri dalam alat kawalan jauh. Tekan dan tahan butang “Berpasangan” di bawah alat kawalan jauh atau dalam petak bateri sehingga anda melihat kilat “lampu berpasangan”. Tunggu selama 30 saat atau lebih untuk semuanya disegerakkan, kemudian uji semula.
 2. Gandingkan peranti sekali lagi dengan apl mudah alih. Kadangkala, alat kawalan jauh Roku yang Dipertingkatkan akan menjatuhkan pasangan dan berhenti berfungsi. Jika ini berlaku, gunakan “Apl Pengawal Roku” dan akses menu “Tetapan Roku”. Pilih untuk memasangkan alat kawalan jauh baharu dan ulangi proses berpasangan di atas. Tindakan ini melepaskan kotak untuk berfungsi dengan alat kawalan jauh semula.

Jika kotak itu bertindak balas kepada Apl Pengawal Roku (bukan alat kawalan jauh Roku Dipertingkatkan), dan anda telah melakukan langkah penyelesaian masalah dalam panduan ini, anda mungkin memerlukan alat kawalan jauh baharu. Cuba semula langkah beberapa kali untuk memastikan bahawa alat kawalan jauh adalah masalah. Jika anda mempunyai rakan dengan Roku, cuba tukar alat kawalan jauh buat sementara waktu untuk menguji kefungsian.

Petua Tambahan untuk Membaiki Alat Jauh Roku Anda

Berikut ialah petua tambahan untuk membetulkan masalah jauh Roku anda dalam keadaan darurat.

 • Lakukan pembuangan kuasa pada alat kawalan jauh Roku anda. Keluarkan bateri, tekan dan tahan mana-mana butang pada alat kawalan jauh selama 10-30 saat, dan kemudian masukkan semula bateri dan uji alat kawalan jauh. Kadangkala short boleh berlaku dalam elektronik daripada pengumpulan caj yang menyimpang dalam komponen.
 • Isu alat kawalan jauh anda mungkin berkaitan perkakasan, seperti sambungan terhakis pada papan litar alat kawalan jauh anda. Jika anda cenderung dari segi teknikal, buka alat kawalan jauh dan cari pembentukan kakisan, kesan melecur atau tanda-tanda masalah lain. Jika anda mendapati kakisan, seperti daripada lembapan, dsb., bersihkan serpihan dengan lembut menggunakan berus gigi dan gosok alkohol, dan pasangkan semula alat kawalan jauh selepas membiarkannya kering selama sekurang-kurangnya 30 saat. Tindakan ini akan membatalkan sebarang waranti yang mungkin anda miliki pada alat kawalan jauh.

Seperti yang anda lihat, teknik untuk menyelesaikan masalah dan membetulkan alat kawalan jauh Roku adalah agak standard untuk semua alat kawalan jauh, kecuali untuk menggunakan aplikasi Roku atau menu peranti. Anda mulakan dengan memeriksa bateri yang rosak atau halangan isyarat antara pemancar IR alat kawalan jauh dan penerima Roku kemudian anda pergi dari situ.

Soalan Lazim: Roku Remote Tidak Berfungsi

Di manakah saya boleh membeli alat kawalan jauh gantian?

Nasib baik, alat kawalan jauh ganti Roku mudah dicari. Kebanyakan kedai kotak besar, seperti Walmart dan Target, membawanya jika anda memerlukannya hari ini. Anda juga boleh memesannya secara dalam talian di Amazon atau laman web Roku. Tidak kira di mana anda membeli alat kawalan jauh gantian, membeli yang OEM/tulen adalah yang terbaik. Salinan atau pilihan yang lebih murah tidak dibina untuk bertahan dan mungkin mempunyai butang tidak boleh dipercayai yang sebahagiannya berfungsi atau mengaktifkan butang bersebelahan.

Bolehkah saya menaik taraf alat kawalan jauh Roku saya?

Ya! Jika anda mempunyai versi Roku yang lebih lama dan mahukan ciri kawalan suara pada alat kawalan jauh Roku anda, anda boleh menaik taraf alat kawalan jauh tanpa menaik taraf kotak. Ingat bahawa sesetengah alat kawalan jauh tidak serasi dengan peranti Roku yang lebih lama, jadi anda harus menyemak keserasian sebelum membeli.

Apakah bateri yang digunakan oleh alat kawalan jauh Roku?

Kebanyakan alat kawalan jauh Roku menggunakan dua bateri AAA atau AA. Anda boleh mencari keperluan bateri yang betul di belakang alat kawalan jauh.

Adakah alat kawalan jauh saya dilindungi di bawah jaminan?

Ya! Seperti peranti Roku, alat kawalan jauh mempunyai jaminan satu tahun. Anda boleh mengakses semua yang anda perlukan failkan tuntutan waranti di tapak web Rokutetapi itu memerlukan masa, jadi bersedialah.