Adakah Apple Gila? OLED iPad Pro Mungkin Kos Lebih Daripada MacBook

90
NextPit Apple iPad Pro 2022
© NextPit

iPad Pro 11-inci dan 13-inci yang dilengkapi OLED pertama Apple dijangka tiba pada tahun 2024. Paparan akan membawa perubahan dramatik seperti bezel yang lebih nipis dan kecekapan kuasa yang lebih tinggi. Walau bagaimanapun, ini juga boleh memerintahkan tanda harga yang sangat tinggi untuk tablet, malah menceroboh wilayah MacBook.

iPad Pro (2022) semasa bermula pada $800 untuk varian yang lebih kecil, tetapi berdasarkan sumber Korea Selatan, The Elec, panel OLED hampir menggandakan nilai iPad Pro OLED 11-inci pada $1,500. Sebaliknya, iPad Pro OLED yang lebih besar boleh menelan kos sebanyak $1,800, iaitu kira-kira 61 peratus lebih tinggi berbanding model 12.9 inci yang kami semak.

  • Jangan ketinggalan ini: Tablet Apple iPad dan iPad Pro terbaik dapat dibandingkan.

Lebih-lebih lagi, langkah Apple akan meletakkan tablet yang akan datang dalam kategori harga yang sama seperti komputer riba MacBook Pro dan MacBook Air premium, dan betul-betul di bawah MacBook Pro berkuasa M2 Pro yang dilancarkan baru-baru ini. Sebaliknya, M2 MacBook Pro dan MacBook Air dijual pada harga $1,300 dan $1,200, masing-masing.

Sumber menyatakan bahawa punca kenaikan harga adalah terutamanya disebabkan oleh kos komponen yang mahal dan proses pembuatan yang digunakan. Saiz dan spesifikasi paparan yang diperlukan oleh Apple akan memerlukan peningkatan barisan pengeluaran. Akibatnya, pembekal seperti Samsung dan LG perlu melaraskan penilaian mereka untuk komponen tersebut.

Adakah orang akan terus membeli Apple iPad Pro premium pada kadar ini?

Masih tidak jelas bagaimana harga iPad Pro yang dikhabarkan ini akan meningkat dari segi jualan jika benar. Beberapa perbualan dalaman mencadangkan bahawa permintaan sebenar untuk tablet ini mungkin terjejas, dan Apple mungkin tidak mencapai sasaran jualannya. Walau bagaimanapun, masih terdapat mereka yang percaya bahawa kemajuan OLED akan menarik pelanggan Apple untuk menaik taraf kepada iPad generasi seterusnya walaupun harga yang terlalu tinggi.

Apple dijangka mengeluarkan tablet ini pada tahun 2024. Di sebalik paparan baharu, butiran mengenai iPad Pro OLED kekal jarang. Walau bagaimanapun, pasangan ini boleh mendapat manfaat daripada pemproses M yang lebih pantas dan lebih cekap dan mungkin termasuk beberapa penambahbaikan kamera dan bateri. Di samping itu, terdapat beberapa petunjuk platform MacOS hibrid untuk barisan iPad yang boleh debut juga.

Kami ingin tahu sama ada anda sanggup menurunkan $1,500 pada iPad Pro. Adakah anda fikir Apple berada di landasan yang betul dengan pelan harga iPad masa depannya?

Melalui: Khabar angin Mac
Sumber:
Elec