Adakah Apple AirPlay Menyokong pada Alat Dengar Pencarian ‘Meta’?

28
Nextpit Meta Quest 3
© nextpit

Alat dengar Meta’s Quests, seperti Quest 3 (ulasan) dan Quest Pro (ulasan), terus menjadi pilihan realiti campuran dan alat dengar VR arus perdana di pasaran. Mereka datang dengan sokongan yang kaya untuk kerja dan penggunaan media walaupun terdapat halangan harga yang lebih rendah berbanding dengan Vision Pro premium Apple. Meta boleh menambah baik barisan alat dengarnya dengan integrasi AirPlay yang dirancang.

  • Jangan ketinggalan ini: Cermin mata VR kendiri terbaik berbanding pada tahun 2024

Adakah Apple membenarkan AirPlay pada set kepala Meta Quest?

Pada masa ini, set kepala Quest sudah menampilkan pelbagai pilihan apl untuk pengguna menggunakan atau menstrim kandungan multimedia, di mana keupayaan untuk menyimpan fail untuk main semula boleh dilakukan kemudian. Seperti yang ditemui oleh UploadVR melalui 9to5Mac, Meta merancang untuk mengembangkan ciri ini untuk menyokong perkongsian kandungan atau skrin ke set kepalanya daripada peranti Apple melalui AirPlay. Walau bagaimanapun, itu nampaknya bergantung kepada sama ada pengeluar iPhone membenarkannya.

Dalam jawapan kepada pengguna X, VP Meta untuk VR Mark Rabkin berkata mereka telah meminta kebenaran Apple untuk memasukkan AirPlay ke dalam Quest yang boleh dipakai dengan menukarnya menjadi penerima dan serasi dengan protokol wayarles. Setelah diluluskan, pengguna boleh kandungan AirPlay atau menghantar skrin daripada tablet iPhone atau iPad dan mengurusnya pada set kepala Quest, walaupun dalam realiti atau ruang spatial.

Meta Quest Pro

Paparan Meta Quest Pro jauh lebih tajam, apatah lagi kerana kanta pancake. Ia juga dihantar dengan pelbagai pilihan aplikasi dan perkhidmatan penstriman. / © nextpit

Walau bagaimanapun, nampaknya tiada jaminan bahawa Apple akan membenarkan permintaan Meta memandangkan mereka mempunyai platform bersaing dalam pasaran MR/VR. Tetapi adalah masuk akal untuk kedua-dua syarikat mempunyai AirPlay berfungsi dengan set kepala Quest dan peranti Apple akhirnya kerana ini memberi pengguna serba boleh pilihan main balik media.

Perkara yang paling dekat untuk mendapatkan pengalaman yang setanding tanpa AirPlay ialah memindahkan kandungan daripada iPhone ke set kepala Quest dengan memindahkannya ke Mac atau PC dahulu. Anda juga boleh menggunakan apl pihak ketiga untuk menstrim kandungan atau skrin yang boleh dilihat tetapi melalui Mac atau PC sebagai tambahan kepada penstriman apl seperti Netflix terus pada set kepala.

Seperti kes set kepala spatial Apple, Vision Pro pada masa ini tidak mempunyai fungsi AirPlay yang sama. Walau bagaimanapun, adalah lebih mendesak di pihak Apple untuk menambahkannya pada set kepalanya terlebih dahulu sebelum meluluskan permintaan Meta.

Adakah anda fikir Apple harus mendayakan kebolehoperasian AirPlay pada peranti boleh pakai Meta’s Quest? Adakah ia akan menjadi ciri utama yang akan membantu meyakinkan anda untuk membeli set kepala Quest? Beritahu kami jawapan anda dalam ulasan.