Adakah anda tahu bagaimana untuk memahami semakan prestasi anda?

73
AdobeStock 291631653 jobbio
© wutzkoh / Stok Adobe

Bagaimanakah anda mengendalikan ulasan prestasi? Adakah anda berasa gementar dan pasif––atau adakah anda keluar berjuang, menggunakannya sebagai peluang untuk maju dan melanjutkan kerjaya anda?

Sama ada anda mempunyai semakan tahunan atau mesyuarat prestasi ialah sesuatu yang majikan anda uruskan secara lebih ad hoc: Semakan harus dilihat sebagai perbualan dua hala serta peluang untuk sama ada membetulkan masalah atau mempercepatkan kerjaya anda.

Jadi, bagaimanakah anda boleh membuat ulasan prestasi terbaik? Dengan mengguna pakai empat P: rangka kerja ini memberi anda struktur untuk semakan itu sendiri, dan menawarkan garis panduan untuk dipatuhi sekiranya perbualan terkeluar dari landasan.

Tujuan

Apakah tujuan semakan––adakah semua orang dalam pasukan anda disemak, atau adakah anda sahaja? Adakah ulasan sudah menjadi dasar seluruh syarikat atau sesuatu yang diperkenalkan oleh pengurus anda?

Masa terbaik untuk meminta maklumat tentang semakan adalah apabila masa dan tarikh ditetapkan. Ini bukan sesuatu untuk dikendalikan dengan cara yang agresif––ia adalah soal bertanya perkara yang akan diliputi semasa semakan, perkara yang anda harapkan untuk sediakan lebih awal dan apakah hasil yang berpotensi.

Jika anda masih dalam percubaan, contohnya, keputusannya mungkin sama ada kontrak anda dilanjutkan atau tidak. Jika semakan tahunan, anda boleh bertanya sama ada ia berkaitan dengan kenaikan gaji atau kenaikan pangkat. Lebih banyak maklumat yang anda miliki, anda boleh lebih bersedia, tetapi jelas––apa yang anda benar-benar ingin faham ialah tujuan semakan, perkara yang akan disambungkan kepada dan apakah hasil yang berpotensi.

Sediakan

Walaupun ia kelihatan jelas, terlalu ramai orang yang datang ke ulasan prestasi tanpa bersedia. Anda harus menyenaraikan kejayaan yang anda perolehi sejak semakan terakhir anda, cara anda mempengaruhi margin keuntungan dan sebarang prosedur baharu yang telah anda buat atau pelanggan yang sedia ada.

Memikirkan kemenangan di tempat boleh menjadi sukar, menyediakan lebih awal untuk semakan bermakna anda mempunyai fakta dan angka yang berkaitan untuk diserahkan. Anda juga patut melihat semula prestasi anda secara kritikal dan mengenal pasti mana-mana projek atau kawasan yang anda mungkin tidak menarik berat badan anda. kenapa? Sekali lagi, bersedia dengan penjelasan dan penyelesaian adalah lebih mudah apabila anda telah memikirkan perkara itu.

Ketepatan

Jelas tentang sumbangan peribadi anda kepada syarikat. Ini bukan semakan pasukan atau sesi yang diterajui rakan sebaya––ini adalah tentang anda, dan oleh itu anda perlu spesifik tentang perkara yang telah anda capai.

Tepat. Sekarang bukan masa untuk bersederhana––daripada berkata “Kami membawa pelanggan itu selepas menyampaikan kepada mereka”, gariskan perkara yang anda lakukan sebenarnya. Adakah anda hadir di padang? Adakah anda menghasilkan idea asal? Anda perlu menggariskan dengan jelas sumbangan anda kepada semua kemenangan pasukan utama––dan kekalahan.

Gunakan pendekatan yang sama untuk menunjukkan cara anda menangani situasi sukar secara berbeza. Dengan ringkas dan realistik tentang kekurangan anda, anda menunjukkan kesediaan anda untuk belajar dan meningkatkan kemahiran demi kebaikan syarikat.

pujian

Jangan malu: Adakah mana-mana pelanggan atau rakan sekerja memberi anda pujian sejak semakan terakhir anda? Jika ya, kongsikan! Anggap ia sebagai testimoni pelanggan. Begitu juga, jika anda mengalami sebarang maklum balas negatif, kongsikannya semasa semakan, jika sesuai. Sentiasa ikutinya dengan cara anda menyelesaikan isu, dan tindakan yang boleh mengubah pendekatan anda pada masa hadapan. Muhasabah diri dan pembelajaran kendiri yang berterusan adalah sifat yang mengagumkan dalam mana-mana pekerja, tanpa mengira pangkat.

Menghadapi Fakta

Jika anda masih menerima ulasan negatif walaupun anda telah berusaha sedaya upaya untuk menjadi proaktif, ini mungkin membantu anda menyedari bahawa kemahiran, kekuatan dan minat anda tidak sejajar dengan keperluan peranan semasa anda. Gunakan kemunduran sebagai batu loncatan untuk perubahan — dan ambil peluang ini untuk menilai semula kerjaya anda dan meneroka pilihan anda lebih jauh.

Di bawah, anda akan menemui tiga syarikat yang menawarkan peluang yang menjanjikan…

Duolingo

Apl bahasa Duolingo telah mengubah cara kami mempelajari bahasa dan merupakan apl pendidikan paling popular di dunia, menawarkan pelajaran bersaiz gigitan kepada pengguna untuk lebih 30 bahasa. Apl Amerika sedang mengupah untuk beberapa peranan, termasuk Pengurus Kejuruteraan, Ketua Sains Data dan Pengarah Pengurusan Produk. Semak imbas semua peranan yang tersedia di Duolingo.

Ramp Kewangan

Meletakkan automasi ke dalam sektor fintech, kad korporat Ramp Financial menguruskan pentadbirnya sendiri, termasuk perbelanjaan dan bil, dan merupakan kad korporat yang paling pesat berkembang di Amerika Utara. Syarikat itu kini mengambil pekerja untuk pelbagai peranan, termasuk Jurutera Perisian Kakitangan – Infrastruktur Awan, Jurutera Perisian Frontend dan Jurutera Perisian Kanan Backend. Semak imbas semua peranan yang tersedia di Ramp Kewangan.

riak

Syarikat Fintech Ripple menggunakan teknologi blockchain untuk memudahkan pembayaran maya untuk kedua-dua syarikat dan pelanggan––meningkatkan rangkuman ekonomi untuk semua melalui perkongsiannya dengan institusi kewangan. Ripple kini mengambil pekerja untuk beberapa peranan di seluruh operasi ASnya, termasuk Pengurus Kanan Kejuruteraan Perisian, Penganalisis Sistem Perniagaan Kanan dan Jurutera Kanan Platform Data. Semak imbas semua peranan yang tersedia dengan riak.

Percepatkan kerjaya anda pada tahun 2023 melalui NextPit Job Board hari ini. Artikel ini ditulis by Aisling O’Toole.